Tips voor sterke botten

2017-04-07T10:14:19+01:00november 18th, 2013|Gezondheid Algemeen|3 Reacties

Laatste update: door

Tips voor sterke botten

Naast je vitale organen, is het skelet je kostbaarste bezit. Hier sta je normaal nooit bij stil, maar zonder skelet kun je onmogelijk leven. Tenminste niet op de manier zoals je nu gewend bent.

Je skelet stelt je in staat om te rennen, te staan, te springen en allerlei andere dingen te doen met je lichaam. Je skelet is de basisstructuur van je lichaam, en het is dus belangrijk om deze goed gezond te houden.

Botten: het verschil tussen ons en een weekdier

Okee, natuurlijk zijn er nog een paar verschillen tussen ons en een weekdier, maar ik wil hiermee eigenlijk alleen maar aangeven dat we er waarschijnlijk uit zouden zien als een weekdier, en ons zouden voortbewegen als een weekdier, als we geen botten zouden hebben.

Wist je dat we bij onze geboorte al 350 botten hebben? Tijdens de groei van ons lichaam groeien sommige botten aan elkaar, waardoor we als volwassene uiteindelijk 206 botten overhouden.

Dankzij al deze botten zijn we in staat om te kunnen staan, te rennen, te springen en zelfs de correcte toetsen op ons toetsenbord in te drukken. Daarnaast hebben alle botten een beschermende functie. De schedel beschermd bijvoorbeeld onze hersenen, de borstkas beschermt de meest vitale organen, waaronder het hart, en de ruggengraat beschermt het belangrijke ruggenmerg.

Onze botten zijn opgebouwd uit onder andere eiwitten, die bij elkaar gehouden worden door mineralen. De mineralen, voornamelijk calcium en fosfor, werken dus als een soort lijm voor de eiwitten.

Zonder mineralen geen lijm, en zonder lijm is er geen botgroei en vallen we uiteindelijk uit elkaar.

Binnenin de botten zit een sponsachtige substantie met heel veel kleine gaatjes. Deze substantie beschermt het binnenste deel wat geleiachtig is. Deze gelei is verantwoordelijk voor de aanmaak van ons bloed. De buitenzijde van de botten is helemaal glad en heel hard. Qua constructie heel erg slim en ontzettend sterk.

Op deze manier zorgen de botten voor de stevigheid van ons lichaam, de bescherming van onze vitale organen en ook nog eens de productie van ons bloed.

Gezonde botten bouwen begint al op jonge leeftijd

De botten in je lichaam zijn geen dode dingen, maar leven echt. De ontwikkeling van de botten, de groei en de sterkte van de botten, begint al op hele jonge leeftijd en gaat door tot je dood. Maar de grootste ontwikkeling vindt natuurlijk plaats in de groei-jaren van het lichaam. In een constant proces wordt botweefsel vernieuwd en aangevuld.

Bij kinderen gaat dit proces ontzettend snel: Iedere 1 a 2 jaar wordt het complete skelet van een kind volledig vervangen. Bij een volwassenen ligt dit tempo veel lager. Dan duurt het ongeveer 5 tot 10 jaar voordat het skelet weer volledig vervangen is.

In feite kunnen we twee ve