Voedingsadvies

Laatste Update: 23 juni 2022

Drinkyoghurt is gezond!

Yoghurt is een product waarvan historici er van uit gaan dat een deel van het Midden-Oosten dit product al sinds 2000 voor Christus kende. Er wordt al erg lang gezegd dat yoghurt goed voor ons is. Maar de dagen dat yoghurt slechts een eenvoudig zuivelproduct is zijn al lang voorbij.

Vandaag heb je veel meer keuzes als het gaat om drinkyoghurt – deze keuzes kunnen vrij verwarrend zijn.

Veel drinkyoghurt heeft tegenwoordig fruit of een bepaalde smaak toegevoegd. Bepaalde drinkyoghurts beweren vetvrij te zijn, terwijl anderen adverteren met weinig calorieën of zonder toegevoegde suikers. Bepaalde fabrikanten voegen vitaminen, omega-3 vetzuren en probiotica toe voor een verdere versterking voor onze gezondheid.

Wat betekent dit allemaal, en zijn al deze producten wel zo gezond?

Wat is het precies?

 Drinkyoghurt is een zuivelproduct dat gaat stollen, dit betekent dat de melk samenklontert.

Dit komt door twee bacteriën: de Streptococcus salivarius ssp thermophilus en de Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus.

Een product mag alleen als ‘drinkyoghurt’ worden verkocht als het deze twee bacteriën bevat. Daarnaast moeten er een groot aantal bacteriën nog in leven zijn op het moment dat wij als consument de drinkyoghurt kopen.

We weten dat in de laatste paar jaren drinkyoghurt steeds populairder is geworden. En zit veel zink, calcium, en eiwit in, dus het is vaak gezond voor ons. Er zitten zelfs meer vitaminen in dan in gewone melk.

Tijdens de fermentatie van de drinkyoghurt worden de vitamines B 1, B 2, B 6 en PP geproduceerd.

Niet nieuw, maar wel verbeterd

Om yoghurt nog gezonder te maken voor de consument zijn sommige fabrikanten bepaalde belangrijke voedingsstoffen aan het toevoegen die we anders vaak te weinig binnenkrijgen met onze dagelijkse voeding. De volgende voedingsstoffen zou je tegen kunnen komen:

 • Foliumzuur – Een tekort aan deze vitamine B wordt in verband gebracht met aangeboren afwijkingen bij baby's. Synthetisch foliumzuur toegevoegd aan ons voedsel wordt bijna twee keer zo snel geabsorbeerd als het foliumzuur dat we natuurlijk binnenkrijgen. Hierdoor is deze toevoeging aan onze levensmiddelen zeer gunstig voor zwangere vrouwen. Een tekort aan foliumzuur is ook gekoppeld aan coronaire hartziekten en beroerte.
 • Vitamine D – Sommige drinkyoghurts bevatten deze vitamine, een vitamine die belangrijk is bij het absorberen en gebruik maken van calcium. Vitamine D is vooral belangrijk voor mensen boven de 50.
 • Omega-3 vetzuren – Omdat ons lichaam deze essentiële vetzuren niet zelf aan kan maken moeten we deze via onze voeding binnenkrijgen. Omega-3 vetzuren dragen bij aan de normale groei en ontwikkeling van onze hersenen, onze ogen en het zenuwstelsel. Ze kunnen ook het risico op hart- en vaatziekten, inflammatoire problemen en depressie helpen verminderen.

Yoghurt drink over de hele wereld

yoghurtIn delen van de wereld waar yoghurt van oudsher wordt gemaakt is er vaak een verscheidenheid aan verschillende drinkyoghurts beschikbaar. Hoewel elke taal een eigen naam voor een bepaald yoghurtdrankje kan hebben verandert de samenstelling van deze drinkyoghurt van land tot land zeer weinig. Normaal gesproken worden drinkyoghurt bereid om ofwel zout of zoet te zijn. Er kunnen kruiden, specerijen, of vruchten in zitten.

Ayran

Een van de meest voorkomende soorten van de vele yoghurtdrankjes die we over de hele wereld weer tegenkomen is een product dat is gemaakt van yoghurt, water en zout. Het wordt in Turkije ayran genoemd. Er wordt gedacht dat Turkije het land is waar yoghurt zijn oorsprong kent. Deze yoghurtdrank is populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en delen van West-Azië. Er zijn vele verschillende namen voor dit drankje, het staat ook bekend als Dhalla of Dugh. Deze drank wordt gemaakt door zout, water en yoghurt samen te mengen totdat het mengsel uiteindelijk dun genoeg is om te kunnen drinken.

Lassi

Andere variëteiten van yoghurt drank gebruiken suiker in plaats van zout. Er wordt in deze drinkyoghurt ook vaak vers of gedroogd fruit gebruikt om zo op die manier de zoetheid van de drinkyoghurt te vergroten. Lassi is een populaire variëteit die we vaak tegenkomen in Pakistan en India. Veel verschillende landen in Europa en Amerika produceren ook soortgelijke zoete yoghurt- drankjes. Net als de zoute drinkyoghurt worden deze alternatieven vaak verdund met water.

In sommige delen van de wereld worden er nog eenvoudigere versies van drinkyoghurt gemaakt. Hier gebruiken ze alleen maar water en yoghurt. Soms wordt melk gebruikt in plaats van water om de yoghurt dunner te maken. Dit zorgt voor het behoud van het sterke aroma van dit gefermenteerde zuivelproduct.

Drinkbare yoghurt met een vruchtensmaak kan ook worden gemaakt met vruchtensap in plaats van water of een mengsel van allebei. Drinkbare yoghurt kan ook worden gemaakt met koolzuurhoudend water in plaats van plat water. Dit maakt het een soort yoghurt frisdrank.

Yoghurtsmoothies

In sommige delen van de wereld kunnen we de drinkyoghurt variant beter yoghurtsmoothies noemen. Deze drinkyoghurt variaties zijn vaak een beetje dikker dan de traditionele soorten drinkyoghurt. Echter, ze kunnen nog wel steeds worden gedronken worden.

Vaak worden yoghurtsmoothies vers met een blender gemaakt door de yoghurt, fruit en andere bestanddelen te mixen. IJs kan aan verse yoghurtsmoothies worden toegevoegd om het geheel kouder en dikker te maken.

Allerlei verschillende kruiden, specerijen en vruchten kunnen worden toegevoegd aan drinkyoghurt. Mango en munt zijn populaire smaken in India en het Midden-Oosten, terwijl de Noord-Amerikaanse drinkyoghurt vaak op smaak wordt gebracht met gemengde bessen of perziken.

Specerijen zoals kaneel, komijn, of chilipepers kunnen ook in yoghurtdrankjes worden gedaan om nog meer variatie te krijgen.

Kefir en Ayran

kefirTurkije staat culinair bekend vanwege een paar verschillende voedingsmiddelen en dranken. Buiten het land zelf is de Turkse koffie en rakı (of raki zoals veel mensen zeggen) waarschijnlijk het meest bekende drankje. Binnen Turkije is ayran erg populair.

Hoewel het minder populair is, komen we kefir tegen in dezelfde familie van gegiste dranken. Terwijl ayran meestal wordt gezien als een drankje om maaltijden te begeleiden is kefir vooral populair vanwege de voedingswaarde en voordelen van de gezondheid.

Wat het precies is 

Yoghurt is het resultaat van de bacteriële fermentatie van melk. Hoewel de precieze oorsprong onduidelijk mag zijn is het waarschijnlijk dat de eerste gekweekte yoghurt per ongeluk werd ontdekt vanwege de willekeurige gisting van wilde bacteriën die in dierenhuiden leefden. Het woord zelf is afgeleid van het Turkse woord " yoğurt ".

De Turken zijn niet alleen verantwoordelijk voor het woord yoghurt, voor deze zure ingedikte melk, maar ze zijn waarschijnlijk ook verantwoordelijk voor de invoering ervan in de Europese keuken. Van Süleyman de Grote wordt gezegd dat hij zijn persoonlijke arts richting Francis I in Frankrijk heeft gestuurd om de ongeneeslijke maagkwaal waarvan Francis I last had te genezen. De uiteindelijke genezing kwam – natuurlijk – door yoghurt.

Ayran

Ayran is een mengsel van yoghurt, water en zout. De dikte kan variëren, bepaalde plekken in Turkije (voornamelijk in het zuiden) maakt men ayran het liefst iets steviger. De meeste fabrikanten voegen ongeveer 1 procent zout toe - ongeveer 1 gram per 100 milliliter vloeistof. Ongezouten versies zijn beschikbaar en kunnen gemakkelijk thuis worden voorbereid. Ayran is de perfecte begeleiding van, döner kebab, lahmacun (zeer dunne, platte pizza), gözleme (hartig plat, bladerdeeg gebak) pide (dikkere korst pizza's) en börek (hartig gebak).

De mogelijke gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan de bacteriën in yoghurt zijn gerelateerd aan de traditionele, spontaan gefermenteerde melk. Deze zijn dus niet verzuurd met standaard bacteriën die vandaag worden gebruikt in de productie van commerciële ayran.

Ayran die wordt verkocht in afgesloten plastic en bekers zal waarschijnlijk niet de gewilde maagbijstand verlenen. Niet alle bacteriën die aanwezig zijn zullen de interne omgeving van het menselijk lichaam overleven.

Kefir

Kefir, een ander gefermenteerd melkproduct, wordt vooral in Turkije en andere Centraal-Aziatische landen steeds populairder om dezelfde gezondheidsredenen. Net als met yoghurt heeft de Turkse taal de naam gegeven voor deze scherpe, soms schuimachtige en dikke vloeistof. Keyif, het Turkse woord voor "goed gevoel" is de basis van dit steeds populairder wordende drankje.

Een van de voordelen van zowel ayran als kefir is het feit dat tijdens de fermentatie de natuurlijke suikers binnen melk (lactose) worden afgebroken en gebruikt als voedsel voor de bacteriën. Dit maakt het verwerken van deze drankjes veel gemakkelijker dan bij de voorganger, melk. De andere nutritionele voordelen zijn de overvloedige mineralen, calcium, kalium, fosfor, magnesium en vitaminen riboflavine, B 12, A, K en D.

Het probleem met calorieën en niet goed opletten

calorieenEen van de problemen met marketing is dat wanneer iets populair is (of zelfs maar populair dreigt te worden) er gelijk mensen zijn die hiervan willen profiteren. Dit is met drinkyoghurt niet anders. De meeste mensen houden wel van yoghurt, maar dan liever wel met wat suiker of iets anders erbij. Mensen horen dat drinkyoghurt gezond is en ze proberen het eens – misschien vinden ze het niet echt lekker omdat het iets zuurder is dan ze verwachten, maar ze doen er geen suiker bij want “dan is het niet gezond meer”.

Veel mensen laten drinkyoghurt dan even links liggen totdat ze een keer één van de nieuwe smaken in de schappen van de supermarkt zien. Ze proberen het en wat denk je? Het smaakt totaal anders, veel zoeter en lekkerder. Mensen denken dan vaak dat ze gezond bezig zijn, maar merken ook wel dat de broekriem niet losser word. Integendeel zelfs, soms komen mensen zelfs aan. De reden is dat ze niet goed op het etiket hebben gekeken.

Natuurlijk is drinkyoghurt van nature gezond, we hebben genoeg onderzoek waaruit blijkt dat het goed voor ons is. Echter, veel fabrikanten proberen een graantje mee te pikken en leveren drinkyoghurt met veel extra calorieën, suikers, of vet. Het is misschien iets smakelijker, maar zeker niet gezonder voor ons lichaam.

Vandaar dat het dus altijd belangrijk is om achterop het etiket te kijken voordat je iets gezonds koopt zoals drinkyoghurt. Standaard is het misschien wel gezond, maar nadat het verwerkt is kan het zo zijn dat het net zoveel suikers of calorieën bevat als een flesje cola.

Maak slimme keuzes

Koop drinkyoghurt met een hoog calcium- en eiwitgehalte. Als het gaat om de calorieën, vetten en suikers, volg dan de volgende richtlijnen:

 • Calorieën – Vermijd producten met meer dan één kilocalorie per gram yoghurt. Als je probeert jouw dagelijkse calorie inname te verminderen, kies dan voor magere yoghurt. Ook gezoete producten met sucrose hebben minder calorieën dan die gemaakt met suiker.
 • Vet – Sommige drinkyoghurt zijn bijna vetvrij terwijl andere drinkyoghurt net zoveel vet bevat als roomijs. Kies voor drinkyoghurt met minder dan twee gram vet per 100 gram. Tenzij je drinkyoghurt aan het kopen bent voor kinderen onder de twee jaar, zij hebben meer energie nodig en hebben niets aan ‘minder vet’.
 • Suiker – Probeer drinkyoghurt te vinden met minder dan 16 gram suiker per 100 gram. De hoeveelheid suiker op het etiket omvat alle suikers, fructose, glucose, sucrose, en de natuurlijk aanwezige suikers.

Uiteindelijk is de meeste drinkyoghurt erg gezond en een lekkere, gezonde, en gemakkelijke manier om onze maag en darmflora te versterken. We moeten echter nog steeds of voedingswaarden letten want soms zitten er veel verborgen suikers in verwerkt.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo A.,

   Dat is afhankelijk van de hoeveelheid suikers en koolhydraten per 100 ml van de yoghurt. Over het algemeen bevat Ayran minder koolhydraten en suikers dan zure yoghurt, waardoor Ayran beter zou zijn voor mensen met diabetes type 2. Het zijn hierbij echter zulke kleine verschillen dat het vermoedelijk geen invloed heeft op uw bloedsuikerspiegel. Als u dit zeker wil weten, kunt u het ook altijd bij uw arts vragen. Die heeft meer verstand van uw situatie en kan daardoor ook gerichter advies geven.

   Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share