Oorsuizen Supplementen

Laatste Update: 10 augustus 2022

Zink supplement en oorsuizen

zink supplement tegen oorsuizen

Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen met tinnitus een aanzienlijke verbetering (vermindering oorsuizen) ervaren door gerichte aanvulling van zink. Een meta onderzoek laat echter verschillende resultaten zien, wel is het zo dat er geen nadelen zaten aan het nemen van zink supplementen tegen Tinnitus en het soms dus wel helpt, maar niet altijd (1).

Tinnitus wordt gekenmerkt door een verstoring in het gehoor waardoor er constante oorsuizen of lawaai wordt ervaren. Vaak omschreven als een beltoon, gezoem, of een brullend geluid. Het is een van de meest voorkomende gehoorstoornissen waarvan 17% van de wereldbevolking en 33% van de senioren last van hebben! Ondanks dat er zoveel mensen zijn die er dagelijks last van hebben, is er nog niet echt een gerichte manier om dit probleem op te lossen.

Zoals bij elke chronische aandoening zijn er medicijnen verkrijgbaar zoals steroïden en antibiotica, maar helaas zijn deze tot nu toe nog niet erg effectief in het verminderen van de oorsuizen. Wel wat blijkt is dat veel mensen met tinnitus een tekort hebben van vitamine B12(2), en dit tekort loopt op naarmate je ouder wordt. Een aanvulling van vitamine B12 is zeker effectief bij de behandeling van tinnitus, maar tot nu toe zijn er nog te weinig resultaten om tot een conclusie te komen.

Onderzoek heeft aangetoond dat zink goed werkt tegen tinnitus

Zink is een mineraal die verantwoordelijk is voor veel functies in je lichaam. Bij een tekort aan de mineraal treden er vooral neurologische stoornissen op, evenals problemen met je immuunsysteem. Zink verbetert namelijk je immuunsysteem en kan je oorsuizen aanzienlijk verminderen.

Uit een aantal eerdere studies is ook al aangetoond dat mensen met tinnitus een tekort hebben aan zink, maar de resultaten waren nogal inconsistent. Dit is vaak het grote probleem naar nieuwe onderzoeken met betrekking tot tinnitus. Maar uit het nieuwe onderzoek is gebleken dat zink dus daadwerkelijk voor een verlichting kan zorgen.

Vooral mensen met een strikt dieet zijn gevoelig voor een zink tekort vanwege tekortkomingen in hun voedingspatroon. Het nemen van zink supplementen kan deze tekortkoming herstellen en zelfs je oorsuizen verminderen.

Je kunt zink supplementen krijgen bij de betere natuurwinkels of Holland & Barrett. Let wel op de dosering omdat een te hoge dosering voor andere problemen en tekortkoming kan zorgen. Daarom overleg altijd eerst met je arts of andere professional!

Oorsuizen blog

Voeding is beter dan supplementen

Om dit artikel helemaal compleet te maken, is het volgende een goede toevoeging. Je lichaam kan vitaminen en mineralen beter opnemen wanneer dit uit voeding gehaald kan worden in plaats van supplementen. Dagelijks voedingsmiddelen eten die zink bevatten is dus beter dan supplementen slikken.

Supplementen kunnen namelijk wel helpen tegen tinnitus en om bijvoorbeeld beter te slapen, maar sommige supplementen geven ook nadelige gevolgen zoals diarree en hoofdpijn(3). Dan kun je toch beter voor de zekerheid voor voeding gaan waar zink in zit.

Hieronder een aantal voedingsmiddelen die veel zink bevatten:

 • Vlees
 • Noten
 • Schaaldieren
 • Schelpdieren
 • Kaas
 • Graanproducten

Overdosis? Hier hoeven we niet bang voor te zijn. Dit zal ons lichaam via de nieren verlaten

Conclusie

Wat vaak het probleem is bij de verschillende tinnitus "oplossing" is dat het vaak per persoon verschilt of het daadwerkelijk hebt. Ik ken persoonlijk mensen die na het slikken van zinksupplementen van de ene op de andere dag van tinntus zijn afgekomen. Bij andere personen werkt het "toevallig" niet.

Waar ligt dit aan?

Er zijn zoveel verschillende mogelijke oorzaken van tinnitus dat de oplossing ook kan verschillen. De term "trial and error" komt erg dicht in buurt wat de meest effectieve behandeling is. Mede door deze oorzaak zullen artsen ook vaak melden dat men er mee moet leren leven.

Zolang er ook maar een kleine kans bestaat om oorsuizen te minderen, zou ik het altijd de moeite waard vinden om dit te proberen!

Bronnen:

 1. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009832.pub2/abstract
 2. http://www.ant-tnsjournal.com/Mag_Files/28-3/001.pdf
 3. https://pubs.asha.org/doi/abs/10.1044/2016_AJA-16-0021

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Jack,
  fijn dat er mensen zoals jij zijn
  die geen genoegen nemen met huidige situatie.
  Ik mail niet voor mijzelf omdat iemand in mijn kennissenkring problemen heeft.
  Dat was ook de reden dat ik je boek downloadde.
  Ik heb het nog niet helemaal kunnen lezen
  maar vandaag bezocht ik je site opnieuw.
  Deze keer las ik het stuk over zink.
  Daarin verwijs je een paar keer naar studies en onderzoek.
  Ik ben zoiemand die dan meteen wil weten...
  welke studies en welk onderzoek.
  Kun je daar wat opheldering over geven.
  Alvast bedankt.

   1. ik heb al je adviezen gevolgd voedingssupplementen zink magnesium vit b12 en st janskruid. Ik ben ook op voeding gaan letten en beginnen fietsen. de eerste week dacht ik dat het wat beter ging maar nu is het weer zeer ernstig met als gevolg dat al mijn nekspieren zijn geblokkeerd.
    Ik heb morgen terug een afspraak met de orl arts want het is niet te doen. Weet jij nog tips . Ik zie het niet meer zitten.
    Groeten

    1. Beste Ann,

     Wat vervelend dat het weer verslechterd. Zo te horen ben je al erg goed bezig met je gezondheid. Keep it up!
     Ik zou eerst even de afspraak afwachten met je arts en kijken wat die zegt.
     Ook raad ik u aan om een dagboekje bij te houden, om te kijken of je er misschien een patroon in kunt vinden. Het kan namelijk zijn dat het van een bepaalt soort voedingsmiddel komt.

     Succes!!

 2. Beste Jack,

  Enkele weken terug had ik niet eens het lef om maar iets over tinnitus te lezen.
  Het vloog mij aan en raakte in paniek, terwijl dat helemaal niet bij mij past.
  Ik ben zeer positief in gesteld, een prachtig gezin met 8 geweldige kinderen en
  7 schitterende klein kinderen.( 4 kinderen van ons en 4 aangetrouwde kinderen.)
  14 september as zijn we 40 jaar zeer gelukkig getrouwd,
  Met een vrouw uit duizenden. En een zeer mooie baan, die op mijn lijf geschreven is.
  Met deze 4 bovenstaande regeltje wil aan geven : ik had geen stress......... en ben een zeer tevreden mens.
  Ik ga eerst goede oor beschermers aan laten meten om te zorgen dat het niet nog beroerder word.
  En ga voor 100% jullie adviezen opvolgen, met het doel om weer helemaal de oude John te worden.
  Jack, ik ben jullie nu al dankbaar omdat ik zeer veel waarde hecht aan jullie adviezen.
  Ik kan goed knokken, gaat dus goed komen.
  Er is weer veel vertrouwen en dat geeft mij nu al veel rust in mijn suizende kop.
  We gaan ervoor...............!

  met vriendelijke groet John

  1. Dag John,

   Bedankt voor je reactie. Het is even schrikken wanneer je erachter komt dat je tinnitus hebt. Echter, met de juiste motivatie en adviezen is oorsuizen zeker te verminderen.

   Hou me op de hoogte over je vorderingen!

   Succes!

  1. Beste Toon,

   Wat vervelend om te horen, het is inderdaad mogelijjk dat niks helpt tegen het oorsuizen. Dit kan zijn door een beschadiging aan je oren. Ben je al eens langs de KNO arts geweest om uit te zoeken of je een oorbeschading hebt? Ik raad je dit anders zeker aan om te doen.

   Succes!!

 3. Hallo Jack, sinds 2 maanden heb ik het geluid van een draaiende computer in mijn hoofd, een hele hoge pieptoon. Verschillende paniekaanvallen gehad. Tinnitus komt tevens binnen mijn familie voor vader zusje tante. Ik slik nu voor de 4e dag zink en ervaar een grote afname, met momenten hoor ik de toon zelfs niet

 4. Hey Toon,

  je zegt in een eerder antwoord dat het soms mogelijk is dat niks helpt tegen het oorsuizen en dat dit kan zijn door een beschadiging aan je oren. Ik zelf heb vermoedelijk tinnitus als gevolg van beschadigde oren. Betekent dit dat als je beschadigde oren hebt het dus geen zin heeft om supplementen te slikken e.d. omdat de tinnitus dan toch niet de kop ingedrukt kan worden?
  Alvast bedankt,

  Thijs

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share