Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Zwemmerseczeem: De 17 beste oplossingen

zwemmerseczeem oplossingenZwemmerseczeem is eigenlijk een verkeerde naam, het zou eigenlijk zwemmersschimmel moeten heten. Als je last hebt van zwemmerseczeem heb je eigenlijk last van een schimmelinfectie in de huid. Deze schimmelinfectie komt meestal voor aan de voeten en inderdaad, bij zwemmers. Ook bij andere atleten komt deze schimmel aan de voeten voor en dat heeft met name te maken met de hygiëne en het niet droog houden van de voeten.

In dit artikel ga ik in op zwemmerseczeem en geef ik je de 17 beste oplossingen om het te voorkomen en om er weer vanaf te komen.

Oorzaak van zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem is een schimmelinfectie die ook als schimmel op andere plaatsen van het lichaam voor kan komen, zoals in je lies en op je handen. Op zich kan de schimmel zich niet ontwikkelen tot een groot probleem, behalve als er een vochtige situatie is.

Zwemmers die veel in het water zijn hebben daardoor een hogere kans op het ontwikkelen van zwemmerseczeem en ook atleten die de hele dag in zweetsokken rondlopen.

Een rode uitslag tussen de tenen is vaak het eerste symptoom dat je last hebt van zwemmerseczeem. Als je jouw schoenen of sokken hebt uitgedaan kan het heel erg gaan jeuken, steken en een branderig gevoel geven.

Van sommige vormen van zwemmerseczeem kun je ook blaren krijgen en open wonden.

Doordat je van zwemmerseczeem ook een hele droge zool kunt krijgen die zich uiteindelijk uitbreidt naar de zijkanten van je voet wordt het vaak verward met eczeem, dit verklaart ook de misleidende naam van deze schimmelinfectie.

Besmettelijkheid van zwemmerseczeem

Ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft last van zwemmerseczeem. De kans dat je zwemmerseczeem krijgt is bij mannen groter dan bij vrouwen en bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Zwemmerseczeem is helaas besmettelijk en niet zo’n beetje ook. Je kunt door direct contact met het geïnfecteerde deel van iemand die zwemmerseczeem heeft last krijgen van zwemmerseczeem en als je dezelfde plaats aanraakt als waar iemand gestaan heeft op blote voeten met zwemmerseczeem.

Vloeren van zwembaden, kleedkamers en sauna’s zijn daarom een plaats waar besmetting met deze schimmelinfectie voor kan komen. Je kunt zelfs zelf de schimmel verspreiden terwijl jij er geen last van hebt.

Doordat 1 op de 10 mensen last heeft van zwemmerseczeem is het belangrijk om in publieke ruimtes maatregelen te nemen om niet besmet te raken.

Zwemmerseczeem aan de voeten

Zwemmerseczeem komt het meest voor op de voeten. Meestal begint het aan 1 voet, maar door contact met de andere voet is de kans groot dat het zich verspreid naar je andere voet.

Ook kun je last krijgen van de schimmel onder je nagels, daar is hij lastiger te behandelen. Wacht er dus niet mee en gebruik de tips in dit artikel voordat het echt lastig wordt.

Zwemmerseczeem aan de handen

Daarnaast kun je ook andere delen van je lichaam besmetten, zoals je handen, als je gaat krabben en pulken aan het zwemmerseczeem aan je voeten.

Ook bij je geslachtsdeel kun je last krijgen van zwemmerseczeem doordat je handen besmet zijn geraakt en zelfs de handdoek de schimmel verder kan verspreiden.

Zwemmerseczeem (verspreiding) voorkomen

Als je nog geen eczeem hebt, zijn deze tips ontzettend handig.

1 Houd altijd slippers aan in de kleedkamer/douche

Omdat zwemmerseczeem besmettelijk is via oppervlakten is het belangrijk om in het zwembad als het kan slippers te dragen. Vooral in de douches en kleedkamer is het belangrijk om direct contact met de vloer te vermijden.

2 Doe je schoenen uit als het kan

Schoenen zorgen ervoor dat vocht tussen je tenen en bij je voet kan blijven zitten. Vocht kan namelijk nergens heen als het verdampt, waardoor eventuele schimmels de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Als je geen schoenen draagt kan vocht juist verdampen waardoor schimmels minder kans krijgen om zich te ontwikkelen en je kunt voorkomen dat je last krijgt van zwemmerseczeem, ondanks dat je er wellicht toch mee in aanraking bent gekomen.

Draag daarom binnen geen schoenen en verder ook niet als het even niet hoeft.

3 Vervang dagelijks je sokken

Sokken vangen zweet op en kunnen ook schimmels opvangen. Voordat de schimmel op je voet terechtkomt, kan hij al in je sok zitten en zich daar ontwikkelen. Vervang daarom tijdig je sokken zoals elke dag en na het sporten.

Vergeet ze ook niet te wassen om de schimmels te doden.

4 Droog je voeten goed af na het badderen/douchen

Ben je het gewend om je snel af te drogen en met je voeten op het eind op de handdoek te gaan staan om ze droog te maken? Neem extra tijd om je voeten goed droog te maken en ook om tussen de tenen je huid kurkdroog te maken. Op die manier voorkom je een hoop leed.

5 Deel geen sportmatten met andere mensen

Leuk die groepslessen op de sportschool en dan met name yoga dat toch het beste te beoefenen is met blote voeten. Die matjes die voor je klaarliggen zijn ook geweldig. NIET DUS!!!

Als je een groepsles volgt waarbij je de oefeningen het beste kunt doen met blote voeten kun je nog beter een paar sokken met rubberen onderkant kopen en je eigen mat meenemen. Dan maakt het ook niet zoveel uit als je eens naast de mat terecht komt. Met alleen je eigen mat is het gevaar nog steeds groot, omdat je blote voeten de vloer eigenlijk ook moeten vermijden.

Vooral in de sportschool kun je het kleuterspel  “de vloer is lava” spelen. Alleen slippers, schoenen en sokken met rubberen zool beschermen je tegen schimmels.

6 Draag schoeisel dat ademt

Als je urenlang schoenen moet dragen is het belangrijk dat jouw schoenen kunnen ademen zodat zweet kan verdampen. Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten die hier het nut van inzien en kun je zelfs nette schoenen met luchtmogelijkheden kopen.

Als je gaat sporten is het helemaal belangrijk dat je schoenen kunnen ademen. Zorg daarom voor stoffen sportschoenen in plaats van leren sportschoenen.

7 Laat je schoenen 24 uur luchten voordat je ze weer aandoet

Als je zweetvoeten hebt gehad (bijvoorbeeld door het sporten) of schoenen hebt die eigenlijk niet ademen, laat ze dan 24 uur staan voordat je ze weer aandoet. Hierdoor krijgen eventuele schimmels geen kans om zich in je schoen te vermeerderen.

Het is natuurlijk ook een leuk excuus om twee paar schoenen te hebben die je dagelijks kunt dragen. Een beetje variatie is natuurlijk wel fijn en nu moet het voor je gezondheid.

zwemmerseczeem oplossingen

8 Gebruik talkpoeder

Als je snel last hebt van zweetvoeten kun je talkpoeder op je voeten aanbrengen om ze langer droog te houden.

9 Versterk je immuunsysteem

Mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben een grotere kans op een schimmelinfectie en zwemmerseczeem. Stress, ongezonde voeding en een ongezonde levensstijl kunnen je immuunsysteem verzwakken.

Probeer stress daarom zoveel mogelijk te vermijden of te verminderen.

Voor het immuunsysteem is het eten van antioxidanten, zoals vitamine C, erg belangrijk. Het is daarom belangrijk om voldoende groente en fruit te eten. Ik richt me zelf op het eten van drie porties fruit en drie porties groente per dag. Daarnaast laat ik ongezonde voeding, met transvetten en toegevoegde suikers, zoveel mogelijk staan.

Regelmatige lichaamsbeweging kan goed helpen om je immuunsysteem te versterken. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten kan al veel verschil betekenen.

Zwemmerseczeem zelf behandelen

Hoe goed je zwemmerseczeem reageert op de behandeling hangt af van het type zwemmerseczeem dat je hebt. Er worden drie soorten zwemmerseczeem van elkaar onderscheiden:

 1. Toe web infection (Geen Nederlandse of Latijnse naam)
 2. Tinea pedis
 3. Vesikel type zwemmerseczeem

De toe web infectie komt het meest voor en is eigenlijk ook het meest duidelijk een schimmel tussen de tenen. Dit kan er super ranzig uitzien.

De tinea pedis is de vorm zwemmerseczeem die het meest lijkt op eczeem en droge huid.

Het derde type zwemmerseczeem heeft als kenmerken dat je ook blaasjes en blaren kunt krijgen.

Als je zwemmerseczeem niet behandelt, kan het zich zelfs tot je scheenbenen uitbreiden en tot gevaarlijke infecties leiden. Onderneem dus de stappen om het te voorkomen en te verminderen.

Voor het behandelen van deze drie zwemmerseczeemtypen heb ik de volgende tips:

10 Droog je voeten als laatste af of met een andere handdoek

Om verspreiding van zwemmerseczeem over andere delen van je lichaam dan je voet te voorkomen is het het beste om je voeten als laatste af te drogen of zelfs met een eigen handdoek die je dan direct in de wasmand doet.

Je kunt ook voor de zekerheid je handen wassen na het afdrogen van je voeten.

11 Ga niet krabben of pulken aan je besmette voet

Zwemmerseczeem kan ontzettend jeuken en de verleiding is dan ook groot om eraan te krabben of pulken. Doe dit niet! Hierdoor kan de zwemmerseczeem zich naar je handen verplaatsen.

Mocht je de verleiding toch een keer niet hebben kunnen weerstaan, was dan je handen grondig en gebruik daarbij je eigen zeep. Dat pompje mag de rest van het huishouden niet meer gebruiken.

12 Verschoon je bed dagelijks

Als je slaapt kun je allerlei houdingen aannemen. Ik slaap bijvoorbeeld graag met 1 knie omhoog waardoor 1 voet al zo’n beetje op heuphoogte ligt. Als dit de voet is met zwemmerseczeem kan mijn hand daar ook eenvoudig bij komen.

Daarnaast vindt de schimmel van zwemmerseczeem ook de lies een fijne plek om te gaan zitten.

De kans op verspreiding van de schimmel naar andere plaatsen van je lichaam wordt veel kleiner als je dagelijks je bed verschoont als je last hebt van zwemmerseczeem.

13 Deel je bed tijdelijk niet

Net zoals je zwemmerseczeem kunt verspreiden over je eigen lichaam in bed, kun je ook je partner in bed zwemmerseczeem geven. Als jullie voeten elkaar aanraken kan het al gebeuren.

Ondanks dat dit geen tip is om het te genezen vind ik het toch belangrijk om deze tip te delen. Met meerdere mensen in een huishouden die last van zwemmerseczeem hebben is het nog lastiger om er blijvend vanaf te komen.

14 Jodium

Jodium wordt gebruikt om wondjes te ontsmetten. Je kunt jodium ook gebruiken om zwemmerseczeem te behandelen. Breng het aan op de plaats waar je last hebt van zwemmerseczeem en laat het goed drogen voordat je jouw sokken en schoenen aantrekt.

15 Zwemmerseczeem crème en zalf

Er zijn meerdere anti-schimmelzalven die je kunt gebruiken om zwemmerseczeem te behandelen. Over het algemeen duurt het dan een week voordat je er vanaf bent.

Bij veel drogisterijen kun je al een crème of zalf krijgen die zich speciaal richt op schimmels aan de voet.

Deze crème breng je twee keer per dag aan op de beschimmelde plaats en iets eromheen. Zorg ervoor dat je voor het aanbrengen van de zalf of crème je voeten schoon en droog hebt gemaakt.

Ook als je last hebt van droge plekken door het zwemmerseczeem kun je een hydraterende zalf gebruiken om je huid weer flexibel te maken.

16 Zinkolie

Zinkolie is ook een goede manier om rode en droge plekken vanwege zwemmerseczeem te behandelen.

17 Bezoek een arts

Als het gebruik van zalven van de drogist en het gebruik van de andere tips niet binnen 2 weken voor verbetering zorgt, is het belangrijk om een arts te bezoeken. De infectie kan zich anders verder verspreiden waardoor je ook last kunt krijgen van pus en ernstigere klachten.

Je arts zal je voet onderzoeken en willen weten wat je tot dan toe hebt gedaan om van het zwemmerseczeem af te komen. Waarschijnlijk krijg je een zalf voorgeschreven met een werkzame stof die specifiek op jouw type eczeem van toepassing is.

Er zijn meerdere werkzame stoffen die werken tegen zwemmerseczeem.

Luliconazole

Een zalf die voor 1% uit deze stof bestaat kan in twee weken het zwemmerseczeem verwijderen en ervoor zorgen dat deze een aantal weken daarna niet meer terugkomt.

Naftifine

Als er in een zalf 2% van deze stof zit, kan deze zeer effectief zijn voor de behandeling van tinea pedis. Dit is het type zwemmerseczeem dat het vaakst verward wordt met eczeem. In het onderzoek naar de effectiviteit moesten de deelnemers de crème 1 keer per dag aanbrengen gedurende 2 weken. Ook vier weken daarna was het zwemmerseczeem bij de meeste mensen nog niet teruggekeerd.

Tot slot…

Zwemmerseczeem is een hele vervelende schimmelinfectie die kan groeien door een vochtige omgeving en een minder hygiënische omgeving. De schimmelinfectie is zeer besmettelijk. Mannen zijn er vatbaarder voor dan vrouwen en ook mensen met een verzwakt immuunsysteem raken eerder besmet.

Om te voorkomen dat je zwemmerseczeem krijgt, is het belangrijk om je voeten zoveel mogelijk te laten luchten en om directe aanraking met risicovolle oppervlakten te vermijden, zoals vloeren in kleedkamers, sauna’s en zwembaden. Dit kun je doen door slippers te dragen en een eigen sportmat mee te nemen in de sportschool.

Deze schimmelinfectie behandel je door je voeten zo droog mogelijk te houden. Daarnaast kun je een crème gebruiken die de schimmel doodt. Als je thuisbehandeling na 7 dagen geen effect heeft is het belangrijk om naar een arts te gaan, zodat ergere infecties voorkomen kunnen worden.

Bronnen:

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/athletes-foot/basics/symptoms/con-20014892

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/athletes-foot-what-happens

http://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/tc/athletes-foot-topic-overview

http://sapajournal.co.za/index.php/SAPA/article/view/536/850

http://europepmc.org/abstract/med/23763082

http://europepmc.org/abstract/med/26461826

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. En voor de gene die het kunnen betalen en willen een zonvakantie liefst met strand en zee. Na 2 weken zon, strand en zeewater zie je geheid verbetering. Eenmaal terug in Nederland is het zaak om de situatie te behouden.

 2. Ik gebruik aloe vera rechtstreeks uit het blad. Na 10 dagen is het sneetje bij de kleine teen weer dicht. Er zijn vele soorten aloe maar ik hebruik het korte stekelige driehoekige blad. Dit sap is bitter en erg efficient. Medicatie creme/poeder gelukkig nooit meer nodig!

  1. Dank voor het delen van jouw ervaring met Aloë Vera.

   Zijn er meer mensen die Aloë Vera rechtstreeks uit het blad gebruiken? Die dus zelf een plant hebben?

 3. Dagelijks je voeten insmeren met schoonmaakazijn na het douchen is een goedkoop en effectief middel. Blijf even op blote voeten lopen tot je voeten zijn opgedroogd. Helpt ook prima tegen schimmel in je teennagel. Je kunt dit dan zo vaak je wil per dag opbrengen. Een schimmel kan namelijk niet tegen een zuurmilieu. Blijf het een tijdje volhouden als je voeten er weer goed uitzien de schimmel kan nl nog in je huid zitten. Ook je sokken 'ontsmetten' in een emmer water met een flinke scheut schoonmaakazijn dan besmet je jezelf niet opnieuw.

 4. Wij hebben goede ervaringen met kokosolie. 50ml ontgeurde kokosolie in een potje laten smelten in een pannetje heet water (dat gaat niet in de magnetron) en 3 druppels teatree olie en 3 druppels lavendelolie er doorroeren. Werkte beter dan alle bekende zalfjes en uiteindelijk stuk goedkoper want je doet lang met die eterische olie. Ook de pure kokosolie schijnt trouwens te werken

 5. neem een emmer warm water en doe er een kopje dunne bleek in. (geen chloor)
  Dan 5 minuten met de voet erin.

  afspoelen en afdrogen en een cremeetje van de drogist..

 6. Ik heb oor het eerst in mijn leven voetschimmel op 58 jarige leeftijd gekregen. Vaseline is voor mij de oplossing! Ik had het plotsklaps behoorlijk heftig. Vaseline werkt perfect!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share