Drinkyoghurt is gezond!

2017-01-18T07:52:48+01:00juli 17th, 2013|Voedingsadvies|0 Reacties

Laatste update: door

Drinkyoghurt is gezond!

Yoghurt is een product waarvan historici er van uit gaan dat een deel van het Midden-Oosten dit product al sinds 2000 voor Christus kende. Er wordt al erg lang gezegd dat yoghurt goed voor ons is. Maar de dagen dat yoghurt slechts een eenvoudig zuivelproduct is zijn al lang voorbij.

Vandaag heb je veel meer keuzes als het gaat om drinkyoghurt – deze keuzes kunnen vrij verwarrend zijn.

Veel drinkyoghurt heeft tegenwoordig fruit of een bepaalde smaak toegevoegd. Bepaalde drinkyoghurts beweren vetvrij te zijn, terwijl anderen adverteren met weinig calorieën of zonder toegevoegde suikers. Bepaalde fabrikanten voegen vitaminen, omega-3 vetzuren en probiotica toe voor een verdere versterking voor onze gezondheid.

Wat betekent dit allemaal, en zijn al deze producten wel zo gezond?

Wat is het precies?

 Drinkyoghurt is een zuivelproduct dat gaat stollen, dit betekent dat de melk samenklontert.

Dit komt door twee bacteriën: de Streptococcus salivarius ssp thermophilus en de Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus.

Een product mag alleen als ‘drinkyoghurt’ worden verkocht als het deze twee bacteriën bevat. Daarnaast moeten er een groot aantal bacteriën nog in leven zijn op het moment dat wij als consument de drinkyoghurt kopen.

We weten dat in de laatste paar jaren drinkyoghurt steeds populairder is geworden. En zit veel zink, calcium, en eiwit in, dus het is vaak gezond voor ons. Er zitten zelfs meer vitaminen in dan in gewone melk.

Tijdens de fermentatie van de drinkyoghurt worden de vitamines B 1, B 2, B 6 en PP geproduceerd.

Niet nieuw, maar wel verbeterd

Om yoghurt nog gezonder te maken voor de consument zijn sommige fabrikanten bepaalde belangrijke voedingsstoffen aan het toevoegen die we anders vaak te weinig binnenkrijgen met onze dagelijkse voeding. De volgende voedingsstoffen zou je tegen kunnen komen:

  • Foliumzuur – Een tekort aan deze vitamine B wordt in verband gebracht met aangeboren afwijkingen bij baby's. Synthetisch foliumzuur toegevoegd aan ons voedsel wordt bijna twee keer zo snel geabsorbeerd als het foliumzuur dat we natuurlijk binnenkrijgen. Hierdoor is deze toevoeging aan onze levensmiddelen zeer gunstig voor zwangere vrouwen. Een tekort aan foliumzuur is ook gekoppeld aan coronaire hartziekten en beroerte.
  • Vitamine D – Sommige drinkyoghurts bevatten deze vitamine, een vitamine die belangrijk is bij het absorberen en gebruik maken van calcium. Vitamine D is vooral belangrijk voor mensen boven de 50.
  • Omega-3 vetzuren – Omdat ons lichaam deze essentiële vetzuren niet zelf aan kan maken moeten we deze via onze voeding binnenkrijgen. Omega-3 vetzuren dragen bij aan de normale groei en ontwikkeling van onze hersenen, onze ogen en het zenuwstelsel. Ze kunnen ook het risico op hart- en vaatziekten, inflammatoire problemen en depressie helpen verminderen.

Yoghurt drink over de hele wereld