Acne

Laatste Update: 1 september 2017

Bietensap tegen acne + 4 andere alternatieve tips

Bietensap tegen acne gebruiken het is iets wat je eens kunt proberen, want bietensap is ontzettend gezond. Er wordt ontzettend veel geschreven over de voordelen van bietensap. Het is goed voor sporters, het is goed voor de huid, het heeft invloed op de zuurgraad. Dit alles kan ook nog eens van invloed zijn op de mate van acne die je hebt.

Voor mensen die veel last hebben van acne, zelfs tot ver na hun pubertijd, is dit een artikel dat je moet lezen.

De oorzaak van acne

Bijna iedereen weet dat acne veroorzaakt wordt door hormonale schommelingen. Dit is ook de reden dat veel kinderen in de pubertijd last hebben van acne, maar waarom houdt het dan soms niet op ná de pubertijd?

Bij vrouwen is ook dan de hormoonspiegel soms nog aan te wijzen. Rond de menstruatie kan acne opeens weer de kop op steken. Heel vervelend.

Ook voor mannen is acne soms een probleem, maar waar komt dit toch door als het niet door de hormonen komt?

Andere oorzaken van acne kunnen zijn:

 • Kleding te lang dragen
 • Beddengoed te lang niet verschonen
 • Slechte huidverzorging
 • Suikerrijk dieet
 • Hoge ontstekingswaarden in het lichaam

Door sommige kleding en beddengoed te lang in contact te laten met je lichaam vangen ze veel viezigheid van het lichaam op, zoals talg, zweet, viezigheid die gedurende de dag op je lichaam terechtkomt. Als je dan de kleding blijft dragen, zelfs nadat je jouw huid gereinigd hebt kan dit ervoor zorgen dat je poriën toch weer sneller vervuild raken dan als je schone kleding aan hebt of ligt te slapen op schoon beddengoed.

Het verzorgen van je huid is om bijna exact dezelfde reden van belang om acne tegen te gaan. Door je huid dagelijks te reinigen zorg je ervoor dat minder vuil de huid kan irriteren wat kan leiden tot acne. Daarbij kunnen sommige zalven ervoor zorgen dat bacteriën minder vat op je huid hebben waardoor de kans op acne verder verlaagd wordt.

Een suikerrijk dieet, oftewel een dieet vol met chips, chocola, hamburgers en andere ongezonde voeding kan ook leiden tot meer acne. Probeer maar eens een paar weken niet te snoepen, dan zul je zien dat het acne in ieder geval minder wordt en als je dan weer gaat snoepen heb je na 48 uur vaak alweer 1 puist te pakken.

Dit komt doordat een suikerrijk dieet voor hogere ontstekingswaarden in je lichaam kan zorgen. Een puistje is niets anders dan een kleine ontsteking in de huid waar een soort van pus uit komt.

Waarom bietensap iets tegen die oorzaak kan doen

Bietensap heeft allerlei handige ingrediënten die iets doen tegen de ontstekingen in je lichaam die voor puistjes kunnen zorgen, namelijk:

Bietensap is goed voor de lever

De lever is het filtersysteem van je lichaam. Alle gifstoffen in je lichaam worden door je lever gefilterd. Daarbij zet het stoffen uit je voeding om in bruikbare bouwstenen voor je lichaam. Dit is ook nog eens het grootste orgaan in je lichaam wat wel laat zien hoe belangrijk het werk is dat het uitvoert. Daarbij zijn er ook nog eens twee aders die de lever van bloed voorzien.

In de lever zit ook het gal wat van belang is voor de vertering van vet, maar gal is ook een wat dikker drapje waardoor het lastig beweegt in de lever. De rode bieten verdunnen het gal in de lever waardoor die het werk beter kan doen en waardoor het gal ook sneller in de dunne darm terechtkomt om het vet ook echt te verteren.

De lever is ook nog eens verantwoordelijk voor honderden functies van je lichaam. Door een gezonde lever heb je een beter immuunsysteem en meer energie. Daarbij zijn er aanwijzingen dat het effect heeft op je stemming en niveau van stress.

Het bietensap helpt de lever dus en jouw huid daarmee op meerdere manieren. Er komen minder gifstoffen in je huid waardoor die minder snel tot acne kan leiden. De kans is ook groot dat je minder last krijgt van stress, ook een belangrijke oorzaak voor acne, waardoor daar ook het acne mee wordt verminderd.

In rode bieten zitten veel antioxidanten

De antioxidanten in rode bieten helpen ook om acne te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat het toevoegen van antioxidanten in je dieet na een paar maanden het acne bij proefpersonen vermindert. In dit onderzoek werd er ook zink toegevoegd aan de antioxidanten om acne te verminderen.

In rode bieten zit ook veel zink waardoor het naast de antioxidanten nog meer eigenschappen heeft die invloed hebben op de acne.

Als je drie maanden lang elke dag een shotje rode bietensap of op een andere manier rode bieten toevoegt aan je dieet kan dit daarom zeker helpen om je acne te verminderen.

Foliumzuur helpt ook tegen acne

Foliumzuur speelt voor sommige mensen ook een belangrijke rol in het bestrijden van acne. Er worden soms zelf supplementen gegeven aan mensen met acne om hiervan af te komen, maar een foliumzuur supplement kan de andere behandelingen tegen acne juist weer dwarszitten.

Gelukkig is rode bietensap geen foliumzuursupplement en krijg je hiervan minder snel last dan van supplementen.

Je kunt wel altijd eerst overleggen met je arts of dit voor jou een goede oplossing is of dat het de werking van andere medicijnen kan beïnvloeden.

Kalium verbetert de nierfunctie

Nog zo’n orgaan dat belangrijk is voor het zuiveren van je bloed en dus je lichaam: je nieren. Kalium is een belangrijk mineraal dat de werking van je nieren verbetert. In rode bietensap zit ook veel kalium wat je lichaam dus helpt om zichzelf te zuiveren.

Daarbij kan acne ook een symptoom zijn van een tekort aan kalium.

Dit is bijvoorbeeld het geval als je relatief veel zout eet in vergelijking met kalium.

Ervaringen van mensen met acne en rode bietensap

Naast deze kennis over de gezondheidsvoordelen van rode bietensap zijn er ook al veel mensen die al zijn begonnen met het gebruik van rode bietensap tegen acne.

Op bijvoorbeeld het beautyblog Beautylab geeft de blogster aan dat ze veel last had van acne op de rug en bietensap is gaan drinken als uitprobeersel. Ze laat in het blog zien hoe haar rug eruit zag voor de bietensap en na het drinken van de bietensap. Het is echt een groot verschil, maar dit is natuurlijk maar 1 persoon. Het betekent niet dat het voor iedereen kan werken.

Op verschillende fora komt ook naar voren dat vrouwen bietensap gebruiken om minder last te hebben van acne. Dit heeft bij hen wisselende effecten. Ook wordt aangegeven dat het handig is om voor het bietensap een appel te eten.

Andere tips om acne te verminderen

Naast het drinken van een shotje bietensap in de ochtend zijn er ook nog andere manieren om minder last te hebben van acne.

Een van de belangrijkste oorzaken van acne, namelijk ontstekingen, worden veroorzaakt door de voeding. Door bietensap in je dieet op te nemen doe je al erg veel om de ontstekingen te verminderen en je kunt nog meer doen dan dat.

Minder suiker eten

Een van de eerste zaken waarmee je kunt beginnen is minder suiker eten. Suiker en dan met name gefabriceerde suikers die zijn toegevoegd aan voeding, zoals suiker in aardappelmixen en suiker op een kipfilet, zorgen vaak voor hogere ontstekingswaarden wat weer kan resulteren in acne.

Door alleen suiker te eten die van nature in voeding voorkomt, zoals suiker in fruit, en suiker alleen te eten op de manier waarop het geleverd wordt, dus een hele sinaasappel in plaats van sinaasappelsap, zorg je ervoor dat de effecten van suiker geminimaliseerd worden.

Suiker komt van nature meestal voor samen met vezels. Die vezels heb je nodig om de suiker opname te vertragen waardoor je bloedsuikerspiegel ongeveer gelijk blijft. Dit voorkomt dat de suiker voor meer ontstekingen dan nodig zorgt.

Laat dus met name koekjes, snoep en chocolade staan om minder last te hebben van acne.

Minder (trans)vetten eten

Ook vetten en dan met name transvetten zorgen in het lichaam voor hogere ontstekingswaarden. Daarbij zorgt het ook vaak voor een vettere huid die bacteriën op de huid ook prettig vinden om zich in om te woelen en dan voor irritaties zorgen.

Helaas zitten er in veel producten transvetten. Het wordt dus etiketten lezen in de supermarkt als je de volgende keer boodschappen doet. Soms zit het zelfs in biologische vegetarische vleesvervangers!

Door vooral mager vlees te eten zorg je ervoor dat je zo min mogelijk vetten eet die slecht voor je zijn.

Als je helemaal gezond wilt doen ga je voor een vegetarisch dieet, waarin je nog wel vis mag eten want omega 3 is juist weer een goede vetsoort.

Huidverzorging in de gaten houden

Zoals gezegd kun je ook acne krijgen van een slechte huidverzorging. Door kleding te lang te dragen kun je door het vuil last krijgen van acne op de schouders in de nek en op de rug.

Door je gezicht niet goed te reinigen kun je daar ook weer acne krijgen.

Zorg er daarom voor dat je kleding en beddengoed regelmatig wast en dat je een dagelijkse routine hebt om je huid ’s ochtends en ’s avonds goed schoon te maken en te hydrateren met een zachte zalf.

Laat je voor de zekerheid informeren over wat voor soort huid je hebt, zoals droog, normaal, gemixt of vet. Koop dan een verzorgingsproduct die bij dat huidtype past.

Over het algemeen hebben mensen met een vette en gemixte huid meer last van acne.

Stress verminderen

Stress is ook een belangrijke factor voor het ontstaan van acne. Net die dag dat jij een presentatie moet geven krijg je een dikke pukkel op je voorhoofd. Dit komt allemaal door de stress die zo’n presentatie, of ander spannend moment, je geeft.

Stress zorgt er namelijk voor dat je immuunsysteem verzwakt raakt waardoor het niet meer goed reageert op ontstekingen en die ontstekingen net genoeg uit de hand kunnen lopen om voor acne te zorgen.

Juist daarom is het belangrijk om stress te verminderen. Dit kan op meerdere manieren:

 • Met sport (wel goed douchen en de huid verzorgen)
 • Door je grenzen aan te geven op het werk.
 • Door dagelijks te mediteren.
 • Door mindfulness toe te passen.
 • Door me-time in te plannen.
 • Door een massage te krijgen.

Tot slot…

Rode bietensap tegen acne gebruiken kan door het te drinken de acne flink verminderen, maar dit is niet wetenschappelijk bewezen. Er zitten wel veel goede stoffen in rode bietensap die kunnen bijdragen aan een gezonder lichaam en daarmee ook aan een huid die minder last heeft van acne.

De ervaringen van mensen die het hebben gebruikt zijn wisselend.

Daarom is het verstandig om naast rode bietensap ook andere stappen te zetten om minder last te hebben van acne. Je voeding en huidverzorging hebben hier een grote invloed op. Probeer daarom gezond te eten en schoon te leven.

Als je op dit moment medicijnen gebruikt is het altijd verstandig om aan je arts voor te leggen of het gebruik van rode bietensap kwaad kan.

Als laatste kun je ook proberen stress zoveel mogelijk uit je leven te elimineren.

Wil je nog meer tips tegen acne? Download dan het gratis e-book boordevol tips. 95% van de mensen die het heeft gelezen zijn super blij met de tips die erin staan.

Bronnen:

http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.agro-7b03ac48-f860-41d4-8af7-f47888737882;jsessionid=9006A80963A7907D228455B5AD4E97CA

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0618168

http://www.livestrong.com/article/297215-beet-juice-liver-detoxification/

http://helptreatacne.com/does-folic-acid-help-treat-acne/

http://www.livestrong.com/article/287264-why-low-potassium-causes-skin-problems/

Hoe ik van mijn puistjes ben afgekomen

Mijn ontbijt en lunch

https://forum.viva.nl/gezondheid/bietensap/list_messages/181823

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share