Fibromyalgie

Laatste Update: 14 mei 2021

Goede lichaamshouding om fibromyalgie klachten te verminderen

Wanneer we geboren worden, hebben we de meest juiste lichaamshouding. Door de jaren heen (in de meeste gevallen) wordt deze lichaamshouding "verstoord" door verschillende factoren. Niet rechtop lopen, te weinig bewegen, verkeerde schoenen etc. Hierdoor komt er meer druk op je lichaam te staan. Meer druk, betekend meer stress en dit resulteert weer in minder energie en een groter wordende kans op lichamelijke beperkingen. Mensen met fibromyalgie"mogen" eigenlijk geen stress hebben, omdat dit de klachten verergerd. Heb je fibromyalgie, zorg voor een perfecte lichaamshouding!

Een goede lichaamshouding zorgt voor de minste stres op de spieren en gewrichten tijdens het liggen, zitten en lopen. De ruggenmerg is de "foundation" van je lichaam. Op de afbeelding hierboven kun je aan de rechterkant zien dat er een rechte lijn is van het oor tot de enkels. Dit is de perfecte houding voor je lichaam.

Wanneer je lange tijd een slechte lichaamshouding hebt, kan je ruggenmerg gaan vervormen. Op de afbeelding hieronder kun je het verschil zien tussen een goede en een slechte lichaamshouding!

Wat denk je dat beter voor je is op langer termijn? Welk houding zou jij willen hebben?

Wanneer je aan je lichaamshouding wilt werken, kan je het makkelijkste beginnen met het slapen. De manier hoe je wakker wordt, vertegenwoordigd vaak de manier hoe de rest van je dag verloopt.Niet voor niets bestaat het spreekwoord:

"Met het verkeerde been uit bed stappen"

Veel mensen met fibromyalgie hebben tijdens hun slaap pijn, hierdoor wordt een goede nachtrust verstoord. (fibromyalgie en slaapproblemen). Wanneer je veel pijn hebt tijdens het slapen of wanneer je wakker wordt, kunnen er 2 dingen worden gedaan.

1. Het bed waarin je slaapt zorgt ervoor dat je lichaam niet goed ondersteund wordt. Het kussen, het matras en zelfs de deken kan invloed hebben op je lichaamshouding. Wanneer je op de rug ligt, zou je lichaamshouding perfect moeten zijn. Door de jaren heen kan het zijn dat dit "kromgetrokken" is. Speciale matrassen die het lichaam "herkennen" en zich hierop aanpassen zijn de ideale oplossing.

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het nachtritme en de slaap van gezonde vrouwen en vrouwen met fibromyalgie hetzelfde is(1). Een goed bed kan dan toch heel veel verschil maken.

2. Tijdens het slapen bepaalde medicijnen nemen, zodat de nachtrust optimaal wordt. Dit is niet de beste oplossing aangezien je de pijn onderdrukt, maar gezien het feit dat een goede nachtrust extreem belangrijk is, is het te overwegen om hier de keuze aan te geven.

Uit onderzoek blijkt ook dat pilates kan helpen om je lichaamshouding te verbeteren en om fibromyalgie klachten te verminderen (2).

Hoe je denkt over je lichaam kan ook veel doen met je lichaamshouding. Ga maar eens na hoe je erbij staat als je je niet goed voelt en als je je wel goed voelt. Nu blijkt uit onderzoek dat vrouwen met fibromyalgie vaak ongelukkiger zijn met hun uiterlijk(3). Door toch te denken dat alles goed is en dat je er goed uitziet, zal je merken dat je rechter op gaat staan en dan ga je er ook beter uitzien.

Volgende week zal ik een artikel schrijven over de juiste "zithouding"

Lees meer: Fibromyalgie blog

Bronnen:

  1. https://academic.oup.com/jcem/article/86/3/1034/2847502?login=true
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000399930900687X
  3. http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?pid=S0104-12822020000300012&script=sci_abstract&tlng=en

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share