LAATSTE UPDATE: 14 maart 2020

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

1 op de 4 hebben hoge bloeddruk

In Nederland alleen hebben een miljoen mensen last van een hoge bloeddruk. Er zijn veel onderzoeken gedaan en het lijkt erop dat in de leeftijdscategorie 20 tot 60 jaar 24% van de mannen en 19% van de vrouwen last hebben van de stille moordenaar. 

Dat is bijna 1 op de 4 mannen en 1 op de 5 vrouwen.

Naarmate de leeftijd toeneemt neemt ook het percentage mensen met hoge bloeddruk toe. In een leeftijdscategorie van 65 tot 85 jaar hebben 38% van de mannen last van hoge bloeddruk. Heel opmerkelijk is dat in deze groep 42% van de vrouwen te kampen hebben met de aandoening.

Het zijn er in ieder geval ongeveer 2 van de 5 mensen. Bijna de helft van de mensen tussen de 65 en 85 jaar hebben een te hoge bloeddruk!

Dit kan te wijten zijn door de menopauze wat een verhoogde bloeddruk als gevolg kan hebben.

Maar dat verklaart de stijging bij de mannen niet.

Feiten & Interpretatie

cijfers hoge bloeddruk

Uit onderzoek gedaan naar de sterfte oorzaken in Nederland worden beroertes en hartaanvallen grotendeels veroorzaakt doordat mensen langdurig een hoge bloeddruk hebben.

Wie krijgt last van de aandoening?

Als je naar de cijfers kijkt zie je dat met de leeftijd ook de bloeddruk zal toenemen. Onze bloedcirculatiesysteem wordt minder efficiënt met de jaren, vandaar dat senioren vaker te kampen hebben met hypertensie dan jongeren.

Echter, nieuwe ontwikkelingen laten zien dat steeds meer jongeren al op erg jonge leeftijd een veel te hoge bloeddruk hebben.

Bij elke leeftijdsverhoging van 10 jaar gaat de bloeddruk een paar punten omhoog. Ongeveer 40% van de Nederlanders boven de 60 hebben last van hoge bloeddruk.

In Amerika ligt dit getal zelfs op 60%!!

Vandaar dat als men horen krijgt dat een ‘’normale bloeddruk’’ 120/80 bedraagt veel mensen in paniek raken. Dit is een normale bloeddruk bij een jongere leeftijd. Voor mensen in de 70 lijkt een bloeddruk van 140/90 eerder de standaard te zijn.

Alle bloeddrukvormen met een bovendruk tussen de 120 en 140 wordt pre-hypertensie genoemd.

Een verhoogde bloeddruk lijkt een onderdeel te zijn van het leven. Dit lijkt zeker het geval te zijn in de Westerse wereld!

Als je last hebt van pre-hypertensie en je familieleden hebben aanleg voor een hogere bloeddruk dan gewenst, dan is het verstandig om alvast stappen te ondernemen om een te hoge bloeddruk te voorkomen.

Genetische aanleg

Natuurlijk heeft een familiegeschiedenis ook invloed op het krijgen van de aandoening. Wanneer beide ouders hypertensie hebben is de kans natuurlijk enorm groot dat jij het ook krijgt.

Echter, als je de juiste stappen neemt hoeft een aanleg nooit geprikkeld te worden en kan hoge bloeddruk voorkomen worden.

Risicofactoren zoals overgewicht, overmatig alcohol drinken, roken, weinig bewegen en slechte voeding heeft direct invloed op de ontwikkeling van hoge bloeddruk – ook wanneer er in de familie nooit sprake is geweest van aanleg.

Medicijnen, een onderdeel van de oplossing

Natuurlijk zijn er zeer veel effectieve medicijnen op de markt om de bloeddruk weer naar de veilige waarden te brengen. Dit is een goede zaak omdat medicijnen het leven van miljoenen mensen hebben gered.

Medicijnen zijn niet de enige oplossing van de bloeddrukpuzzel. Helaas zijn er vaak bijwerkingen, zoals een verhoging van het urinezuur waardoor het risico op jicht kan toenemen.

Daarnaast is er ook het nadeel dat wanneer je eenmaal begint met het nemen van bloeddrukverlagers je dit de rest van je leven moet blijven doen. Het probleem is dan ook dat de medicijnen alleen maar de symptomen behandelen en niet de oorzaak van hoge bloeddruk aanpakken.

De vraag naar een combinatie oplossing tussen medicijnen en natuurlijke alternatieven is absoluut noodzakelijk.

Steeds vaker komt naar voren dat de gehele leefstijl direct bijdraagt aan je gezondheid. De levensstijl bepaalt of je wél of niet last te krijgt van de chronische aandoening. Maar een gezonde leefstijl is een algemene term en houdt meer in dan alleen goed eten en elke dag wandelen.

Hieronder geef ik factoren aan die van invloed zijn op je levensstijl.

gezonde leefstijl factoren

Zoals je in het figuur hierboven kunt zien, zijn er veel factoren die bij een "gezonde leefstijl" horen. Het is zeker meer dan alleen gezond eten. Al deze factoren hebben direct invloed op je immuunsysteem, veroudering en de ontwikkelingen van chronische aandoeningen.

Vanzelfsprekend zijn gezonde voeding, lichamelijke beweging en ontspanning de grote jongens hier wat betreft de invloed op je gezondheid. Maar het is belangrijk om goed te kijken naar het totaalplaatje! Vervolgens adequate maatregelen treffen om af te komen van de gevaarlijke aandoening!

Levensstijl in kaart brengen

Met dit overzicht kun je in kaart brengen welke factoren bijdragen aan je bloeddrukgehalte en vooral wanneer deze te hoog is, kan het belangrijk zijn om de factoren even te checken.

Als je bij de volgende vragen niet met ja antwoord geeft betekent dit dat je daar iets aan kunt veranderen:

  • Kun je goed met stress omgaan?
  • Heb je een goede thuissituatie?
  • Heb je voldoende financiële zekerheid?
  • Heb je een routine wat betreft lichaamsbeweging?
  • Heb je een gezond gewicht?
  • Kun je ontspannen als je dat wilt?
  • Slaap je gemiddeld 8 uur per nacht?
  • Eet je elke dag groente en fruit?
  • Je bent verslaafd aan drugs of alcohol? (Hier moet je eigenlijk NEE op beantwoorden voor je gezondheid)
  • Heb je een gezond voedingspatroon? (Naast het fruit en groente ga je dus niet te buiten aan friet, frisdrank, pizza en andere ongezonde voeding).

Als je op al deze vragen Ja hebt beantwoord, behalve de vraag over verslaving, is dit een goed teken. Dit betekent dat je al behoorlijk gezond leeft. Als je toch last hebt van een te hoge bloeddruk, kun je een dagboek bijhouden om te achterhalen of je echt een gezond leven hebt met voldoende lichaamsbeweging, gezonde voeding en ontspanning.

Als je op een van deze vragen nee hebt beantwoord, behalve de vraag over verslavingen, kun je de factor in de vraag nader bekijken. Als je bijvoorbeeld te weinig slaapt, komt dit dan door je werk of kun je eigenlijk wel eerder naar bed? Ga dan opzoek naar een oplossing.

Succes met het verbeteren en in stand houden van je bloeddruk.

.

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Pre Hypertensie Behandelen

Pre Hypertensie Behandelen

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share