Gezonde Gewoontes

Laatste Update: 24 juli 2014

10 slechte gewoontes, herkenbaar voor iedereen!

Slechte gewoontes

Natuurlijk hebben we allemaal slechte gewoontes. Dit kan variëren van hele kleine dingetjes, die er in de loop van je leven ingeslopen zijn, tot hele ernstige, foute, slechte gewoontes zoals roken en té veel alcohol drinken. Met name deze laatste categorie gewoontes kennen we allemaal. Iedereen weet dat dit slecht is voor je lijf.

In dit artikel wil ik je wijzen op de minder voor de hand liggende slechte gewoontes. Kleine dingetjes die je vaak niet eens in de gaten hebt, die er gewoon ingeslopen zijn en waar je niet (meer) bij stilstaat. Maar juist die kleine dingetjes kunnen een groot verschil uit maken in je leven. Een kwestie van oorzaak en gevolg: Een kleine gebeurtenis (in dit geval de slechte gewoonte) kan op lange termijn hele grote gevolgen kan hebben.

1) Te laat naar een huisarts gaan

Over het algemeen is dit meer een mannen-ding: Niet, of alléén na heel veel aandringen, naar de huisarts gaan. Mannen die een ogenschijnlijk klein iets onder de leden heeft zijn heel vaak geneigd om het maar uit te zitten, en niet naar de huisarts te gaan. Dit heeft waarschijnlijk voor een deel te maken met gemakzucht (geen tijd…) en natuurlijk ook met mannelijkheid: “Een man die met ieder klein wissewasje bij de huisarts staat is een mietje..” Ok, vrouwen zijn in dezen de tegenpool en staan misschien wel eens té vaak bij de huisarts.

Toch is dat niet verkeerd, want je kunt beter 5 keer te vaak gaan, dan 1 x veel te laat. En dan kun je niks meer doen. Je hoeft dus niet bij iedere verkoudheid naar de huisarts te gaan, maar als er iets ogenschijnlijk onverklaarbaars aan de hand is, toch maar even een afspraak maken!

2) Geen zonnebrandcrème gebruiken

Het is heerlijk om de warmte van de zon op je blote lijf te voelen. Door dit enthousiasme wordt heel vaak vergeten te smeren. Natuurlijk smeer je als je de hele dag op het strand ligt, maar laat ik duidelijk zijn dat je ook moet smeren op het moment dat je een uurtje in de zon gaat liggen in de achtertuin. De UV-straling van de zon kan soms erg krachtig zijn, en het gevaar van verbranden ligt altijd op de loer.

Een verbrand lichaam heeft lange tijd nodig om zich weer te herstellen, ook al is de roodheid allang weer verdwenen. Ook wordt je er niet sneller bruin door, integendeel! Als je gaat smeren met een zonnebrandcrème die je én beschermd tegen de schadelijke UV-straling, én de aanmaak van pigment in je huid stimuleert, dan snijdt het mes aan twee kanten: Bescherming tegen UV én sneller bruin!

3) Niet op tijd je tandenborstel vernieuwen

Heel veel mensen zijn van mening dat een tandenborstel niet smerig wordt. Je spoelt hem toch steeds weer schoon na ieder gebruik? Ja, voor het oog ziet de borstel er dan ook goed uit. En dat is ook precies de reden dan veel tandenborstel pas vervangen worden als ze bijna uitelkaar vallen. Besef je wel dat er veel bacteriën op een tandenborstel kunnen zitten?

Niet alleen bacteriën die uit je mond komen, maar ook bijvoorbeeld de E-coli bacterie, ofwel de poepbacterie. Dit geldt natuurlijk alleen maar als het toilet zich ook in de badkamer bevindt. Tijdens het doorspoelen komt de E-coli bacterie vrij en gaat al zwevend richting je tandenborstel.

Met of zonder deze bacterie: Wist je dat er na een paar maanden ongeveer 7.000.000 ( 7 miljoen) bacteriën op je tandenborstel leven? En al deze bacteriën gaan ook regelmatig bij de buren op bezoek, de buurtjes die leven op die andere tandenborstel die gezellig in dezelfde beker staat. Schokkend? Juist! Ga maar snel een nieuwe kopen dan!

4) Nagelbijten

Meestal vanuit stress of verveling gaan mensen nagelbijten, al van jongs af aan. Het is dan op latere leeftijd een gewoonte geworden wat dan de uitlaatklep voor de verveling of de stress geworden is. Maar nagelbijten kan verregaande gevolgen hebben als je dit té vaak doet. Onder je nagels zitten bacteriën en in je mond zitten bacteriën. Dit leeft allemaal in een kwetsbaar evenwicht.

Maar als je nagels gaat bijten worden ook de bacteriën uitgewisseld. Dit kan leiden tot ontstekingen in zowel de mond als onder en rond je nagels. Vingers worden gedurende de dag regelmatig nat, dus een heerlijk vochtig plekje voor bacteriën om zich verder te ontwikkelen: Eczeem of een andere schimmelinfectie kan dan het gevolg zijn. Stoppen dus! Je kunt bij de apotheek speciale, onzichtbare, nagellak krijgen wat een vieze smaak heeft. Gewoon doen, want het staat veel verzorgder en is beter voor je gezondheid!

5) Steeds weer openkrabben van kleine wondjes

Alle kinderen doen het: Het korstje van een klein wondje steeds weer verwijderen zodat de wond zich steeds weer opent. De wond heeft hierdoor niet de gelegenheid om zich te herstellen en zal steeds weer een nieuw korstje gaan vormen. Let er wel op dat de wond hierdoor steeds groter gaat worden, en de korst steeds grilliger vormen aan gaat nemen.

Daarbij komt dat er altijd vuil onder je nagels zit, die je letterlijk IN de open wond wrijft. Hierdoor kunnen infecties ontstaan die het allemaal alleen maar erger maken. Als je het beslist niet kunt laten, is het een oplossing om er een pleister op te plakken. Let er wel op dat de wond nog wel steeds met de buitenlucht in contact blijft, anders zal de genezing alsnog langer duren. Laat het korstje gewoon komen, zonder het te verwijderen. Alleen dan heelt de wond zonder verdere, onnodige, littekens.

6) Niet ‘nee’ kunnen zeggen

Eens een keertje ‘nee’ zeggen is voor veel mensen een probleem. Op iedere vraag om hulp, of extra werk, wil je, of kun je, gewoon geen ‘nee’ zeggen. Dat heeft als gevolg dat je alléén maar bezig bent voor een ander en heb je uiteindelijk geen tijd voor jezelf en de dingen die je zelf wilt doen. Dit geeft veel stress met alle gevolgen van dien. Door ook eens ‘nee’ te zeggen, heeft een ‘ja’ plotseling ook veel meer waarde, voor zowel jezelf als voor diegene die het vraagt. Daardoor doe je alléén de dingen die je zelf wilt waardoor je stress buiten de deur kunt houden.

7) Té warm douchen

Heerlijk natuurlijk, speciaal in de winter: Een lekkere warme douche! Je spieren gaan lekker ontspannen en je voelt de stress van de dag verdwijnen, samen met het water in het doucheputje. Maar warm douchen heeft ook zijn nadelen: Het droogt je huid uit! Een warme douche is een gewoonte en voor je gevoel een weldaad voor je lichaam, maar de kraan iets kouder zetten is beter.

Niet alleen voel je je veel frisser na de douche als je wat kouder doucht, maar je blijft ook véél langer frisser. Door de kou sluiten de poriën zich en ga je niet direct weer zweten en nare luchtjes verspreiden. Als alternatief kun je warm douchen, maar aan het einde proberen om de kraan steeds een stukje kouder te zetten totdat je er niet meer tegen kunt. Is ook geweldig voor een mooie en zachte huid!

8) Vaatdoek niet tijdig vervangen

We weten het allemaal wel: Die vaatdoek, of aanrechtdoekje of schuursponsje, is één grote dierentuin waar alle soorten bacteriën in vertegenwoordigd zijn. Als we ze konden zien, zouden we de doek direct in de was gooien, of zelfs weggooien. Maar we zien het niet, dus maken we de snijplank er nog maar even mee schoon, zodat we de biologische sla kunnen snijden.

Lekker fris!

In een gemiddelde vaatdoek leven gemiddeld 3.100.000 (jazeker, ruim 3 miljoen) bacteriën. Uit een ander onderzoek is gebleken dat alleenwonende jongeren en studentenhuizen het nog bonter maken met maar liefst 7.900.000 (bijna 8 miljoen) bacteriën. Onder deze bacteriën zitten hele ernstige ziekteverwekkers zoals Salmonella en Staphylococcus, waar je ernstig ziek van kunt worden. Was de vaatdoek tijdig of, als redding te laat is, doe een diepte-investering en koop een nieuwe.

9) Ontbijt overslaan

Eén van de meest slechte gewoontes is het overslaan van het ontbijt. Dit kan allerlei redenen hebben, maar niet één daarvan rechtvaardigt het feit dat je met een lege maag de deur uit gaat. Als je geen tijd hebt, dan zet je dus de wekker 10 minuten eerder. Heel simpel! Als je je ogen open hebt, wil dat nog niet zeggen dat je lichaam ook helemaal wakker is. Ook je organen en de spijsvertering moeten wakker worden.

De enige manier hiervoor is deze aan het werk te zetten. En als je niet ontbeten hebt, krijg je onvermijdelijk grote trek in de loop van de ochtend en zoek je snel die ene euro om een chocoladereep uit de automaat te halen. Allemaal niet goed voor je gezondheid! Als je écht geen tijd hebt in de ochtend, kun je het ontbijt de avond daarvoor alvast klaarzetten en de koffiezetmachine alvast vullen.

10) Vergeten om te (glim)lachen

Wie iemand benaderd met een glimlach, krijgt ook een glimlach terug. Door ons haastige leven ziet het er op straat steeds somberder uit. Iedereen zit in zijn of haar eigen luchtbel, hoofd naar beneden gericht om maar niks van Facebook te hoeven missen. Doe het eens anders: Kijk om je heen, en glimlach naar mensen. Je zult er versteld van staan hoe positief de mensen hierop zullen reageren. Laten we gewoon met z’n allen proberen de wereld er een beetje vrolijker uit te laten zien, en dat begint bij jou, en wel NU.

Tot slot

Zitten er gewoontes tussen die zéér herkenbaar zijn voor jouw situatie? Dan wordt het hoog tijd om dat eens aan te pakken. Als je meer wilt weten over hoe je het afleren van slechte gewoontes, en daarbij het aanleren van nieuwe gewoontes, in het algemeen aan kunt pakken, lees dan even de blog die ik een tijdje geleden geschreven heb:

Nieuwe gewoontes aanleren: Nieuwe routines aanleren Hier en daar misschien wat confronterend, maar uiteindelijk erg leerzaam. Aan de slag!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1