Tinnitus Oorsuizen

Laatste Update: 23 november 2020

Psychologie van Tinnitus

De laatste jaren zijn er veel nieuwe behandelingen bijgekomen tegen tinnitus in de vorm van vitamines, supplementen, medicijnen, hypnose, TRT, biofeedback en maskering. Wanneer je voor het eerst last begint te krijgen van oorsuizen vraag je je onwillekeurig af of dit het begin is van complete doofheid, of dat dit de symptomen zijn van een serieuze kwaal.

"Gelukkig is tinnitus geen van beide, alleen wel erg hinderlijk"

In dit artikel neem ik de behandelingen biofeedback en hypnose onder de loep!

Psychologische klachten van oorsuizen

Net zo als bij de meeste chronische en serieuze aandoeningen heeft tinnitus het potentieel om voor veel psychologische en emotionele problemen te zorgen(1). Regelmatig krijg ik aangrijpende e-mails waarin mensen beschrijven hoe erg tinnitus de kwaliteit van hun leven omlaag brengt.  Recentelijk werd tinnitus nog gezien als een fantoom aandoening waardoor medici weinig begrip hadden voor de aandoening omdat er simpelweg niks lichamelijks (in veel van de gevallen) te vinden was.

Maar inmiddels wordt tinnitus wel serieus genomen door de gezondheidszorg en dat is een goede eerste stap om verdere onderzoeken / middelen te promoten.

De psychologische effecten van tinnitus spelen zeker een rol wanneer stress erbij komt kijken. Het is al meerdere malen aangetoond dat stress oorsuizen extreem verergert. Het hebben van psychologische stress kan daadwerkelijk voor lichamelijke veranderingen zorgen. Zo krijg ik zelf na een stressvolle periode regelmatig last van griep / koorts.  Maar iemand met tinnitus krijgt  last van oorsuizen.

Een behandeling gericht om iemand beter te laten ontspannen en omgaan met stress kan dit probleem zeker oplossen. Vaak vermindert tinnitus drastisch wanneer het stress element verwijderd is.

Hieronder zal ik 2 verschillende psychologische behandeling van oorsuizen bespreken:

Biofeedback
Hypnose

1. Biofeedback

Een andere vorm van psychologische behandeling is door middel van biofeedback. Deze methode is ontworpen om de patiënt controle te geven over onbewuste handelingen en prikkels. Een goed voorbeeld is je bloeddruk.  Er zijn bepaalde symptomen en omstandigheden nodig waardoor hoge bloeddruk veroorzaakt kan worden, door bewust deze prikkels onder controle te krijgen en er mee leren om te gaan is het doel van de training.

Vanzelfsprekend is deze behandeling ook geprobeerd om de effecten van oorsuizen onder controle te krijgen. Maar de hersenen ‘’trainen’’ in oorsuizen te verminderen is (nog) niet gelukt. Deze behandeling wordt meer toegepast om de persoon beter te leren ontspannen om zodoende het oorsuizen te verlichten. De reden hiervoor is dat tinnitus volgens studies veroorzaakt wordt door een externe factor / afwijking in het gehoor.

Daarbij hebben veel mensen met oorsuizen last van stress, angst en nervositeit. Door je ‘’beter in je vel te voelen’’ en gedurende de dag ook leren te ontspannen is het mogelijk om de druk en stress in het lichaam en op het gehoor te verminderen, biofeedback biedt ondersteuning om juist dat te bereiken(2).

2. Hypnose

In een vorig artikel heb ik het ook al gehad over hypnotherapie, maar stuitte op een interessant onderzoek over de effectiviteit van deze behandeling.

Een andere methode om de psychologische effecten van tinnitus te verminderen is door hypnose. Of het echt werkt is nog niet wetenschappelijk onderbouwd(3). Maar in één studie (bronnen onderaan deze pagina) zijn 393 mensen met chronische tinnitus behandeld met hypnose tijdens een periode van 28 dagen. Na de therapie had de ruime meerderheid een aanzienlijke verlichting van tinnitus symptomen (90.5% en 88.3%) en een betere kwaliteit van het leven.

Tijdens een hypnotherapie wordt er getracht om tot een verandering van gedrag en gevoelens te komen om zodoende oorsuizen prikkels te verminderen of beter leren om te gaan met oorsuizen. Veel mensen hebben goede resultaten met een hypnotherapie en de realisatie dat je zelf de symptomen van tinnitus enigszins onder controle kan krijgen is het alleen al waard, een gevoel van controle.

Ik denk dat het te maken heeft met een algemeen negatief beeld van hypnose en een aantal televisie programma’s maken het er niet eenvoudiger op. Je kent ze waarschijnlijk nog wel, wanneer mensen de gekste dingen deden zonder daar bewust van te zijn. Zulke programma's schaden naar mijn mening deze effectieve behandeling. Een andere belemmering is de gedachte dat je je compleet moet ''overgeven'' en verder geen controle hebt.

Hypnose en Tinnitus

Het is in meerdere studies aangetoond dat mensen met tinnitus meer somatische / lichamelijke problemen hebben dan normaal. Wanneer iemand oorsuizen heeft, dan is er vaak een cluster van bijkomende emotionele en psychologische klachten. Emoties zoals woede, frustratie en angst gaan samen met tinnitus. Door deze emoties weg te nemen verandert direct het perspectief over oorsuizen en gaat de kwaliteit van het leven vooruit.

Vanzelfsprekend is een hypnotherapie geen geneesmiddel voor tinnitus, maar kan zeker voor verlichting zorgen gezien het feit dat stress, angst en nervositeit vaak gepaard gaat met de aandoening. Indien je deze behandeling overweegt is het belangrijk om een therapeut te vinden met ervaring in het behandelen van tinnitus.

Wetenschappelijke studies ter onderbouwing:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6370437/
  2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0196070992900755
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2273.1985.tb01163.x

Heb je zelf ervaring met biofeedback of hypnose? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Door het scheefstaan van de wervels in het lichaam krijg je bovengenoemde klachten. De wervels lopen van je stuitje tot boven in je hoofd door. Het weefsel raakt vervuild door slechte doorstroming van het lichaam (de oorzaak van ALLE KLACHTEN !). Ophoping van je eigen gif=afval. Bovengenoemde klachten kunnen verdwijnen met de tijd door contine osteopathie 'oorzaak opzoeken', reflexologie, acupressuur, badderen in zee( niet zwemmen met hoofd boven water). Genoeg drinken en de 'tijd'. Klachten lossen zichzelf op over het zelfde tijdsbestek dan wanneer ze zijn begonnen. Dat kan al met de geboorte zijn. Slechte houding, schokken, ongelukken...en ga zo maar door. 'hersenspoelen' kan altijd nog, liever niet, want dat is verboden. Hartelijke groet door ervaringsdeskundig (nav o.a. skiongeluk), private science !!!!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share