Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 22 mei 2015

15 beste tips om 120 jaar oud te worden

De 15 beste tips om 120 jaar te worden

Wil jij 120 jaar worden? Natuurlijk, zul je waarschijnlijk zeggen, maar dan wel in goede gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Ok, 120 jaar is misschien een beetje overdreven, maar de tips in dit artikel dragen wel degelijk bij aan een langer leven. Niet alleen in kwantiteit, dus in jaren, maar vooral ook in kwaliteit. Allemaal relatief kleine dingetjes die je jezelf aan kunt leren, zodat je ongemerkt werkt aan een lang en gezond leven.

1) Rustig eten

Rustig eten is een hele gemakkelijke tip. Tenminste, als je er van wilt genieten. Het eten smaakt niet alleen beter als je goed kauwt, je voegt er tijdens het kauwen ook nog eens speciale enzymen aan toe zodat je spijsvertering de voedingsstoffen er efficiënter uit kan halen. Door een optimaal werkende spijsvertering wordt het maximum aan voedingsstoffen uit je eten gehaald. Het is immers zonde om niet opgenomen voedingsstoffen gewoon weer in het toilet door te spoelen.

2) Iedere dag fruit eten

Dit is een tip die iedereen eigenlijk wel weet: Iedere dag 2 stuks fruit eten. Fruit is een hele belangrijke bron van vezels, vitaminen en mineralen. Al deze stoffen heb je nodig om je lichaam goed te kunnen laten functioneren. En wat dacht je van alle krachtige antioxidanten in het fruit. Antioxidanten zijn belangrijk om de vrije radicalen in je lichaam onschadelijk te kunnen maken. De aanwezigheid van te veel vrije radicalen in je lichaam kan voor allerlei aandoeningen en ongemakken zorgen, en uiteindelijk ook kanker.

3) Méér actie tussen de lakens

Een bevredigend seksleven is erg belangrijk. Niet alleen is het leuk en lekker, maar het heeft een grote invloed op je geest en op je lichaam. Tijdens en na de seks worden er kleine stofjes in je hersenen aangemaakt, dopamine en endorfine. Deze twee stofjes zorgen voor een gelukzalig gevoel wat nog lang duurt. Regelmatig seks zorgt er voor dat je zekerder van jezelf bent, omdat je je gelukkiger voelt. Daarnaast verbrand je ook nog eens calorieën. Mooie combinatie toch?

4) Regelmatig vis eten

Vette vis zou minimaal één keer per week op het menu moeten staan. Niet alleen heeft je lichaam de onverzadigde vetten nodig om goed te kunnen functioneren, maar het is vooral een hele rijke bron van omega-3 vetzuren: Hele krachtige antioxidanten die de eerder genoemde vrije radicalen onschadelijk kunnen maken. Daarnaast is vis ook nog eens heel lekker, en het hoeft niet eens duur te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op de wekelijkse markt of let meer op de aanbiedingen en bewaar dit in de vriezer.

Vermijd in ieder geval de bewerkte visproducten zoals vissticks en andere kant en klare zooi. Hier zit vaak alleen maar een relatief klein percentage afval stukjes in, en er worden natuurlijk heel veel hulpstoffen toegevoegd die niets meer met de vis zelf te maken hebben, en dus volledig overbodig zijn.

5) Lachen is gezond

Dit is een veelgehoorde uitdrukking. Maar het is inderdaad waar! Als je veel lacht, sta je positiever in het leven. Dit heeft weer als gevolg dat je beter bestand bent tegen stress. Daarnaast worden en tijdens de momenten van het lachen de eerder genoemde ‘geluk stofjes’ in je hersenen aangemaakt. Dit heeft een kalmerende werking en draagt bij aan een sterker immuunsysteem.

6) Beweeg regelmatig

Dit is natuurlijk een inkopper. We weten allemaal dat we meer moeten bewegen. Helaas brengen wij de dag meer en meer zittend door, wat funest is voor je lichaam en voor je geest. Bewegen is niet alleen om je gewicht op een gezond peil te houden, maar ook voor bijvoorbeeld sterkere hart- en bloedvaten, een bloeddruk en cholesterol die beter in balans is, en natuurlijk om lekker buiten te zijn.

Buiten zijn houdt ook in dat in je lichaam de broodnodige vitamine D wordt aangemaakt. In principe hoef je beslist geen topsporter te worden. Met iedere dag minimaal een half uur tot een uur stevig wandelen heb je al heel wat gewonnen. Denk er ook eens aan om wat vaker de trap te nemen, of een halte eerder uitstappen zodat je het laatste stuk naar je werk lopend doet. Allemaal kleine dingetjes, maar wel een grote bijdrage aan je gezondheid!

7) Of nog beter: sporten

Het is natuurlijk nog beter om gewoon te sporten. Of je nu gaat joggen, tennissen of voetballen: Dat maakt niet uit. Vooral duursporten zijn heel efficiënt om niet alleen overtollige kilootjes kwijt te raken, maar ook om je geest ‘leeg’ te maken. Sporten werkt heel goed als ontspannend moment, waardoor je daarna weer beter tegen de dagelijkse stress bestand bent.

8) Neem regelmatig een koude douche

Het is heerlijk om onder een lekkere warme douche te stappen. Heb je wel eens geprobeerd om koud te douchen? Nee, natuurlijk hoef je niet direct onder een koude douche te stappen, maar beetje bij beetje de kraan wat kouder zetten is heel goed voor je lijf. Je zult merken dat je na verloop van tijd steeds meer gewend raakt hieraan. Koud afdouchen is een hele goede stimulans voor je bloedsomloop. Daarnaast heeft het een positief effect op je huid. Gewoon proberen!

9) Stoppen met roken

Deze voelde je natuurlijk al aankomen. Ik denk zelf dat je hiermee al heel veel kunt winnen. De reden hiervoor mag duidelijk zijn. Roken is wereldwijd oorzaak nummer één voor aandoeningen zoals longkanker en hart- en vaatziekten. Natuurlijk is stoppen niet gemakkelijk, maar het is de moeite van het (weer) proberen zeker waard. Je wint er een fors aantal jaren mee!

10) Beperk alcoholgebruik

We weten allemaal dat té veel alcohol drinken slecht is voor je lijf. Dagelijks meerdere glazen alcohol drinken, maakt niet uit wat, is een regelrechte aanslag op je lichaam, met name je lever. Hier wil ik wel even een uitzondering op maken: Een paar keer per week een glaasje rode wijn is een goed idee. In rode wijn zitten veel antioxidanten die onder andere een versnelde veroudering van je lijf tegenhoudt.

Maar let er wel op dat het bij één glaasje blijft. Zodra je steeds meerdere glazen drinkt, zal het effect averechts zijn.

11) Investeer in je sociale leven

Uit verschillende onderzoeken is duidelijk gebleken dat een rijk sociaal leven bijdraagt aan je gezondheid. Niet alleen voel je je gelukkiger, maar ben je ook beter bestand tegen allerlei kleine aandoeningen. Door je gelukkige gevoel maakt je lichaam onder andere dopamine aan, wat versterkend werkt voor je immuunsysteem.

Daarnaast is het leven zoveel leuker met échte vrienden. Nee, niet die 825 vrienden op Facebook, maar échte vrienden. Vrienden waarmee je face-to-face kunt praten en een échte relatie hebt.

12) Iedere dag een stevig ontbijt

Uit een ander onderzoek is ooit gebleken dat mensen die iedere ochtend braaf hun ontbijtje nemen, langer leven. Dat is natuurlijk ook geen verrassing, want een ontbijt is het signaal aan je lichaam om wakker te worden. Daarnaast voorkomt een stevig ontbijt dat je om een uur of tien trek begint te krijgen en met behulp van de snoepautomaat je honger gaat stillen. Daarnaast is het verstandig om je eetmomenten zoveel mogelijk over de dag te verspreiden. Liever 6 of 7 kleinere eetmomenten dan alléén maar lunch en avondeten. Je lichaam heeft dan te veel in één keer te verwerken, wat niet goed is voor je bloedsuikerspiegel en je insulineniveau.

13) Voldoende slapen

Om goed te kunnen functioneren, heb je voldoende slaap nodig. Gemiddeld genomen moet je toch tussen de 7 en de 9 uren per nacht slapen. Dit is een gemiddelde, want ieder mens heeft zijn of haar eigen slaapbehoefte. Jij kent je lijf zelf het beste om te weten hoeveel slaap jij nodig hebt. Te weinig slaap resulteert onmiddellijk in een suf en moe gevoel gedurende de volgende dag, wat effect heeft op je werk en dus stress oplevert. Slapen is ook belangrijk om al je ervaringen van de vorige dag te verwerken. Het is een manier om je hoofd even leeg te maken, om ruimte te maken voor de volgende dag. Ook ben je de volgende morgen beter in staat om beslissingen te overzien en knopen door te hakken. Dit kan alleen maar met een uitgerust en helder hoofd.

14) Water drinken!

Ik weet het, je hoort deze kreet heel regelmatig van mij. Maar het is ook zo vreselijk belangrijk om iedere dag weer voldoende water te drinken. Niet alleen als het zonnetje vrolijk schijnt, maar ook in de rest van het jaar. Het is wel zo dat je juist méér moet drinken als het warm weer is. Dit is ook logisch, want met zweten verlies je heel veel vocht. Zodra je te weinig water drinkt, zullen bepaalde lichaamsfuncties minder efficiënt gaan draaien. Je krijgt last van uitdrogingsverschijnselen waarvan hoofdpijn er eentje van is. Maar ook je hersenen kunnen zonder water niet optimaal functioneren. Dus drinkt regelmatig water, want op het moment dat je een droge mond krijgt, en dus dorst hebt, dan ben je eigenlijk al te laat.

15) Gevarieerd voedingspatroon

Ook dit is een inkopper, maar ik wil het nog wel even vermelden: De basis van alles is gezonde en gevarieerde voeding, iedere dag weer.

Tot slot…

De voorgaande tips vergen niet heel veel inspanning, en zijn dus relatief gemakkelijk te implementeren in je leven. Ga bewust om met alles wat je doet, en je zult ongetwijfeld resultaat boeken!

Bronnen:

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=387973

http://www.nature.com/nrendo/journal/v5/n5/full/nrendo.2009.23.html

http://psycnet.apa.org/journals/psp/83/2/261/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

16 Shares
Tweet
Pin16
Share