Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Zwemmers eczeem: Hoe kan ik het voorkomen?

Om te beginnen wil ik vertellen dat de benaming van deze aandoening compleet verkeerd is. Zwemmers eczeem is namelijk helemaal geen eczeem, maar een soort van schimmel. Waarom deze aandoening zo genoemd is weet ik helaas niet, wie dit wel weet mag dit altijd hieronder als reactie mij vertellen. In dit artikel zal ik vertellen wat zwemmers eczeem is? Hoe je dit kunt krijgen? En geef ik je handige tips om te zorgen dat je deze schimmelinfectie niet oploopt.

Zwemmers eczeem wordt eigenlijk ook wel voetschimmel genoemd, dit is een veel beter passende benaming voor deze aandoening. De meest voorkomende plek waar je voetschimmel kan oplopen is natuurlijk het zwembad. Hier is alles vochtig en warm, waardoor deze voetschimmel heer erg gemakkelijk kan overleven.

Een voetschimmel is erg besmettelijk en daarom is het altijd zaak dat je in openbare gelegenheden nooit op je bloten voeten loopt (zwembaden, sauna's, douches etc.)(1).

Ook door zeepresten te laten zitten tussen je tenen kan deze voetschimmel ontstaan. Normale zeep heeft een andere PH waarde dan je huid, en hierdoor kan dit gaan irriteren wanneer je het niet goed afspoelt.

Wanneer je zwemmerseczeem goed aanpakt kan het binnen 2 weken weg zijn(2).

Hoe kan ik zwemmers eczeem voorkomen?

Hieronder geef ik je een aantal handige tips wat je zelf kunt doen om zwemmers eczeem te voorkomen:

 • Draag altijd schone sokken

Sommige mensen dragen sokken een aantal dagen achter elkaar. Als je snel last hebt van zwemmerseczeem is dit onverstandig. Vooral als je vaak dichte schoenen draagt kan een sok ook vochtig worden van het zweet en dat vindt de schimmel alleen maar lekker(3).

 • Bij openbare douche ruimtes, draag altijd slippers

Dit is een van de makkelijkste tips die je kunt opvolgen. Ga je naar de fitness? neem slippers mee voor onder de douche of ga thuis douchen.

 • Draag altijd slippers in bij het zwembad

Zo'n tropisch zwemparadijs is heerlijk en helaas ook echt tropisch wat betreft water en schimmels. Dus ook in het zwembad zijn slippers een must. Probeer in en uit het water te gaan vlak bij je slippers zodat je de kans heel klein houdt voor het oplopen van zwemmerseczeem.

 • Draag geen natte schoenen, of schoenen die slecht ventileren

Vooral bij sportschoenen is een goede ventilatie van belang. Als je gaat hardlopen of fietsen hebben je voeten het zwaar en dan zweet je daar behoorlijk. Als ze dan ventileren verdampt er meer. Heb je lange werkdagen met nette schoenen? Vindt dan een paar met ventilatiegaatjes. Leren schoenen ventileren meestal niet en ook tijdens een werkdag kun je toch behoorlijk zweten, zeker als het lekker warm is.

 • Was elke dag je voeten en tenen (ook tussen de tenen)

Schimmel kan altijd op je huid belanden. Door dagelijks je voeten goed te wassen verwijder je die schimmel en voorkom je dat het grip krijgt op je huid. Hierom is het ook belangrijk om dagelijks een schoon paar sokken te dragen.

 • Zorg altijd dat je alle zeep resten verwijderd na het douchen en draag je voeten altijd goed af!

Het schoonhouden van je voeten alleen is niet genoeg. Het is belangrijk om je tenen droog te houden om het een onaantrekkelijke plaats voor de schimmel te maken. Dus de zeep extra goed afspoelen, je voeten goed droogmaken en de handdoek direct in de was doen zodat niemand de "eventueel besmette" handdoek hergebruikt.

 • Niet iedereen is er een fan van; Draag geen schoenen wanneer je thuis bent

Na een lange werkdag willen je voeten ademen. Draag daarom thuis geen schoenen. Ga in plaats daarvan voor luchtige sloffen, slippers of fijne sokken die ruimte geven voor lucht bij je tenen.

 • Deel nooit je schoenen; Iemand anders kan een voetschimmel hebben.

Avondje uit met vrienden en iemand heeft niet de vette look die hij/zij wil? Het is aantrekkelijk om schoenen uit te lenen, maar als die persoon (onbewust) de schimmel met zich meedraagt kan jouw voet daarna aangestoken worden als je het paar schoenen zelf aandoet.

Handige tips

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Mocht het toch voorkomen dat je last krijgt van een voetschimmel, dan kunnen de volgende tips je helpen om hier vanaf te komen.

 1. Pas alle bovenstaande tips toe!
 2. Was alle je sokken op 50 graden
 3. Ga je schoenen "ontsmetten met speciaal anti-schimmel spul.
 4. Bij de apotheek kun je anti-voetschimmel creme, spray of gel zonder recept kopen.

Voor meer informatie over eczeem, neem dat gerust een kijkje op de eczeem blog. Deze wordt regelmatig geupdated met handige informatie en nuttige tips over alles wat ook maar met eczeem te maken heeft.

Tot slot..

Zwemmerseczeem is super vervelend het jeukt en je tenen zien er niet meer uit. Daarom is het belangrijk om het eczeem te voorkomen en om tips te gebruiken om er juist zo snel mogelijk van af te zijn. Het is belangrijk om de omgeving van je tenen zo droog mogelijk te maken en te houden om de omgeving onaantrekkelijk voor de schimmel te maken. Daarnaast moet je stappen ondernemen om besmetting tegen te gaan, zoals het dragen van slippers en het niet uitlenen van schoenen.

Heb je juist last van "echt" eczeem? Dan kun je ook dit GRATIS e-book downloaden vol met tips om van eczeem af te komen. Meer dan 90% van de lezers was super tevreden met de tips die erin staan.

Klik hier om het boek vol tips tegen eczeem te downloaden. 

Bronnen:

 1. https://journals.co.za/content/journal/10520/EJC-c8527d6cf
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6491170/
 3. https://www.ajol.info/index.php/safp/article/view/183760

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share