Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 16 september 2014

De symptomen van een hartinfarct bij een vrouw

De meesten van ons kennen de algemene signalen wel, de signalen die zouden kunnen duidend op een (komend) hartinfarct. Maar wist je dat deze symptomen bij vrouwen anders zijn dan bij mannen? Een ander verschil tussen de geslachten is het feit dat een aankomend hartinfarct bij vrouwen moeilijker te herkennen is dan bij mannen. Hoe dit in elkaar steekt, en waar je dan op moet letten, lees je in dit artikel.

Wat is een hartinfarct

Het hart is het allerbelangrijkste orgaan in je lichaam. Zonder hart wordt er geen bloed rondgepompt, wordt er dus geen zuurstof en belangrijke voedingsstoffen rondgepompt en is er dus geen leven mogelijk. En juist voor het rondpompen van het bloed, heeft het hart ook voor zichzelf veel zuurstofrijk bloed nodig. Zonder dit zuurstofrijke bloed kan het hart niet zijn functie uitoefenen en zal heel snel ophouden met werken en afsterven. Dit zuurstofrijke bloed wordt aangevoerd via de kransslagaders die rondom het hart lopen.

Deze kransslagaders hebben een hoge capaciteit, maar kunnen in de loop van de jaren fors vernauwen door de ophoping van cholesterol, vetten, bloedcellen en bloedplaatjes. Onnodig te zeggen dat dit op den duur om problemen vraagt. Een ander probleem is het mogelijke loslaten van de binnenwand van een bloedvat rondom het hart, of een bloedprop die door de aderen reist. De bloedprop komt op een bepaald moment vast te zitten en sluit het bloedvat af. Ook als de binnenwand loslaat wordt hierdoor het bloedvat direct afgesloten. Het achterliggende deel wat normaal door het betreffende bloedvat van zuurstof wordt voorzien, sterft dan heel snel af en zal niet meer kunnen helpen met pompen.

Dit noemen we in de volksmond een hartinfarct, en in medische termen noemen we het een myocardinfarct.

Algemene symptomen van een hartinfarct

Ongeacht de leeftijd of het geslacht, zijn er een aantal algemene symptomen die aangeven dat er iets mis gaat op dit gebied, een duidelijke alarmbel dat er een hartinfarct gaande is. Soms is het infarct zo vreselijk klein, dat je het misschien niet eens zal merken, maar in de meeste gevallen is medische hulp en acute ziekenhuisopname noodzakelijk.

Laten we deze algemene symptomen voor een hartinfarct even op een rijtje zetten:

 • Een heel kort verlies van bewustzijn, dus in feite flauwvallen, zonder dat je dit aan voelde komen.
 • Een plotseling gevoel van duizeligheid
 • Overgeven en misselijkheid
 • Een stekend gevoel, vlak onder het borstbeen
 • Pijn in één van je armen, je kaak en/of je nek
 • Stekende pijn tussen je schouderbladen
 • Stekende pijn in je schouders
 • Plotseling heel heftig zweten
 • Kortademig
 • Een klemmende pijn in de borst
 • Een drukkend gevoel op de borst


Het is een hele goede zaak om deze voortekenen te kennen. Natuurlijk zal één symptoom niet direct duiden op een hartinfarct, maar een willekeurige combinatie kan wel degelijk een duidelijk signaal zijn. Natuurlijk heb je nooit last van ALLE voortekenen, maar als je er maar één of twee heel duidelijk voelt is het zaak om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen.

Het verschil tussen man en vrouw

De eerder genoemde symptomen zijn de algemene symptomen. Maar wist je dat de voortekenen voor vrouwen anders kunnen zijn dan voor mannen? Hier komen we later op terug.

Als je denkt dat de doodsoorzaak nummer1 voor vrouwen, kanker is, dan heb je het helemaal mis. Juist bij vrouwen is de nummer 1 doodsoorzaak een hartinfarct. Ieder jaar overlijden er ruim 26.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten. Bij mannen is dit lager. Waarom? Volgens een onderzoek onder medische specialisten worden de voortekenen voor een hartinfarct bij een vrouw veel te vaak gemist, en aan een andere, aandoeningen toegeschreven. Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat artsen niet van deze cijfers op de hoogte zijn, terwijl onder andere patiëntenorganisaties hierover al jarenlang aan de bel trekken. Het blijkt dat mannen vaker worden onderzocht op eventuele hartklachten dan vrouwen, meer medicijnen hier voor voorgeschreven krijgen en meer operaties bij mannen worden uitgevoerd.

Een ander groot verschil tussen man en vrouw, op het gebied van hartklachten, is het feit dat hartklachten bij mannen vaak eerder ontstaan. Vrouwen worden tot hun menopauze door hun hormonen beschermd tegen aderverkalking. Na de overgang is deze bescherming verdwenen, dus komen de vrouwen vaak op latere leeftijd met klachten bij de arts, dan de mannen.

In het proces van opsporen van aderverkalking is er ook een groot verschil. Bij mannen is aderverkalking vaak geconcentreerd en leid dit vrij snel tot een gedeeltelijke verstopping. Dit is relatief gemakkelijk te signaleren voor de artsen. Bij vrouwen gaat de aderverkalking vaak veel geleidelijker over een groter gebied. Er ontstaat pas in de allerlaatste fase een echte ophoping, maar in de tussentijd is het erg lastig vast te stellen voor de artsen. Alleen met behulp van de meest moderne Multislice-CT-Scanners kunnen artsen dit op een trefzekere manier vaststellen. Deze scanners maken een hoog gedetailleerde dwarsdoorsnede van de slagaderen.

Verschillende klachten, zelfde symptomen

Tijdens de overgang hebben vrouwen in de meeste gevallen flink last van opvliegers. Na een afspraak bij de huisarts wordt dit dan ook vrijwel altijd toegeschreven aan de overgang, en wordt je weer naar huis gestuurd met de boodschap dat dit vanzelf een keertje ophoudt. Maar opvliegers kunnen ook een duidelijk teken zijn van een hoge bloeddruk. En, zoals we allemaal weten, is hoge bloeddruk één van de grote risicofactoren voor hart- en vaatziektes.

De symptomen van een hartinfarct bij een vrouw

In het volgende lijstje met symptomen vind je nieuwe symptomen die ik nog niet eerder vermeld heb. Deze zijn typisch voor het vrouwelijk geslacht. Daarnaast vind je een aantal symptomen die ook in de algemene lijst voorkomen. Deze komen ook bij mannen voor, maar zijn toch ook erg specifiek voor vrouwen. Laten we de symptomen even doornemen:

 • Hartbonzen of hartkloppingen
 • Een drukkend of klemmend gevoel in de borststreek
 • Pijn in de nekstreek
 • Een stekende pijn tussen de schouderbladen
 • Een erg vervelend gevoel in de maag wat eventueel over kan gaan in misselijkheid en overgeven
 • Slapeloosheid
 • Kortademig
 • Plotseling heel erg moe en uitgeput gevoel
 • Een gevoel van algemene zwakheid
 • Plotseling een duizelig gevoel hebben

Voorkomen is beter dan genezen!

Natuurlijk kun je hart- en vaatproblemen beter voorkomen dan genezen. We weten natuurlijk allemaal dat een gezonde leefstijl in combinatie met een gevarieerd voedingspatroon. Maar wat houdt dat dan precies in? Hier is al heel veel over geschreven op de site, maar voor alle volledigheid wil ik het toch even noemen:

 • Vermijd depressies en stres: Je mentale gezondheid heeft een hele grote invloed op je lichamelijke gezondheid. Stress zorgt er voor dat bepaalde lichaamsfuncties in de ‘stand-by’ stand worden gezet om energie te sparen voor de, op dat moment, belangrijkere lichaamsfuncties. Je immuunsysteem is één van die functies die op dat moment niet van belang is. Dit is beslist niet het enige effect van stress op hart- en vaatziektes. Stress zorgt ook voor een hoge bloeddruk en brengt je cholesterol uit balans.
 • Stoppen met roken: Een hele grote inkopper, maar toch de moeite waard om het nog maar eens te vertellen. Ga stoppen met roken en win jaren van je leven. Ook zal dit direct invloed hebben op je kwaliteit van leven, nu en later.
 • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht: Hou altijd je gewicht in de gaten. Overgewicht is één van de grootste veroorzakers van hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk.
 • Sporten!: Om je lichaam (en geest!) gezond en in conditie te houden is sporten van levensbelang. Het is ook een belangrijk onderdeel om je gewicht in balans te houden.
 • Gezond eten: Gevarieerd en gezond eten is niet alleen goed tegen hart- en vaatziektes, maar voor je algemene gezondheid. Vergeet hierbij niet om voldoende groente en fruit te eten, en laat ongezonde tussendoortjes staan.
 • Hou je cholesterol in de gaten: Als je je voedingspatroon niet goed in de gaten houdt en té veel slechte vetten binnenkrijgt, raakt je cholesterol uit balans. Cholesterol is een hele belangrijke veroorzaker van hart- en vaatziektes.
 • Vermijd hoge bloeddruk: Hoge bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben: stress, overgewicht, ongezond eten etc. Als je de voorgaande punten goed in de gaten houdt, zal je bloeddruk automatisch in balans zijn.

Tot slot…

Een hartinfarct, of eigenlijk hart- en vaatziekten in het algemeen, is één van de meest voorkomende doodsoorzaken van deze tijd. Helaas merken we pas hoe ernstig dit kan aflopen, op het moment dat het al te laat is. Het is juist daarom dat je, ongeacht je leeftijd of geslacht, goed voor je lichaam moet zorgen om dit soort problemen te voorkomen. Maar als het dan toch dreigt mis te gaan, ken je nu in ieder geval de symptomen zodat er snel medische hulp gezocht kan worden. En hoe sneller deze er zijn, hoe minder kans op ernstige beschadigingen van het hart of erger…

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste, mijn man Peter is 51jaar oud. Bij hem werd deze week vastgesteld dat een kroonslagader op verschillende plaatsen verstopt is. Volgende week plaatsen ze bij hem een stent. Al vele jaren weten we dat hij moet opletten voor te hoge cholesterol.Dit is familiaal . Twee van zijn broers stierven voor hun 50 ste aan hartinfarct en hartaderbreuk. We eten veel groenten en weinig tot geen suiker(s). Hij nam al een hele tijd gefermenteerde rode rijst. Zijn cholesterolgehalte was nu 190. Vroeger soms 240 tot 280. Onze vraag is: helpt deze rode rijst ook de cholesterol die plaques gevormd heeft voldoende afbreken?Peter neemt fenobarbital en luminal vanwege epilepsie (al 40 jaar!). Dit is leverbelastend wat uiteraard ook weer een slechte invloed heeft op cholesterol menen we.We kregen al een voorschrift van de dokter met 3 soorten medicijnen maar willen het liever op een natuurlijke manier behandelen. Kunt u ons helpen aub?
  hartelijke groet
  kristin

  1. Hallo Kristin,

   Het nemen van gefermenteerde rode rijst is al een hele goede stap om je cholesterol te verlagen. Meer info over rode rijst vindt je hier.

   Omdat de verstopping van de aders bij Peter al in een vergevorderd stadium is, lijkt het mij verstandig om niet zelf te gaan dokteren. Oplossingen op een natuurlijke manier is natuurlijk altijd beter, maar in dit geval zou ik dit alleen doen na overleg met je arts. Je hebt namelijk geen ruimte meer voor risico's en experimenteren.

   Heel veel succes!
   Jack

 2. Zit ik de symptomen te lezen van een mogelijk hartprobleem bij vrouwen, komt er een pop up doorheen. Daar ben ik echt niet blij mee, al begrijp ik heel goed waarom dit gebeurt. Zoals ik nu gelezen heb wil ik morgen toch naar de huisarts, in de hoop dat ze me niet opnieuw doorstuurt voor een hart filmpje die ergens anders gedaan moet worden. Waarschijnlijk de dependence van het ziekenhuis in de regio. Dit is eerder gebeurd. Niets aan de hand werd gezegd. Zelfs een ochtend op de pijn-op-borst streek (hart) polikliniek wees niets uit. Ik was toen dikker dan nu en at vaker slecht. Bovendien fiets ik nu vaker. Dus duim voor me dat het weer loos alarm is.

  1. Die pop-up is om je attent te maken op bepaalde zaken, en is goed bedoeld. Je kunt de pop-up gewoon wegklikken, als je het gelezen hebt.

   Ik zal voor je duimen!
   Heel veel succes!

 3. Geachte,soms heb ik pijn tussen mijn borsten zo een stekend gevoel ik heb wel een stress en ook een persoon die vlug paniekeerd, zweten doe ik ook maar ik denk dat het van de menopauze komt ofwel.....te veel stress aan mijn hart moet ik mij ongerust Maken?

  1. Niet direct nodig om je ongerust te maken, maar die stress moet je wel proberen in de hand te krijgen.
   Maar als je helemaal zeker wilt zijn, moet je even een afspraak maken met je huisarts.

 4. Ik heb een hartinfarct gehad,zegt dokter gisteren,en inderdaad had ik een 10 tal dagen geleden erge pijn aan borsr,maar ging over met pil,nu moet ik Donderdag terug gaan ze zien of die andere ook verstopt zitten,ben bang ben een heel enuwachtige dame altijd geweest,is dit erg?? Wat doen ze ben wel al 83 jaar graag antwoord acb dank je voor antwoord.

 5. ik heb 3jaar geleden een hartinfarct gehad, zonder eigenlijk de link te leggen dat ik problemen had met mijn hart, ik weet het aan het zware tillen dat ik 2dagen in de keuken had gedaan(ik ben kokkin en sleur dus regelmatig met potten en pannen) toch maar even op controle bij de huisarts geweest, en ja hoor om half negen bij de huisarts om half tien op intensieve, dag erna een stent geplaatst die spijtig genoeg na een jaar vervangen moest worden want was dichtgeslibt, nu dinsdag en woensdag allerlei testen en scans want terug veel druk in de borststreek, beklemmend gevoel, zweten, hoge bloeddruk maar lage hartslag (39) moe, lusteloos, pijn in nek en schouders en linkerarm hopelijk weten we morgen meer

 6. bij mij is vorig jaar december een stent geplaats,knap maar niet op.heb het veel benauwder dan ervoor. zeggen ze steeds dat ik geduld moet hebben,maar mijn geduld raakt een beetje op.kan nog steeds niks.heb het benauwd,pijn in mij nek moe.lusteloos enz.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share