Nachtschade

2017-01-18T02:09:30+01:00september 22nd, 2013|Voedingsadvies|11 Reacties

Laatste update: door

Nachtschade

Nachtschade. De naam klinkt al erg mysterieus en zelfs een beetje griezelig en onheilspellend. Er zijn steeds meer diëtisten en onderzoekers die met het advies komen dat ‘nachtschades’ vermeden zouden moeten worden. Om iets meer informatie over nachtschade te verzamelen heb ik hier gegevens van wetenschappers, tuinbouwers, medische onderzoekers, en macrobiotische bronnen verzameld om eens te kijken of nachtschade nu echt schadelijk is voor de gezondheid.

We kijken naar de feiten en fabels over nachtschade planten, hun kenmerken, geschiedenis, effecten en waarom zoveel mensen toch altijd weer hunkeren naar nachtschade gewassen.

Wat is nachtschade precies?

Tomaten, gewone aardappelen, rode en groene paprika, de "hete" pepers zoals chili en paprika, evenals aubergine behoren tot de nachtschade familie, een botanisch plantengeslacht dat luistert naar de naam Solanaceae.

Binnen dit botanische plantengeslacht vallen ook tabak, giftige belladonna, en een paar andere giftige planten. Volgens onderzoeker, auteur en Cornell University instructeur, Norman F. Childers, in zijn wetenschappelijk verslag “De Nachtschade en Gezondheid” is de oorsprong van het woord "Nachtschade" niet duidelijk.

Hij legt uit dat oude Engelse teksten deze planten als nachtschade beschreven vanwege hun karakter. Een andere vertaling van deze beschrijving zou kunnen betekenen dat er van deze planten wordt verondersteld dat ze 's nachts actiever zijn dan overdag.

Nachtschade werd in de geschiedenis regelmatig voor slechte doeleinden is gebruikt. Vandaar ook dat zowel de bevolking als wetenschappers er voorzichtig mee waren. Nachtschade werd gebruikt in sjamanisme, hekserij, en zelfs moord en zelfmoord. Sommige nachtschade planten worden gebruikt als een ingrediënt in krachtige verdovende medicijnen en slaappillen. Het is regelmatig vermeld dat de nachtschade planten hoge hoeveelheden alkaloïden bevatten. Deze alkaloïden zorgen ervoor dat de botten calcium verliezen en andere mineralen en spoorelementen uit het lichaam worden geweerd.

[pullquote]Steeds meer artsen en voedingsdeskundigen adviseren dat mensen die last hebben van verschillende symptomen van artritis nachtschadeplanten volledig uit hun dieet halen.[/pullquote]

Geschiedenis

Zoals al eerder gezegd worden nachtschadeplanten al vele honderden jaren gebruikt. De wolfskers of belladonna is een uiterst giftige plant. Deze wordt nog steeds medisch gebruikt, net als andere ingrediënten uit nachtschade planten  zoals scopolamine en hyoscyamine. De atropine van belladonna werd in 1830 geïsoleerd.

Verschillende types

Giftige alkaloïden komen in alle planten van de nachtschadefamilie voor. Twee alkaloïde groepen zijn solanine en tropanen. Deze verbindingen worden in verschillende hoeveelheden in nachtschadeplanten gevonden en in verschillende hoeveelheden in verschillende delen van de planten. De alkaloïden die worden gebruikt in drugs zijn vooral tropanen.

Tabak is een nachtschadeplant die alkaloïde nicotine produceert. De coca plant produceert alkaloïde cocaïne. Beide hebben medicinale toepassingen, maar worden ook gebruikt als populaire drugs.

Vaststellen van alkaloïden

Een kenmerk van alkaloïden waardoor je weet dat ze aanwezig zijn in een voedingsmiddel is een bittere smaak. Het is echter wel mogelijk om de alkaloïden die je binnenkrijgt bij het eten van nachtsch