Voedingsadvies

Laatste Update: 11 augustus 2022

Wat zijn de voordelen van rijstolie?

Rijst is een van de meest overvloedige voedselgewassen ter wereld en wordt in grote hoeveelheden gebruikt door mensen van allerlei verschillende achtergronden en etnische groepen. Voor veel mensen is rijst een standaard in hun dieet.

TIP:
Wil je alle lichamelijke voordelen ervaren van rijstolie? Deze heb je nodig >>

Rijst bevat veel vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren en antioxidante voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om het immuunsysteem te helpen ziektes tegen te aan en zo de algemene gezondheid te bevorderen.

Wat is rijstolie?

Rijstkiemolie is een bijproduct van rijstplanten en is een van de meest veelzijdige oliën die we als mens kunnen gebruiken. Rijstkiemolie is de olie die uit de kiem en de vliezen van de rijstkorrel wordt gewonnen. Nadat deze rijstolie een stabilisatie-en extractieproces ondergaat wordt de rijstolie zorgvuldig verwerkt om ervoor te zorgen dat de smaak behouden blijft en het de natuurlijke voordelen voor de gezondheid niet verliest.

Voordelen van het gebruik van rijstolie

Het verminderen van cholesterol en een verlaging van het risico op cardiovasculaire ziekten zijn slechts twee van de voordelen van het gebruik van rijstolie. Het bevat antioxidanten en is geschikt voor mensen die denken dat ze bepaalde voedselallergieën hebben. Daarnaast is het goed voor mensen die zich aan een bepaald dieet moeten houden, bijvoorbeeld een glutenvrij dieet. Het is ook een goede bron van koolhydraten, proteïnen en essentiële aminozuren die helpen bij spiergroei en herstel.

Koken met rijstolie

Rijstkiemolie is snel onderweg om bij commercieel koken gehydrogeneerde oliën die transvetten bevatten te vervangen. Het is een geweldig alternatief bij roerbakken en als salade dressings wanneer we het vergelijken met andere oliën. De zachte smaak van rijstolie werkt als een aanvulling op de meeste gerechten zonder de oorspronkelijke smaak te overweldigen. Rijstolie is van nature bestendig tegen roken bij hoge temperaturen en emulgeert gemakkelijk, hierdoor is rijstolie ideaal voor gebruik in dressings.

Rijk aan antioxidanten

Oryzanol is een antioxidant dat we alleen terugvinden in rijstolie. De ‘American Dietetic Association’ is van mening dat rijstolie effectiever is in de strijd tegen vrije radicalen dan bijvoorbeeld vitamine E. Oryzanol vermindert ook het cholesterolgehalte in ons bloed en onze lever. Artsen zijn er achter gekomen dat dit antioxidant goed zou kunnen helpen in behandeling bij overgangsklachten bij vrouwen. Rijstolie is rijk aan vitamine E, een vitamine die oxidatie voorkomt en het cholesterolgehalte in ons bloed verlaagt. Vitamine E is een natuurlijk antioxidant die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen.

Balans van essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren zijn erg belangrijk in onze dagelijkse voeding. Een gebalanceerde vetinname moet uit ongeveer 30 procent verzadigd vet, 33 procent meervoudig onverzadigd vet en 37 procent enkelvoudig onverzadigde vetten bestaan. Het vetzuurprofiel van rijstolie is het gezondste alternatief wanneer we het vergelijken met andere plantaardige oliën. Het bevat bijvoorbeeld vier keer zoveel omega-6 en omega-3-vetzuren, hiervan is bekend dat het de effecten van vroegtijdige veroudering vermindert en onze stofwisseling op peil kan houden.

Rijstkiemolie bevat geen transvetten en is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Elk van deze vetzuren is essentieel om het risico van cardiovasculaire ziekte te verminderen en een gezonde huid te behouden.

Rijstolie bij het koken

We hebben al eerder gezegd dat rijstolie goed is om mee te koken of om te gebruiken bij een salade. We kijken nu naar de specifieke details en geven een paar van de bekendste (en minder bekende) voordelen van het gebruik van rijstolie.

Een hoog rookpunt

Voor het grillen van vlees, vis of groente heb je een olie nodig die goed tegen hitte kan. Je wilt dus uiteindelijk een olie met een hoog rookpunt, dit is het punt waarop olie begint te roken. Bij het koken wil je juist niet dat de olie begint te roken omdat dit zorgt voor een mindere smaak op het eten.

Het rookpunt van rijstolie is 250 graden Celsius, dit is zelfs nog hoger dan druivenpitolie (248 graden Celsius) of arachideolie (160 tot -230 graden Celsius). Dit betekent dat zelfs bij de heetste gerechten de rijstolie niet gaat roken of afbreken. Als gevolg zal het eten beter smaken en de kans op aanbakken op de grill of bakplaat is ook drastisch minder.

TIP:
Wil je alle lichamelijke voordelen ervaren van rijstolie? Deze heb je nodig >>

Frituren

Pure rijstolie werkt extreem goed bij frituren en geeft een aangename smaak aan het gefrituurde eten. Het bezit over een goede stabiliteit wanneer je het opslaat en kan frituren zonder hydrogenering (een chemisch proces waarbij een onverzadigde binding wordt omgezet in een verzadigde binding). Deze eigenschappen maken het een uitstekende keuze voor het frituren van luxeproducten met verfijnde smaken.

De meeste Japanse restaurants in de Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld al overgeschakeld naar rijstolie om Tempura te maken. Dit vanwege de verbeterde prestaties. Bij standaard frituren, variërend van frietjes tot kip, heeft rijstolie een uitstekende smaak en textuur. Omdat hydrogenering niet nodig is om stabiliteit toe te voegen is het een natuurlijk hoogwaardige vloeibare frituurolie die vrij is van transvetzuren.

Roerbakken

Rijstolie is ook een goede keuze bij roerbakken. Hoewel het zachte, nootachtige karakter de natuurlijke smaak van roergebakken vlees, zeevruchten en groenten aanvult wordt het nooit overweldigend. Een ander voordeel is de natuurlijke weerstand tegen roken bij bakken op hoge temperaturen. Het is dan ook niet verrassend dat rijstolie snel is uitgegroeid tot de olie bij veel exclusieve Aziatisch-Amerikaanse restaurants.

Saladedressing

Rijstolie heeft een lichte, nauwelijks waarneembare smaak. Hierdoor kan het uitstekend worden gebruikt met gastronomisch azijn en kruiden over de salade. De olie emulgeert gemakkelijk, dus de natuurlijke dressings zullen niet van elkaar afscheiden.

Bakken

Vanwege de lichte smaak van rijstolie wordt het steeds vaker gebruikt bij het bakken. Koekjes, cakes, taarten, en andere gebakken producten gemaakt met rijstolie blijken zowel licht als lekker. Bakplaten en cake pannen die bedekt zijn met rijstolie laten de afgebakken producten zo los. Het eindproduct laat gemakkelijk los uit de pan of van de bakplaat zonder de helft achter te laten.

Rijstolie voor je huid

Zeep maken

Rijstolie heeft in Japan een lange en succesvolle geschiedenis waar het als basis wordt gebruikt voor zeep en huidcrèmes. Van deze olie wordt beweerd dat het de effecten van veroudering ongedaan zou kunnen maken door het vertragen van de vorming van rimpels. Dit zou komen door de hoge concentratie van vitamine E en Gamma-Oryzanol. In Japan staan vrouwen die gebruik maken van rijstolie op hun huid bekend als 'rijst schoonheden'.

Supplementen voor paarden, honden en andere dieren

Rijstolie is ook steeds populairder geworden bij sportpaarden en oudere paarden die het lastig vinden om op gewicht te blijven. Van rijstolie wordt beweerd dat het de vacht van zowel paarden als honden rijk en glanzend maakt.

De verdere voordelen voor de gezondheid van rijstolie

Er zijn veel verschillende soorten olie op de markt te krijgen, waarom zou je uiteindelijk overstappen op rijstolie als er zoveel andere keuzes zijn?

 • Rijstolie bevat de juiste hoeveelheid Oryzanol (antioxidant) om voor een cholesterolverlagende verbetering te zorgen. Het vermindert de vorming en absorptie van cholesterol waardoor er minder cholesterol in het bloed aanwezig is. Ook helpt het bij het verminderen van de bloedstolling door het vertragen van bloedplaatjesaggregatie, hierdoor helpt het bij het verlagen van de mogelijkheid op een eventuele hartaanval. Uiteindelijk verhoogt het ook de uitscheiding van cholesterol, waardoor onze totale cholesterolwaarden effectief worden verlaagd.
 • Als je een koolhydraatarm dieet eet dat gekookt in is rijstolie dan zorgt het voor minder triglyceriden (een soort vet in het bloed), verlaagt het ons slechte cholesterol (LDL) en verbetert de verhouding tussen ons goede cholesterol en ons slechte cholesterol (HDL / LDL). Deze verhouding is zeer belangrijk voor de gezondheid van het hart.
 • Rijstolie heeft een uitgebalanceerd vetzuurprofiel dat dicht in de buurt komt van de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), American Heart Association's (AHA), het National institute of Nutrition (NIN) en de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek
 • Rijstolie bevat meer antioxidanten (zoals Oryzanol, tocotriënol, tocoferol, en squaleen) in vergelijking met andere oliën. Dit zorgt voor verschillende voordelen voor de gezondheid zoals:
 • Een gezondere huid – Squaleen verzacht de huid omdat het een natuurlijke vochtinbrenger is. Dit zorgt voor een effectieve vertraging van rimpelvorming en beschermt de huid tegen de beschadiging door de zon. Daarnaast helpt het bij het onderhouden van een gezonde tint.
 • Versterkt het immuunsysteem – Door de hoge hoeveelheid antioxidanten bestrijdt rijstolie de vrije radicalen die het immuunsysteem aanvallen. Hierdoor beschermen deze antioxidanten ons lichaam tegen bacteriën. Naast dat het goed werkt voor ons lipidenprofiel heeft Oryzanol ook nog eens anti-roos en anti-aging eigenschappen.
 • Helpt bij het voorkomen van kanker – Rijstolie is rijk aan tocoferol en tocotriënolen (vitamine E), dit zijn krachtige antioxidanten. Dit zijn anti-mutagene elementen waarvan bewezen is dat het vrije radicalen kan bestrijden. Vrije radicalen zorgen voor de opbouw van kanker, dus wanneer deze vrije radicalen kunnen worden bestreden wordt het risico op kanker minder. Tot voor kort waren de verschillende gezondheidsaspecten van rijstolie niet adequaat aangegeven. Het is belangrijk dat mensen weten dat rijstolie niet alleen cholesterol verlagende eigenschappen heeft maar ook anti virale, anti jeuk effecten heeft.
 • Zenuwstelsel en endocriene gezondheid - De antioxidanten in rijstolie helpen ook het zenuwstelsel te versterken. Vitamine E helpt bij het verbeteren van ons neurologisch functioneren en helpt bij het in balans brengen van onze endocriene hormone

Conclusie

Het mag duidelijk zijn dat rijstolie een product is waar veel Nederlanders voordeel bij kunnen hebben. Natuurlijk moet het niet worden gezien als een ‘wonderproduct,’ maar er zijn veel verschillende aantoonbare voordelen bij het gebruik van rijstolie.

Mijn advies? Probeer het zelf eens, koop een kleine hoeveelheid en gebruik het in de salade of bij het bakken. Dan kun je er vanzelf achter komen of je het een smaak vindt die bij jou past.

TIP:
Wil je alle lichamelijke voordelen ervaren van rijstolie? Deze heb je nodig >>

Bronnen

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0147651320304401
https://www.sheffield.ac.uk/sustainable-food/news/new-way-cooking-rice-removes-arsenic-and-retains-mineral-nutrients-study-shows
https://www.consumerlab.com/answers/does-rice-bran-oil-contain-high-levels-of-arsenic/rice-bran-oil-arsenic/

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Je leest vaak dat een bepaalde olie of vetzuur helpt het LDL te verlagen. Nu had ik begrepen dat LDL nodig is om cholesterol, maar ook vetten door het bloed te transporteren. Betekent dit niet dat bij inname van vetten de behoefte aan LDL juist toeneemt en de lever automatisch meer LDL zal produceren naarmate er meer vetten worden ingenomen?

 2. Onderstaand lees ik ook net, wat vinden jullie hier van?

  Rijstolie bevat verschillende soorten vet(zuur), waarvan 47% enkelvoudig onverzadigd, 33% meervoudig onverzadigd en 20% verzadigd.
  Rijstolie bevat dus redelijk wat oliezuur, wat ook veel in olijfolie zit. Helaas bevat het ook nog 33% meervoudig onverzadigde vetten, waardoor het niet zo'n hele goede keus is om in te bakken. Het is ook maar 20% verzadigd, waardoor het dus GEEN zeer hoog verhittingspunt heeft.

  Verder wordt het ook nog eens gemaakt van de zilvervliezen van de rijstkorrel waardoor je ook nog eens fytinezuren aan het eten bent.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Rijstolie

 3. Wat is rijstolie?
  Rijstkiemolie is de olie die uit de kiem en de binnenste schil van rijstplanten wordt gewonnen.

  Wikipedia zegt:
  Rijstolie of rijstvliesolie is de olie die gewonnen wordt uit de zilvervliezen en de kiem van rijstkorrels. Het zilvervlies bestaat uit de aleuronlaag, zaadhuid en vruchtwand van de rijstkorrel, die een graanvrucht is.

  Wordt de olie nu gewonnen uit de plant of uit de korrel??

  1. Je hebt helemaal gelijk. De olie wordt gewonnen uit de kiem en de zilvervliezen van de rijstkorrels.Ik zal dit in het artikel even aanpassen.

   Bedankt voor je oplettendheid!
   Jack

 4. ik gebruik sinds 6 weken rijstolie om te frituren; en dat bevalt prima!
  Maar nu vraag ik me af hoe vaak je er in mag frituren.

  1. Hallo,

   Dit is heel erg afhankelijk van hoe je de olie gebruikt, wat je er in frituurt en hoe schoon je werkt. Als er veel 'restjes' achterblijven zullen deze de olie vervuilen en gaan verkolen. Vervangen van de olie is een kwestie van gevoel. Hou als leidraad aan dat zolang de olie helder is, je gewoon door kunt gaan. Zodra de olie troebel begint te worden, wordt het tijd om deze te vervangen.

   Groetjes,
   Jack

 5. Fytinezuur is niet zo schadelijk, niet meteen in paniek raken. De hoeveelheid bepaalt of het schadelijk is.

  http://www.rinekedijkinga.nl/veelgestelde-vragen/fytinezuur.html

  Verder zie ik niet in waarom meervoudig onverzadigde vetzuren niet goed zijn en de link naar wikipedia wordt niet veel uitgelegd.
  Heel Azië kookt en bakt er mee, leg eens uit waarom het dan niet kan? Speciaal de landen met mensen die zeer oud worden, gebruiken het.

  1. Beste,

   Olie bestaande uit meervoudig onverzadigde vetzuren hebben een veel lager rookpunt, dit is het punt dat de olie waarmee je bakt begint te verbranden, als de olie verbrandt wordt het ongezond, de olie verliest dan zijn gezonde eigenschappen en de vetzuren veranderen in verbrande ongezonde stoffen. Dus bak je op een temperatuur onder 170 graden dan verbranden de meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals in olijfolie nog niet, en behouden de onverzadigde vetzuren hun gezonde eigenschappen. Daarboven verbranden deze onverzadigde vetten wel. Olie bestaande uit verzadigde vetten zijn minder gezond tenzij je op temperaturen boven de 170 graden bakt, dan verbranden de verzadigde vetten nog niet en de onverzadigde vetten wel. Het hangt dus nauw samen met hoe heet de olie wordt.

   Groet,
   Jack

 6. Hallo Jack,

  ik ben al lang op zoek naar een olie die wel veilig is om in te bakken. Momenteel bak ik in extra vierge kokosolie, maar die is nogal prijzig. tien euro per pond!
  Nu had ik ook gelezen over rijstolie, maar mijn voedingsdeskundige [die ik in de arm heb genomen voor een wat breder advies over mijn voeding] zei, dat er in rijstolie alleen maar, of in verhouding [wil ik vanaf zijn] teveel omega 6 in zat en dat dat ontstekingen in de hand werkt.
  Wat is jouw mening hierover, want ik weet na maanden zoeken nog steeds niet welke olie nou het veiligste is [en een beetje betaalbaar]
  Hartelijke groeten
  José

  1. Omega 3 is een hele sterke ontstekingsremmer, maar werkt alleen als het in een juiste verhouding met Omega-6 in je lichaam aanwezig is. Té veel Omega-6 zorgt er voor dat de Omega-3 niet meer werkt. Over het algemeen eten we te weinig Omega-3 en krijgen we veel te veel Omega-6 binnen.
   In dit licht bekeken, raad ik je aan lekker door te bakken in de Extra Vierge Kokosolie, en de rijstolie te vergeten!

   Smakelijk eten!

 7. Ik meng rijstolie met opgewarmde kokosolie in verhouding 2 : 1. Dan blijft ie mooi smeerbaar voor op het brood. Maar is dit nu gezond vraag ik me af. Ik bedoel wordt de dagelijkse hoeveelheid niet te veel. Een voordeel heeft het zeker. Sinds ik dit gebruik heb ik een veel betere stoelgang.

 8. Zelf weet ik niet meer hoe wat .... ik gebruik al meer denk bijna twee jaar rijstolie , om te bakken en braden ,, gelezen dat dit de gezondste olie is
  Nu lees ik ,, dat dit toch niet zo is
  Wat kan ik dan best gebruiken ?,
  Ook gebruik ik geregeld kokosolie
  Een duidelijk antwoord zou zeer welkom zijn
  Ik heb pas vandaag een nieuwe fles Rijsolie gekocht
  En eerlijk ,, ik draai door de ene zegt dit de andere dat
  Mvg
  Linda

  1. Daar is mij niets van bekend, Elisabeth.
   Iemand van de lezers die hier een woordje over kan zeggen?

 9. in 2013 heb ik een CVA gehad , na 2 maand mocht ik het ziekenhuis verlaten met de raad geen fastfood en geen frisdrank meer of zo weinig mogelijk toch.
  Ik at het niet veel maar dat was toch een risico.
  Thuis frituren was veel beter en dan vooral in rijstolie omdat dat mijn bloedvaten zou zuiver houden en omdat het goed zou werken samen met de bloedverdunners die ik levenslang moet nemen.
  Als mijn neuroloog het aanraad dan twijfel ik niet.
  En het is lekker 🙂

 10. Ik Heb ergens gelezen dat rijst geplant wordt in drassige grond waar veel arsenicum in het water aanwezig is. Is die arsenicum dan niet nadelig voor onze gezondheid als men regelmatig gebruik maakt van rijstolie ???

  1. Arsenicum in de rijst is zeker een probleem, zeker gezien het feit dat rijst voor een groot deel van de wereldbevolking een basisvoedsel is. Dit zou bij de bron aangepakt moeten worden.

   Voor nu kun je zelf het volgende doen:
   - Vermijd het gebruik van weinig water bij het koken.
   - Was de rijst voor het koken. Deze methode verwijdert 10-28% van het arsenicum.
   - Kies aromatische rijst, zoals basmati of jasmijn.
   - Kies rijst uit de Himalaya, waaronder Noord-India, Noord-Pakistan en Nepal.

  1. Dag Hans, dat klopt. Gelukkig is uit een studie van Japan gebleken dat rijstzemelenolie slechts sporenhoeveelheden arsenicum bevat die niet van belang zijn (gemiddeld 0,03 mg/liter) vergeleken met veel hogere concentraties arsenicum in producten zoals gepofte rijst, crackers en noedels. Wetenschappers hebben inmiddels ook ontdekt hoe je zelf met een eenvoudig trucje de hoeveelheid arsenucim in rijst kunt verlagen zonder dat de voedingsstoffen van de rijst zelf verloren gaan. Dit doe je door de rijst vijf minuten (1:1 water rijst) voor te koken en het water af te gieten, daarna spoel je de rijst en breng je deze opnieuw aan de kook met schoon water.

 11. Hallo,

  Hoe zit het met de aanwezigheid van arseen in rijstolie? Het is bekend dat dit in rijst aanwezig is, maar hoeveel zit er in rijstolie? Ik vroeg me dit af omdat ik het vrijwel dagelijks gebruik bij het koken ivm de voordelen die rijstolie zou hebben.

  In een van de reacties hieronder wordt deze vraag ook gesteld, maar er is geen duidelijk antwoord op, alleen mbt het eten van rijst zelf. Niet het gebruik van rijstolie.

  Ik hoop dat iemand een antwoord voor me heeft, alvast bedankt!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share