Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem tips

Laatste Update: 21 september 2021

Wat te eten als je eczeem hebt (5 tips)

Onlangs kreeg ik een vraag over welke voedingsmiddelen je het beste kunt eten als je eczeem hebt. Het is natuurlijk bekend dat ‘’wat je eet’’ direct invloed heeft op je huid.

Sterker nog, veel van de huidaandoeningen waar veel mensen mee te kampen hebben kunnen verergerd of zelfs veroorzaakt worden door te veel bewerkte voedingsmiddelen.

In dit artikel geef ik je een beknopte handleiding over wat je het beste kunt eten als je last hebt van eczeem.

Basisvoedingsmiddelen

Ik heb het op mijn blog al gehad over de verschillende basisvoedingsmiddelen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eiwitten, koolhydraten, vetten (en alcohol). De juiste balans vinden tussen deze voedingsgroepen is essentieel voor een goede gezondheid.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat je tenminste 50% koolhydraten moet hebben, 30% vetten en ongeveer 20% eiwitten.  Het aandeel kan verschillen per persoon en persoonlijke omstandigheden.

Maar naast de voedingsgroepen is het ook belangrijk dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Deze ‘’stoffen’’ ondersteunen het lichaam en het blijkt dat bij huidaandoeningen hier nog weleens een tekort kan zijn.

Zo heeft onderzoek aangetoond dat bijvoorbeeld het mineraal zink erg goed is voor de huid. Of het essentiële aminozuur ‘’lysine’’ helpt tegen rode vlekken en vitamine C natuurlijk voor een goede weerstand.

Kortom, bij het behandelen van eczeem met voeding is de juiste balans voedingsmiddelen, vitamines en mineralen absoluut noodzakelijk!  Maar voordat ik je voedingstips geef is het eerst belangrijk om de volgende 2 principes goed in de gaten te houden:

Principe 1: Natuurlijk & Vers

Ongetwijfeld heb je dit eerder gehoord, wellicht in één van mijn eerdere programma’s. De laatste jaren ben ik tot de conclusie gekomen hoe belangrijk dit punt is. Wanneer je voeding van een goede natuurlijke, organische en verse bron is krijgt je lichaam veel meer belangrijke voedingsstoffen binnen.

Onze voorouders aten ook alleen maar verse voeding en werden wellicht niet zo oud als nu, maar deze voedingsmiddelen is wel waar ons lichaam voor gebouwd is.

Bewerkte voedingsmiddelen, suikers, snacks zijn de voedingsmiddelen waar chronische klachten zoals eczeem door ontstaan. Dit noem ik ook wel ‘’lege calorieën’’ waar alle belangrijke voedingsstoffen uit verwijderd zijn.

[pullquote]Deze lege calorieën veroorzaken op lange termijn alleen maar klachten! En helaas zijn ze in de supermarkten ruim vertegenwoordigd.[/pullquote]

Mijn regel is daarom om wat je eet voornamelijk uit verse en organische voeding te laten bestaan. Dit betekent wat minder vlees eten en meer plantaardig.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen ouder worden door minder vlees te eten, met name rood vlees. Dit komt omdat vlees veel verzadigde vetten en hormonen bevat. Gevogelte en vis is een uitzondering, maar moet ook gematigd gegeten worden. Daarbij ben ik ook niet te spreken over wat er gedaan wordt met vlees voor de massaproductie, denk aan antibiotica en hormonen!

Betekent dit dat je helemaal geen vlees meer gaat eten? Zeker niet, maar in gematigde hoeveelheden en van een organische bron.

Kortom, we moeten meer voeding eten dat vers en rauw is in plaats van voeding uit de vriezer of andere bewerkte bronnen!

Principe 2: Organisch & biologisch

Het volgende principe heeft veel  gemeen met principe 1. Maar toch wil ik deze apart aandacht geven. De laatste jaren is het woord ‘’organisch’’ echt booming.

Je hebt inmiddels zelfs organische schoenen en koffie, alhoewel ik zelf nu organische koffie drink, ik kon het niet weerstaan, hoef ik geen organische schoenen.

Ik vind dit een mooie ontwikkeling en het geeft aan dat we op een maatschappelijk niveau meer bezig zijn met wat we eten en waar het vandaan komt. In de betere supermarkten zie je ook steeds vaker een aparte organische afdeling.

Waarom is organisch beter?

Bij organische producten zijn er strengere controles. Daarbij worden er veel minder bestrijdingsmiddelen gebruikt;  wat belangrijk is om je lichaam op te schonen.

Maar organisch hoeft niet per se duur te zijn. Je kunt ook prima je groente bij een boer krijgen en vragen hoe vers het is en of er gebruik is gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Wanneer je in de stad woont stel ik voor dat je meer organische producten gaat kopen.

Natuurlijk snap ik dat je een budget hebt, toch is het belangrijk om tenminste vleesproducten zoveel mogelijk organisch te kopen of bij een hele goede slager waar je vertrouwen in kunt hebben.

Wanneer je voedingsmiddelen uit de supermarkt haalt, zorg ervoor dat je de groente eerst goed gaat wassen! Hiermee verwijder je toch een gedeelte van de bestrijdingsmiddelen.

[pullquote]Kortom, probeer zo veel mogelijk organische producten te kopen, want het gaat wel om je gezondheid.[/pullquote]

Nu dat we de basisprincipes hebben besproken bij de behandeling van eczeem. Hieronder geef ik je een aantal concrete eczeem voedingstips die je direct thuis kunt toepassen.

Voedingstip #1 : Koolhydraten met voedingsvezels

volkorenbroodWe ontkomen er tegenwoordig niet meer aan. Er zijn zoveel keuzes in de supermarkt dat ik mij goed kan voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Onderzoek toont aan dat teveel geraffineerde suikers en simpele koolhydraten de bloedsuikerspiegels verhogen en voor huidklachten zorgen.

Door te minderen in de snelle bewerkte koolhydraten zoals chips, witte rijst, koekjes, witbrood, frisdranken etc. heeft je huid het minder zwaar te verduren. Door de koolhydraten met voedingsvezels te eten is de druk  op je lichaam en dus je huid minder. Deze goede koolhydraatbronnen zijn volkorenproducten, zilvervliesrijst, aardappelen, havermout etc.

Voedingstips #2: Geen geraffineerde suikers meer

suikersGeraffineerde suikers zijn ongezond. Dit zijn de suikers die je aantreft in frisdranken en veel van de bewerkte voedingsmiddelen uit de supermarkt. Veel chronische klachten waaronder huidaandoeningen worden veroorzaakt door een dieet met teveel geraffineerde suikers.

Wist je dat 1 blikje cola gelijk staat aan 7.5 theelepels witte suiker? Zeker niet gezond en moeten absoluut niet meer in de geraffineerde vorm gegeten worden.

Voedingstips #3: Veel groente en een beetje fruit

Aangeraden wordt dat je tenminste 200 gram groenten en 200 gram fruit per dag moet eten. Met name de inname verhogen van groente is erg belangrijk. Hierin zitten veel belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen die nodig zijn voor een mooie huid. Daarnaast bevatten verscheidende groenten veel antioxidanten en deze zijn erg belangrijk om je huid te versterken.

Wat betreft fruit kan ik kort zijn, je moet er wel wat van hebben. Maar zeker niet te veel vanwege de hoge  suikerindex . Je kunt namelijk ook overgewicht krijgen door teveel fruit te eten.

Voedingstips #4: Veel water drinken

waterDeze tip kan ik niet zwaar genoeg benadrukken. Water reinigt je huid en is  noodzakelijk als je last hebt van eczeem. Door elke dag tenminste 1.5 liter te drinken zet je een belangrijke stap om je lichaam te helpen ontgiften. Want eczeem wordt vaak veroorzaakt door ophoping gifstoffen dat zich uit via de huid.

Voedingstips #5: Veel onverzadigde omega 3 vetten

gezonde vettenDe onverzadigde vetzuren zijn erg belangrijk voor je lichaam. Verschillende lichaamsprocessen hebben de vetten nodig en helpen ook nog om hart- en vaatziekten op lange termijn te voorkomen.

Onderzoek heeft aangetoond dat olijfolie ongelooflijk goed is voor de huid zowel intern als extern.

Door voldoende van deze vetten binnen te krijgen aan de hand van olijfolie, noten (amandelen, walnoten etc.) en vette vis zoals zalm krijg je voldoende van de belangrijke vetten binnen. Indien je niet van vis houdt kun je supplementen overwegen.

Conclusie

Het is niet altijd makkelijk om een nieuw voedingspatroon aan te leren. Maar door bewuster om te gaan met voeding en de juiste selectie te maken bij het boodschappen doen kan je huid herstellen van de ophoping gifstoffen. Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat ‘’wat je eet’’ zeker invloed heeft op de huid. De komende tijd zal ik meer aandacht besteden op mijn blog over de connectie voeding en eczeem.

 

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

5 Shares
Tweet
Pin5
Share