Suiker

Laatste Update: 8 juni 2016

De 7 voordelen van Stevia

De 7 voordelen van Steviavoordelen van stevia

Stevia is een natuurlijke zoetstof, afkomstig van de Stevia Rebaudiana-plant die al eeuwen geleden werd ontdekt door de inheemse bevolking in Paraguay. Pas in de negentiende eeuw werd de plant ontdekt door een Zweedse onderzoeker, die hem vervolgens met zich mee naar Europa nam.

Stevia is beschikbaar in vele vormen. De meest populaire versie is een wit poeder, een extract, maar ook de gedroogde en gemalen bladeren zijn verkrijgbaar evenals een vloeibare versie. In de AH kun je overigens ook tabletjes krijgen voor in je koffie.

Stevia smaakt dan wel zoet, maar is toch heel anders dan suiker. Er zijn dan ook talloze redenen waarom Stevia een veel betere keuze is. In dit artikel ga ik een aantal met je doornemen.

Laten we beginnen...

1. Stevia is ontzettend krachtig

De rauwe bladeren van de stevia plant zijn ongeveer 40 keer zoeter dan suiker, en de poedervormige zoetstof is tot 200-300 keer zoeter. Kortom, je hebt maar heel weinig Stevia nodig om een veel grotere hoeveelheid suiker te vervangen. Daarnaast is Stevia tot wel 5 jaar houdbaar, je kunt het dus nog een hele lange tijd gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken dat je het snel moet weggooien.

2. Stevia bevat geen calorieën

natuurlijke zoetstof

Er is geen ontkennen aan; van geraffineerde suiker wordt je dik. Sucrose bevat veel calorieën en er zijn zo veel suikerhoudende producten tegenwoordig dat het een bijna onmogelijke taak lijkt om ze te vermijden. Als gevolg hiervan worden we gezamenlijk alsmaar zwaarder. Zelfs kinderen lijden steeds vaker aan overgewicht.

Drie keer zoveel mensen lijden nu aan zwaarlijvigheid in tegenstelling tot mensen 30 jaar geleden. Een goede manier om deze trend tegen te gaan is door suiker te vervangen met een natuurlijke zoetstof die geen calorieën bevat. Stevia is dan de perfecte keuze. Hoewel Stevia niet verkocht wordt als afslankproduct, kan het hier dus zeker wel nuttig voor zijn. En omdat de plant geheel natuurlijk is, hoef je je ook geen zorgen te maken om nare bijwerkingen!

3. Stevia helpt trek te voorkomen

Zoals we allemaal weten, werkt suiker verslavend. Kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam of sucralose bevatten dan wel geen calorieën en hebben een glycemische index van praktisch 0, toch stimuleren ze nog wel de zoete trek. En dan hebben we het nog niets eens over de talloze bijwerkingen die ermee gepaard gaan, variërend van hoofdpijn en duizeligheid tot huiduitslag en buikpijn. Stevia heeft echter in onderzoeken laten zien dat het juist deze zoete trek onderdrukt.

In Japan is Stevia zelfs de meest gebruikte zoetstof ooit en Japanners hebben ook een van de laagste percentages van overgewicht ter wereld. En dit alles zonder ongewenste bijwerkingen!

4. Stevia is goed voor je tanden

gezonde tanden

Wanneer je veel zoet spul eet, merk je dat vaak gelijk aan je tanden. Als je suiker eet, wordt er namelijk een laag bacteriën gevormd op je tanden, waardoor tandplak ontstaat en later ook gaatjes. Zogenaamde "suikeralcoholen" (ook wel "polyolen" genoemd) zoals xylitol en sorbitol, zijn populair ingrediënten in kauwgom en tandpasta omdat de bacteriën in je mond deze niet kunnen fermenteren en je tanden dus mooi gezond blijven.

Het nadeel van deze suikeralcoholen, is dat ze nog steeds veel calorieën bevatten en sommige soorten hebben ook een hoge glycemische index, wat wederom schadelijk is voor diabetici. Daarnaast zijn veel mensen erg gevoelig voor deze stoffen en kunnen ze lijden tot een opgeblazen gevoel, buikpijn en diarree. Stevia heeft dezelfde voordelen als deze polyolen, maar zorgt niet voor dezelfde ongemakken.

5. Stevia is perfect voor diabetici

De reden waarom suiker zo slecht is voor diabetici, is omdat het bestaat uit een heleboel simpele koolhydraten die snel in je bloed terecht komen en hier vervolgens een piek veroorzaken. Om te laten zien welke voedingsmiddelen geschikt zijn voor diabetici, werd de "glycemische index" ontwikkeld.

Deze index laat zien welke voedingsmiddelen weinig impact hebben op je bloedsuikerspiegel en welke voedingsmiddelen deze te veel laten stijgen, waardoor je ze beter kunt vermijden. Des te lager de impact, en dus het indexcijfer, des te beter. Zo hebben appels bijvoorbeeld een index van 39. Patat aan de andere kant heeft juist een hoge index van maar liefst 95. Tafelsuiker heeft een index van 80, in tegenstelling tot pure glucose met een index van 100. Stevia heeft een index van 0. Kortom, het heeft geen enkele invloed op je bloedsuikerspiegel. Zodoende is het de ideale zoetstof voor diabetici en iedereen die zijn gewicht onder controle wilt houden of die al lijdt aan insulineresistentie.

6. Stevia verlaagt de bloeddruk

hoge bloeddruk

Al generaties lang hebben inheemse stammen in Zuid-Amerika Stevia gebruikt om hun kruidenthee te zoeten. Stevia zorgde zodoende niet alleen voor een lekkere thee, maar verlaagde ook de bloeddruk. Tegenwoordig zijn er ook medicijnen voor een hoge bloeddruk die Stevia bevatten. Onderzoek heeft ook aangetoond dat Stevia geen verlagend effect heeft bij gezonde mensen, je kunt dus gerust Stevia blijven drinken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een te lage bloeddruk.

7. Stevia gaat candida tegen

Candida is een natuurlijke soort gist die bij iedereen in de darmen zit. Maar bij sommige mensen kan deze gist groeien, totdat deze zich verspreidt naar plekken buiten de darmen. Wanneer dit gebeurt, spreken we van "candidiasis", wat symptomen zoals diarree, misselijkheid en braken veroorzaakt. De gist wordt gevoed door suikers, waardoor veel voedingsprogramma's die claimen candida te kunnen tegengaan juist suikers geheel vermijden.

Stevia kan niet worden gefermenteerd door candida en stimuleert zodoende ook de candidiasis niet, dus is het volkomen veilig te gebruiken in plaats van suiker. De beste keuze op het gebied van stevia is wel de onbewerkte versie, dus kies liever voor de gedroogde en gemalen bladeren (een groen poeder) in plaats van voor het extract (een wit poeder). Denk er ook aan de pure Stevia te kopen. Enkele merken mengen Stevia namelijk met toevoegingen, zoals maltodextrine, om de zoetstof de gelijke sterkte te maken als suiker. Deze toevoegingen kunnen de candida echter wel voedden.

Tot slot...

Als je gewend bent aan suiker, is de smaak van Stevia waarschijnlijk een beetje wennen.

De plant bevat twee zoete componenten; stevioside en rebaudioside A. Probeer in het begin producten op basis van de laatste te vinden, want stevioside heeft een bittere nasmaak waar niet iedereen dol op is. Vervolgens kun je overstappen naar de pure, onbewerkte versie, dan zijn je smaakpapillen namelijk al aan de nieuwe smaak gewend.

Welk merk je kiest maakt vaak een groot verschil, geef dus niet gelijk op omdat je een product hebt geproefd en het niet lekker vindt. De talloze voordelen van Stevia wegen op tegen de verleidingen van suiker. Probeer het vooral uit en laat me weten in de comments wat je ervan vindt!

Bronnen:

https://authoritynutrition.com/stevia/

http://www.livescience.com/39601-stevia-facts-safety.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19961353

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. bedankt voor de info over stevia.
    ik gebruik het reeds jaren in de " gedroogde bladeren " vorm in de thee. dit deed ik voor de eerste keer toen mijn groene plantje de winter inging en ik de bladeren niet wou verspillen. Het is zelfs veel beter gedroogd als het verse blad van de stevia plant. Ingrid

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share