Rosacea

Laatste Update: 15 december 2020

Weetjes en Feitjes Over Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die relatief vaak voorkomt, maar veel mensen weten schrikbarend weinig van deze aandoening en hoe je het kunt herkennen en te behandelen. Bij de dermatoloog staat rosacea op nummer 5 van de lijst met huidaandoeningen en een geneesmiddel is nog niet op de markt.

Kennis hebben over de symptomen en in welke stadium je rosacea verkeert  is de eerste stap om een goede behandeling te vinden en onder controle te krijgen. De klassieke symptomen van rosacea zijn rode plekken en vlekken in het gelaat (1) en komt vaker voor bij vrouwen dan mannen. Wel hebben mannen in veel gevallen een ernstiger vorm van rosacea.

Geen zonnebrand

Het vervelende van rosacea is dat de symptomen erg langzaam opkomen waardoor het een lange tijd kan duren voordat je erachter komt dat je rosacea hebt. Mijn huisarts dacht aanvankelijk dat ik een zonnebrand had ik mijn gezicht. Maar de werkelijkheid is dat er kleine aderen dichter op de huidoppervlak zichtbaar worden met kleine rode bultjes en pukkels waardoor mijn gezicht een rode ‘’look’’ kreeg.

Ook hebben veel mensen met rosacea last van ‘’vlammende roodheid’’ waarbij de roodheid plotseling erger is dan voorheen. Bij mij komt deze ‘’vlammende roodheid’’ op bij te warm of te koud klimaat en zakt vervolgens weer af.

Volgens dermatologen is rosacea te classificeren in 4 groepen(2):

rosacea prikkels
rosacea groepen

Zoals je kunt zien in de bovenstaande figuur is rosacea niet altijd even eenvoudig om vast te stellen. Vaak denken mensen dat ze acne hebben of ‘’jeugdpuistjes’’ en de huisarts zegt dat het wel weer vanzelf overgaat. Maar rosacea kan een progressieve huidaandoening zijn, wat betekent als je niet begint met medicijnen of leefstijl veranderingen dat je van groep 1 naar groep 2 gaan etc.

Ook kunnen de symptomen onderling verschillen. Zo kan iemand pre rosacea hebben, maar ook rosacea in de ogen (plekken en ontstekingen op de oogleden).

Bij zeer ernstige gevallen wordt de neus dikker en wordt ook wel rhinophyma genoemd. Persoonlijk en uit ervaring denk ik dat de meeste mensen met rosacea rode wangen hebben met af en toe rode vlekken en dat zijn ook de symptomen van mijn eigen rosacea.

Door gerichte leefstijl veranderingen ben ik van matige rosacea naar milde rosacea gegaan en de huidaandoening volledig onder controle krijgen is zeker mogelijk! Het is dan belangrijk je triggers te achterhalen en daar wat mee te doen (3).

[pullquote]Ook zul je voor jezelf moeten vaststellen wat jouw rosacea prikkels zijn en deze zoveel mogelijk vermijden![/pullquote]

Rosacea Oorzaken nog steeds onbekend

Ik heb al 12 jaar lang rosacea en de exacte oorzaken van rosacea zijn nog steeds een raadsel. Sommige onderzoekers denken dat rosacea komt door overmatige demodex mijt op de huid die zich vastkleven op de huid en klieren waardoor er ontstekingen ontstaan. Andere onderzoekers zijn van mening dat er een verband is tussen rosacea en een probleem met het maagdarmsysteem.

Tenslotte zijn er theorieën of een immuunsysteem probleem waardoor de huid aangevallen wordt door je eigen immuunsysteem en rosacea het gevolg is.

Zelf ben ik van mening dat er eerder sprake is van een combinatie oorzaak en dat de bloedaderen onder de huid anders werken dan normaal. Het gevolg is dat altijd alleen maar de symptomen aangepakt worden en niet de oorzaken, omdat deze nog onbekend zijn.

Rosacea is ongeneesbaar - wel onder controle te krijgen

Rosacea is niet te genezen – maar kan wel onder controle gehouden worden. Met receptmedicijnen of een natuurlijke aanpak zijn de papels en rode vlekken weg te krijgen. Maar de algemene roodheid in het gelaat is erg moeilijk te verminderen. Sommige mensen hebben succes met een lichttherapie waarbij de aderen onder de huid dicht gelazerd worden waardoor de bloedtoevoer vermindert en dus de rode ‘’look’’ afneemt.

De juiste diagnose is extreem belangrijk en als jij denkt dat je rosacea hebt ga dan naar een dermatoloog met ervaring op het gebied van rosacea en zorg dat je de juiste diagnose krijgt. Ook raad ik je aan om een aantal leefstijl veranderingen door te voeren en met name gezonder en organisch te eten.

Want veel bewerkte voedingsmiddelen, snelle koolhydraten, suikers en teveel vetten zorgen in mijn geval en bij vele anderen voor meer rosacea symptomen (rode vlekken, roodheid, acne).

Bronnen:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2700634/
 2. https://www.aafp.org/afp/2015/0801/p187.html
 3. https://www.researchgate.net/profile/Mark_Dahl/publication/26802046_Standard_Management_Options_for_Rosacea_Part_1_Overview_and_Broad_Spectrum_of_Care/links/5697bc5708ae1c42790517c0.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Een lijst met specialisten zou geweldig zijn. Want de ene dermatoloog is de ander niet als het om Rocacea gaat.. Helaas...

 2. Weet iemand, wellicht uit eigen ervaringen, een goede dermatoloog in Amsterdam die bekend is met oculair Rosaceo? Hoor het heel graag. Alvast dank!

 3. Wil dit met jullie delen:))
  Ik heb al meer dan 25 jaar last van Rosacea.
  Uiteraard alles uitgeprobeerd, tot en met goede voeding, veel water drinken, geen suiker, enz. Hiermee kreeg ik het voor 40% onder controle.
  Nu ben voor het eerst echt VRIJ van alle klachten! Hoe?
  Ik ben begonnen met een anti-bioticum, laaggedoseerd, 4 weken lang. Het is bekend: alle klachten verdwijnen dan....
  Daarna ben ik zz-crème gaan gebruiken. Heel dun, want het is zo sterk dat je ogen gaan tranen.
  Ik gebruik de crème nu 3 maanden, 2 x daags en ik heb tot mijn grote blijdschap nog steeds een gave huid. Roodheid weg, puistjes weg, plekjes weg!! Ik eet en drink wel nog steeds gezond, geen suiker, enz.
  Ik heb de Chinese crème online gekocht voor ong. € 40,--. Ik vind het ongelooflijk dat ik er na al die jaren van verlost ben.
  Ik hoop dat ik hiermee anderen kan helpen!

  1. Dankjewel voor het delen van deze ervaring, Karine!
   Ik hoop dat andere lezers hier verder mee kunnen.

  1. In principe komt Rosacea alleen in het gelaat voor, maar het kan zich uitbreiden naar met name de hals en soms naar de borst en de bovenarmen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share