Fibromyalgie Behandeling

Laatste Update: 7 maart 2024

Yoga en Fibromyalgie: oefeningen om de pijn te verminderen

Regelmatig bewegen is erg belangrijk wanneer je fibromyalgie hebt. Maar dat is zeker gemakkelijker gezegd dan gedaan! Want de pijn en stijfheid van fibromyalgie kan zo heftig zijn dat een simpele wandeling maken al te veel kan zijn.

Toch zijn er ook manieren om te bewegen waarbij het lichaam niet erg belast wordt. Eén hiervan is yoga / pilates en ben ik persoonlijk erg over te spreken om van mijn eigen rugklachten af te komen.

Fibromyalgie wordt vooral gekenmerkt door overal pijn, vermoeidheid en stijfheid. Een yoga programma kan mensen met fibromyalgie goed helpen om toch te bewegen (1). De oefeningen kunnen eenvoudig aangepast worden dat ze niet erg belastend zijn voor je lichaam.

Ook Pilates kan goed helpen (2) en andere oefeningen die je helpen om een verbinding tussen lichaam en geest te versterken. Zelfs buikdansen (3)!

Maar toch de noodzakelijke stretches geven om de stijfheid te verminderen. Daarbij kan het zelfs helpen hoe je centrale zenuwstelsel omgaat met pijn waardoor uiteindelijk de gehele klachten kunnen verminderen (mind / body connection).

Wanneer je denkt dat je geen yoga kunt heb je het mis! Het mooie van yoga is dat er letterlijk honderden verschillende houdingen en oefeningen beschikbaar zijn waardoor er altijd wel één tussen zit waar je goed tegen kunt. Heel belangrijk is wel dat je oefeningen gaat doen waar het hele lichaam getraind wordt, omdat fibromyalgie vaak over hele tenderpoints gaat.

Zelf vind ik het erg prettig om elke ochtend yoga te beoefenen om mijn lichaam goed te rekken en strekken. Wanneer je fibromyalgie stijfheid hebt, is het een goede tip om eerst een warm bad te nemen met een paar warme handdoeken op gevoelige gebieden. Tevens raad ik het aan om op een lage maag te starten, zodat niet al je energie in de spijsvertering gaat zitten.

Wanneer je last hebt van slaapproblemen is het ook verstandig om voor het slapen gaan yoga te beoefenen in combinatie met een paar ademhalingsoefeningen.

Hieronder een paar yoga tips:

 • Beoefen yoga voor ongeveer 5 tot maximaal 10 minuten per keer. Normale yoga sessies duren 50 minuten en kan te veel zijn voor fibromyalgie. Dit zal langzaam opgebouwd moeten worden en het is zeker niet de bedoeling dat yoga meer kwaad doet dan goed.
 • Zorg ervoor dat yoga een onderdeel wordt van je leven en probeer het ook zeker regelmatig te beoefenen. Na verloop van tijd zul je de resultaten merken en daarom is het belangrijk om niet vroegtijdig te stoppen.
 • Je kunt overwegen om een persoonlijke trainer in te schakelen. Maar wanneer dat niet haalbaar is, maak dan een aparte rustige ruimte in je woonomgeving waar je yoga gaat beoefenen. Je hebt alleen maar een yoga mat nodig en muziek. Zelf luister ik graag naar Enya om het piekeren na een lange dag te stoppen.
 • Eén belangrijk onderdeel van yoga is je ademhaling. Veel mensen letten hier te weinig op en een goede ademhaling kan het genezingsmechanisme van het lichaam extra stimuleren, alles is verbonden. De regel is om diep via je neus in te ademen en rustig via je mond uit te ademen, focus al je aandacht op je ademhaling alleen.
 • Tenslotte, vergeet niet om eerst rustig op te bouwen en niet direct te starten met gevorderde yoga houdingen.

E-book Yoga Oefeningen

Hieronder heb ik een aantal yoga-oefeningen voor je om je op gang te helpen. Je kunt het eBook downloaden door er met de rechtermuisknop op de klikken en opslaan op je computer.

Klik hier om te downloaden

Conclusie

Fibromyalgie en yoga gaat zeker goed samen. Het is erg belangrijk om toch te bewegen, helemaal omdat onderzoek meerdere malen heeft aangetoond dat yoga-oefeningen de pijn op lange termijn flink kan verminderen.

Daarbij kan het ook helpen hoe je lichaam omgaat met pijn en gaat de algemene stijfheid goed tegen. Persoonlijk heb ik last van pijn in de onderrug en een blessure en yoga-oefeningen hebben bij mij erg goed geholpen om van de pijn af te komen.

Bronnen:

 1. https://journals.lww.com/pain/abstract/2010/11000/a_pilot_randomized_controlled_trial_of_the_yoga_of.38.aspx
 2. https://www.archives-pmr.org/article/S0003-9993(09)00687-X/abstract
 3. https://www.minervamedica.it/en/journals/europa-medicophysica/article.php?cod=R33Y2019N05A0646

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ook ik heb fibromyalgie en heel erg lastig in het dagelijks leven zo ook restless legs
  ik doe ook aan yoga maar kan niet elke oefening mee doen
  het zit vooral in me nek
  mijn vraag is wat voor oefeningen kan ik het beste doen

  met vriendelijke groet : nellie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share