Voedingsadvies

Laatste Update: 3 juli 2016

De 8 gezondheidsvoordelen van Goji bessen

De 8 gezondheidsvoordelen van Goji bessenDe 8 gezondheidsvoordelen van Goji bessen

Goji bessen zijn wellicht één van de meest bekende superfoods, en niet zonder reden. Niet alleen kom je online overal reclame tegen voor deze dieprode bessen, ze werden zelfs voorgesteld op de televisie, bijvoorbeeld op de Dr. Oz show.

Nu wil dat alleen natuurlijk niet zeggen dat ze per se bijzonder gezond zijn, want er worden wel meer producten verkocht die weinig doen behalve dan de zakken van de fabrikanten vullen.

Bij Goji bessen is er echter een gegronde reden waarom ze zo populair zijn. Nu weten we al dat alle bessen gezond zijn, maar als je Goji bessen vergelijkt met bosbessen of aardbeien, zul je al gauw tot de conclusie komen dat deze superfoods veel meer voedingsstoffen bevatten dan zelfs de gezondste bessen. In dit artikel wil ik graag met je doornemen waarom deze bessen juist zo gezond zijn en hoe ze jou kunnen helpen je gezondheid te verbeteren!

Laten we beginnen...

Wat zijn Goji bessen eigenlijk?

Voordat ik direct in de gezondheidsvoordelen duik, wil ik je eerst even aan deze exotische vrucht voorstellen. Goji bessen komen traditioneel gezien uit Azië. Vanuit dit gebied worden ze tegenwoordig ook nog geëxporteerd. In Nederland heet de Goji bes overigens de boksdoorn. De struik zelf behoort tot de nachtschadefamilie en is ook in sommige gebieden van Noord-Amerika te vinden.

De bessen zijn in Nederland doorgaans gedroogd verkrijgbaar, voornamelijk vanwege de lange weg die ze afleggen om hier te komen. Hoewel vergelijkbaar met krenten, zijn gedroogde Goji bessen toch wat frisser en zuurder. De bes is dieprood van kleur en normaal gesproken ongeveer 2 cm lang.

Let op: mensen met een overgevoeligheid voor planten uit de nachtschadefamilie (zoals aardappelen, tomaten en aubergine) moeten ook de Goji bes vermijden om eventuele overgevoeligheidsreacties te voorkomen!

En waarom is de Goji bes nu zo gezond?

Waarom zijn Goji bessen zo gezond afbeelding

1. Rijk aan antioxidanten en andere voedingsstoffen

Goji bessen, net als de meeste andere superfoods, zijn ontzettend rijk aan antioxidanten en helpen zodoende je immuunsysteem te verbeteren. Deze stoffen helpen het lijf ook te vechten tegen chronische ontstekingen en gaan vrije radicalen tegen. Anders dan reguliere bessen (die toch ook al om hun gezondheidsvoordelen bekend staan - zoals bosbessen) bevatten Goji bessen echter veel grotere hoeveelheden antioxidanten en voedingsstoffen en gaan zo oxidatieve stress tegen.

Wat bijzonder is, is ook hun grote gehalte eiwit (maar liefst 4 gram per portie!) en ze bevatten alle essentiële aminozuren evenals ruim 20 sporenelementen. Per gram bevatten deze bijzondere bessen zelfs meer bèta-caroteen dan wortels en ook meer ijzer dan spinazie. Goji bessen zijn dan ook een geweldig natuurlijk supplement bij een ijzertekort.

2. Bevorderen het imuunsysteem

Goji berren zijn op het gebied van vitamine A en C vergelijkbaar met andere bessen. Bessen zijn een uiterst goede bron van deze vitamines. Vitamine A en C zijn gelinkt aan een sterker immuunsysteem en kunnen zelfs ziekten zoals kanker tegengaan.

Goji bessen zijn het rijkst in de zogenaamde carotenoïden. Deze verbindingen vernietigen kankercellen, stoppen de groei van bepaalde tumoren, kunnen chronische ontstekingen tegengaan en reinigen het lichaam van gifstoffen.

De voordelen van Goji bessen strekken zich zelfs uit tot aan het spijsverteringssysteem, hersenen, lever en zelfs de geslachtsorganen. En wist je dat je zelfs huidkanker met voeding kunt bestrijden? Goji bessen verhinderen de verdere groei van kankercellen en hebben anti-aging eigenschappen, waardoor ze ook huidkanker kunnen helpen bestrijden en voorkomen.

3. Een gezonde huid met Goji bessen

Goji bessen zijn rijk aan bèta-caroteen, een pigment dat je kunt vinden in planten, en wat een gezonde huid bevordert.

In onderzoeken op dieren is gebleken dat Goji bessensap de activiteit van antioxidanten sterk verhoogt en zo huidaandoeningen tegengaat en zelfs de schade van UV-licht kan verminderen.

Zo blijkt dus dat Goji bessensap ideaal is om de schade van vrije radicalen (veroorzaakt door de zon) tegen te gaan. Mensen die een verhoogde kans hebben op huidkanker of andere aandoeningen van de huid zijn gebaat bij een dagelijkse consumptie van het sap.

4. Goed voor de ogen

Goji bessen beschermen tegen degeneratie van de ogen, wat in oudere mensen vaak de voornaamste oorzaak is van blindheid. Deze superfood bessen zijn juist door hun krachtige werking tegen vrije radicalen een natuurlijke behandelingsmethode voor de ogen.

Een recente studie heeft aangetoond dat 90 dagen lang Goji bessensap drinken ervoor kan zorgen dat de ogen langdurig worden beschermd, omdat stressverbindingen worden gereduceerd en hypopigmentatie wordt voorkomen. Andere onderzoeken hebben ook laten zien dat deze bessen als natuurlijk middel kunnen dienen voor de behandeling van glaucoom.

5. Gaan insulineresistentie en diabetes tegen

Goji bessen zorgen voor een langzame vrijlating van de suikers in het bloed. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Verschillende studies hebben dan ook laten zien dat de bessen insulineresistentie verminderen omdat ze de cellen gevoeliger maken voor insuline en bovendien hypoglycemische effecten hebben. Dus als je al van de arts gehoord hebt dat je insulineresistentie of zelfs al pre-diabetes hebt, dan zijn Goji bessen een ideale keuze als ze onderdeel uitmaken van een gezond dieet. Natuurlijk zijn ze hierdoor ook perfect geschikt voor diabetici.

Omdat diabetes tot een echte epidemie geworden is, is het belangrijk dat hier een natuurlijke oplossing voor gevonden wordt. Ondanks dat de meeste artsen nog altijd veel te snel naar medicatie grijpen, zijn er ook natuurlijke middelen beschikbaar om diabetes onder controle te houden. Je dieet en je gewicht spelen hierbij een grote rol. Goji bessen kunnen hier een eerste stap in zijn, maar werken natuurlijk niet als je dieet niet ook hetzelfde doel ondersteunt.

6. Een ontslakkend effect

In combinatie met drop en andere kruidenextracten, worden Goji bessen gebruikt om de lever effectief te reinigen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan tijdens een vastenkuur. Om deze zelfde reden worden de bessen vaak ook gebruikt in soepen en pap voor mensen die een extra boost nodig hebben.

Voor zowel de lever als de nieren, is er praktisch geen beter voedingsmiddel dan Goji bessen, omdat deze de vitaliteit en kracht van deze organen herstellen. Door deze eigenschappen kunnen de bessen ook gebruikt worden als natuurlijke behandeling bij nierstenen en als middel om het bloed te reinigen.

7. Een goed humeur en meer energie

Recentelijk is er een studie gepubliceerd in het Journal of Alternatie and Complimentary Medicine, waaruit blijkt dat het sap van de Goji bessen het energieniveau, je humeur en zelfs de gezondheid van je spijsvertering kan verbeteren. De deelnemers hebben al na 2 weken van het drinken van het sap aangegeven dat ze een beter humeur hadden en hun algemene welzijn was verbeterd. Ook merkten ze op dat ze meer energie hadden en dat hun spijsvertering naar behoren werkte, iets wat daarvoor wel eens te wensen overliet. Tip: Eet een handjevol Goji bessen voor het sporten voor meer energie en uithoudingsvermogen!

8. Bestrijden onvruchtbaarheid

Het waren de Chinezen die in hun traditie de Goji bessen gebruikten (en ook nu nog steeds gebruiken) voor hun gezondsheidsvoordelen voor het reproductieve systeem en de verhoogde vruchtbaarheid. Er wordt aangenomen dat Goji bessen de vruchtbaarheid verbeteren door het aantal zaadcellen in het sperma te verhogen. Onvruchtbaarheid bij vrouwen werd tijdens één studie overigens ook verbeterd, samen met een aandoening die verhinderde dat vrouwen normaal ovuleren.

In de Chinese traditie worden de bessen gebruikt om 'Yin' in balans te brengen, dit is het zogenaamde vrouwelijke aspect van lichaam en geest. Heb je zelf problemen met je vruchtbaarheid of lijd je als man onder een laag aantal zaadcellen, dan kun je met 15 gram Goji bessen per dag volgens onderzoeken al een verbetering zien in de balans van je hormonen.

Uit deze studies kan worden afgeleid dat deze felrode bessen de sekshormonen stimuleren, beschermen tegen DNA-schade, het voortplantingssysteem versterken en bovendien het aantal zaadcellen in het sperma van mannen kunnen verhogen. Dit ondersteunt dan ook de traditie van de Chinezen in het bestrijden van onvruchtbaarheid van Goji bessen.

Tot slot...

Goji bessen hebben ongetwijfeld nog veel meer gezondheidsvoordelen dat de voordelen die ik hierboven heb vermeld. Het is dan ook niet voor niets dat ze een van de best verkochte superfoods zijn.

Maar denk eraan, je kunt een aantal supergezonde voedingsmiddelen aan je dieet toevoegen, en wellicht heb je hier tijdelijk zelfs baat bij, maar op den duur gaat dit natuurlijk niet werken. Je kunt goede resultaten boeken, maar dan moet je de 'superfoods' wel ondersteunen met een gezond dieet.

Eet daarom lekker veel fruit en groente, volkoren granen, zoete aardappelen en bonen, en voeg hier dagelijks nog wat extra Goji bessen aan toe voor een extra gezondheidsboost. 15 gram per dag van de gedroogde bessen is al voldoende, want ze mogen dan wel tot de superfoods behoren, maar daar zit ook een aardig prijskaartje aan vast.

Maak ze daarom onderdeel van een gezonde levensstijl voor optimale resultaten!

Heb jij al ervaring met Goji bessen? Deel dit dan in de comments!

Bronnen:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25552899

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20354657

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21169874

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18447631

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16563441

 

 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Er is nog een bijkomend voordeel van goji bessen.
    Ik eet iedere ochtend in mijn 'krachtvoerontbijt' ( chia, lijnzaad hennep,
    goji, blauwe bes in een beetje yoghurt met wat sap) gojibesen.
    Omdat ik verhoogde kans op diabetes heb wordt o.a. regelmatig de bloeddruk gecontroleerd. De laatste keer 75 om 120. Ik ben 64.

  2. Tot gisteren nam ik altijd elke ochtend müsli met joghurt en goji bessen, kom ik erachter dat je dat het niet geschikt is bij zwangere vrouwen en ik ben al bijna 6 maanden zwanger. Ben maar gestopt, vind het wel vreemd dat goji bessen niet op het lijstje met voedingsmiddelen staan die je niet mag eten tijdens je zwangerschap.

  3. Na het eten van iets de nachtschade plantenfamilie krijg ik altijd wat rosaceauitslag op m'n gezicht. Dus ben al tijdlang gestopt met dergelijk voedsel. Gojbessen had ik voor een recept nodig en las hoe gezond ze zijn. Maar...ook dat ze van de nachtschade familie zijn!! Vijand dus voor mensen met rosacea?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share