Fibromyalgie

Laatste Update: 18 december 2020

Fibromyalgie kan je "zien" in de hersenen?

Fibromyalgie heeft erg veel symptomen zoals spierpijn, overmatige vermoeidheid, duizeligheid en stemmingswisselingen. Fibromyalgie vaststellen is moeilijk aangezien veel van deze symptomen, ook aan andere aandoeningen kunnen worden gekoppeld. Zelfs slecht voedingsgewoontes en overmatig sporten kan leiden tot de bovenstaande klachten. Een onderzoek uit Frankrijk heeft kunnen aantonen dat de hersenactiviteit bij patiënten met fibromyalgie anders verloopt dan mensen die niet deze aandoening hebben.

Het gedeelte van de hersenen dat pijn verwerkt (insulaire cortex) en bepaalde netwerken in de hersenen geven verhoogde hersenactiviteit aan bij mensen ment fibromyalgie.

Vroege onderzoeken laten zien dat mensen met fibromyalgie op een andere manier dan normaal neurotransmitter activiteit hebben. (1) Daarnaast hebben mensen met fibromyalgie minder grijze materie in het brein dan mensen zonder deze aandoening(2).

De verwerking van de “emotie” pijn verloopt andere bij fibromyalgie patiënten dan mensen zonder deze aandoening.

De studie die voor de merkwaardige resultaten zorgde verliep anders dan je zou verwachten normaal. Normaal gesproken zou je een test laten uitvoeren en kijken wat er met de hersenactiviteit gebeurt wanneer er pijn wordt toegediend bij mensen zonder en met fibromyalgie. Bij deze test ging men kijken naar de hersenactiviteit op het moment dat het brein in “rust” verkeerd.

Meer fibromyalgie symptomen: "Fibromyalgie symptomen"

Verhoogde hersenactiviteit bij fibromyalgie patiënten

Men ging er van uit dat de pijn van fibromyalgie “niet echt” was, maar dat de waarneming van pijn een symptoom was dat voortvloeit uit depressie en vermoeidheid (een van de klachten van fibromyalgie).  Uit dit onderzoek is gebleken dat de pijn die mensen ervaren bij fibromyalgie daadwerkelijk echt bestaat en waargenomen wordt. Wel klopt het dat patiënten pijn anders ervaren dan mensen zonder deze aandoening. Dit is te verklaren omdat er in de insulaire cortex meer glutamaat aanwezig is. Glutamaat is een neurotransmitter die de hersenactiviteit stimuleert. Meer glutamaat betekend meer stimulatie!

Zelf in de “ruststand” (ook wel DMN: Default-mode network)  van de hersenen is de connectie groter tussen de DMN en de insulaire cortex. Hierdoor wordt bevestigd dat fibromyalgie patiënten spontaan pijn kunnen voelen en dat dit niet alleen gezien kan worden als “fantoompijn”.

Ondanks het feit dat er een aantal belangrijk elementen zijn ontdekt, is de feitelijk oorzaak van de pijn van fibromyalgie nog niet helemaal in kaart gebracht. Er zijn nog vele elementen die reeds in de schaduw staan. Doordat er steeds meer onderzoek wordt verricht voor de “nieuwe” aandoening fibromyalgie, leren we deze aandoening beter te begrijpen. Hierdoor kunnen er weer nieuwe  behandelingen worden gecreëerd.

Conclusie
De pijn de fibromyalgie patiënten waarnemen is wel degelijk echt. Maar de pijn die feitelijk voortvloeit uit depressies en stress is wel degelijk een fantoompijn. We kunnen concluderen dat er nog erg veel onderzoek gedaan moet worden naar deze aandoening, omdat er nog teveel “variabelen” zijn die niet te verklaren of te achterhalen zijn.

Meer informatie: "Verschillende fibromyalgie behandeling"

Bron onderzoek: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20506181

Andere bronnen:

  1. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1073858407312521
  2. https://www.jneurosci.org/content/27/15/4004?ct=

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share