Fibromyalgie

Laatste Update: 12 oktober 2020

Fibromyalgie tenderpoints

De oorzaak van fibromyalgie is nog steeds niet bekend, maar wel zijn er steeds vaker triggers voor fibromyalgie aan te wijzen(1). Artsen hebben daarom triggers voor mensen op een rij gezet. Soms kun je meerdere oorzaken hebben voor fibromyalgie.

Genen

Heeft een van je ouders fibromyalgie? Dan is de kans groter dat jij het ook krijg dan wanneer geen van je ouders fibromyalgie heeft. Deze ziekte is vaak te zien in families.

Andere ziekten

Andere ziekten, zoals artritis of zelfs ontstekingen door infecties kunnen fibromyalgie triggeren.

Verkeerd omgaan met stress

Als je om de een of andere reden lastig tegen stress kunt, bijvoorbeeld doordat je in je kindertijd bent mishandelt. Is de kans ook groter dat je last krijgt van fibromyalgie. Ook mensen met een trauma die daardoor het post traumatisch stresssyndroom krijgen worden vaker dan gezonde mensen gelinkt met fibromyalgie.

Angst en depressie

Om verder te gaan op verkeerd omgaan met stress, ook als je veel last hebt van angsten en depressies wordt er door artsen vaker een link gemaakt met fibromyalgie(2). Het is alleen nog niet aan te wijzen als oorzaak. Het is alleen opvallend dat het vaak samengaat.

Je bent een vrouw

Vrouwen hebben meer last van fibromyalgie dan mannen(3). Onderzoeken denken dat dit komt omdat vrouwen anders met pijn omgaan dan mannen. Zelfs het sociale construct van hoe een vrouw op pijn moet reageren, dus wat een cultuur van de vrouw verwacht, wordt aangewezen als mogelijke oorzaak voor dit verschil tussen vrouwen en mannen met betrekking tot fibromyalgie.

Je beweegt te weinig

Beweging kan de pijn van fibromyalgie juist verminderen. De pijn spoort alleen niet aan om te gaan sporten en daardoor kun je in een soort vicieuze cirkel belanden. Verzet je dus even tegen dat gevoel en beweeg. Begin eerst met een wandeling en bouw het langzaam op naar een leuke groepsles in de sportschool (of via YouTube als je dat fijner vindt.)

Het klachten patroon van fibromyalgie wel steeds beter in kaart.

Er ontstaat een steeds beter beeld wat nu precies die symptomen, verschijnselen en klachten zijn van fibromyalgie patiënten. Dit is erg belangrijk omdat artsen nog steeds moeite hebben met het stellen van de diagnose. De kans is groot dat als je fibromyalgie hebt artsen eerst dachten dat je wat anders had.

Tenderpoints van fibromyalgie

Nu wil ik je meer vertellen over de zogenaamde fibromyalgie tenderpoints. Dit zijn pijnpunten op het lichaam van fibromyalgie patiënten die hevig pijn doen.

Wanneer 11 van de bekende 18 tenderpoints "negatief" zijn, betekent dit, dat deze persoon aan fibromyalgie lijdt. In dat geval herken je dus 11 van 18 tenderpoints bij jezelf.

Er zijn meer dan 18 verschillende tenderpoints, echter zijn er afspraken gemaakt dat deze 18 punten standaard zijn voor de fibromyalgie test. Deze 18 punten zijn namelijk de meest voorkomende tenderpoint voor mensen met fibromyalgie.

Hieronder tref je 9 tenderpoints aan, deze tenderpoints doen zowel links als recht pijn (9 x 2=18 tenderpoints).

De tenderpoint beschrijf ik hieronder van onder naar boven.

 1. 2 centimeter boven de knieschijf aan de binnenkant van de desbetreffende knieschijf.
 2. Ten hoogte van de billen, precies aan de zijkant van je heupen.
 3. Vlak bij je ruggengraad, ten hoogte van de navel.
 4. Aan de binnenkant van de ellebogen, net onder de plooi.
 5. Net onder de connectie van het sleutelbeen en het borstbeen.
 6. Voorkant van de hals.
 7. 4 tot 5 cm. onder de bovenste schouderlijn.
 8. De bovenste schouderlijn.
 9. De onderzijde van de achterkant van je schedel. Waar je schedel in de nek overloop.


Hieronder een foto van deze 18 tenderpoints!

18 fibrmyalgie tenderpoints
18 Fibrmyalgie Tenderpoints

Heb jij het gevoel dat je veel wellicht zelfs meer dan 11 van deze pijnpunten hebt? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je arts om aan hem/haar voor te leggen of je dit probleem hebt.

Behandeling van fibromyalgie tenderpoints

Er zijn meerdere behandelingen tegen de klachten van fibromyalgie en daarbij is het veranderen van de levensstijl vaak een van de belangrijkste. Beweging is zoals gezegd erg belangrijk om minder last te hebben van de pijn.

Daarnaast zijn er ook manieren om specifiek de pijn in de tenderpoints te verminderen.

Dry needling therapie

Sommige fysiotherapeuten kunnen je een dry needling therapie geven. Dit lijkt op accupunctuur, maar het is niet hetzelfde. Er wordt namelijk 1 naald in een spier geprikt waardoor die zich ontspant. Uit onderzoek blijkt dat mensen met fibromyalgie na deze therapie minder last hebben van hun tenderpoints(4). Dit gevoel van beter welbevinden blijft in ieder geval tot 6 weken na de behandeling bestaan. Dus op die korte termijn kan het goed werken. De resultaten op de lange termijn zijn nog niet onderzocht.

Verminder je stress

Zoals gezegd is verkeerd omgaan met stress gelinkt aan fibromyalgie. Door stress regelmatig los te laten kun je minder last krijgen van fibromyalgie. Een bezoek aan een spa, me-time en duidelijke grenzen stellen kan helpen om stress te verminderen.

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van meditatie en mindfulness om minder last te hebben van stress, angst en depressieve klachten.

Verbeter je slaap

Slapen is lastig als je fibromyalgie hebt. Toch is het belangrijk om niet op te geven. Door je slaap te verbeteren kun je veel doen tegen de klachten van fibromyalgie. Houd hiervoor je slaaphygiëne goed in de gaten om de kans op goede slaap te vergroten.

Tot slot...

Helaas blijft fibromyalgie een soort medisch mysterie, waardoor het lastig is om de ziekte vast te stellen. Het in kaart brengen van de tenderpoints en uitsluiten van andere aandoeningen is daarom een van de belangrijkste manieren om fibromyalgie vast te stellen. De behandeling van fibromyalgie houdt vaak vooral een levensstijlverandering in.

Daarnaast worden er steeds meer specifieke therapieën ontwikkelt om de pijn in de tenderpoints te verminderen, zoals de dry needling therapie.

Wil je meer tips tegen fibromyalgie? Download dan het gratis e-book dat boordevol met tips tegen deze aandoening staat. 95% van de mensen die het boek hebben gelezen zijn super tevreden met de tips die erin staan. 

Blijf mijn blog volgen voor steeds nieuwe informatieve en interessante artikel over fibromyalgie.

Bronnen:

 1. http://www.webmd.com/fibromyalgia/guide/fibromyalgia-causes
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167494315300765
 3. https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0482-50042017000400356&script=sci_arttext
 4. https://link.springer.com/article/10.1007/s00296-013-2759-3

 

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo,
  Ik heb heel lang klachten ene keer meer dan andere keer. De punten die hier staan heb ik.bijna allemaal last. Ik kan wel mijn dingen erom doen, af en toe wat moe, concentreren net altijd even goed en vergeet nog wel eens wat. Ook heb ik soort zenuwpijn in mijn benen af en toe een handen doen pijn (ben masseuse) niet extreem veel last maar voel het wel.
  Naar arts geweest en dacht aan syndroom van tietse eniet Costo chondritis ( kraalbeen ontsteking )
  Als iemand tips heeft :)

 2. Zelf dacht de huisarts aan borderline of adhd.Later bleek het om fibromyalgie te gaan.Ik ben van het kastje naar de muur gestuurd.Afschuwelijk was dat en erg zorgerlijk.Een huisarts mag dit niet zeggen zonder pardon.Dit heeft mijn carriere gekost door mijn vergeetachtigeid en concentratiestoornissen.Mijn zelfvertrouwen is door deze huisarts behoorlijk aangetast.Een ongelukkig behandelde fibromyalgiepatient.

 3. Sinds een aantal weken vreselijke pijn in mijn polsen, voornamelijk bij de aanzet van mijn duim en polsen met uitstraling naar mijn vingers, vooral tussen mijn knokkels.Ik kan hierdoor geen kracht meer zetten in mijn handen en polsen! Mijn vingers hebben in de ochtend een soort van verkrampte klauwachtige houding die pas na uren minder wordt. Dan is er ook nog de pijn in mijn schouders, zeg maar tussem mijn beide sleutelbeenderen en de kop van mijn schouders die uitstraalt via mijn bovenarm (biceps), in de plooi van mijn ellebogen en doorstroomt naar mijn polsen. Ook de achterkant van mijn schouders en bovenop mijn schouders zijn vreselijk pijnlijk! Verder straalt de pijn ook via mijn heupen door de achterkant van mijn bovenbenen, waardoor het lopen nu ook steeds moeilijker gaat. Ik kan hierdoor niet normaal meer functioneren en heb als pijnstillers de bekende Tramadol 200 mg 2dd1, Diclofenac 50 mg 3dd1-2 en niet te vergeten sinds kort Prednisolon 10 mg 1dd1, bij zeer ernstige pijn mag ik nog 4 x 2 500 mg paracetamol nemen omdat dit de tramadol schijnt te versterken. Inmiddels ben ik volledig afgekeurd en ben ik aan huis gekluisterd! Inmiddels loop ik op mijn tandvlees en heb ik na lang zeuren een verwijskaart gekregen voor een reumatoloog in het UZ Leuven in Belgie. Er schijnen daar onderzoeken gedaan te worden die wel vruchten afwerpen voor fybromyalgie en aanverwante pijnsoorten. Ik hoop dat ik daar eindelijk geholpen kan worden om de pijn te verminderen of zelfs ervan af te komen!
  Tip: vraag even bij je zorgverzekeraar of dit vergoedt wordt voordat je voor onaangename kosten komt te staan! Ook heb je een verwijskaart van je huisarts nodig voor de afdeling Interne Geneeskunde/ Reumatologie!
  Ik hoop dat ik het geluk mag hebben om in ieder geval minder pijn te hebben, ik hou jullie op de hoogte!

  1. ja heb da ook in mijn vingers en overal pijn, heb ook al heel veel pijnstillers gebruikt
   heb nu gabrapentine ben nog maar 5dagen bezig dat is een medicament tegen zenuwpijnen
   het is wel laag gedoseerd neem ook nog tramadol 100mg en ook soms lirica daar ben ik wel een beetje happy van da vindt ik leuk, kan mij niets schelen hoeveel ik moet nemen als
   het maar helpt tegen de pijn en je er niet teveel zombie van loopt .ja het is een moeilijk leven zie het ook soms niet meer zitten,ben 6o jaar en heb dat al vele jaren da is langzaam aan gekomen en ben sinds 5j thuis en in proses tegen riziv
   bedankt voor je mededeling over uz leuven kan zijn dat ik het ook wel eens probeer ,maar heb al zoveel geprobeerd amaai wil je mij aub laten weten hoe het geweest is?wens je veel beterschap en misschien tot wederhoren

  2. Diana,

   Wat je hier beschrijft is exact wat mijn vrouw ook had, pijn in de polsen naar de vingers en uitdijnend naar arm en schouder.

   In Gasthuisberg (UZ Leuven) heb ze dan eindelijk Karapaal/Tunnel vastgesteld. Dit was door de fibro/cvs reeds jaren aan de gang maar niet gediagnostiseerd.
   Ondertussen is ze geoperreerd voor de KT en gaat het beter. Algemene klachten van fibro en cvs blijven wel dominant...
   Hoop dat je snel hulp vind/krijgt.

  3. Beste Diana,
   ik las je artikelwaarin je schrijft naar een ziekenhuis in belgie te gaan. Heb jij hier nu ervaring mee?
   ben ook zoekende ivm gewichtsklachten en loop net als jij tegen alles aan. 4 januari heb ik eindeijk een afspraak bij de reumatoloog.
   Hoor het graag van je
   groeten juliette waaijers

  4. Hallo, Ik heb ook minstens 10jaar gesukkelt met pijn. De huisarts heeft mij grondig onderzocht met echo's,scans,foto's,enz. Niks op te zien als slijtage in de knie en rug en ontsteking. Maar dat kon die pijn en stijfheid niet veroorzaken,zei ze. Ik moest een jaar fitnis proberen. Geen baat,zelfs erger. Mijn dochter heeft lang in Leuven in uz gelegen en daar heb ik door met haar veel te wandelen fysische geneesheren gevonden. Ik een afspraak gemaakt, alles uitgelgd en ja hoor,ze hebben mij binnenstebuiten gekeerd,allemaal onderzoeken,vragen,drukpunten,tenderpoints,enz. Uiteindelijk kwam het antwoord. Fibrmialgie. Ik was gelukkig dat ik na 10jaar eindelijk wist waar die pijnen,stijfheid en moeheid van af kwam. Ik neem iedere dag 2 tot 3x de combinatiemdecijn tramadol/paracetamol. Bij mij werkt het goed. En voor het slapen neem ik nog nortrilen. Dan slaap je de nacht door. Ook volg ik 1x om de 2 weken kini. Die oefeningen doe ik thuis verder. Dan wandel ik iedere morgen een kwartier en s'avonds een uur met de honden. Ik moet zeggen dat ik na al die kinibeurten veel beter kan wandelen en fietsen. Maar als je eenmaal gaat zitten,stijf je helemaal op. Bewegen moet je blijven doen en op tijd even gaan liggen. Ik doe dat bijna iedere dag. Tijd of geen tijd. Het dagelijks leven gaat de ene dag al wat beter dan de andere en ook je huishoudelijken taken beginnen er onder te leiden. Je doet er nu veel langer over. Soms sta je op met zoveel energie dat je die dag erdoor vliegt en sanderdaags kom je niet meer vooruit.Ik hoop voor jou dat je ondertussen bent geholpen in Leuven. De kinibeurten zijn helaas veranderd met terugbetalingen. Je krijgt er nog maar 18 betaald in je hele leven. Een jaar geleden was dat nog de F-pathaloog en kreeg je 60 beurten p/j terug.
   Groeten Cindy

 4. Joke
  ik.heb.over al.pijn tintelingen boven op mijn handen.benen gezicht drogen ogen
  onder mijn buik achter kant van mijn hoofd.nek.
  ik zie het soms helemaal niet mee zitten.
  Heeft iemand daar ook last van
  8.07.2o15

 5. Ik heb een heftige vorm van fibromyalgie. Heb jaren geleden de diagnose hiervan gekregen van de reumatoloog. Sinds de diagnose zijn de pijnklachten alleen maar erger geworden. Ik heb inmiddels oxycodon als pijnstiller (80/100mg per dag). Maar zelfs dit helpt maar deels. Met mn medicijnen heb ik nog veel pijn en zijn er veel dingen die ik niet (langdurig) kan. Ik kan niet langer als een half uur rechtop zitten, als ik ga liggen draai/woel ik bijna constant omdat ik geen houding weet aan te nemen, fietsen lukt nog voor een half uurtje op mijn eigen tempo, wandelen is nog te doen maar ook voor een max van 30/40 minuten en erg rustig aan. En dit is allemaal met mn pijnmedicatie. Heb ik deze niet dan ben ik 2 uur bezig om s morgens uit bed te komen, lig ik bijna de hele dag op de bank, ben ik blij als ik op de wc kan komen, loop ik als een vrouw van 80 (terwijl ik nog maar 26 ben!), heb ik geen energie om leuke dingen te doen met mijn kinderen (ik heb 3 kinderen van: bijna 10 maanden, 4 jaar en 9 jaar) en is het een drama om alles te doen.
  Nu zat ik in de ziektewet. Maar inmiddels willen ze mij weer aan het werk hebben. Ik zou niet weten hoe. Maar omdat ik in het verleden ook gewerkt heb (parttime) vindt de arbo arts dat ik het dan nu ook moet kunnen. Ik voel me totaal niet serieus genomen en heb echt geprobeerd haar uit te leggen hoe het voelt en hoe mijn dagen eruit zien. Maar ze zegt keihard: daar heb ik niets mee te maken, als je voorheen kon werken dan moet je dat nu ook kunnen. Ik word hier wanhopig en erg verdrietig van, niet te spreken over hoe boos ik ben over de manier waarop ze mij behandeld heeft. Zijn er mensen die hier ook tegen aan lopen en misschien tips hebben om dit aan te pakken. Ik raak het spoor behoorlijk bijster inmiddels...

 6. Ik heb al sinds ik in de pubertijd ben last van pijn overal. T begon met pijnlijke handen en polsen. Alsof je een strak elastiek om je polsen hebt zitten. Nu ben ik 29 en ik kan me eigenlijk geen dag herrinneren dat ik geen pijn heb. Maar omdat ik steeds van anderen krijg te horen: pff jij hebt ook altijd wat. Voel ik me niet serieus genomen en zeg ik er niks meer van. Ik ben nu 29. Ik merk ook dat ik steeds weer smoesjes voor mezelf ga verzinnen: zal nog wel vd zwangerschap zijn of komt vast doordat ik weer teveel gesjouwd heb. Teveel gelopen. Te veel huishouden. Verkeerd geslapen enz. Maar de pijn breid zich met de jaren uit. Mn hele armen doen.vaak pijn. Mn.handen. Mn benen. Nek. Schouders. Heb ook vaak.tinteling. En ik kan niet goed slapen. Vaak kan ik mn aandacht niet op 1 punt houden. Is dit een reden om toch maar naar de dokter te gaan?

 7. HB ook fibromyalgie,veel pijn,tis lastig en. Vermoeiend,maar komop mensen,volkomen onschuldige aandoening,piepen en zeuren werkt niet,wees blij dat het iets onschuldigs is en zet je er overheen

 8. Aangepast dieet doet het voor mij....geen gluten, melkproducten, suiker en.varken. Veel groente fruit en noten.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

36 Shares
Tweet
Pin36
Share