Superfoods

Laatste Update: 10 augustus 2016

De 16 krachtigste gezondheidsvoordelen van mango

De 16 krachtigste gezondheidsvoordelen van mangoDe 16 krachtigste gezondheidsvoordelen van mango

Mango's zijn inmiddels weer overal in de supermarkten te vinden en sieren ook bij mij vaak de ontbijttafel als onderdeel van een fruitsalade, of als verse smoothie.

Maar mango's zijn natuurlijk niet alleen maar lekker, wat veel mensen vergeten is dat ze ook krachtige gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. In dit artikel ga ik dieper in op enkele van deze gezondheidsvoordelen en hoe je hier voordeel mee kunt doen.

Laten we beginnen...

1. Een mooie huid

Mango's zijn een rijke bron van betacarotene, wat door het lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Vitamine A is enorm belangrijk voor je huid, en zorgt ervoor dat je huid zichzelf optimaal kan herstellen. Bovendien bevatten mango's ook veel vitamine C, wat ook weer bevorderend is voor het herstel van de huid.

2. Goed voor de spijsvertering

We weten allemaal dat vezels van groot belang zijn voor een optimale spijsvertering. Mango's zijn een rijke bron van vezels. Wanneer je spijsvertering gestimuleerd wordt, zal ook je immuunsysteem verbeterd worden. Deze exotische vrucht bevat daarnaast ook bepaalde enzymen die je lijf helpen om bepaalde eiwitten af te breken. Deze eiwitten kunnen vervolgens beter door je lichaam gebruikt worden om eventuele celschade te herstellen.

3. Mango’s verbeteren je libido

Wist jij dat mango's een geweldige bron zijn van vitamine E? Vitamine E heeft een effect op je uithoudingsvermogen zowel als op je libido. Om bepaalde hormonen te produceren die van belang zijn voor je libido, heeft je lichaam ook grotere hoeveelheden kalium en magnesium nodig. Ook van deze mineralen bevatten mango’s een ruime hoeveelheid. Kortom, wil jij je libido stimuleren, eet dan elke dag een mango!

4. Een sterker geheugen

Mango's bevatten een bepaalde stof die glutaminezuur wordt genoemd. Uit een recente studie is gebleken dat glutaminezuur het geheugen en de mentale focus verbetert. Zodoende kan een ruime consumptie van mango’s je helpen je geheugen een boost te geven.

5. Mango’s versterken je immuunsysteem

De grote hoeveelheid vitamine C in mango's zorgt ervoor dat je immuunsysteem bevorderd wordt. De vitamine C versterkt overigens ook je slijmvliezen, zodat schadelijke deeltjes worden buiten gehouden. En natuurlijk zorgen de vezels voor een sterkere darmflora, welke 70% van je gehele immuunsysteem uitmaakt.

6. Bescherming tegen een zonnesteek

Nu de zomer er is en je wellicht al vakantieplannen hebt, is de juiste bescherming tegen de zon natuurlijk van groot belang. Mango’s kunnen je hierbij helpen.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het sap van de mango een verkoelende werking heeft op je lichaam. Bevind je jezelf in een zeer warme omgeving, bijvoorbeeld tijdens je vakantie op het strand, drink dan een groot glas water met mangosap om een zonnesteek te kunnen voorkomen. Heel bijzonder is dit natuurlijk ook niet, want mango's groeien voornamelijk in warme klimaten. Het is dan ook niet gek dat juist mangosap een verkoelend effect heeft. Besef wel dat mango’s aan de algehele bescherming kunnen bijdragen, maar natuurlijk nooit een vervanging zijn van gezond verstand. Je moet je hoofd en huid altijd beschermen in de zon en simpelweg op tijd de zon uit!

7. Mango’s gaan verzuring van het lichaam tegen

Je lichaam probeert constant een bepaalde balans te handhaven als het aankomt op de pH van je lichaam. Omdat de meeste voedingsmiddelen die wij tegenwoordig regelmatig consumeren een verzurend effect hebben op je lijf, zoals vlees, zuivel en bewerkte graanproducten, is het belangrijk om dit tegen te werken met voedingsmiddelen die een alkaline werking hebben.

Mango's zijn hier ideaal voor. Deze exotische vrucht bevat namelijk wijnsteenzuur en appelzuur die beiden erg effectief gebleken zijn in het tegengaan van verzuring van het lichaam. Door een alkaline staat in het lichaam te handhaven, kun je bovendien veel chronische ziekten voorkomen en de zuurstoftransport door het lichaam bevorderen . Dit zorgt wederom voor extra energie. Mango's zijn dus de ideale vrucht voor ziektepreventie.

8. Ideaal voor mensen met bloedarmoede

Hoewel de meeste mensen wel weten dat mango's veel vitamine C bevatten, zijn er maar weinigen die ervan op de hoogte zijn dat mango's ook een geweldige bron van ijzer zijn. Lijd je aan bloedarmoede, dan is een mango per dag een gezonde manier om je ijzertekort in je lichaam aan te vullen. Hou er wel rekening mee dat plantaardige bronnen van ijzer niet zo effectief worden opgenomen in het bloed als dierlijke bronnen. Desalniettemin zijn plantaardige ijzerbronnen wel gezonder, maar moet je er dus meer van eten om hetzelfde effect te bereiken.

9. Mango’s gaan puisten tegen

Heb je last van jeugdpuistjes? Wist je dat mango's een natuurlijke middel zijn om puistjes tegen te werken? Vergeet dure cremes en andere middeltjes, mix simpelweg enkele lepels mangovlees met een lepel yoghurt en enkele druppels vers citroensap. Mix dit mengsel goed tot alles tot een pap is geworden. Breng het vervolgens aan als masker op je gezicht. Door dit wekelijks te doen, ga je puisten tegen en kun je acne effectief verminderen.

10. Mango's verlagen je cholesterolgehalte

Mango's bevatten een stof genaamd pectine. Pectine in combinatie met vitamine C is bewezen effectief in verlagen van je cholesterolgehalte. Uit onderzoeken is gebleken dat deze combinatie met name helpt bij het verlagen van je slechte cholesterol, maar weinig effect heeft op je goede cholesterol. Desalniettemin is het een geweldige aanvulling op je dieet en kan het je helpen je cholesterol met nog wat extra punten te verlagen.

11. Krachtig tegen acne

Niet alleen bij jeugdpuistjes, maar ook bij acne is mango effectief gebleken. Mangosap heeft een samentrekkend effect op je huid, waardoor jeugdpuistjes en acne verdwijnen. Wanneer je regelmatig last hebt van acne, neem dan de schil van een mango en kook deze in een ruime hoeveelheid water. Na enkele minuten neem je de pan van het vuur en laat je het water afkoelen. Dit water kun je vervolgens gebruiken om je gezicht voor het slapen gaan te reinigen. Na een tot twee weken zou je al een verbetering in je symptomen moeten zien.

12. Mango voor glanzend haar

Wist je dat mango vaak gebruikt wordt in shampoos en conditioners? Natuurlijk zijn deze producten verre van natuurlijk en bevatten ze erg veel chemicaliën die je het liefst wilt vermijden als je gezond en stralend haar wilt. Maar je kunt natuurlijk ook mango zelf gebruiken om je haar een mooie verzorgingsbeurt te geven. Meng hiervoor het vruchtvlees van een mango met een eigeel, een lepeltje honing en een lepeltje yoghurt en mix het geheel goed zodat het een papje wordt. Breng dit vervolgens aan op je haar en laat het een half uur zitten voordat je je haar weer wast. Doe dit het liefst nadat je je haren met een natuurlijke shampoo hebt gewassen. Je haar zal er stralend uitzien en ook van binnen goed gevoed worden.

13. Mango verlaagt de bloeddruk

Kalium speelt een grote rol in de beheersing van je bloeddruk. Kalium heeft namelijk een effect op de vochtbalans in je lichaam. Wanneer je voldoende kalium binnenkrijgt, zorgt dit ervoor dat je lichaam overtollig vocht loslaat, waardoor je bloeddruk omlaag gaat. Bovendien is kalium ook essentieel voor een optimale functie van je spieren, je hart en je zenuwstelsel.

14. Goed voor je ogen

Je moeder heeft je vast wel eens verteld dat wortels goed zijn voor je ogen. En dat zijn ze ook. De reden hiervoor is dat ze flinke hoeveelheden betacaroteen bevatten, die omgezet wordt in vitamine A. Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van je ogen en natuurlijk voor een optimale gezondheid en gezichtsvermogen.

Maar wist je dat mango's ook enorme hoeveelheden bètacaroteen bevatten? Ben je het dus moe om op wortels te knagen, kies dan voor een mango!

15. Mango's gaan kanker tegen

Net zoals de meeste vruchten, zitten mango’s vol met antioxidanten. Antioxidanten zijn erg belangrijk in de strijd tegen vrije radicalen. Mango's hebben echter een unieke samenstelling van antioxidanten, die bewezen effectief gebleken zijn in de strijd tegen kanker. Daarnaast bevatten ze ook grote hoeveelheden pectine, waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het een substantie bestrijdt die zich in de kankercel zelf bevindt.

16. Mango's gaan oxidatie tegen

Mango's zijn enorm rijk aan fytochemicaliën. Deze stofjes helpen je lichaam te vechten tegen de schade van vrije radicalen. Vrije radicalen kunnen niet alleen zorgen voor kanker, ze staan ook bekend erom dat ze vroegtijdig verouderen bevorderen. Zo kunnen ze je huid er ouder uit laten zien en minder soepel maken. Wil je dus je jonge look zo lang mogelijk behouden, eet dan met regelmaat in mango.

Tot slot….

Alle fruit is gezond. Het probleem met ons hedendaags dieet is dat we veel te weinig fruit en groenten eten. Verse producten zitten vol met vitaminen, mineralen en vezels die ons gezond en fit houden.

Mango's zijn dan wel niet per se gezonder dan andere vruchten, maar hebben zeker bijzondere eigenschappen te bieden. Vooral als je een te hoge bloeddruk hebt, veel vocht vasthoudt of een te hoog cholesterol hebt, zijn mango's een ideale keuze. Bovendien zijn deze exotische vruchten van nature erg zoet en zijn ze dus ook een perfecte vervanger van zoete nagerechten.

Kortom, met een mango zit je altijd goed!

Wat is jouw favoriete manier om mango te eten? Laat het me weten in de comments!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249901/

http://nfs.tamu.edu/2014/05/28/research-studies-show-mango-may-help-prevent-breast-cancer/

http://humansciences.okstate.edu/nsci/index.php/component/content/article/1-latest/56-nsci-research-finds-health-benefits-in-mangos

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wy eten mango zo puur elke dag omdat wy dat lekker vinden stilt de honger het is fris en sappig ik vindt dit lekker

  1. Mango is inderdaad heel erg lekker. En ook nog eens erg veelzijdig. Je kunt het met veel dingen combineren.
   Ik vind mango bijvoorbeeld heerlijk in een lekkere, kleurige, salade!

  1. Ik heb daar geen gegevens over, maar het lijkt me dat deze twee vormen dezelfde eigenschappen hebben.
   Iemand anders die hier een licht op kan werpen?

  1. Afhankelijk van jouw gezondheid, zou ik niet meer dan 2 per dag nemen, Matth. Beter is het om af te wisselen met ander fruit. Variatie is erg belangrijk!

 2. Hallo,probeer eens witlof fijn gesneden rauw met stukjes mango.heerlijk.groetjes Dina den Hartog

 3. Ik heb gelezen dat het niet aan te raden is om groenten en fruit door elkaar te mengen / eten. Ik zou het dus apart nuttigen !

 4. ik maak er graag smooties van en doe het ook wel 1 keer per week in mijn havermoutpap s'morgens is dan lekker door de mango gezoet, maar ook zo als een toetje in stukjes kan ik echt van genieten ben een echte fan. Ik ga morgen eens de haarmasker uitproberen lijkt me echt leuk om te doen. Nu ook nog een lekkere gezichtsmasker vinden dan ga ik lekker op mijn vrijdagavond relaxen!

 5. Mango is niet alleen heerlijk maar super gezond. Veel aan vit - c zodat je niet makkelijk griep krijgt.
  Mango kan je in verschillende recepten combinrren.. bv ceviche, verse salade , nagerecht met een beetje luquir , smoothie
  In mijn tuin tuin heb ik 7 mango bomen.
  Tropen tuin. .Mango is voor mij een van de heerlijkste vruchten. .

 6. Ongelooflijk hoeveel goeds in fruit zit. Dierlijk heemijzer wordt makkelijker opgenomen, dat klopt, maar dat maakt het niet per se gezond! Integendeel, daar is genoeg wetenschappelijk bewijs van dat heemijzer gewoon giftig is voor je lichaam en het plantaardige soort ijzer wel gezond is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share