• 13 oorzaken van slechte adem + simpele oplossingen

13 oorzaken van slechte adem + simpele oplossingen

2015-07-03T16:04:25+01:00juli 3rd, 2015|Gezond Gebit|0 Reacties

Laatste update: door

13 oorzaken van slechte adem + simpele oplossingen

oorzaken slechte ademWe praten er liever niet over als iemand een slechte adem heeft. Het is niet alleen gênant om het te horen, maar ook om het aan iemand te vertellen. Vaak wordt een slechte adem direct geassocieerd met ‘die zal vanmorgen geen tanden gepoetst hebben’.

Hoewel dit natuurlijk voorkomt, ligt in de meeste gevallen de oorzaak wel wat dieper. Ook mensen die heel erg goed hun tanden poetsen, kunnen structureel een slechte adem hebben.

Nu heb in het verleden ook al een artikel geschreven over een slechte adem, echter, deze is veel meer gericht op de oorzaken!

Wat de oorzaken kunnen zijn, samen met de oplossingen, lees je in dit artikel.

Mogelijke oorzaken van een slechte adem

Bij het grootste deel van de mensen die last hebben van een slechte adem, ligt de oorzaak hiervan binnen in de mond. Nogmaals, dit hoeft niet direct verband te houden met het niet goed moesten van de tanden. De mondholte is veel groter dan de kaken en de tanden alleen.

Een slechte adem wordt zo ervaren als er in die uitgeademde lucht verbindingen zitten die zwavel bevatten. Dit is dan het uiteindelijke resultaat van processen die in de mondholte plaatsvinden ter voorbereiding van de spijsvertering.

Hoewel zwavelverbindingen niet de enige oorzaken zijn van een slechte adem, komt dit wel het meeste voor. 

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. De meeste oorzaken moeten gezocht worden in de mondholte en in de slokdarm. Daarnaast zijn er mogelijke oorzaken die dieper in het lichaam te vinden zijn, zoals infecties en aandoeningen.

Om alles een beetje overzichtelijk te houden, geef ik je hierbij eerst even een lijstje met mogelijke oorzaken van orale oorsprong:

  • Sommige mensen hebben last van een hele ruwe tong. Dit is iets van anatomische oorsprong. Je hebt dit, of je hebt het niet. Je tong wordt in principe niet veel ruwer in de loop van de tijd. In de plooien van de tong kunnen bacteriën vrij spel hebben. Deze bacteriën kunnen de vervelende zwavelverbindingen gaan produceren, wat aan de basis ligt van een slechte adem. Als je last hebt van een hele ruwe tong, is het dus belangrijk om dagelijks tijdens het tandenpoetsen, je tong ook te poetsen. Dit kan met de gewone tandenborstel, maar er zijn ook speciale borsteltjes voor. Vergeet daarbij niet de onderkant van de tong. Daarnaast moet je beseffen dat je tong langer is dan je denkt. Vergeet daarom niet om de achterkant van de tong te borstelen.
  • Overmatig alcoho