Detoxen

Laatste Update: 24 april 2016

16 simpele manieren om te detoxen

16 simpele manieren om te detoxendetoxen

Detoxen of ontgiften klinkt als een hele uitdaging. Maar eigenlijk hoort het gewoon bij het hebben van een lichaam: ongezonde dingen gaan erin (ondanks onze inspanningen), dus om gezond te blijven, moet ons lijf er ook voor zorgen dat ze er weer uitgaan.

Door kleine, consistente stappen te nemen om de slechte dingen uit je leven te bannen - zoals gifstoffen, stress en ongezond junkfood - geven we onze organen, onze weefsels en onze geest even rust. Door de kleinere stappen te nemen die ik in het onderstaande artikel beschrijf, maak je het jezelf bovendien makkelijker als je ooit een uitgebreidere ontslakkingskuur wilt volgen. Volg daarom deze 16 manieren om dagelijks te ontslakken en je hele lijf zal je dankbaar zijn.

1. Drink water

Ik weet dat je dit al een miljoen keer gehoord hebt. Hoewel je niet te veel water moet drinken en waarschijnlijk ook geen 8 glazen water achterover moet gooien (lees meer daarover in dit artikel!), is het wel belangrijk om gehydrateerd te blijven. Niet alleen zorgt voldoende water drinken ervoor dat je de gifstoffen uit je lijf spoelt (al zul je er in het begin wel even aan moeten wennen dat je vaker het toilet zult moeten gebruiken!), water zorgt ook voor een stralende huid, betere slaap en je zult merken dat hoofdpijn, krampen en spijsverteringsproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon zodra je genoeg water gaat drinken. Let wel: het gaat niet alleen om voldoende drinken, maar om juist voor water te kiezen in plaats van koffie, thee of frisdrank. Heb je dorst, drink dan direct een groot glas water en vermijd dranken met suiker. En als je water maar niets vindt, probeer dan een kan water te vullen de avond van te voren en dit met wat stukjes fruit in de koelkast te zetten tot de volgende ochtend. Heerlijk fris!

2. Let op je ademhaling

Een bewuste, diepe ademhaling kan je helpen ontspannen, je kalmer laten voelen en zorgt ook voor meer energie, omdat het de zuurstoftoevoer verhoogt. Adem langzaam door je neus en houd je adem zeven seconden in (of zo lang als dit comfortabel te doen is). Adem langzaam uit door je mond. Herhaal vijf keer. Wanneer je de inademing langer maakt dan de uitademing verhoogt dit de energie, terwijl het omgekeerde juist zorgt voor meer ontspanning.

3. Begin je dag met een groene smoothie

groene smoothie

We weten allemaal dat we meer fruit en groenten moeten eten, maar soms is dit een hele uitdaging. Vooral als je pas 's avonds laat thuiskomt van het werk heb je vaak weinig tijd om een uitgebreide maaltijd te maken. Een groene smoothie biedt dan de uitkomst. Smoothies zijn de perfecte manier om grote hoeveelheden voedingsstoffen te verpakken in een heerlijk drankje, met behoud van de vezels (die je kwijtraakt wanneer je een sapje drinkt!). Wanneer je een groene smoothie maakt, zorg er dan voor dat je een portie fruit kiest met twee porties groenten (zoals bladspinazie of boerenkool). Doe er ook een lepel lijnzaad bij, omdat de gezonde vetten je lijf helpen de voedingsstoffen uit de groenten beter op te nemen. Smakelijk!

4. Vermijd toegevoegde suiker

Suiker is ongezond, het zorgt voor een slechte huid, gewichtstoename, kan de groei van kanker stimuleren en heeft vele andere nare gevolgen, zoals onder andere insulineresistentie en diabetes. Hoewel suiker in voedingsmiddelen zoals fruit helemaal geen kwaad kan, kun je om te ontgiften alle toegevoegde suikers het beste vermijden. Dat houdt ook in dat alle bewerkte junk food producten de deur uit moeten!

5. Eet minder vlees

Van alle voedingsmiddelen is vlees het moeilijkst te verteren en duurt ook het langst voordat het uit je systeem is. Daarnaast worden dieren tegenwoordig volgepropt met allerlei antibiotica, wat vervolgens ook in je eigen lijf terecht komt en je darmflora verpest. Vervang vis door vlees en eet over het algemeen minder dierlijke producten. Twee keer per week is prima, maar onder ideale omstandigheden eet je de rest van de week beter vegetarische maaltijden.

6. Borstel je huid

huid borstelen

Aangezien onze huid het grootste orgaan is, is deze ook van essentieel belang voor ontgifting en een goede spijsvertering. Sterker nog, onze huid staat ook wel bekend als derde nier. De droge huid borstelen verbetert de lymfedrainage, vermindert cellulitis, bevordert de spijsvertering, en ondersteunt ontgifting. Borstels voor je huid krijg je onder andere bij Kruidvat en de Tuinen. Als alternatief kun je ook een droge handdoek gebruiken. Borstel je huid zachtjes in een cirkelvormige beweging, altijd vanuit je ledematen naar het hart, waardoor de bloedtoevoer naar het hart verbetert. Borstel tegen de klok in op je buik om de ontgifting te stimuleren.

7. Schraap je tong

Het klinkt wellicht minder fris, maar door je tong elke ochtend te schrapen, verwijder je de bacteriën die kunnen leiden tot een slechte spijsvertering. Poets eerst je tanden voordat je je tong schraapt. Gebruik vervolgens een tongschraper en schraap je tong van achteren naar voren om de witte laag die op je tong ligt te verwijderen.

8. Eet meer vezels en anti-oxidanten

Antioxidanten (o.a. te vinden in voedingsmiddelen met een hoog niveau van vitamine A, C en E, zoals bessen) helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, terwijl de vezels (te vinden in volkoren granen, linzen, bonen, fruit en groenten) van essentieel belang zijn om de spijsvertering te reguleren en je een vol gevoel te geven. Eet bijvoorbeeld tijdens je lunch een grote salade met verse, rauwe groenten, bonen en een dressing van noten en zaden. Al doe je niets anders, eet dan tenminste meer verse en rauwe groenten.

9. Zweet regelmatig

Of je nu kiest voor yoga, een stevige wandeling, joggen, fietsen of zwemmen, zorg ervoor dat je je tenminste een half uur per dag in het zweet werkt. Heb je geen kans om elke dag even naar buiten te gaan om te sporten of te wandelen, en lukt een fitnesscentrum ook niet, dan is een mini-trampoline een leuke manier om op natuurlijke wijze je lymfesysteem te ontgiften. Springen op een trampoline laat gifstoffen uit de weefsels vrijkomen, zodat deze vervolgens uit je lijf gespoeld kunnen worden. Zweten verwijdert ook gifstoffen uit het lichaam, en regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor een gezonde stofwisseling. Hoewel er geen alternatief is voor beweging, kun je wel af en toe gebruik maken van een sauna, stoombad of heet bad om je te laten zweten. Drink wel voldoende water achteraf om de verloren vloeistoffen aan te vullen.

10. Zorg voor voldoende slaap

slaap

Deze is duidelijk: Slaap is essentieel voor een gezond, goed functionerend lichaam. Slaap is de enige tijd waarin je lichaam de kans krijgt om cellen te repareren en gifstoffen te verwijderen uit de lever en nieren. Goed uitgerust aan de dag beginnen zal je ook aanmoedigen om gezonder te eten, actiever te zijn en zal je een beter humeur geven. Maak slaap daarom ook een prioriteit!

11. Eet voldoende probiotica

Probiotica (gezonde bacteriën) reguleren en herstellen de natuurlijke balans in je darmen, en studies hebben aangetoond dat ze kunnen helpen het lichaam te ontdoen van zware metalen, vrije radicalen en 'slechte' bacteriën. Producten zoals zuurkool en yoghurt zitten vol met probiotica. Je kunt beginnen met 4 eetlepels per dag en je vervolgens opwerken naar een hele kop voor een maximaal effect.

12. Begin je ontslakkingsdieet met een darmspoeling

Een darmspoeling klinkt wellicht niet aantrekkelijk, maar kan wel ideaal zijn om je darmen te bevrijden van gif- en andere afvalstoffen. Vaak is er hier een zware opbouw van bacteriën, gisten en ongewenste ziektekiemen, wat leidt tot een slechte spijsvertering. Een darmspoeling kun je onder andere thuis doen met behulp van een klysma. Als alternatief kun je ook een echte ontgiftingskuur volgen.

13. Gebruik olie voor je huid

Wrijf olie (bijvoorbeeld kokosolie of olijfolie) op je buik, je lever (rechts), en je bovenbuik. Sommige mensen laten liever een doek weken in de olie, wikkelen dit in plasticfolie en plaatsen het vervolgens op het gewenste orgaan. Je kunt hier eventueel nog een warmwaterfles op leggen om extra gifstoffen eruit te spoelen. Ga vervolgens comfortabel liggen en ontspan. Doe dit maximaal 3 keer per week gedurende 45 minuten voor maximale resultaten.

14. Drink kruidenthee

kruidenthee

Thee gemaakt van ingrediënten zoals kliswortel, witlof, koriander, paardebloem, fenegriek, gember, mariadistel of kurkuma helpen het lichaam te ontgiften, de lever te ontlasten, de spijsvertering te stimuleren en de stofwisseling te verhogen. Een perfect drankje in de ochtend is een kopje heet water vermengd met een halve theelepel honing, een scheutje vers citroensap en gember. Zelfs een eenvoudige kop warm water met citroen kan je helpen ontgiften. Twee theelepels appelazijn vermengd met een halve liter water kan helpen de pH-waarde van je lichaam te reguleren, wat je ook helpt om te ontgiften.

15. Neem een bad met epsomzout

Gedurende 30 minuten in een bad van epsomzout baden is een prachtige manier om het lichaam te ontgiften en de ziel te ontspannen. Voeg hiervoor 4 lepels epsomzout, 8 lepels zuiveringszout, 8 lepels zeezout, 4 eetlepels appelazijn (optioneel) en een paar druppels lavendelolie toe aan een heerlijk warm bad. Epsomzout ontgift de lever en voorziet je lichaam van magnesium en sulfaat, beide essentiële mineralen voor ontgifting. De toegevoegde appelazijn verlaagt de zuurniveaus, en brengt de pH-waarden in je lichaam in evenwicht.

16. Doe dagelijks een oliespoeling

Een zogenaamde oliespoeling is een praktijk die al duizenden jaren wordt uitgevoerd en kan gedaan worden met kokosolie, sesam- of olijfolie. Doe een oliespoeling na het tandenpoetsen (en nadat je je tong geschraapt hebt). Neem een of twee lepels olie in je mond en spoel hier gedurende minimaal 10 minuten je mond mee. Spuug de olie vervolgens uit. Met water spoelen is niet meer nodig. Kokosolie heeft antibacteriële eigenschappen en is hiervoor het meest geschikt. Een oliespoeling doodt slechte bacteriën en zorgt voor een schone mond en schone tanden. Doe oliespoelingen altijd op lege maag.

Tot slot...

Je lichaam is prima in staat zichzelf te ontgiften als je het de kans geeft. Een strenge kuur is hier over het algemeen helemaal niet voor nodig (uitzonderingen daargelaten). Door de bovenstaande stappen te volgen biedt je je lijf de ideale omstandigheden om te ontgiften en een optimale gezondheid te bereiken.

Als je een of meer stappen uitprobeert, schroom dan niet je ervaring te delen in de comments!

Succes!

Bronnen:

http://www.livescience.com/34845-detox-cleansing-facts-fallacies.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25522674

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/detox-diets/faq-20058040

https://www.researchgate.net/post/What_is_the_scientific_evidence_for_Detox_diets

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share