Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem tips

Laatste Update: 9 maart 2022

Eczeem Routine voor verlichting van klachten

Eczeem Routine voor verlichting van  klachten

Eczeem is een ontzettend vervelende huidaandoening die ervoor zorgt dat je huid op sommige plaatsen ontstoken raakt. Hierdoor kan de huid rood, droog en schilferig worden. Daarbij jeukt de eczeem vaak als een gek (1) waardoor je er helemaal gestoord van kunt worden.

Daarbij is eczeem vaak niet iets dat weg blijft. In perioden van stress kan het eczeem terugkomen (2) en zelfs triggers die je in het dagelijks leven kunt tegenkomen zorgen voor een opleving van klachten.

Een goede huidverzorging is van belang om zo min mogelijk last te hebben van eczeem. Toch is dit voor veel mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Je dag loopt immers niet altijd als gepland en de ene avond of ochtend lig je eerder in bed dan de andere.

Het hebben van de juiste eczeem huidverzorging is extreem belangrijk om uitbarstingen te voorkomen en eczeem onder controle te krijgen.

Hieronder een effectieve eczeem routine:

  • Allereerst altijd je huid niet met te heet water en voorzichtig behandelen. Dit betekent ook dat je kort doucht en zeker niet te lang vanwege irritaties  die dat kan geven aan de huid. Vervolgens smeer je jouw huid goed in met een vocht inbrengende zalf. Je huid vochtig houden is ontzettend belangrijk als je eczeem hebt en douchen en badderen droogt je huid uit. Dat is niet iets wat je wilt als je eczeem hebt.
  • Gezicht reinigen met een goede "cleanser" of gezichtsreiniger. Let er vooral op dat de cleanser gemaakt is voor een gevoelige huid. Gebruik zeker niet een scrub gel want daarmee irriteer je de huid. De stoffen die gebruikt worden voor het scrub-effect zijn vaak zelfs voor een gezonde huid nadelig.
  • Voor een erg droge huid kun je ook hoge kwaliteit olijfolie gebruiken, die moet dan koud geperst en extra virgen zijn. Ik heb laatst een artikel gelezen van de oudste vrouw allertijden en in een interview vertelde ze dat elke dag haar huid insmeerde met olijfolie. Hierdoor krijgt je huid een extra beschermlaag en dat is zeker belangrijk in een koud klimaat zoals Nederland. Tevens kun je shea boter hiervoor gebruiken om de huid goed in balans te krijgen en uitbarstingen te voorkomen.
  • Als alternatief op olijfolie kun je ook kokosnoot olie proberen en wordt tevens gebruikt bij het behandelen van een herpes uitbarsting en psoriasis om de huid te verzachten en herstel te bevorderen(3). Kokosnoot olie werkt vooral goed tegen een erg droge huid, daarbij heeft het ook een schimmeldodende werking. De beschermende functie van de huid wordt door die functie extra ondersteund.
  • Overweeg een detox of ontgiftingskuur om overtollige ophoping van gifstoffen uit je systeem te verwijderen. Ook heb je speciale kruiden thee met detox werkingen en een complete detox kit kun je bij de Tuinen krijgen. Voor meer informatie over een detox lees dan mijn artikel over ontgiften en eczeem.
  • Zorg voor tenminste 8 uur slaap per dag, een tekort aan slaap heeft direct invloed op je immuunsysteem en natuurlijk je huid. Door voldoende te slapen heeft je lichaam de kans om zich te herstellen en ervoor te zorgen dat de huid alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt en voor je huis om te herstellen.
  • Drink voldoende water per dag, ik drink zelf 1.5 liter per dag en is extreem belangrijk om overtollige gifstoffen uit je lichaam te verwijderen en je huid te voeden van belangrijke voedingsstoffen. Wanneer je alleen water drinkt als je dorst hebt is het eigenlijk al te laat, je moet proactief de hele dag door water drinken.
  • Overweeg je voedingspatroon aan te vullen met belangrijke weerstand verhogende en huid versterkende aminozuren. De belangrijkste zijn o.a. vitamine C, zink en vitamine B complex.

Huidverzorging, levensstijl en dieet bij eczeem

Deze routine heeft eigenlijk een paar onderdelen, namelijk je huidverzorging, voeding en levensstijl. De huidverzorging is iets waar dagelijks het liefst 's ochtends en 's avonds aandacht aan besteed moet worden. Door twee vaste momenten in de dag te hebben om je huid te verzorgen en te hydrateren zorg je voor een patroon waardoor je dit uiteindelijk automatisch doet.

Zorg er ook voor dat je altijd een zalf bij je hebt zodat je jouw huid ook gedurende de dag kunt verzorgen als die opeens begint te irriteren.

Dieet

Voor de voeding is het van belang dat je zo min mogelijk voeding eet die voor ontstekingen kan zorgen. Voeding die rijk is aan suiker en vetten zijn dan het beste te vermijden. Dit komt omdat suiker de ontstekingswaarden laat stijgen en veel vet ook niet gezond is.

Levensstijl

In het geval van je levensstijl en eczeem is het vooral van belang om stress zoveel mogelijk te vermijden omdat dit je immuunsysteem uitschakelt. Hierom is het ook van belang om minimaal 8 uur per nacht te slapen. Daarbij is beweging ook van belang omdat dit stress vermindert door juist meer "blije" hormonen aan te maken. Ook vermindert sport de hoeveelheid suiker en vet in je bloed wat ook weer goed is tegen te hoge ontstekingswaarden.

Tot slot...

Een goede routine als je last hebt van eczeem kan ervoor zorgen dat je minder last hebt van eczeem en dat het langer weg blijft als het eenmaal weg is. Vooral het verzorgen en hydrateren van de huid is van belang omdat dit beschadigingen tegengaat die voor extra eczeem kunnen zorgen. Probeer daarom een echte dagelijkse routine op te bouwen.

Ik hoop dat deze tips voor je werken en als je zelf een specifieke routine hebt hoor ik het natuurlijk graag. Vergeet niet om je huid erg voorzichtig te behandelen en altijd vochtig te houden waardoor uitbraken minder snel voorkomen. Voor meer tips kun je het beste mijn blog in de gaten houden.

Daarbij kun je ook het gratis e-book boordevol tips tegen eczeem downloaden. Er staat precies in wat je kunt doen tegen eczeem. Bijna iedereen die het heeft gedownload is super tevreden met de tips die erin staan.

Bronnen:

  1. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012119.pub2/full
  2. https://www.proquest.com/openview/d130d4fb3f3e9866569ef75a39962eb3/1?pq-origsite=gscholar&cbl=41082

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share