Algemeen

Laatste Update: 2 juni 2023

10 gezondheidsvoordelen van vijgen

Vijgen zijn ontzettend gezond en hebben allerlei voordelen voor je lichaam. Bedenk je dat vijgen bomvol vitamines en mineralen zitten. Vooral het vitamine B complex is goed vertegenwoordigd. Ook vitamine A, C en K komen voor in de vijg evenals de mineralen kalium, magensium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer.

Je zal geen fruit vinden dat rijker is in calcium dan de vijg. Dus perfect tegen botontkalking en ter bevordering van de dichtheid van je botten. Kalium lijkt te helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Als je last hebt van keelpijn kunnen vijgen verlichting bieden. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat bladeren van de vijgenboom kunnen helpen om diabetes te bestrijden.

Fruit is ook een bron van polyfenolen en vijgen staan wat betreft die eigenschap ook weer bovenaan de lijst. Polyfenolen hebben een ontstekkingsremmende werking op het lichaam en kunnen bescherming bieden tegen kanker en hart- en vaatziektes.

Een studie van het Vanderbilt University Medical Center wees uit dat het risico op de ziekte van Alzheimer met 76 procent verlaagd kan worden door het regelmatig drinken van vruchtensap. De polyfenolen in fruit zijn hier verantwoordelijk voor.

Voor je uiterlijk kan de vijg ook wonderen verrichten. Vijgen zijn rijk aan Omega-3 vetzuren wat kan helpen om je huid er stralend uit te laten zien. Vanwege de ontstekingsremmende stoffen in vijgen kan roodheid in de huid, veroorzaakt door bijvoorbeeld acne, verminderd worden.

Als je wilt afvallen doe je er goed aan om de vijg toe te voegen aan jouw dieet. Bepaalde enzymen in vijgen lijken bij te dragen aan sneller gewichtsverlies.

En dat is nog steeds niet alles. Vijgen barsten namelijk van de antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op. Vrije radicalen kunnen schade aanrichten in cellen en weefsels met een scala aan ziektes tot gevolg. De antioxidanten beschermen je DNA waardoor verouderingsprocessen vertraagd worden.

Vijgen helpen goed om je darmwerking te ondersteunen en tegen aambeien.

Vijgen tegen botontkalking

Zoals gezegd in de inleiding helpen vijgen om de botontkalking te voorkomen. Het is dan eerst van belang om te achterhalen hoe botontkalking ontstaat. Wist je dat je skelet zich elke 10 jaar vernieuwt? Dit komt omdat je botten volop in beweging zijn. Net zoals je huid zich elk maand vernieuwd, zijn je botten ook altijd bezig zichzelf sterk te houden.

Gelukkig maar, want anders had je echt een probleem bij een botbreuk.

Helaas gaat er iets mis met dat sterkermaken van de botten als je last hebt van botontkalking. In dat geval is je botdichtheid veel lager dan dat van iemand met gezonde botten.

Een dieet dat laag is in calcium wordt vaak aangewezen als de oorzaak van osteoporose, maar dat is niet de enige oorzaak die er hoeft te zijn.

Ook een verkeerde hormoonspiegel zoals een lage hoeveelheid oestrogeen bij vrouwen en een lage hoeveelheid testosteron bij mannen kan namelijk zorgen voor osteoporose. Ook verkeerde groeihormonen kunnen ervoor zorgen dat je lichaam calcium niet goed in zich opneemt.

Dus dan kan je dieet wel rijk zijn aan calcium, maar dan werken je hormonen niet mee.

Vijgen hebben calcium wat goed is voor de botten. Door de vezels in vijgen kunnen vijgen ook indirect een goede invloed hebben op de hormonen. Vezels zorgen namelijk voor minder vetopslag. Vet zorgt vaak weer voor een verstoring van de hormonen en de vijgen draaien die verstoring dus indirect terug met de vezels.

Vijgen tegen hart- en vaatziekten

Zoals gezegd hebben vijgen veel vezels die helpen om je honger sneller te stillen en om minder vet in je lichaam op te nemen.

Hierdoor werken vijgen ook erg goed tegen hart- en vaatziekten, zoals cholesterolproblemen. Vezels nemen het slechte LDL-cholesterol namelijk mee met de ontlasting waardoor het minder wordt opgenomen in je bloed via de darmen.

Problemen met het cholesterol kunnen door vijgen dus voorkomen worden.

Daarbij helpen de polyfenolen in vijgen ook tegen hoge ontstekingswaarden wat goed nieuws is tegen plaquevorming, aderverkalking en het ontwikkelen van een te hoge bloeddruk. De ontstekingswaarden zorgen er namelijk voor dat de binnenste cellen van je bloedvaten hun flexibiliteit kwijtraken en daardoor eerder beschadigd raken.

Dit heeft een aantal gevolgen:

  • Grotere kans op plaquevorming.
  • Vermindering van de flexibliteit van het bloedvat als geheel.
  • Aderverkalking.

De beschadiging zorgt ervoor dat LDL-cholesterol zich makkelijker kan vasthouden aan de aderwand. Andere cholesteroldeeltjes blijven dan ook plakken op dat stukje cholesterol totdat zich een plaque vormt. Dit kan uiteindelijk het bloedvat afsluiten met allerlei nare gevolgen van dien, zoals beroertes, hartaanvallen of een embolie als het bloed de plaque weg weet te drukken.

Als de ader zich uiteindelijk wel herstelt is de ader vaak verdikt en minder flexibel. Dit heeft vaak tot gevolg dat het bloed harder op de aderwand drukt waardoor je algehele bloeddruk verhoogd raakt, wat je aderen nog meer kan beschadigen.

Door die extra beschadigingen kun je op meerdere plaatsen last krijgen van afzettingen waardoor je uiteindelijk verkalkte aderen krijgt door de verhoogde ontstekingswaarden.

De polyfenolen in vijgen hebben juist een beschermende functie die de ontstekingswaarden in het lichaam laag houden. Hierdoor voorkom je de hart- en vaatziekten zoals hierboven genoemd. De kans erop wordt in ieder geval een stuk lager.

Een leuke bijkomstigheid is dat de polyfenolen ook verantwoordelijk worden gehouden voor de verlaagde kans op Alzheimer bij mensen die vijgensap drinken.

De omega 3 die in vijgen zitten helpen ook een te hoog LDL-cholesterolgehalte te verminderen.

Vijgen en een mooie huid

Omega 3 uit de vijg is niet alleen geweldig voor je cholesterol. Het is ook nog eens goed voor de huid. De huid heeft namelijk ook te lijden onder ontstekingswaarden. Dit kun je vaak merken aan acne en sommige mensen merken dit aan eczeem klachten.

De omega 3 vetzuren helpen ook om ontstekingen te verminderen en daarmee voor een mooiere huid.

De polyfenolen die helpen tegen ontstekingswaarden helpen ook om de huid er jong uit te laten zien. Dit komt doordat het antioxidanten zijn. Antioxidanten binden zich aan vrije radicalen waardoor die je DNA niet meer (zoveel) kunnen beschadigen. Hierdoor blijft je huid er langer jong uitzien.

Daarnaast kun je de vijg ook op je huid aanbrengen. Je kan een verzorgend gezichtsmasker zelf maken door vijgen te pureren en te mengen met een beetje water. Breng het aan op je gezicht en laat het ongeveer tien minuten intrekken. Zie hoe stralend je huid wordt nadat je het masker eraf gespoeld hebt.

Afvallen met vijgen

Omdat vijgen vol vezels zitten kunnen vijgen je ook helpen met het verliezen van overgewicht. Naast de voordelen die het heeft dat je gewoon ligter bent en eenvoudiger kleding vindt tijdens het shoppen heeft het verlies van overgewicht ook invloed op:

  • Diabetes type II
  • Bloeddruk
  • Cholesterol

De kans op diabetes type II wordt lager als je overgewicht verliest. Ook als je al diabetes type II hebt kan het verliezen van overgewicht ervoor zorgen dat je minder insuline hoeft te gebruiken.

Je bloeddruk wordt vaak ook normaal als die te hoog is door overgewicht. Door al het vet moet je hart extra lichaamsmassa voorzien van bloed. Door die massa te verliezen zorg je ervoor dat je hart minder hard hoeft te werken en daardoor wordt je bloeddruk lager.

Cholesterolniveau’s worden ook lager bij verlies van overgewicht.

Vijgen helpen dus om gewicht te verliezen doordat er veel vezels in zitten. Vezels zorgen er namelijk voor dat je sneller een vol gevoel hebt, waardoor je minder eet.

Nu is het niet de bedoeling dat je de hele dag door vijgen gaat eten. Een grote vijg weegt ongeveer 200 gram en heeft rond de 50 calorieën. Het is dus een ideaale vrucht om te nemen als snack.

Vijgen tegen aambeien

Bijna iedereen is wel bekend met het advies: Eet meer vezels wanneer je last hebt van aambeien. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak spreekt men vanwege schaamte niet over deze vervelende aandoening en wanneer je zoekt op het internet word je overspoeld met crèmes, medicijnen en allerlei goed bedoelde, maar niet wetenschappelijk ondersteunde adviezen.

Toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn om een remedie tegen aambeien te vinden. Moeder Natuur lijkt het beste recept te hebben. De vijg. Dit eeuwenoude fruit staat nu volop in de belangstelling als wondermiddel tegen aambeien.

Maar hoe onstaan aambeien in de eerste plaats en wat zijn het precies? Heel makkelijk gezegd zijn aambeien gezwollen bloedvaten, vergelijkbaar met spataderen. Rondom de anus bevinden zich zwellichamen, een soort sponsachtige netwerken van bloedvaatjes die een belangrijke rol vervullen bij het afsluiten van de anus.

Wanneer deze zwellichamen te veel opzwellen en uitzakken spreekt men van aambeien. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld last hebt van verstopping en te veel druk moet zetten om de ontlasting eruit te persen.

Sommige vrouwen krijgen na hun bevalling last van aambeien omdat er tijdens dat proces veel druk op de anus wordt uitgeoefend.

Zelfs langdurig hoesten kan tot aambeien leiden. 

Daarnaast vallen mensen boven de vijftig jaar en mensen met een zittend beroep in de risicogroep voor het ontwikkelen van deze vervelende aandoening.

Als dit het geval is, kunnen er verschillende symptomen ontstaan zoals jeuk of pijn rondom de kringspier en soms ook bloedverlies na een toiletbezoek. Gelukkig zijn aambeien vrij onschuldig, dit neemt echter niet weg dat je er heel veel hinder van kunt ondervinden en wat doe je dan?

De beste vezels in vijgen

Meer en meer mensen vestigen hun hoop op natuurlijke geneesmiddelen wanneer reguliere medicijnen geen uitkomst (meer) bieden. Of je bent op zoek naar een extraatje naast het recept van de dokter. Nu deze manier van voorkomen en genezen steeds populairder wordt, komen ook de voedingsmiddelen die daarbij horen in de schijnwerpers te staan.

Een kleine aanpassing in wat je eet kan soms al een wereld van verschil maken. Fruit is een van de voedselsoorten die van groot belang is voor ons lichaam. Immers, zoals je net hebt kunnen lezen zijn aambeien vaak een gevolg van (te) harde ontlasting wat mede veroorzaakt kan worden door een gebrek aan vezels. Vezels vind je onder andere in fruit. En de beste fruitvezels tegen aambeien tref je aan in vijgen.

De vijg

De vijg komt van oorsprong uit het Midden-Oosten en westelijk Azie en wordt al duizenden jaren gegeten vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en heerlijke zoete smaak. Voor de opkomst van suiker werden vijgen vaak gebruikt als zoetmiddel in een verscheidenheid aan desserts. Het is ook een van de eerste fruitsoorten die door mensen werd gecultiveerd.

Sinds ongeveer 9000 voor Christus wordt de vijg al verbouwd! In de oudheid werden lustopwekkende en vruchtbaarheidsbevorderende eigenschappen aan de vijg toegeschreven. Vanaf ongeveer de 15de eeuw verspreidde de vijg zich richting Noord-Europa, zodat we ook hier kunnen genieten van dit bijzondere fruit.

De vijg kent dus vele gebruiksmogelijkheden en verricht wonderen voor je darmen. Voor de opkomst van moderne medicatie werden vijgen standaard geadviseerd bij verstoppingsproblemen.  

Een uitgebreid onderzoek van het Chonbuk Nationaal Universitair ziekenhuis in Korea toonde aan dat met een gemiddelde inname van drie vijgen per dag de gezondheid van de darmen aantoonbaar beter wordt. Ontlasting kan zich sneller voortbewegen door de darmen en vijgen hebben ook een verzachtende werking op de uitwerpselen.

Dit zorgt er allemaal voor dat je minder moeite hoeft te doen op het toilet wat dus de kans op aambeien drastisch verlaagt. Ook zorgen een gezondere stoelgang en betere ontlasting ervoor dat je na een toiletbezoek minder hoeft te vegen. Dat is een welkome bijkomstigheid als je last hebt van aambeien.

Daarnaast dragen bepaalde stoffen in de vijg eraan bij dat eventueel aanwezige aambeien snel kleiner worden en vlot verdwijnen.

Hoe verwerk je vijgen?

Vijgen kan je gewoon wassen of schillen en zo uit het vuistje eten. Ook kan je ze op allerlei manieren in je voeding verwerken. Je kan kiezen uit verse of gedroogde vijgen.

Van alle gedroogde fruitsoorten heeft de vijg de hoogste voedingswaarde. Honderd gram gedroogde vijgen bevat ongveer dertien gram vezels. Dat is best veel. Honderd gram gedroogde dadels bevat daarentegen 'maar' acht gram vezels. Vergelijk verschillende fruitsoorten met de vijg en dit exotische fruit zal iedere keer als winnaar naar voren komen.

Recepten met vijgen en gedroogde vijgen

Wil je gezond snacken? Dan zijn gedroogde vijgen een uitkomst.

Daarnaast kun je dit fruit erg veelzijdig toevoegen aan je voedingspatroon. Dan kun je de gunstige effecten zelf ervaren. Vijgen zijn werkelijk een superfood. Ze zijn echter wel kwetsbaar dus wees voorzichtig wanneer je ze vervoert en wast. Bewaar ze in de koelkast en eet ze binnen enkele dagen op.

Let ook op de schil! Een stugge schil is een indicatie dat de vijg niet meer zo vers is. De schil moet zacht zijn want dan is de smaak ook het beste.

Om je te inspireren de vijg toe te voegen aan je dieet heb ik een aantal recepten voor je bedacht.

Salade met appel, wortel, selderij en vijgen

Je kan ze ook in een salade met bijvoorbeeld appels, wortels en selderij verwerken. Voeg een scheut citroen en een handje amandelen toe en je kan gaan genieten van een heerlijke en gezonde maaltijdsalade. Van verse vijgen kan je een lekkere jam maken en in combinatie met kaas is dit een hemelse ervaring voor je smaakpapillen.

Ingrediënten:

  • Sla
  • Appel
  • Wortel
  • Selderij
  • Gedroogde vijgen

Waarom gezond?

  • Sla is gezond doordat het je vult zonder dat er veel vezels inzitten.
  • Appel is gezond omdat het een goede bron van kalium is wat goed is tegen een hoge bloeddruk,
  • Wortel is gezond door de betacaroteen die erin zit waar je lichaam vitamine A van maakt.
  • Selderij is gezond door de calcium die erin zit wat goed is voor je botten.
  • Vijgen zijn gezond door de antioxidanten die erin zitten wat goed is voor je DNA.

Bereiding:

Doe de sla in een kom of een diep bord. Was de appel en snijd deze in stukken, verwijder hierbij het klokhuis. Voeg de stukjes appel toe aan de salade. Was de wortel en rasp hem. Doe de geraspte wortel in de salade. Was de selderij en snijd hem in kleine stukken. Voeg de kleine stukjes toe aan de salade. Voeg als laatste een aantal gedroogde vijgen toe. Roer alles goed door elkaar en eet smakelijk!

Kipfilet met vijg als smaakversterker

Zelfs met vlees zijn vijgen uitstekend te combineren. Voeg ze toe aan het vocht van je stukje vlees en je zal versteld staan van het resultaat.

Ingrediënt:

  • Kip
  • Vijg

Waarom gezond?

  • Kip is gezond door de vitamine B12 die erin zit wat goed is voor je geheugen.
  • Vijg is gezond door de polyfenolen die erin zitten wat goed is voor je huid.

Bereiding:

Doe de kipfilet in een braadpan en voeg naast de kokos of olijf olie een paar vijgen toe voor extra smaak.

Water met vijg

Vind je dat allemaal te ingewikkeld, dan is er nog een hele simpele optie. Week verse vijgen, na ze goed te hebben gewassen, een nacht in een glas water. De volgende ochtend eet je de vijgen en drink je het water waarin ze hebben geweekt. Herhaal dit 's avonds nogmaals en je raakt snel van aambeien verlost.

Soorten vijgen

Er zijn verschillende soorten vijgen te verkrijgen in Nederland. Zoals bijvoorbeeld de 'Brunswick' deze is langwerpig van vorm en heeft een koperachtige kleur. Of de 'Brown Turkey' met een middelgroot formaat en vruchtvlees met een rode kleur.

Wil je zelf een vijgenboom planten? Kies dan een die geschikt is voor de Nederlandse winters zoals de hierbovengenoemde soorten of de 'Alma' die klein en compact groeit waardoor deze bij uitstek geschikt is voor een kleine tuin of zelfs het balkon.

Als je een vijgenboom in de tuin wilt planten plaats hem dan op een zonnige en beschutte plek. Zorg er ook voor dat de aarde pH neutraal is en dat regenwater goed kan weglopen, want deze boom is niet gesteld op natte voeten. Houd er wel rekening mee dat het twee jaar kan duren voordat de boom vruchten afgeeft maar dan heb je wel altijd een superfood bij de hand.

Tot slot…

Wil jij liever geen medicijnen (meer) gebruiken tegen aambeien en ben je opzoek naar een natuurlijke oplossing? Kies dan eens vijgen uit het fruitschap in de winkel. Ze zijn lekker en gezond. Bovendien maakt het niet uit of je ze vers of gedroogd eet, het is en blijft een superfood. Denk er echter wel aan dat vijgen een laxerend effect kunnen hebben, eet er dus niet teveel van. Gedroogde vijgen worden soms behandeld met sulfieten om de houdbaarheid te verlengen. Sulfiet kan bij sommige mensen een allergische reactie teweegbrengen. Koop daarom liever biologische vijgen.    Overleg met je arts of vijgen jouw kunnen helpen om van aambeien af te komen of te gebruiken zijn voor andere gezondheidsproblemen.

Wil je meer tips voor je gezondheid? Dan kun je ook het gratis e-book vol tips om af te vallen downloaden. Bijna iedereen die het heeft gelezen is super tevreden met de tips die erin staan.

Bronnen:

http://www.webmd.com/food-recipes/fruit-month-figs#1

https://www.thespruce.com/history-of-figs-1807598

Figs Relieve Constipation in Clinical Trial

Baek HI, Ha KC, Kim HM, et al. Randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Ficus carica paste for the management of functional constipation. Asia Pac J Clin Nutr. 2016;25(3):487-96.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15670984

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/recipes/apple-salad-with-figs-and-almonds/rcp-20049631

https://www.verseoogst.nl/producten/vijgen

How To Cure Hemorrhoids Without Surgery – 7 Proven Ways

'http://moestuinbeginnen.nl/vijgen-kweken/

http://www.healthline.com/health/figs#nutritional-benefits2

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009279716302654

https://beatcancer.org/blog-posts/cancer-fighting-fruits-and-their-cancer-fighting-properties

https://www.geldersevallei.nl/informatie/17/aambeien

http://www.medicaldaily.com/benefits-fig-fruit-and-leaves-4-amazing-things-eating-figs-does-human-body-400230

https://www.isditwelgezond.nl/vijgen-gezond/

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx

http://www.webmd.com/diet/features/antioxidants-in-fruits#1

http://www.webmd.com/osteoporosis/features/causes#3

http://www.livestrong.com/article/489963-what-are-fruits-that-naturally-block-estrogen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Overleg met je arts of vijgen jou kunnen helpen om van aambeien af te komen of te gebruiken zijn voor andere gezondheidsproblemen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

30 Shares
Tweet
Pin2
Share28