Mentale Gezondheid

Laatste Update: 30 juli 2020

De top 7 om je beter te voelen

In het vorige artikel heb ik je vertelt dat je kan gaan sporten als je veel stress hebt of wanneer je niet lekker in je vel zit. Door te sporten activeer je hormonen die je vrolijk maken.

Niet alleen stress zorgt er voor dat jij je slecht voelt, er zijn natuurlijk ook andere factoren die er voor kunnen zorgen dat je niet lekker in je vel zit. Daarom heb ik een artikel geschreven met de top 7 van dingen die je kunt doen om jezelf weer goed te voelen!

Probeer ze uit en laat me weten wat je er van vindt.

1. Gemoedsrust wordt bepaald door je geur
2. Zet een kleine goal, en haal de goal dezelfde dag nog
3. Sport
4. Niet alleen gelukshormonen door sport
5. Muziek beïnvloed ons
6. Spanjaarden zijn vrolijker dan mensen die in het “noorden” wonen
7. Foto’s maken je blij

1. Gemoedsrust wordt bepaald door je geur
Is het je wellicht eens opgevallen dat wanneer jij je in een wachtkamer van bijvoorbeeld een tandarts bevindt dat het er altijd "lekker" ruikt. Niet iedere tandarts heeft dezelfde geur hangen in de wachtkamer, maar meestal ruikt het naar lavendel of iets dergelijks.

De reden waarom ze dit doen is omdat je gemoedsrust door een deel bepaald wordt door de geur die je ruikt! Ik kan me voorstellen dat je niet de hele dag met een bos bloemen wilt rond lopen, maar door lekker te ruiken zal jij je minder snel down voelen! Doe bijvoorbeeld een lekker geurtje op!

Zelfs in supermarkten wordt er getest welk effect geuren hebben op de stemming van de mensen die er boodschappen doen. Meloengeur doet het bijvoorbeeld erg goed om vrolijk de supermarkt door te komen en je gaat zelfs beter denken over de supermarkt(1).

2. Zet een kleine goal, en haal de goal dezelfde dag nog.

Je wordt steeds vaker geconfronteerd met dat het zetten van doelen en goals belangrijk voor je is. Doelen zetten is belangrijk om te groeien en handig om daadwerkelijk in actie te komen.

Wanneer je een doel gehaald hebt krijg je het gevoel van "onoverwinnelijk zijn". Je bent trots op jezelf. Als je je een keer wat minder voelt kun je door een doel te halen je snel weer goed voelen.

Zet een "mini goal" en zorg dat je die zo snel mogelijk behaalt! Het maakt niet uit wat voor doel het is, of het nu te maken heeft met sport, het huis opruimen of met je werk! Ieder doel dat behaald wordt geeft jou een extra kick!

3. Sport
Ik heb deze tip al een in het vorige artikel geplaatst, maar deze werkt zo goed dat ik hem er nogmaals inzet! Sporten is goed voor je, voor allerlei factoren van je lichaam. Immuunsysteem, bloeddruk (2), stress-verlagend en noem maar op. Van sporten wordt je blij in je hoofd!

4. Niet alleen gelukshormonen door sport
Sport is niet de enige activiteit waardoor jij "gelukshormonen" ontwikkeld. Sex is ook een activiteit waarbij je (na en tijdens de daad) hormonen activeert! Hier wordt je zeker blij van!

5. Muziek beïnvloed ons
Niet iedereen heeft dezelfde muzieksmaak! Maar iedereen die muziek luistert doet dit niet zomaar. Van muziek worden wij mensen blij(3)! Muziek raakt ons van binnen! Wat nog beter werkt dan muziek luisteren, is het zelf maken van muziek! Zelf als je geen muziek kan maken (zoals ik) zijn er tegenwoordig allerlei manieren om dit toch te doen (bijvoorbeeld Guitar Hero op de computer).

6. Spanjaarden zijn vrolijker dan mensen die in het "noorden" wonen.

Het is je waarschijnlijk wel opgevallen dat wanneer het mooi weer is, dat de mensen meer gaan lachen. De zon zorgt voor vitamine D. Te weinig zon kan leiden tot een tekort aan vitamine D. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een tekort aan vitamine D 15% minder energie hebben dan mensen die voldoende vitamine D krijgen.

In Nederland schijnt de zon helaas niet al te vaak, maar op het moment dat de zon dan eindelijk schijnt, is het dus zaak dat je wat van die zonnestralen opsnuift!

7. Foto's maken je blij
Foto's zorgen er niet alleen voor dat je het verleden vastlegt op papier, ze kunnen er voor zorgen dat je "bad mood" doorbroken wordt door een "good mood". Niet iedere foto heeft dit effect. Foto's van blije momenten en gebeurtenissen kunnen voor een "mood change" zorgen. Zorg dat je in ieder gedeelte van je woning een foto hebt hangen die je aan leuke gebeurtenissen doen denken!

Ken jij nog leuke tips/trucs om je beter te voelen? Deel ze met me door hieronder een reactie achter te laten!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0969698916300546
 2. https://bjsm.bmj.com/content/50/6/356.short
 3. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1757913917740391

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Soms moet je er inderdaad even op gewezen worden, en moet je het even onder ogen krijgen.
   Ook voor veel voor de hand liggende zaken!

   Blij dat ik je heb kunnen helpen, Paul!

 1. Ben 73, heb onafgebroken nu 19 jaar chronisch hoofdpijn,maar kan er - meestal/ goed mee omgaan
  Er in die jaren echt alles aan “gedaan!!”
  Maar tennis veel en zaalvoetbal iedere week, met de 40 jarigen, recreatief:
  Wanneer ik ga sporten en ik heb een min 7, en ik ga toch, kom ik terug met een meer draagbare min 5 1/2 : t “ gelukshormoon!!!- invloed
  Mijn laagste is een min 4

  Bert Mulder

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share