Fibromyalgie Behandeling

Laatste Update: 3 februari 2021

Wervelkolominjecties als pijnbestrijding bij fibromyalgie

Wanneer je een dag op nieuwe schoenen hebt gelopen, of in de tuin hebt gewerkt, zal je aan het eind van de dag ontdekken dat je rug het zwaar heeft gehad. Een pijnlijke steek in de onderrug komt vaak voor na tijdelijke zware inspanning en meer dan 80% van alle Nederlanders heeft hier last van. Vaak zijn het mensen op leeftijd die hier vaker last van hebben. Rugpijn is een veel voorkomende klacht bij mensen die leiden aan fibromyalgie(1). Naast spierpijn, kan rugpijn gepaard gaan met andere soorten pijnen in het lichaam. Sterker nog, de kans in relatief groot dat mensen die last hebben van fibromyalgie meerdere pijn tegelijk ondervinden.

Wat is een wervelkolom injectie?

Een wervelkolom injectie kan gebruikt worden om chronische rugpijn te bestrijden. Niet alleen mensen die last hebben van fibromyalgie maken hier gebruikt van.

Als welk middel worden wervelkolom injecties ingezet?

Wervelkolom injecties kunnen worden ingezet om 2 redenen:

1. Diagnosemiddel
2. Behandelingsmiddel

Soms is het niet duidelijk wat de oorzaak is van de rugpijn. Door middel van gerichte injecties van medicijnen in de wervelkolom kan men erachter komen wat nu de precieze oorzaak is van de klachten. Deze injecties kunnen op verschillende plaatsen van de wervelkolom worden gericht. Mensen met fibromyalgie die last hebben van ernstige rugpijn kiezen ervoor om d.m.v. deze spinale injecties de rugpijn te "verlammen"(2).

Wanneer een spinale injectie wordt verricht, worden er niet alleen medicijnen toegediend. De injecties zelf zijn erg pijnlijk en daarom wordt deze pijn vaak met morfine bestreden. De wervelkolom is erg gevoelig en kwetsbaar. Om ontstekingen en zwellingen te voorkomen (dit kan tot wervelkolom letsel leiden) wordt er vaak ook een steroïde geinjecteerd op dit te voorkomen.

Lees meer: "Zenuwblokkade fibromyalgie"

Verschillende plaatsen van de wervelkolom injectie

De injectie kan op verschillende plaatsen worden geinjecteerd en dit is afhankelijk van het doel van de injectie(3).

 • Epidurale ruimte,
 • Tussenwervelruimte,
 • Zenuwwortel
 • Facetgewricht


Een spinale injectie in het facetgewricht is uitgesloten tijdens een zwangerschap, bacteriële infecties of wanneer de persoon een stollingsstoornis heeft. Een wervelkolom injectie gaat niet altijd zonder risico's. De medicijnen die worden toegediend kunnen het reactievermogen beïnvloeden of zelfs ernstige pijn ontwikkelen op de plaats van de injectie.  De bijwerkingen van een dergelijke ingreep kunnen zijn

 • Bloedingen
 • Injecties
 • verzwakking spieren
 • Gevoelsverlies in de benen
 • In sommige gevallen zelfs verlamming


Conclusie
Mensen met fibromyalgie kunnen rugpijn bestrijden met wervelkolom injecties. Echter verlopen deze spinale injecties niet altijd zonder bijwerkingen. Ernstige pijn tijdens de ingreep tot zelfs een grotere pijn na verloop van tijd. Daarnaast in de kans op verlammingen ook aanwezig. Wervelkolom injecties moeten als laatste redmiddel worden gezien om rugpijn te bestrijden. Fibromyalgie patiënten hebben naast rugpijn vaak ook nog andere pijnen in het lichaam.

Een spinale injectie is niet de totaal oplossing om fibromyalgie pijn te bestrijden omdat rugpijn niet de enige klacht is!

Bronnen:

 1. https://biblio.ugent.be/publication/8060605
 2. https://content.iospress.com/articles/journal-of-back-and-musculoskeletal-rehabilitation/bmr181127
 3. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/030097400446599

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb een tijdje geleden 2 injecties gehad i.v.m. ernstige pijn door fybromyalgie via de pijnpoli.
  Eerst in het SI gewricht, later epiduraal.
  Het is inmiddels een tijd later m aar ben veel slechter geworden.
  Ik kan amper meer lopen, fietsen en autorijden kon ik al niet meer.
  Kan dit van de injecties komen?

  1. Hoi Marianne,

   Of dit van de injecties komt, of niet, daar kan ik onmogelijk iets over zeggen. Ik ken jouw specifieke situatie niet, en ook niet de motivatie van de arts om dit te doen. Maar als dit soort medicatie niet werkt bij jou, of zelfs negatief werkt, kun je proberen om het eens over de andere boeg te gooien door een meer natuurlijke manier van pijnbestrijding.
   Neem eens een kijkje op de speciale blog die alléén maar over Fibromyalgie gaat.

   Groetjes,
   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share