Algemeen

Laatste Update: 20 augustus 2020

Auw! Een wespensteek!

Wespensteken komen, vooral tijdens de warmere maanden, vaak voor. Wespensteken kunnen ongemakkelijk zijn, maar de meeste mensen herstellen gelukkig weer snel en zonder complicaties.

Wespen, maar ook bijen en horzels, zijn uitgerust met een angel als middel om zichzelf mee te verdedigen. De angel van een wesp bevat gif dat tijdens een steek op de mens wordt overgebracht. Terwijl een bij maar één keer kan steken omdat zijn angel in de huid van zijn slachtoffer blijft steken, kan een wesp meer dan eens tijdens een aanval steken. De angels van wespen blijven intact.

Het wespengif, dat uit de angel komt, kan aanzienlijke pijn en irritatie veroorzaken.

Symptomen van een wespensteek

De meerderheid van de mensen zonder allergieën zal tijdens en na een wespensteek slechts lichte symptomen ervaren. De eerste sensaties kunnen een scherpe pijn of een brandend gevoel op de prikplaats omvatten. Roodheid, zwelling en jeuk kunnen ook optreden.

Normale reacties

Waarschijnlijk ontwikkel je een verhoogde rand rond de steekplaats. Een klein wit merkteken kan in het midden van de rand, waar de angel je huid heeft geperforeerd, zichtbaar worden. Meestal verdwijnt de pijn en de zwelling binnen enkele uren nadat je bent gestoken. Tenzij je allergisch bent, kunnen de meeste bijen- en wespensteken thuis worden behandeld.

Ernstige reacties

Mensen met ernstige reacties kunnen allergisch zijn voor wespensteken, maar ondervinden geen levensbedreigende symptomen zoals bijvoorbeeld een anafylactische shock. Ernstige reacties op wespensteken omvatten extreme roodheid en zwelling, die twee of drie dagen na de steek toeneemt. Misselijkheid en braken kunnen ook voorkomen.

Meestal verdwijnen deze reacties in de loop van een week vanzelf. Laat het je arts weten als je na een wespensteek een ernstige reactie ervaart. Ze kunnen je dan adviseren om een ​​antihistaminicum (zoals Benadryl) in te nemen om je ongemak te verminderen.

Na een ernstige reactie op een wespensteek betekent dit niet persé dat je op dezelfde manier op toekomstige steken zult reageren. Je zou een sterke reactie kunnen hebben en daarna nooit meer dezelfde symptomen ervaren. Aan de andere kant kan een ernstige reactie ook de manier zijn waarop je lichaam routinematig reageert op steken van wespen.

Anafylaxie na een wespensteek

De meest ernstige allergische reacties op wespensteken worden anafylaxie genoemd. Anafylaxie treedt op wanneer je lichaam als reactie op het wespengif in shock raakt. De meeste mensen die na een wespensteek in shock raken, doen dat heel snel. Het is belangrijk om onmiddellijk hulp te zoeken om anafylaxie te behandelen.

Symptomen van een ernstige allergische reactie op wespensteken zijn:

 • ernstige zwelling van het gezicht, de lippen of de keel
 • netelroos of jeuk op delen van het lichaam, die niet door de angel werden aangetast
 • ademhalingsmoeilijkheden, zoals hijgen of stikken
 • duizeligheid
 • plotselinge daling van de bloeddruk
 • licht in het hoofd worden
 • verlies van bewustzijn
 • misselijkheid of braken
 • diarree
 • buikkrampen
 • zwakke of juist snelle pols

Je zult na een wespensteek niet al deze symptomen ervaren, maar je zult er na een volgende steek waarschijnlijk tenminste enkele van ondervinden. Mensen die na één steek een anafylactische shock hebben doorgemaakt hebben 30-60% meer kans om dezelfde reactie in de toekomst te ervaren.

Als je een anafylactische anamnese hebt, neem dan een kit mee voor in het geval je een wespensteek oploopt. Deze bevatten epinephrine-injecties (EpiPen) die je jezelf na een wespensteek kunt geven. Epinefrine ontspant je spieren en bloedvaten, waardoor je hart en ademhaling weer normaal worden. Een anafylactische shock is een medisch noodgeval dat onmiddellijke behandeling vereist.

Eerste hulp bij een wespensteek

Eerste hulp voor iemand die is gestoken door een bij of wesp omvat een aantal dingen die je wel en niet moet doen.

Dingen die je wel moet doen:

 • Wanneer een wesp een persoon prikt, moet je de angel met weerhaken niet recht uit de wond trekken.
 • Blijf bij de persoon om een ernstige reactie die zich zou kunnen ontwikkelen op te merken.
 • Roep om dringende medische hulp als er tekenen zijn van een allergische reactie.
 • Verwijder de angel onmiddellijk als deze overblijft. De angel van een honingbij s blijven meestal in de huid zitten en blijven gif spuiten.
 • Om de angel te verwijderen, veeg je erover heen met een gaasje of schraap je er met een nagel, een kartonnetje of een bankkaart overheen.
 • Blijf kalm en loop weg omdat wespen en horzels opnieuw kunnen steken. Ze laten meestal geen angel achter.
 • Was de plaats van de angel met gewone zeep en water.
 • Breng om zwelling te verminderen een koud kompres aan, bijvoorbeeld ijs gewikkeld in een doek, of een koude doek.

Niet doen:

 • Knijpen in de angel of een pincet om het te verwijderen gebruiken, omdat hierdoor meer gif kan worden geïnjecteerd.
 • Krabben over de angel, want dit kan het probleem verergeren en tot een infectie leiden.
 • Gebruik geen calamine lotion, azijn of een frisdrank met bicarbonaat. Ze zullen het gif niet neutraliseren omdat het diep in de weefsels zal zijn.
 • Het openen van blaren die zich ontwikkelen, omdat dit kan leiden tot een infectie.

Wanneer moet je een dokter bellen?

Bel onmiddellijk een arts of ambulance als een persoon tekenen van een piepende ademhaling, zwelling of andere symptomen van anafylaxie heeft of als je weet dat de persoon waarschijnlijk een allergische reactie krijgt.

Raadpleeg ook een arts als een insectensteek tot blaarvorming leidt, als je je zorgen maakt over zwelling, als zich tekenen van een infectie ontwikkelen, zoals pus of als de symptomen binnen een paar dagen niet verdwijnen.

8 Huismiddeltjes tegen wespensteken

Het eerste dat je onmiddellijk na een wespensteek moet doen, is met behulp van een pincet de angel uit de huid verwijderen. Hoewel er misschien al een kleine hoeveelheid gif in de bloedbaan is geïnjecteerd, kun je nog steeds voorkomen dat alles in de bloedbaan terechtkomt.

Wespensteek

Was vervolgens het getroffen gebied voorzichtig met zeep (bij voorkeur antiseptische zeep) en water. Dep het gebied met wat watjes droog en breng antiseptische zalf of calaminelotion aan, die jeuk en pijn kan verlichten.

Koud kompres

Procedure:

 • Pak een paar ijsklontjes uit de vriezer
 • Bind de ijsblokjes in een stuk zachte doek
 • Houd het ijs kompres voorzichtig een paar minuten tegen het aangetaste gebied
 • Herhaal het proces om de paar uur totdat de zwelling en pijn verdwijnen

Hoe werkt dit?

Er is waarschijnlijk een beetje bloedverlies in het onderliggende weefsel, dat verantwoordelijk is voor de pijn en zwelling. IJs helpt bij het verminderen van de reactie van het lichaam op de angel. Afgezien van het verminderen van bloedingen in de weefsels, helpt het bij het beheersen van de ontsteking (zwelling) en het helpt, als die er zijn bij het verminderen van de spierpijn en spasmen.

Een koud kompres helpt bij het voorkomen dat het getroffen gebied stijver wordt, omdat het door de accumulatie die zich rond het gebied van de angel verzamelt te voorkomen de overtollige weefselvloeistof vermindert. Hoewel koude kompressen al eeuwen als huismiddeltjes worden gebruikt, is een nieuwe denkrichting het daar niet helemaal mee eens. Het plaatsen van een koud kompres veroorzaakt tijdelijke gevoelloosheid in het gebied, wat onmiddellijke verlichting geeft van de pijn en het branderig gevoel dat is veroorzaakt door een wespensteek.

De remedie is niet goed, als:

De wespensteek giftig is of veroorzaakt dat de persoon in een anafylactische shock raakt. Deze aandoening vereist onmiddellijke medische hulp en behandeling.

Leg nooit ijs of iets kouds direct op de huid. Het kan bevriezing en daaropvolgende verwondingen aan de huid veroorzaken. Wikkel het eerst in een handdoek.

Bakpoeder

Procedure:

 • Strooi een beetje water op 1 theelepel baking soda en maak er een pasta van.
 • Breng de pasta voorzichtig op de steekplaats aan en laat deze een paar minuten (5 tot 10 minuten) intrekken.
 • Was het getroffen gebied dan voorzichtig met warm water schoon.
 • Als de pijn en zwelling aanhoudt, herhaal je na enkele uren het proces.

Hoe werkt dit?

Zuiveringszout of bakpoeder is een geweldig huismiddeltje en kan door iedereen veilig voor het behandelen van wespensteken worden gebruikt. Een mild alkalisch chemisch product zoals bakpoeder heeft een neutraliserend effect op het gif, dat zuur van aard is. Zuiveringszout geeft direct verlichting van de hevige pijn en kalmeert de aanhoudende jeuk. Zuiveringszout helpt ook om de zwelling snel te verminderen.

De remedie is niet goed, als:

Je een extreem gevoelige huid hebt. Het kan schade veroorzaken.

Honing

Procedure:

 • Neem 2 theelepels rauwe honing.
 • Smeer de plaats waar je geprikt bent in met honing en laat het op natuurlijke wijze opdrogen.
 • Was het dan na ongeveer een uur met warm water schoon.
 • Herhaal het proces (meerdere keren) na elke paar uur
 • Rauwe honing kan ook worden gemengd met zuiver kurkumapoeder om er zo een ​​pasta van te maken.
 • Breng om infecties te voorkomen de honing-kurkuma pasta aan op de plaats waar je geprikt bent.

Hoe werkt dit?

Honing is een van de beste natuurlijke huismiddeltjes voor het behandelen van pijnlijke wespensteken. Het heeft antibacteriële eigenschappen en werkt door het verdunnen van het gif in de wespensteek. Omdat het een natuurlijk antibioticum is, helpt het bij het voorkomen van infecties. Het mengen van kurkuma met honing versterkt het en maakt het dubbel effectief bij het behandelen van wespensteken.

De remedie is niet goed, als:

Je bewerkte honing gebruikt. Los van dat is honing veilig en heeft het geen bekende bijwerkingen of schadelijke eigenschappen. Het is veilig genoeg om geconsumeerd te worden door, of voor de behandeling van pasgeborenen.

Aloë Vera

Procedure:

 • Snij een dik blad van de Aloë Vera doormidden.
 • Snijd de doornen aan beide kanten af.
 • Schraap met een mes de kleurloze gel uit het blad.
 • Schraap met een scherp mes de gel af en breng voorzichtig aan op de plek van de wespensteek.
 • Herhaal het proces een paar keer per dag.
 • Ga een paar dagen door met het behandelingsproces.

Hoe werkt dit?

Aloë Vera wordt beschouwd als een van de beste huismiddeltjes tegen wespensteken. De gel in deze winterharde vaste plant heeft een rustgevend effect op het aangetaste deel van de huid. Dit winterharde vaste plant kan worden gekweekt in je moestuin of in potten. Het vereist heel weinig water en heeft veel geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt gebruikt als een natuurlijke shampoo, een cosmetisch additief en als een effectieve huidbalsem. Sommige soorten Aloë Vera zijn geschikt om te worden geconsumeerd en helpen slechte cholesterol te bestrijden.

De remedie is niet goed, als:

Je het consumeert. Los van dit zijn er geen bekende bijwerkingen van het gebruik van Aloë Vera op de huid.

Aspirine

Procedure:

 • Neem enkele Aspirine pillen en verpletter ze tot een fijn poeder.
 • Strooi er dan een paar druppels water over en meng het tot een dunne pasta.
 • Breng de pasta aan op de steekplaats en laat het een tijdje intrekken.
 • Was de pasta dan af met warm water.
 • Herhaal, indien nodig het proces met regelmatige tussenpozen.

Hoe werkt dit?

Aspirine is een wondermiddel dat ook als vriendelijk voor het hart wordt beschouwd. Het wordt ook veel gebruikt bij het geven van verlichting aan patiënten die lijden aan ernstige pijn als gevolg van artritis. Aspirine staat bekend als een van de beste huismiddeltjes voor het behandelen van wespensteken.

Het is een ontstekingsremmend medicijn en is niet gebaseerd op steroïden. Aspirine is goed in het voorkomen van de productie van prostaglandinen, omdat het de enzymen die ze produceren remt, waardoor de pijn wordt verlicht en de ontsteking wordt verminderd. Het acetylsalicylzuur dat in aspirine aanwezig is, heeft een kalmerende werking op de roodheid van de huid en helpt de jeuk die wordt veroorzaakt door wespensteken te bestrijden.

De remedie is niet goed, als:

 • Je allergisch voor aspirine bent.
 • Je zwanger bent of borstvoeding geeft. Gebruik dan geen aspirine.

Muntblaadjes of etherische pepermunt olie

Procedure: verse muntblaadjes

 • Neem een ​​bos verse muntblaadjes.
 • Plet de bladeren en haal er een paar druppels sap uit.
 • Breng het muntsap voorzichtig op de steek aan.
 • Laat het een tijdje intrekken.
 • Spoel het dan schoon met koud water.
 • Herhaal het proces een paar keer gedurende de dag.

Procedure: etherische pepermunt olie

 • Breng direct op de steekplaats een paar druppels verdunde essentiële pepermunt olie aan.
 • Voor de gevoelige huid, meng je de etherische pepermunt olie met wat kokosolie of olijfolie en breng je het dan aan.

Hoe werkt dit?

Munt is een geweldig kruid dat al duizenden jaren voor medicinale doeleinden wordt gebruikt. Essentiële olie van pepermunt is vanwege de therapeutische voordelen ervan de laatste paar eeuwen door de Romeinen en Egyptenaren uitgebreid gebruikt.

Een extract van de bladeren van het muntkruid (Mentha Piperita) ook wel bekend als pepermunt olie wordt gebruikt bij de behandeling van hoofdpijn, spierpijn, maagpijn, enz. Het wordt ook gebruikt a;s aromatherapie en is een geweldige pijn- en stressverlichter. Bovendien heeft het antischimmel-, antimicrobiële, antioxiderende en pijnstillende eigenschappen die helpen om effectief pijn en zwelling te bestrijden.

De remedie is niet goed, als:

Hoewel verse muntblaadjes veilig zijn om te gebruiken, mag essentiële pepermunt olie nooit in onverdunde vorm worden gebruikt, omdat dit, vooral bij mensen met een gevoelige huid ernstige huidirritaties kan veroorzaken. Het is niet raadzaam voor zwangere vrouwen en baby's om essentiële pepermunt olie te gebruiken.

Witte tandpasta

Procedure:

 • Neem wat witte tandpasta en doe het op een watje.
 • Smeer het op de plek van de steek.
 • Laat de tandpasta een paar uur zitten.
 • Gebruik een vochtig washandje om het dan schoon te maken.
 • Herhaal als dat nodig is het proces.

Hoe werkt dit?

Tandpasta kan worden gebruikt om lichte brandwonden en zonnebrand te genezen. Het helpt ook om de roodheid van de huid te verlichten en blaren te genezen. Op dezelfde manier werkt het, als het op een wespensteek wordt aangebracht, door het zure gif te neutraliseren. Het vermindert ook de pijn, zwelling en biedt verlichting van het intense branderige gevoel dat samengaat met wespensteken.

De remedie is niet goed, als:

Je gekleurde tandpasta gebruikt. Gebruik alleen de witte soort. Gebruik geen gels en andere varianten of soorten die gekleurd zijn.

Appelciderazijn

Procedure:

Week een klein watje in wat onverdunde appelciderazijn.

Breng de appelciderazijn dan met behulp van het watje op de prikplaats aan.

Laat het dan een tijdje weken.

Herhaal het proces als de symptomen aanhouden.

Hoe werkt dit?

Appleciderazijn is een geweldige natuurlijk huismiddeltje die verschillende toepassingen heeft. Het is bij gebruik in kleine hoeveelheden een effectieve ontgiftende stof en dient als een goed spijsverteringsmiddel. Appelciderazijn is ook een van de beste remedies voor het behandelen van vervelende wespensteken.

Het bevat verschillende genezende stoffen zoals azijnzuur, magnesium, kalium, probiotica en enzymen. Azijnzuur is een natuurlijk antibioticum en heeft de kracht om schadelijke bacteriën te vernietigen en doet wonderen op de aangetaste huid.

Het helpt om de pijn te verlichten en vermindert de zwelling die wordt veroorzaakt door wespensteken en geeft verlichting van het intense branderige gevoel en de jeuk die worden geassocieerd met wespensteken. Appelciderazijn is ook een geweldige bron van polyfenolen. Het is ook een natuurlijke en effectieve haar- en huidconditioner.

De remedie is niet goed, als:

Je appelciderazijn gebruikt die niet biologisch is. Gebruik altijd de zuivere vorm.

Het voorkomen van wespensteken

Een paar praktische stappen kunnen het risico van een wespensteek verminderen.

Wat je wel moet doen:

 • Draag lichtgekleurde, gladde kleding, die niet te los zit
 • houd kleding schoon en zorg voor persoonlijke hygiëne
 • Draag schoenen
 • Verwijder, met behulp van een professionele service nesten in de buurt van het huis
 • Houd gebieden, vooral waar voedsel is, schoon
 • Bedek voedselcontainers en vuilnisbakken
 • Gebruik breedgerande bekers bij het drinken van zoete dranken, omdat insecten hierdoor gemakkelijker te zien zijn
 • Wees voorzichtig tijdens activiteiten zoals het snoeien van de tuin, waardoor een nest kan worden geraakt

Wat je niet moet doen:

 • Draag geen felgekleurde kleding en kleding met een bloemenprint
 • Gebruik geenparfum, cosmetica en toiletartikelen met bloemen- of banaangerelateerde geuren
 • Draag geen losse kleding die bijen en insecten kan vangen
 • Draag geen schoenen met een open teen

Wat is de meest pijnlijke plaats voor een wespensteek of een bijensteek?

Een onderzoeker besloot om uit te zoeken hoe verschillende steeklocaties op het lichaam reageren en wat het niveau van pijn is dat daarbij hoort.

Hij selecteerde 25 locaties op het lichaam en voerde een experiment uit om de pijn van een angel op elke locatie te beoordelen.

Hij onderging op elke locatie drie steken en liet 5 minuten tussen elke steek zitten om zo de pijn te laten verdwijnen.

Alle steken werden beoordeeld op een schaal van 1-10, van lichte pijn tot enstige pijn.

De resultaten in de volgorde van de ergste pijn, waren:

 • neusgat (9,0)
 • bovenlip (8,7)
 • penisschacht (7,3)
 • scrotum (7,0)
 • palm (7,0)
 • wang (7,0)
 • oksel (7,0)
 • tepel (6,7)
 • buik (6,7)
 • middelvinger (6,7)

Tot slot…

Een wespensteek is bijna niet te voorkomen. Hoe voorzichtig je ook bent, in een fractie van een seconde kan het zomaar gebeuren. Zorg er voor dat je dan wel voorbereid zodat je de juiste handelingen kunt verrichten.


Bronnen

www.buzzaboutbees.net/wasp-sting-treatment-and-first-aid.html

www.webmd.com/first-aid/bee-and-wasp-stings-treatment#1

www.familyeducation.com/life/bee-stings/first-aid-bee-wasp-stings

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hoi Helena,

   Je bedoelt de EpiPen, deze mag gebruikt worden door zwangere vrouwen in geval van een levensbedreigende situatie door een wespensteek. Artsen schrijven het voor om te gebruiken bij een levensbedreigende acute allergie. Neem wel eerst contact op met je arts of apotheker voordat je dit geneesmiddel gaat gebruiken. Ook voor kinderen is de Epipen beschikbaar, maar wel met een aangepaste dosis. Dus altijd eerts een arts raadlplegen i.v.m. gewicht leeftijd en medische achtergrond.

   Groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share