• Wespensteek

Auw! Een wespensteek!

2018-06-14T15:01:17+01:00juni 22nd, 2018|Algemeen|0 Reacties

Wespensteken komen, vooral tijdens de warmere maanden, vaak voor. Wespensteken kunnen ongemakkelijk zijn, maar de meeste mensen herstellen gelukkig weer snel en zonder complicaties.

Wespen, maar ook bijen en horzels, zijn uitgerust met een angel als middel om zichzelf mee te verdedigen. De angel van een wesp bevat gif dat tijdens een steek op de mens wordt overgebracht. Terwijl een bij maar één keer kan steken omdat zijn angel in de huid van zijn slachtoffer blijft steken, kan een wesp meer dan eens tijdens een aanval steken. De angels van wespen blijven intact.

Het wespengif, dat uit de angel komt, kan aanzienlijke pijn en irritatie veroorzaken.

Symptomen van een wespensteek

De meerderheid van de mensen zonder allergieën zal tijdens en na een wespensteek slechts lichte symptomen ervaren. De eerste sensaties kunnen een scherpe pijn of een brandend gevoel op de prikplaats omvatten. Roodheid, zwelling en jeuk kunnen ook optreden.

Normale reacties

Waarschijnlijk ontwikkel je een verhoogde rand rond de steekplaats. Een klein wit merkteken kan in het midden van de rand, waar de angel je huid heeft geperforeerd, zichtbaar worden. Meestal verdwijnt de pijn en de zwelling binnen enkele uren nadat je bent gestoken. Tenzij je allergisch bent, kunnen de meeste bijen- en wespensteken thuis worden behandeld.

Ernstige reacties

Mensen met ernstige reacties kunnen allergisch zijn voor wespensteken, maar ondervinden geen levensbedreigende symptomen zoals bijvoorbeeld een anafylactische shock. Ernstige reacties op wespensteken omvatten extreme roodheid en zwelling, die twee of drie dagen na de steek toeneemt. Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen.

Meestal verdwijnen deze reacties in de loop van een week vanzelf. Laat het je arts weten als je na een wespensteek een ernstige reactie ervaart. Ze kunnen je dan adviseren om een ​​antihistaminicum (zoals Benadryl) in te nemen om je ongemak te verminderen.

Na een ernstige reactie op een wespensteek betekent dit niet persé dat je op dezelfde manier op toekomstige steken zult reageren. Je zou een sterke reactie kunnen hebben en daarna nooit meer dezelfde symptomen ervaren. Aan de andere kant kan een ernstige reactie ook de manier zijn waarop je lichaam routinematig reageert op steken van wespen.

Anafylaxie na een wespensteek

De meest ernstige allergische reacties op wespensteken worden anafylaxie genoemd. Anafylaxie treedt op wanneer je lichaam als reactie op het wespengif in shock raakt. De meeste mensen die na een wespensteek in shock raken, doen dat heel snel. Het is belangrijk om onmiddellijk hulp te zoeken om anafylaxie te behandelen.

Symptomen van een ernstige allergische reactie op wespensteken zijn:

 • ernstige zwelling van het gezicht, de lippen of de keel
 • netelroos of jeuk op delen van het lichaam, die niet door de angel werden aangetast
 • ademhalingsmoeilijkheden, zoals hijgen of stikken
 • duizeligheid
 • plotselinge daling van de bloeddruk
 • licht in het hoofd worden
 • verlies van bewustzijn
 • misselijkheid of braken
 • diarree
 • buikkrampen
 • zwakke of juist snelle pols

Je zult na een wespensteek niet al deze symptomen ervaren, maar je zult er na een volgende steek waarschijnlijk tenminste enkele van ondervinden. Mensen die na één steek een anafylactische shock hebben doorgemaakt hebben 30-60% meer kans om dezelfde reactie in de toekomst te ervaren.

Als je een anafylactische anamnese hebt, neem dan een kit mee voor in het geval je een wespensteek oploopt. Deze bevatten epinephrine-injecties (EpiPens) die je jezelf na een wespensteek kunt geven. Epinefrine