Voedingsadvies

Laatste Update: 11 augustus 2022

10 redenen waarom kokosolie gezond is

Misschien is het je de laatste tijd opgevallen dat ik steeds meer schrijf over kokosolie. Dat komt doordat kokosolie super gezond is. Het wordt door sommige mensen al de nieuwste superfood genoemd. Dit komt omdat een toevoeging van kokosolie aan je dieet verschillende gezondheidsvoordelen heeft, zoals gewichtsverlies en een beter functioneren van je hersenen.

TIP:
Dit is de allerbeste kokosolie die je absoluut een keer geprobeerd moet hebben! Klik hier >>

Daarom ga ik in dit artikel in op de 10 redenen waarom kokosolie gezond is, zodat jij ook met kokosolie gaat koken en smeren. Houd je niet van de kokossmaak? Dan is dat geen reden om het niet te gebruiken in de keuken want van die smaak merk je niets bij het bakken met kokosolie.

Ik ga het niet alleen over kokosolie als voeding hebben, maar ook over hoe je kokosolie voor je huid en haar kunt gebruiken.

Reden 1: Kokosolie heeft een ander soort vet

Kokosolie is vet, maar niet dezelfde soort als die je vindt in vlees, eieren of kaas. Dat komt omdat het vet bestaat uit hier gaat om medium chain triglycerides of middel lange keten triglyceriden. Dat is een kortere combinatie van moleculen dan bij het vet uit vlees, eieren of kaas.

Andere vetten hebben namelijk meer moleculen dan het vet in kokosolie, die daardoor een mediaan lengte heeft in plaats van een lange lengte. Doordat de samenstelling van moleculen anders is, gaat het lichaam ook anders om met het vet uit kokosolie als het vet uit bijvoorbeeld vlees.

Om dit te verduidelijken: Lange keten vetzuren worden door het lichaam pas na een uur of zes of langer afgebroken, dit is een gecompliceerd proces waarbij gal en enzymen nodig zijn. Middellange keten verzuren kunnen zonder gal of enzymen worden verteerd. dus de lange keten vetzuren worden in de dunnen darm pas afgebroken terwijl de middel lange en korte keten vetzuren al in het begin van je darmstelsel wordt opgenomen. Veel effectiever en sneller en daarmee ook veel minder belastend voor je darmen dus!

Het vet uit kokosolie gaat direct naar de lever waar ze direct worden omgezet in ketolichamen. Die worden gebruikt in de hersenen en door weefsels zoals je huid. Daarnaast komen ze niet in de langdurige vetopslag, wat bij de andere vetsoorten wel het geval is. Dus geen dikke buik door kokosolie!

Reden 2: Kokosolie helpt je vetverbranding te verhogen

Nu overgewicht een groot maatschappelijk probleem wordt, is er ook steeds meer discussie over waar dat overgewicht vandaan komt. Te veel calorieën is een duidelijke oorzaak, maar ook de bron van die calorieën moet niet onderschat worden. Het is heel leuk om suikervrij te eten, maar als je daardoor meer transvetten eet ben je nog verder van huis.

Kokosolie is wel een goede bron van calorieën. Dat komt door de medium chain triglycerides, de kortere molecuulcombinatie. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je bij een toename van 15 tot 30 gram van vetten met deze middellange molecuulketting in je dagelijkse dieet je tot vijf procent meer calorieën per dag verbrandt dan voordat je dit in je dieet had. Dus stel dat je normaal gesproken 2000 calorieën per dag verbrandt, dan is dat met deze toevoeging in je dieet opeens 2100 calorieën per dag en dan ben je nog niet eens aan het sporten geslagen.

Reden 3: Koskosolie vermindert je hongergevoel

Het stoppen van trek is een geweldige eigenschap van kokosolie. Door de vermindering van het hongergevoel ga je minder eten, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Dit kan overgewicht, met daarbij behorende diabetes, cholesterol en hart- en vaatziekten voorkomen.

Dit komt doordat de ketolichamen die ontstaan tijdens de verwerking van de kokosolie door je lichaam een honger stillend effect hebben. Je lichaam kan namelijk energie halen uit suiker wat bij de meeste mensen het geval is en je lichaam kan energie halen uit de ketolichamen. Het lichaamsproces waarbij energie uit de ketolichamen wordt gehaald wordt ketose genoemd.

Uit een onderzoek dat twee groepen mannen vergeleek met een dieet met korte vetten, middellange keten triglyceriden, en andere vetten bleek dat de mannen die de korte vetten aten tot wel 256 calorieën minder aten, per dag! Die vermindering kwam doordat het lichaam na het verbranden van alle suiker toe kwam aan de verbranding van de ketolichamen, die je lichaam dus maakt van kokosolie.

Als je ’s ochtends ontbijt met een gebakken ei in kokosolie is de kans ook groot dat je tijdens de lunch minder eet dan normaal gesproken.

Reden 4: Kokosolie verlaagt je cholesterol

Een onderzoek bij ratten laat zien dat kokosolie het gehalte van LDL (het slechte cholesterol) verlaagt en HDL (het goede cholesterol) verhoogt. Dat is geweldig als je last hebt van een hoog cholesterol en een verkeerde verhouding van het goede en slechte cholesterol.

TIP:
Dit is de allerbeste kokosolie die je absoluut een keer geprobeerd moet hebben! Klik hier >>

Ditzelfde resultaat is te zien bij een onderzoek met veertig vrouwen. Wanneer ze kokosolie gebruiken bij het koken heeft dit een beter effect op hun cholesterolverhouding dan bakken in olie van sojabonen. Daarbij verlaagt het ook overgewicht.

Vermindering van slecht cholesterol zal er ook voor zorgen dat je minder kans hebt op andere hart- en vaatziekten.

Reden 5: Kokosolie vermindert gevaarlijk buikvet

Doordat kokosolie je hongergevoel stilt en zelfs ervoor zorgt dat je meer energie verbrandt terwijl je nog niet eens aan het sporten bent is er een logisch gevolg dat je ervan af kunt vallen.

Dat is niet het enige, want als je kokosolie eet helpt dit ook nog eens tegen het gevaarlijke buikvet. Buikvet bestaat uit de meest schadelijke vetten, zoals transvetten, en vergroot de kans op verschillende welvaartziekten of een combinatie van ziekten, het metaboolsyndroom.

Uit het vorige genoemde onderzoek, dat laat zien dat kokosolie cholesterol verlaagt, blijkt ook dat de vrouwen significant veel afvallen, dus dit is geen toeval, dit bleek bij de controle na 12 weken (3 maanden). Dan moet je elke dag 30 milliliter kokosolie  nemen.

Een studie naar mannen met een bierbuik die een capsule kregen met 30 milligram kokosolie per dag hadden na 4 weken een buikomvang die met gemiddeld 2,86 centimeter gekrompen was.

Reden 6: Populaties die veel kokosnoten eten zijn gezond

Eilandbewoners in het zuiden van de grote oceaan, Polynesië, eten vaak veel kokosnoten en dus ook kokosolie. Onderzoekers wilden weten hoe gezond dit nu eigenlijk was en hebben daarom twee volken onderzocht, waarbij bij de een het dieet voor 63 procent en bij het andere volk het dieet voor 34 procent uit kokosnoten bestaat.

Beide volken hadden geen last van hart- en vaatziekten. Dit was totaal tegen de verwachting in, omdat kokosolie wel vet is.

Reden 7: Kokosolie doodt bacteriën, virussen en schimmels

In kokosolie zit laurinezuur. Als kokosolie verwerkt wordt door enzymen wordt er naast het laurinezuur monolaurine gemaakt. Deze beide stoffen kunnen bacteriën, virussen en schimmels tegen gaan.

Een voorbeeld van een schimmel die bestreden wordt door kokosolie zijn de candidaschimmel. De onderzoekers die dit hebben onderzocht bevelen zelfs kokosolie aan om schimmelinfecties tegen te gaan.

Daarnaast kan kokosolie ook helpen tegen verkoudheid, het herpesvirus, koorts en zelfs het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Reden 8: Kokosolie kan epileptische aanvallen verminderen bij kinderen

Al sinds de 1920 wordt epilepsie behandeld met een dieet waardoor je veel ketolichamen in je bloed krijgt. Doordat kokosolie in het lichaam ook wordt omgezet in ketolichamen krijg je er meer van in je bloed. De kinderen bij wie dit is getest waren resistent voor de medicatie die normaalgesproken wordt voorgeschreven en dit was in combinatie met een bijpassend dieet om de ketolichamen nog verder te verhogen.

Ze willen dat het lichaam door middel van ketose aan energie komt, in plaats van door suikers. Bij ketose is er sprake van vetverbranding in plaats van suikerverbranding.

Reden 9: Kokosolie verbeterd de breinfunctie bij alzheimerpatiënten

Alzheimer is een ziekte die de functie van je hersenen ondermijnd. Dit komt doordat glucose niet meer naar alle delen van de hersenen kan of in mindere mate ernaartoe gaat. Net als bij ketose kunnen de ketolichamen ook in de hersenen energie brengen als alternatief voor de glucose. Deze komen ook beter aan bij de delen in de hersenen die niet meer goed functioneren waardoor de alzheimerklachten verminderen.

Doordat de vetten in kokosolie in de lever worden getransformeerd tot ketolichamen wordt het gebruik van kokosolie steeds vaker onderzocht door de medische wetenschap.

Dit is wel een strategie voor de lange termijn je merkt het namelijk pas na 45 to 90 dagen. waarbij je bij elke maaltijd kokosolie gebruikt, een verbeterde breinfunctie. Daarbij moet je minder koolhydraten eten om dit effect te versterken en eventueel te vervroegen.

Vooral bij een mildere vorm van alzheimer kun je de effecten eerder zien, zelfs al 90 minuten na de inname van vetten met een kleinere moleculaire lengte zoals die van kokosolie.

Reden 10: Kokosolie beschermt je huid en haar

Door kokosolie niet op te eten, maar te gebruiken als masker voor je haar of op je huid beschermt het tegen UV-straling. Het houdt bijvoorbeeld 20 procent van de UV straling tegen.

Bovendien helpt het ook om je huid te hydrateren als je last hebt van een droge huid.

Daarnaast kan kokosolie je haar beschermen waardoor dat er weer gezond uitziet. Door je haar een kokosolie masker te geven kan het diep doordringen in je haar en je haar meer volume geven en minder droog maken.

Tot slot

Om van al deze voordelen optimaal te kunnen genieten is het belangrijk om gebruik te maken van virgin of ongeraffineerde kokosolie. Deze ongeraffineerde kokosolie kun je herkennen aan de structuur, deze kan ik het best vergelijken met de structuur van de kokos in de reepjes bounty, niet dat je nu gelijk moet denken dat je maar bounty's moet gaan eten! Geraffineerde kokosolie is glad en lijkt op gewoon frituurvet.

Dus het toevoegen van kokosolie in je dieet of dat nu met bakken of capsules is kan ervoor zorgen dat je afvalt en minder buikvet hebt, een lager cholesterol en dus minder kans op hart- en vaatziekten. Daarbij helpt het ook nog tegen allerlei bacteriën, virussen en schimmels.

Bovendien helpt het je breinfunctie waardoor het aantal epileptische aanvallen kan verminderen en je ook minder last kunt hebben van alzheimerklachten.

Als laatste kun je het ook gebruiken voor een gezonde huid en glanzend haar.

TIP:
Dit is de allerbeste kokosolie die je absoluut een keer geprobeerd moet hebben! Klik hier >>

Bronnen:

http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short

http://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-coconut-oil/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8654328

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1149-monolaurin.aspx?activeingredientid=1149&activeingredientname=monolaurin

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8696422

http://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422%2808%2970092-9/abstract?cc=y

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0009912004001201

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12715094

http://journals.lww.com/jaapa/Citation/2012/08000/Can_coconut_oil_replace_caprylidene_for_Alzheimer.2.aspx

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12715094

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik ben gestopt met het slikken van Statines omdat ik er echt ziek van werd. Moest ze slikken na een TIA. Ik heb ook aderverkalking en dus een te hoog cholesterol.
  Nu zegt mijn diëtiste dat ik geen kokosolie meer mag gebruiken en zeker ook geen roomboter.
  Twee vetten die ik dus wél gebruik. Zij zegt dat over kokosolie de meningen nog steeds verdeeld zijn maar dat het bewezen is dat roomboter echt schadelijk is!
  Nu lees ik jouw artikelen hierover en ik ben het helemaal met je eens, maar wat moet ik nu doen? Ik ben toch weer aan het twijfelen.... Ik al wel olijfolie en koolzaadolie gekocht om in te bakken, ik neem aan dat die ook goed zijn?

  1. Over roomboter zijn de meningen inderdaad heel erg verdeelt. Ik ben persoonlijk nog steeds van mening dat roomboter prima is, mits natuurlijk met mate. Het alternatief is margarine, en dat is in mijn ogen een stuk erger...
   De olie wat je gekocht hebt is ook een prima keuze trouwens.

 2. Ik hoorde van de mdl arts dat ik een vervette lever heb (triglycerides). Is het dan nog wel verstandig om kokosolie te gebruiken wat vrijwel uit triglycerides bestaat en direct naar de lever gaat?

 3. Nu hoor ik van het voedingscentrum dat het super slecht is voor je gezondheid kokosolie ik gebruik het nu 3 jaar maar wordt wel weer niet goed als ik dit weer lees wie moet je nu geloven .....pdff

  1. Er gaan veel tegenstrijdige verhalen rond over kokosolie.
   Olie, in het algemeen, moet je met mate gebruiken. Dat mag duidelijk zijn. En er zijn veel soorten olie die ronduit slecht voor je zijn.
   Kokosolie en olijfolie gebruiken is een heel goed alternatief.

 4. Kokosolie bevat veel verzadigd vet, wat zorgt voor hart- en vaatziekten door een verhoogt cholestorol. Zelf gebruik ik van alles een beetje: kokosolie, olijfolie, margarie en roomboter. Al deze productegroepen hebben hun voor- en nadelen.

  1. alles heeft voor- en nadelen, Roderick. Maar bij kokosolie zijn de voordelen veel groter dan de nadelen.
   Goede keuze als het gaat om kokosolie, roomboter en olijfolie. Persoonlijk zou ik de margarine laten staan...

 5. Je bent nog altijd baas over je eigen lichaam, denk goed na en gebruik je gezond verstand!
  Alles waar geen geld aan te verdienen is wordt vaak bestempeld als slecht. De farmaceutische industrie is daar maar een voorbeeld van. In de voeding industrie is dat ook net zo erg.
  Neem niet alles voor waar maar ervaar het zelf. Dit is wat Boeddha ook heeft gezegd tegen zijn volgelingen over zijn ervaringen.

  Experimenteer en wacht de resultaten af. In mijn eigen omgeving is een kennis 34 kilo afgevallen door elke ochtend kokosolie in in te nemen. Ik ben sinds kort ook begonnen met het innemen van kokosolie in de ochtend. De resultaten zal ik hier over een maand ook delen. Zelf heb ik geen overgewicht maar ga de experiment graag uit proberen.

  1. Dank voor het delen van deze ervaringen, Theo!

   Ben erg benieuwd naar de resultaten over een maand....

 6. Hallo, ik heb de meest vreselijke Scalp-psoriasis uitbraak ooit! Na een jaar Corticosteroïden ben ik daarmee gestopt, mijn haar viel uit en méér bijverschijnselen!!!
  Nu heb ik Chronische Blindedarmontsteking, dr een fout vh ziekenhuis waar ik opgenomen was(2x!!!) is het zaakje verkleefd, ik kreeg Antibiotica, de zwaarste en... Jahoor, niet enkel de psoriasis maar ook de Gordelroos is heftig terug. Ik heb het zo erg dat mijn hele hoofdhuid vol zit met Plakkende korsten en de haarlijn, die steeds meer naar mijn gezicht groeit, voelt aan als harde zandkorrels op mijn gezicht. Zelfs als ik het een nacht heb ingesmeerd met afwisselend Kokosolie en Extra vierge (Bertolli) olijfolie. Met handdoeken eromheen, maakt niets uit, het "zand" zit de volgende dag, zelfs in mijn oren en eromheen, gewoon weer op mijn huid, enkel de olie maakt die plakkaten op m'n hoofd wel zachter, maar er zitten zo vreselijk veel korstjes, en ook 'roos'-achtig spul, het wordt steeds erger lijkt wel!!!
  Ik heb 21-11-17 afspraak poly Dermatoloog...
  Wat IS DIT???
  Groetjes

  1. Anneke Voorhorst een energetisch orthomoleculaire therapeut in Bavel kan je misschien helpen. Ze maakt je helemaal van binnen schoon en weet wat je tekort komt of niet goed hebt of doet. Ze is mijn levensredder en ik kom van ver. Groetjes Mirabay

 7. Ik heb kokosolie geprobeerd op mijn huid, was niet enthousiast vanwege de vettige laag. Gebruik nu Alka creme, deze bevat ook kokosolie. Nog pas een paar weken, maar de grootste plekken worden langzamerhand schilfervrij. De jeuk wordt veeeeel minder. En daar word ik blij van. Gebruik verder geen smeerseltjes/medicijnen meer.

 8. Ik gebruik al jaren kokosolie in mijn voeding. Om te bakken en om lekkere tussendoortjes mee te maken. Door het goed te gebruiken met veel goede onbewerkte producten ben ik mijn buikvet kwijtgeraakt. Maar gebruik het ook regelmatig als lichaamsverzorging. Het duurt wel even tot het ingetrokken is maar daarna een heel zachte huid.
  Nu heb ik een uitbraak gehad van ernstige psoriasis. En durfde niets meer te smeren. Ik wist het niet meer. Heb al een antibiotica kuur gehad en een kuur hormoonzalf. Alles werd steeds maar erger. Ben met alles gestopt. Heb nu wel een lichttherapie en ga goed om met de stress en voeding. Na een week moet ik zeggen dat het al een heel stuk rustiger is. Maar nu ik dit lees over kokosolie zal ik er toch wel weer eens proberen voor lichaamsverzorging..

  1. Kokosolie kan inderdaad erg effectief zijn, Jo. Gewoon proberen!
   Hou je me op de hoogte van de resultaten?

 9. Na een darmkanker operatie waarbij het hele rectum is weeg gehaald moet ik oppassen voor stoffen die een laccerende werking hebben, welke olie is nu aan te bevelen ?

  1. Dat is een beetje lastig, want nagenoeg alle oliën hebben in meer of mindere mate een laxerende werking.

 10. Migebruik kokosolie nu regelmatig voor de huid en ook mijn gezicht . Het helpt zeer goed . Ook ademen ik relematig aan het. Potje de aroma ervan in . Mijn luchtwegen voelen er door zeer gereinigd uit. deze olie is goed voor zoveel digens van het lichaam . Ik zou een ieder het aanbevelen .

  1. Kokosolie is toepasbaar voor heel veel aandoeningen. Maar ook heerlijk om mee te koken.
   Dank voor het delen van jouw ervaringen!

 11. Ik heb een te hoge cholesterol van het erfelijke type. Kan ik Golden Paste gebruiken of is dit geen goed idee?

  1. Het is geen probleem om dit te gebruiken, Hilde. Maar of het zal werken voor het erfelijke type is niet gegarandeerd.Maar er zijn wel ervaringsverhalen dat het wel degelijk kan helpen.

 12. Nou, vandaag prikte ik de datum, om met het programma te beginnen, en ik kreeg deze beschrijving over kokosolie van je, ff googlen, en ik naar de action.
  Kom ik thuis , opschrift lezen : 85 % verzadigde vetten ! -toeters, bellen, alarm!- Wat bleek, na een zoektocht van 1 uur, de ene vetten( verzadigd) zijn niet de vetten van kokosolie, en de raadgevingen vd overheid zijn gebaseerd op een onderzoek van +_ mijn geboortejaar (1954) en niet eens volledig !-
  Welnu, een psoriasisplek is dikker, ik neem een schuurpapiertje, (fijne korrel) maak het dunner, en sinds vanmiddag kokosolie eroverheen,(vet , wat op lichaamstemp olie wordt)trekt er lekker in, en geen jeuk meer !!!-(eerste dag, eh?)
  Zodie doendes, bedankt, Robert Jan !
  En nu de oorzaak elimineren.......da's jouw programma....
  beste groets, Wout.

  1. Geen dank, Wout.
   Heel veel succes met het volgen van het programma.

   Hou je me op de hoogte van de vorderingen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share