Gezond Gebit

Laatste Update: 3 juli 2015

13 oorzaken van slechte adem + simpele oplossingen

oorzaken slechte ademWe praten er liever niet over als iemand een slechte adem heeft. Het is niet alleen gênant om het te horen, maar ook om het aan iemand te vertellen. Vaak wordt een slechte adem direct geassocieerd met ‘die zal vanmorgen geen tanden gepoetst hebben’.

Hoewel dit natuurlijk voorkomt, ligt in de meeste gevallen de oorzaak wel wat dieper. Ook mensen die heel erg goed hun tanden poetsen, kunnen structureel een slechte adem hebben.

Nu heb in het verleden ook al een artikel geschreven over een slechte adem, echter, deze is veel meer gericht op de oorzaken!

Wat de oorzaken kunnen zijn, samen met de oplossingen, lees je in dit artikel.

Mogelijke oorzaken van een slechte adem

Bij het grootste deel van de mensen die last hebben van een slechte adem, ligt de oorzaak hiervan binnen in de mond. Nogmaals, dit hoeft niet direct verband te houden met het niet goed moesten van de tanden. De mondholte is veel groter dan de kaken en de tanden alleen.

Een slechte adem wordt zo ervaren als er in die uitgeademde lucht verbindingen zitten die zwavel bevatten. Dit is dan het uiteindelijke resultaat van processen die in de mondholte plaatsvinden ter voorbereiding van de spijsvertering.

Hoewel zwavelverbindingen niet de enige oorzaken zijn van een slechte adem, komt dit wel het meeste voor. 

Er zijn meerdere oorzaken mogelijk. De meeste oorzaken moeten gezocht worden in de mondholte en in de slokdarm. Daarnaast zijn er mogelijke oorzaken die dieper in het lichaam te vinden zijn, zoals infecties en aandoeningen.

Om alles een beetje overzichtelijk te houden, geef ik je hierbij eerst even een lijstje met mogelijke oorzaken van orale oorsprong:

 • Sommige mensen hebben last van een hele ruwe tong. Dit is iets van anatomische oorsprong. Je hebt dit, of je hebt het niet. Je tong wordt in principe niet veel ruwer in de loop van de tijd. In de plooien van de tong kunnen bacteriën vrij spel hebben. Deze bacteriën kunnen de vervelende zwavelverbindingen gaan produceren, wat aan de basis ligt van een slechte adem. Als je last hebt van een hele ruwe tong, is het dus belangrijk om dagelijks tijdens het tandenpoetsen, je tong ook te poetsen. Dit kan met de gewone tandenborstel, maar er zijn ook speciale borsteltjes voor. Vergeet daarbij niet de onderkant van de tong. Daarnaast moet je beseffen dat je tong langer is dan je denkt. Vergeet daarom niet om de achterkant van de tong te borstelen.
 • Overmatig alcohol drinken is sowieso heel erg slecht voor je gezondheid. Maar het heeft ook een directe invloed op je adem. De resten alcohol die in je mond achterblijven gaan ‘bederven’ en gaan een verbinding aan met de enzymen uit je speeksel, waardoor je een hele slechte adem krijgt. De geur hiervan is erg specifiek voor overmatig alcoholgebruik.
 • Het zal geen verrassing zijn dat het roken ook een grote invloed heeft op je adem. Stoppen met roken is hier de enige oplossing. Niet alleen beter voor je adem, maar voor je hele gezondheid.
 • Veel mensen zijn er al heel voorzichtig mee: “Nee, ik eet even geen knoflook, want ik heb over een half uurtje een belangrijke afspraak”. Maar niet alleen knoflook heeft een sterke invloed op je adem, ook bepaalde sterke kruiden en uien laten je adem anders ruiken. Bij normaal gebruik is dit niet zo’n groot probleem, maar er zijn mensen die heel erg pikant eten, of heel erg veel knoflook eten. Deze zullen deze gewoonte aan moeten passen om het probleem van een slechte adem op te kunnen lossen. Knoflook is overigens heel erg goed voor je gezondheid, maar veem mensen laten dit links liggen vanwege de invloed op de adem. Je kunt er ook voor kiezen om voedingssupplementen te nemen die wel alle voordelen van knoflook bieden, maar niet de vervelende bijwerking op je adem.
 • Het is een bekend fenomeen dat je ’s morgens, als je wakker wordt, een slechte adem hebt. Dit is het gevolg van een verminderde productie van speeksel gedurende de nacht. Je kunt natuurlijk direct je tanden gaan poetsen, maar het drinken van een glas fruitsap of water zal je speekselproductie direct weer op gang brengen waardoor de slechte adem grotendeels weer verdwijnt. Overigens heb je minder last van een slechte ochtendadem als je ’s avonds, vlak voordat je naar bed gaat, heel goed je tanden en je tong poetst.
 • Hetzelfde gebrek aan speeksel, maar dan ook overdag, kan ook het gevolg zijn van het gebruik van bepaalde medicijnen. Hoe minder speeksel je produceert, hoe meer kans op een slechte adem! Overleg daarom met je behandelend arts voor andere medicatie die deze bijwerking niet kent.
 • Ook ontstekingen in de mond, zoals koortsblaasjes, aften, schimmelinfecties, tandvleesontsteking of gaatjes in je tanden kunnen zorgen voor een slechte adem. Bacteriën, die de slechte geur veroorzaken, zijn dan continue aanwezig in je mond, hoe schoon je het ook houdt.
 • De eerder genoemde bacteriën die zwavel produceren, één van de belangrijkste oorzaken van een slechte adem, komen het meeste voor op de achterkant van je tong, in de diepere groeven. Op die plaats heerst een milieu wat arm is aan zuurstof, een ideaal plekje voor deze zwavel producerende bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

En dan nu een lijstje met de potentiële oorzaken die dieper in het lichaam gelegen zijn:

 • Mensen die last hebben van suikerziekte, in welke vorm dan ook, hebben een kans op een slechte adem. Hier is helaas weinig aan te doen, behalve dan je mond goed schoon houden.
 • Als er een ontsteking is aan je ademhalingswegen, dus achter de mondholte, dan resulteert dit ook in een slechte adem. Zodra de ontsteking weer verdwijnt, zal de slechte adem ook weer verdwijnen.
 • Aandoeningen aan de nieren en/of de lever zorgt ook vaak voor een slechte adem.
 • Problemen met de maag, zoals een maagzweer, zal ook zorgen voor een slechte adem. Ook dit is tijdelijk van aard.
 • Mensen met een hernia in het middenrif hebben hier ook last van.

Uit dit laatste lijstje blijkt dat dieper in het lichaam liggende ontstekingen, in wat voor vorm dan ook, die direct of indirect in verband staan met de luchtwegen, nagenoeg altijd voor problemen met de geur van de adem zullen zorgen.

4 Oplossingen voor een slechte adem

Op het moment dat je merkt dat je last hebt van een slechte adem, is de eerste stap die je moet maken: Naar de tandarts. Deze kan constateren of er sprake is van gaatjes in je tanden of een probleem met je tandvlees. Dit is in heel veel gevallen de oplossing.

Mocht de tandarts niets noemenswaardigs kunnen vinden, dan kun je een afspraak maken met de KNO-arts. Deze kijkt, letterlijk, veel verder en kan problemen detecteren in de luchtpijp of de slokdarm.

In alle gevallen is het natuurlijk belangrijk dat je je mond heel goed verzorgt. Deze verzorging is vaak wel even wat meer dan alleen maar een paar keer per dag je tanden poetsen. Je moet er een beetje moeite voor doen, maar dat is toch prima als je daardoor die slechte adem kwijtraakt?

Laat ik de handelingen voor een goede mondhygiëne even voor je op een rijtje zetten:

 • Natuurlijk moet je iedere dag minimaal twee keer je tanden goed poetsen, bij voorkeur drie keer. De allerbeste manier is om je tanden te poetsen na iedere maaltijd, en natuurlijk voordat je gaat slapen. Als dat betekent dat je dus 4 keer je tanden poetst op een dag, het zij zo. Beter een paar keer te veel, dan één keer te weinig.
 • Normaal zou één keer per dag volstaan, maar als je last hebt van een slechte adem, is het belangrijk om bij iedere poetsbeurt ook je tong schoon te maken. Hier zijn speciale borsteltjes voor waarmee je zowel het dieper gelegen deel van de tong kunt bereiken, als ook de onderkant van de tong.
 • Ook de ruimtes tussen de tanden moeten goed schoon blijven. Deze ruimte is voor een normale tandenborstel erg lastig bereikbaar. Daarom kun je het beste deze ruimte schoonmaken met een flosdraad. Toegegeven, hier zijn ook weer speciale borsteltjes voor, maar voor mij werkt flosdraad het allerbeste!
 • En heel belangrijk, ga tenminste 2x per jaar naar een mondhygieniste, dit kan een wereld van verschil maken voor je tanden! Daarnaast ga starten om met een elektrische tandenborstel je gebit schoon te houden!

[hana-flv-player video="http://optimalegezondheid.s3.amazonaws.com/videos/tip-van-de-dag/tip-van-de-dag-42.mp4" width="640" height="360" description="Tips tegen slechte adem player="5" autoload="true" autoplay="false" loop="false" autorewind="true" /]

Mondspoelmiddeltjes

Sommige mensen gebruiken een vloeistof om de mond mee te spoelen. Als dit middel gemaakt is op basis van Chloorhexidine, dan is het belangrijk om te weten dat je deze alleen maar tijdelijk mag gebruiken. Overleg dit goed met je tandarts, want een mondspoelmiddel op basis van Chloorhexidine kan hele vervelende bijwerkingen hebben.

Er zijn ook middelen vrij verkrijgbaar die gemaakt zijn op basis van bijvoorbeeld munt of eucalyptus. Klinkt goed, maar deze middeltjes zullen niet het achterliggende probleem oplossen. De smaak en geur zullen de slechte adem alleen maar verbloemen. Dus zodra je weer stopt hiermee, komt de slechte adem gewoon weer terug.

Niet écht een oplossing dus! 

Wat de middeltjes ook beloven, het is belangrijker om op een gedegen manier de achterliggende oorzaken te achterhalen en op te lossen. Hiervoor moet je eerst naar je eigen hygiëne en poetsgewoontes kijken, daarna eventueel naar de tandarts voor verder onderzoek. Als dat geen oplossing biedt, is het verstandig om even naar de KNO-arts te gaan.

Heb je zelf nog handige tips tegen een slechte adem? Laat het mij zeker even weten door hieronder een reactie achter te laten!

Bronnen

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/badbreath.html

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share