Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem factoren

Laatste Update: 21 september 2021

8 bekende eczeem oorzaken toegelicht

jeukEczeem is een ontzettende vervelende aandoening dat zich in verschillende vormen kan manifesteren. In de meeste gevallen kun je het een beetje maskeren, zodat je omgeving er niets van ziet. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij dit niet mogelijk is. Beslist géén pretje!

Introductie

Eczeem is een huidaandoening waarbij de patiënt erg veel jeuk heeft omdat de huid overgevoelig is en mogelijk zwellingen vertoont. Eczeem uit zich vaak in minuscule bultjes en/of rode plekken die enorm kunnen jeuken en irriteren. De huid raakt in veel gevallen ontstoken. Het jeuken wordt vaak bestreden met krabben, maar dat maakt het probleem alleen maar erger.

Medische oplossingen tegen eczeem

Na een afspraak met de arts, is de kans erg groot dat je met een recept voor zalf weer naar huis gestuurd wordt. Deze zalven hebben allemaal echter één groot nadeel: Ze lossen de aandoening zelf niet op, maar bestrijden alléén de symptomen. Ze drijven de gifstoffen dus terug in het lichaam, waardoor deze een andere weg zoeken om toch het lichaam te kunnen verlaten.

Dit zal onherroepelijk leiden tot andere aandoeningen die helemaal niets meer met de eczeem te maken hebben. Een bekend voorbeeld is dat de gifstoffen het lichaam gaan verlaten via de slijmvliezen. Het directe gevolg is een keelontsteking… Echter, deze zalven geven wel tijdelijk verlichting, wat moet je dan?

Het ontstaan van eczeem

Er zijn nagenoeg nooit exacte oorzaken van eczeem aan te wijzen. In de meeste gevallen is het eczeem een gevolg van een jarenlange verkeerde voeding, of het langdurig dragen van verkeerde schoenen. Er kan dus niet een eenduidige oorzaak aangewezen worden. Maar er zijn wel een aantal bekende triggers die in combinatie met elkaar tot eczeemvorming leiden.

Hieronder een aantal van de meest bekende oorzaken van eczeem:

Eczeemtrigger 1: Geraffineerde producten

suikerAls je té veel geraffineerde producten, zoals wit brood, witte suiker en witte rijst, binnenkrijgt, heeft dit als direct gevolg dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Het verwerken van deze producten is voor het lichaam erg lastig, omdat de voedingsstoffen die juist de vertering moeten bevorderen, uit deze producten zijn gehaald. Gebruik liever Stevia als zoetstof en eet bijvoorbeeld speltbrood, zilvervliesrijst en  een beetje volkorenpasta, maar niet te veel!

Eczeemtrigger 2: Onverzadigde Vetzuren

Het eten van verzadigde vetzuren veroorzaakt eczeem. Het eten van onverzadigde vetzuren, dus de gezonde vetzuren, helpt het lichaam juist in de strijd tegen eczeem. Eet daarom veel notenpasta en/of losse noten. Met name sesamzaden en noten, en de pastavariant van sesam, Tahin, zijn prima. Alle soorten boter, snoepjes, frituurproducten en goedkope olie bevorderen de eczeem. Gebruik liever échte olijfolie, en dan nog het liefst in de variant Extra Vierge.

Eczeemtrigger 3: Stress

eczeem en stressDe aandoening eczeem is direct in verband te brengen met stress. Op het moment dat je lichaam veel stress te verwerken heeft, heeft dat invloed op de aanmaak van het hormoon cortisol. Direct gevolg is het ontstaan van eczeem.

Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij kinderen, door een overdaad aan bemoeienis van de ouders waardoor het kind onder constante stress te lijden heeft. Ook kan het voorkomen na een lang bezoek aan iemand, waarbij je jezelf tijdens de visite enorm zit op te winden. Als er daarna eczeem verschijnt, weet je dat je deze bezoekjes moet vermijden. Vermijd dus stress in alle vormen. Is sowieso beter voor de gezondheid…

Eczeemtrigger 4: Transvetten

Transvetten zijn triggers voor eczeem, maar ook verantwoordelijk voor talloze andere aandoeningen. In feite hebben we deze transvetten helemaal niet nodig: We kunnen ze missen als kiespijn! Transvetten zitten in heel veel producten, zoals koekjes, snacks en natuurlijk frituurproducten. Transvetten belasten de lever dusdanig, dat er heel veel giftige stoffen in het lichaam achterblijven waardoor verschillende ziektes en aandoeningen kunnen ontstaan, zoals eczeem.

Eczeemtrigger 5: Fruitschillen

De fruitschillen op zich zijn niet het probleem. Ze zijn erg gezond zelfs. Maar in de huidige productiemaatschappij waarbij alles houdbaar moet zijn en zo efficiënt mogelijk geproduceerd moet worden, is het gebruik van allerlei chemische bestrijdingsmiddelen de normaalste zaak van de wereld. De chemische stoffen blijven in de schil zitten, zelfs nadat je het heel goed wast. Deze ‘besmette’ fruitschillen kunnen eczeem aan de handen veroorzaken.

Eczeemtrigger 6: Handen invetten met vaseline

Als je je handen even snel in wilt vetten, wordt vaak gebruik gemaakt van een beetje vaseline. Maar vaseline is een bijproduct van de olie-industrie. Niet echt natuurlijk dus. Als we even terug gaan in de tijd, dan blijkt dat al sinds vele duizenden jaren de Zuid-Europeanen hun handen invetten met olijfolie. Extra Vierge natuurlijk.

De olijfolie beschermt de handen beter tegen water en helpt de eczeembulten een beetje onzichtbaar te maken. Dezelfde olijfolie kun je ook gebruiken als je wilt bakken. Kijk dan wel even op het etiket of het wel geschikt is om mee te bakken, want de soorten die hier niet geschikt voor zijn gaan dan transvetten produceren.

Eczeemtrigger 7: Te weinig zwavel

Je lichaam heeft zwavel nodig in een bepaalde basishoeveelheid. Als je niet genoeg zwavel binnenkrijgt, kunnen er allerlei ziektes ontstaan, met name huidziektes zoals eczeem, abcessen en steenpuisten. Zwavel kun je onder andere vinden in melk, eidooiers, citroen, sinaasappels, druiven, spinazie, paardenbloembladeren, venkel, weegbree en chicorei.

Eczeemtrigger 8: Water

waterHet klinkt misschien heel erg tegenstrijdig, maar ook water kan een trigger voor eczeem zijn. In een normaal geval, kan de huid zich prima weren tegen water, maar bij mensen die gevoelig zijn voor eczeem, is de huid aangetast waardoor het water de huid binnen kan dringen. Daardoor raakt de huid ontstoken en kan er eczeem ontstaan. Aan de andere kant is zeewater veel minder slecht voor je huid.

Wat kun je dus zelf doen?

Alle voorgaande punten zijn stuk voor stuk, of in combinatie met elkaar, triggers voor eczeem. Heel veel punten kun je dus zelf redelijk gemakkelijk in de gaten houden, en het gebruik van bepaalde producten verminderen of zelfs helemaal vermijden.

Daarnaast zijn er een aantal alternatieve geneeswijzen die inmiddels hun sporen verdiend hebben. Heel veel mensen hebben in de loop van de tijd baat gehad bij één of meerdere van de volgende oplossingen:

Genezende kruidenthee

Van de kruiden kervel, grote klit, malrove, de bloemetjes van het driekleurige viooltje en paardenbloembladen, kun je een heerlijke thee zetten. Deze thee werkt genezend tegen eczeem doordat de kruiden de lever en de nieren helpen om het verteringsproces beter te laten verlopen. Een beter verteringsproces betekent minder toxische stoffen in het lichaam, dus minder eczeem. In het algemeen help je dus je immuunsysteem om de giftige stoffen op een natuurlijke manier uit je lichaam te krijgen.

Sesam

Sesam, in de vorm van zaden of noten, is een natuurlijk geneesmiddel tegen eczeem wat al sinds mensenheugenis bekend is. Sesam bevat heel veel (gezonde) onverzadigde vetzuren en relatief veel vitamine E. Je kunt sesamzaadjes meekoken met, bijvoorbeeld, de rijst of gewoon in de salade doen. Ook is er een sesampasta, genaamd Tahin. Eigenlijk een pindakaas, maar dan van sesam.

Wellicht een goed idee voor het ontbijt of voor de lunch: Een stevige volkoren boterham met Tahin. Je kans op eczeem wordt dan fors kleiner en bestaand eczeem wordt bestreden!

Detoxen

detoxEen andere oplossing is, wel of niet in combinatie met het voorgaande, om je lichaam zo nu en dan eens te detoxen. Het klinkt misschien als een modeverschijnsel, maar je lichaam detoxen heeft wel degelijk een functie! Je lichaam, en speciaal je lever, heeft zo vreselijk veel te verduren, dat het sommige gifstoffen die je onvermijdelijk binnenkrijgt niet kan verwerken.

De gifstoffen worden dan opgeslagen in je lever en zorgen uiteindelijk voor een minder efficiënte werking hiervan. Maar wat heeft je lever nu met eczeem te maken? Als gifstoffen in het lichaam blijven hangen, en niet op de juiste manier verwerkt wordt, zoekt het een andere manier om het lichaam te verlaten. Goedschiks of kwaadschiks!

Dit resulteert in de meeste gevallen in een vorm van eczeem. Detoxen is niet alleen goed tegen eczeem, maar helpt je immuunsysteem om beter te kunnen functioneren, dus uiteindelijk ga je dan ook minder last hebben van andere ziektes.

Af en toe twee maaltijden achter elkaar alléén maar fruit eten, en heel veel water drinken, samen met citroensap en groene thee, is een prima oplossing. Daarentegen zorgt roken, drinken, koffie en gebruik van allerlei medicijnen voor een tegenovergesteld effect.

Dit gaat het detoxen weer tegenwerken. Detoxen alleen is dus niet voldoende. Alleen in combinatie met een gezond voedings- en leefpatroon kan detoxen een zeer positief hulpmiddel zijn voor je immuunsysteem.

Aardappelschillen

Dr. Vogel, juist ja, die van de homeopathische medicijnen, raadde de mensen met eczeem altijd aan om de plek in te wrijven met aardappelschillen. Vlak onder de aardappelschil zitten heel veel werkzame stoffen die helpen om de gifstoffen uit het lichaam te halen en de plek zelf te verzachten. Let er wel op dat je schillen neemt van biologische aardappelen, want in ‘normale’ aardappelen zitten té veel chemische stoffen zoals onkruidbestrijders.

Voorlopige conclusie

Wat bij jou eczeem veroorzaakt kan een combinatie van factoren zijn. De eerste stap is om goed te kijken naar je huidige voedingspatroon en daar aanpassingen in aanbrengen. Vervolgens ook kritisch kijken naar je omgeving of bepaald materiaal of medicatie niet eczeem prikkelt. Eczeem kan erg hardnekkig zijn, maar wanneer je de oorzaken kunt achterhalen zet je een grote stap naar herstel.

Wat veroorzaakt bij jou eczeem? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten. Interactie op de blog vind ik belangrijk! Voor meer informatie en artikelen, neem een kijkje op de eczeem blog.

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb soms last van eczeem in de buitenste ooghoeken,ik hed het het laatste half jaar niet meer gekregen!
  Sinds 2 maanden let ik goed op de suikers die ik binnen krijg en eet gezonder!
  Gebruik ook meer natuurlijke middelen voor huidverzorging,zoals aloe vera,olijfolie,zoete amandelolie,vitamine e creme.
  Ook gebruik ik kokosolie,eerst geurloos,maar sinds 2 dagen de exftra vierge,die heb ik ook onder mijn ogen gebruikt,de olijfolie ook!
  Maar sinds gisteren is de eczeem bij mijn ogen weer begonnen!
  Zou dit nu van de extra vierge kokosolie kunnen komen?
  Alvas bedankt,mvg Lisa

  1. Of dit van de extra vierge kokosolie komt, kan ik niet zeggen.

   In dit geval is het verstandig om eerst terug te gaan naar de basis. Ga eerst terug naar de oude situatie, en hou dit vol totdat de exces weer verdwenen is. verander dan 1 ding, en hou dit twee weken vol. Als de resultaten goed zijn, kun je weer iets anders veranderen.

   Als je alles in één keer verandert, zul je nooit weten welke stof de boosdoener was.

 2. Goed stuk om te lezen! Al weken kamp ik met jeuk die af en aan gaat maar altijd blijven er droge plekjes, jeuk en wondjes bestaan. Sinds een paar dagen alle geraffineerde producten vermeden (behalve gisteren ivm sinterklaas, en merk duidelijk verschil. Wel erg opletten geblazen. Mijn lijf is nu zo gevoelig dat zelfs de pindakaas te veel was 🙁

 3. Hoi,

  Ik ben een man van 35 en heb sinds 1,5 jaar eczeem op het geslachtsdeel, wat ik ook probeer (minder douchen, minder WARM douchen, 0% zeep gebruiken, vaseline, stoppen met roken en drinken, biodermal, verschillende middeltjes van de dokter), mijn probleem blijft terug komen en de dokter wil niet echt op zoek gaan naar een oorzaak.
  omdat naar haar zeggen "Er gewoon iets in die huid zit dat dit veroorzaakt" Ik ben niet de soort persoon om een zalfje te blijven smeren en maar hopen dat het ooit magisch weggaat, terwijl ik totaal geen aandacht besteedt aan de oorzaak bestrijding. Heeft iemand tips voor me of heeft iemand hetzelfde probleem? ik zit echt met de handen in het haar en het beinvloedt mijn levensplezier enorm!

  Groeten "a desperate person"

  1. Ik kan me heel erg goed voorstellen dat je hierdoor extreem gefrustreerd raakt.
   Het is een beetje 'gemakkelijk' van je huisarts om te zeggen dat het in je huid zit, en dat ze er niets aan kan doen. Je moet er dus maar mee leren leven.

   Ik raad je aan om een tweede mening van een andere, gespecialiseerde, arts aan te vragen.
   Ik wens je veel succes, en ik hoor graag wat deze tweede arts te melden heeft.

   1. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat het wellicht van lippenstift kan komen bij de desperate persoon. Neem me niet kwalijk 🙂
    Dus zoals beschreven over de vetten van vaseline lijkt het me mogelijk dat het de vetten van lippenstift kunnen zijn.
    Ik weet het niet, maar lijkt mij het meest mogelijk, sorry.

   2. Had ik vroeger rond de eikel en gebruik nu na het douchen al jaren een heel klein beet je Sudocrem rond de eikel en heb nooit geen last meer gehad

 4. Hi allemaal. Ik heb eigenlijk ook mijn leven lang eczeem gehad. Ik weet nu sinds een jaar of twee dat het komt door zuivel/lactose.
  Ik zou eigenlijk iedereen willen adviseren om naar een orthomoleculair te gaan die ook bioresonantie doet om uit te zoeken wat er voor jou lijf werkt en wat niet. Waar je tekorten aan hebt en wat je moet vermijden. Dit heeft mijn leven veranderd en het is echt de beste investering die je in jezelf kunt doen.
  Eind vorig jaar zat ik tegen een burn-out aan en kreeg ik eczeem tot halfverwege mijn wangen in mijn gezicht. Echte stress eczeem dus. (Het zat me tot hier, met de bijbehorende armbeweging;-) ) Ik ben ook sinds die tijd, veel gevoeliger geworden voor eten. waar ik eerder nog redelijk tegen kon, is het nu een no-go. Als ik nu bijvoorbeeld tarwe eet, (waarvan ik wist dat dat eigenlijk ook niet goed is voor mij, maar toch af en toe bleef eten omdat het gewoon bijna overal in zit en ik ook niet een intolerantie wilde krijgen,) krijg ik daar de volgende dag gelijk eczeem van ik mijn gezicht en duurt het twee a drie dagen voordat het weer uit mijn systeem is en minder wordt. Waar ik nog niet achter ben is soms de eczeem rondom mijn ogen die soms ineens opkomt.. blijkbaar toch nog iets stiekems verkeerd gegeten, of in bepaald soort make-up. Het heeft mij heel veel tijd en energie gekost om mijn levenspatroon zo aan te passen om bepaalde dingen gewoon echt niet meer te eten, maar ik ben heel blij waar ik nu ben en zit goed in mijn vel en ik weet nu echt waarom ik bepaalde dingen gewoon niet meer eet. En Oja , start een dagboekje met wat je eet , en schrijf de volgende dag op hoe je huid is. Dit heeft mij enorm geholpen, want zo Kun je precies zien of er een patroon ontstaat als je een bepaald soort ding eet. Succes!

  1. Dank voor het uitgebreid delen van jouw ervaringen, en voor de extra tips!
   Wordt erg op prijs gesteld!

 5. Mijn zoon heeft huisstof mijt allergie.
  Dit vind ik niet terug in bovenstaand artikel.
  Ik hoop dat je hier ook een antwoord op hebt.

 6. Mijn moeder had wel twee jaar erge exceem aan haar handen. De kloven sprongen steeds tot bloedens toe open. Ze durfde niemand meer een hand te geven en kon nauwelijks haar mes en vork meer vasthouden. Het werd steeds erger, waarschijnlijk door medicijngebruik voor haar diabetis.
  Zij is in drie weken tijd volledig genezen door een Chinese dokter. Ik kan dit iedereen aanraden met exceem. Geweldig!

  1. Hallo mijn man heeft ook heel erg exzeem op zijn oogleden.
   Zou je ons kunnen vertellen waar die Chinees dokter is dan kunnen wij er misschien ook heen gaan als het niet te ver uit de buurt is

   1. Goedendag
    Zou ik de gegevens vsn deze dokter ook mogen hebben. Ik loop al jaren met eczeem rond mijn ogen.
    Alvast dank daarvoor

  2. Beste;

   wil je mij alstublieft ook de naam en telefoonnummer doorsturen, ik kamp al een hele tijd met zware eczeem aanvallen met slaaploze nachten tot gevolg.

   Ik wil U daarvoor danken bij voorbaat.

 7. Ik heb ook al jarenlang last van eczeem en ik heb in die jaren nooit mn voedingspatroon veranderd. Bedankt voor deze tips! Ik snap niet waarom mijn huisarts mij dit nooit verteld heeft, ik heb alle soorten hormoonzalven gehad die er maar waren en toen ging het even goed, maar nu is het weer teruggekomen.
  Nu school weer begonnen is, is het nog erger dan voorheen. Ik krijg het nu vooral in het weekend wanneer ik ook paard rijd. Velen zeggen dat het allergische reactie is wat tot uiting komt door middel van exzeem, mede door mijn hoge stress door school. Is een allergie ook een oorzaak van exzeem? Kan het inderdaad later pas tot uiting komen, bijvoorbeeld in het weekend? Of ligt het toch aan mijn voedingspatroon?

  Groeten een wanhopig 20 jarig meisje

  1. In jouw geval kan de trieer van alles zijn. Stress speelt een rol, evenals het voedingspatroon.
   Misschien een overweging om een weekend géén paard te rijden, om te kijken hoe je daarop reageert?
   Wellicht een afspraak met een allergoloog?

  2. ik ben eczeem beginnen krijgen op mijn 44 jaar,een jaar geleden,ik ben allergietesten aan het doen bij een dermatoloog waaruit blijkt dat ik al voor 16 dingen allergisch blijk te zijn(testen zijn nog niet klaar)waaronder voedingsallergieen,ik ga daarna naar een dietist op advies van dokters en ik geloof echt dat mijn eczeem daardoor gaat verbeteren

 8. Hoi ik ben Jan van Assen, en heb al 30 jaar op gezette tijden hinder van eczeem, vooral rond de knieën, handen en armen. krijg er een hele milde Triamconolomcreme voor met maar 0,1% werkzamer stof.
  Twee dagen even de plekken licht insmeren en t is weer een week weg.
  Totdat . . .ik enkele weken geleden las dat Sesamolie (de pure BIOLOGISCHE!!!) een uitmuntend middel zou zijn voor mijn klachten.
  EN YES!! Tot nu toe gaat het al stukken beter.
  Soms zijn er wel na 3 of 4 dagen plotselinge aanvallen van jeuk. Dan wrijf ik eerst krachtig met een oud en ruw washandje over de huid.
  De rode vlekken annex afschuwelijke jeuk proberen dan mij te terroriseren.
  Maar dan pak ik gauw de fles met de Biologische Sesamolie (halve liter kost bij de Ekowinkel nog geen 6 euro).
  En voillà.....ogenblikkelijk, echt waar, binnen 1 minuut verdwijnt de jeuk al!!
  En de rode vlekken zijn na enkele uren voltooid verleden tijd!
  VRAAGJE: Toevallig hoorde ik vandaag dat Arachide- af Aardnootolie(pinda-olie dus haha) ook een subliem middel zou zijn.
  Wie van jullie weet daar iets meer van?
  Tot nu toe lijkt mij Sesamolie echter nog krachtiger te werken
  Of zo je beide oliën kunnen mengen?
  Zomaar wat vragen die ik even aan jullie voorleg
  In ieder geval heb ik goede hoop, dat ik de hormonenzalf van de "dokter" vrijwel niet meer nodig zal hebben.
  In ieder geval ben ik erg dankbaar voor deze voortreffelijke en natuurlijke oplossing , die eliminatie van mijn eczeem inhoudt!

  1. Wat een mooi resultaat, Jan!

   Zijn er andere lezers die ervaring hebben met het toepassen van Biologische Sesamolie bij eczeem?

 9. Hallo,

  voeger had ik veel last van astmatische bronchitis en eczeem.
  Ik ben over de klachten heen gegroeid en toen ik een jaar of 25 was waren de meeste klahcten verdwenen.
  Toen ik een jaar of 56 was kreeg ik ineens een plekje op mijn rug ( zo een waar je bijna niet bij kunt ) en daar begon de ellende weer.
  Nu ( ik ben bijna 60 jaar ) zit het over mijn hele lichaam en heb er vooral in de periode vanaf oktober tot mei last van.
  Nu mijn vraag kan het ook te maken hebben met hormoonspiegeling,
  Dit omdat het met het volwassen worden over ging en nu terug komt.
  Kan er dan eventueel de hormoonspiegel aangevuld worden?

 10. misschien dermel? ik gebruik het sinds kort voor een ontsteking/ wondje op mn kin in de huid die om de zoveel tijd weer terugkomt en dan weken duurt voordat het weer dicht is.
  Die zalf is beregoed en helpt heel snel de wond weer dicht te krijgen en rustig te maken. Er staat op de bijsluiter dat het ook voor exzeem en voor nog meer dingen goed is. Ben best kritisch, maar deze zalf helpt echt bij mij. Beetje duur dat wel

 11. Door een liefdesbreuk met klein plekje begonnen en nu kuiten beide benen helemaal rood! Veel jeuk ook al ben ik naar dermatoloog geweest maar al die zalven hebben geen baat! Ik smeer in met lotion 2x per dag . Spanning op die plekken en ook warmte!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share