Sport

Laatste Update: 21 januari 2014

5 eenvoudige tips om je conditie te verbeteren

conditie verbeterenSoms kunnen kleine aanpassingen in je manier van leven een groot verschil maken voor je gezondheid. Maar onze conditie, daar spelen zoveel factoren een rol in! We hebben allemaal minstens een paar ongezonde leefgewoontes en die allemaal tegelijk proberen veranderen kan best moeilijk zijn.

Maar het is verbazend hoe mensen, wanneer ze aan één aspect van hun conditie beginnen werken ook meer oog krijgen voor andere aspecten ervan. Om je bij die eerste stap te helpen heb ik hieronder een reeks tips voor je die op eenvoudige wijze kunnen leiden tot een betere conditie.

1. Oppassen met uit eten gaan

De overgrote meerderheid van de maaltijden die we buiten de deur eten zijn nu eenmaal niet erg gezond en evenwichtig. Veel verzadigde vetten, overdadig veel saus, weinig groenten... Toegegeven er zijn uitzonderingen, restaurants waar veel gezonde voeding geserveerd wordt bestaan. Maar het slaatje dat je bij je Mc Donalds-menu bestelt of die paar tomaten en pepers die je bij je broodje kebab krijgt maken die fastfood echt niet ineens gezond.

Als je thuis je eten bereidt met verse ingrediënten kan je kiezen om in plantaardige onverzadigde oliën te bakken, de hoeveelheid zout en saus beperkt houden, de porties kleiner maken en je kunt ook voor veel meer afwisseling zorgen.

2. Let meer op wat je drinkt

frisdrank is ongezondCalorieën zitten niet alleen in je eten, we krijgen er ook enorme hoeveelheden van binnen via ons drinken. Zeker voor diegenen die graag één of twee blikjes cola of andere limonades per dag drinken.

Wist je dat deze 2 blikjes 500 calorieën per dag betekenen? Hiermee stoppen kan je dus in korte tijd enorm veel gewicht doen verliezen. Ook als je graag veel koffie met suiker of melk drinkt kun je ervoor kiezen om er wat minder suiker en melk in te doen of magere melk en zoetmakers te gebruiken. En vergeet die biertjes 's avonds niet natuurlijk: één pilsje bevat al snel rond de 150 calorieën.

3. Probeer elke dag een half uurtje lichaamsbeweging in te plannen

Hiermee bedoel ik niet dat je elke dag een half uur intensief moet sporten, al mag dat wel natuurlijk. Maar je vindt het waarschijnlijk gemakkelijker om dit half uur lichaamsbeweging te doen in de vorm van een stevige wandeling, een fietstochtje naar je werk of yoga-oefeningen.

Ideaal is wel dat je een vorm van lichaamsbeweging kan beoefenen die ervoor zorgt dat je hartslag en ademhaling zich versnellen, zo weet je zeker dat je lichaam een inspanning moet leveren en ook vetten aan het verbranden is.

4. Zet voor jezelf een aantal kleine, makkelijk bereikbare, doelen voorop die je tegen een bepaalde datum wil halen.

Werken met een plan waarin je realistische doelen vooropstelt die je in verschillende stappen kan halen zal ervoor zorgen dat je gemakkelijker de zelfdiscipline vindt om de nodige stappen naar die doelen te zetten.

Bovendien creëer je voor jezelf een gevoel van beloning telkens je één van je doelen bereikt hebt. Je mag jezelf trouwens ook best op een echte beloning trakteren.

Zo kun je als plan hebben om gewicht te verliezen en als tussendoel stellen dat je elke week één kilo moet afvallen (of vier kilo per maand als je wekelijkse doelen te frequent vindt). Als je je doel gehaald hebt mag je best eens één dagje zondigen tegen je dieet en ongezonde lekkernijen eten, die ene dag zal niet zo'n negatieve impact hebben en kan het je gemakkelijker maken om je dieet vol te houden.

5. Wat je ook doet, hou het leuk!

doorzettingsvermogenZaken aan je levensstijl veranderen is nooit makkelijk maar het wordt des te moeilijker als je jezelf dingen gaat opleggen waaraan je helemaal geen plezier beleeft. Vind je dat je meer moet gaan sporten? Denk dan eens goed na welke sport je zelf leuk zou vinden. Wil je een speciaal dieet gaan volgen?

Neem dan rustig je tijd om eens te kijken welke diëten er allemaal bestaan zodat je je er één kan kiezen dat je zelf lekker en gemakkelijk vindt. Stoppen met roken? Probeer desnoods een aantal verschillende methodes uit: nicotinepleisters, e-sigaretten, cold turkey... niet iedereen functioneert hetzelfde dus er is ook niet één methode heiligmakend.

Heb je zelf onlangs een poging ondernomen om je conditie te verbeteren? Dan ben ik  benieuwd naar jouw ervaringen en tips. Laat ze dus zeker hieronder achter!

Interessant artikel? Deel het hieronder via social media!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share