Rosacea

Laatste Update: 30 maart 2016

8 tips om Rosacea in de hand te houden

8 tips tegen rosacea

Rosacea is een aandoening wat een beetje op jeugdpuistjes lijkt. Een huidziekte waarvan de medische wetenschap nog niet weet waar de oorzaak hiervan aan toe te schrijven is. Een afdoende medicatie hiervoor is dus ook niet voorhanden. Je hebt op bepaalde plekken pukkeltjes en bultjes die soms jeuken als een gek.

Het grote verschil tussen rosacea en acne ligt in het feit dat er geen sprake is van mee-eters en dat je deze dus ook niet handmatig kunt verwijderen. Wat overigens heel slecht is, maar dat is een ander verhaal, een ander artikel.

Laat ik eerst even met het slechte nieuws beginnen: Rosacea gaat niet meer over, je kunt er niet van genezen.

Het goede nieuws: Je bent beslist niet de enige die hier last van heeft, ook al ben je snel geneigd om dit te denken. Er zijn namelijk heel veel methodes om het in de hand te houden, zodat het zo weinig mogelijk de kop op gaat steken.

Je kent vast wel iemand die een hele grote, rode neus heeft. Het grapje is altijd dat het van de drank zou komen, maar niets is minder waar. Zo’n grote, rode neus is namelijk ook een vorm van rosacea.

Volgende keer dus niet meer lachen, maar een beetje medeleven tonen. De persoon kan er zelf echt niets aan doen!

Zoals gezegd, rosacea is niet te genezen, maar als je er niets aan doet kan dit wel uit de hand gaan lopen. Ik wil hierbij een aantal tips en trucs met je delen, handige weetjes om je rosacea triggers te vermijden en de rode vlekken te verminderen en dan op een natuurlijke manier.

Let op met temperatuurwisselingen

Zeker in het voorjaar en het najaar heb je veel te maken met temperatuurswisselingen. Binnen heb je het lekker warm en buiten is het een stuk kouder. Hierdoor heeft je lijf veel temperatuurwisselingen te verwerken. Dit is erg slecht voor je huid, en speciaal voor de mensen die last hebben van rosacea.

Het is een bekend feit dat met name in de winterperiode de rosacea altijd erger wordt.

Mijn advies voor de winterperiode: Maak het binnen wat minder warm, zodat de overgang wat minder abrupt is. Ook is het verstandig om je gezicht zoveel mogelijk af te dekken om je gezichtshuid te beschermen tegen de koude wind.

Voor de zomer geldt het omgekeerde, zet je airco van de auto niet op standje maximaal maar zorg ervoor dat de temperatuurverschillen beperkt blijven. 

Sporten is gezond, zweten niet…

Sporten is gezond, en wordt ook altijd aangeraden om je lichaam op deze manier in conditie te houden. Maar als je gaat sporten, ga je ook zweten. je lichaamstemperatuur gaat omhoog. Na het sporten moet je weer naar buiten, waar het fors kouder is. Door dat warmte-koude effect kan je rosacea weer verergeren.

Eigenlijk hetzelfde effect als omschreven in het vorige punt. Hier is het dus ook van groot belang dat je met name je gezicht goed afdekt om je huid te beschermen tegen deze temperatuur-shock. 

Make-up?

Als je last hebt van rosacea, dan heb je misschien wel de neiging om zoveel make-up te gebruiken, zodat je huid er weer normaal uitziet, maar hier wil ik toch even een paar kanttekeningen bij zetten. De make-up en huidverzorgingsproducten van de grote merken beloven altijd heel erg veel, maar in de praktijk wordt dit zelden waargemaakt.

Lees de achterkant van de pot of fles maar eens: de meeste producten zitten vol met parfums, geurstoffen en andere agressieve en chemische middeltjes.

Hier wordt je huid sowieso niet erg blij van. En helemaal voor de rosaceahuid is het gebruik hiervan funest. Er bestaan gelukkig producten die geen alcohol, parfums of plantenextracten bevatten. Deze producten kun je véél beter gebruiken als je dan toch make-up wilt gebruiken. Het is even zoeken, en ze zijn niet goedkoop, maar beslist de moeite waard. Voorbeelden van merken zijn: Ellis Faas’ en ‘Dr. Brandt’.

Als je een huidproduct gebruikt, en je voelt dit product prikken op je gezicht, was het er dan direct weer af. Producten die prikken, branden en vervelend aanvoelen zijn beslist geen goed teken. Een ander probleem ga je waarschijnlijk krijgen met waterproof make-up.

Waterproof make-up hecht zich beter aan je gezicht, zodat het ook in de regen blijft zitten.

Maar om dit voor de nacht weer te verwijderen, moet je harder schrobben dan normaal. Een andere optie is om remover te gebruiken, maar dit irriteert het gezicht weer. Beide mogelijkheden om je gezicht voor de nacht weer schoon te maken zijn funest voor je huid en zullen dus rosacea weer de kans geven zich te uitten.

Alcohol: Niet doen!

Rosacea ontwikkelt zich het beste als je lichaam erg warm is. Een avondje even doorzakken met de bijbehorende hoeveelheid alcohol is precies wat de rosacea graag wil. Je lichaam verwarmt zich, je bloedvaatjes gaan open staan en je hebt direct weer last van vervelende bultjes, pukkeltjes en een rood gezicht. Dit geldt ook voor het drinken van wijn, en dan met name rode wijn.

Niet alleen de alcohol in rode wijn triggert de rosacea, maar ook de andere stoffen die alléén maar in rode wijn voorkomen. Als je dan toch (met mate) alcohol wilt drinken, raad ik je aan om witte wijn of champagne te drinken.

Zuivel is uit den boze!

Uit een recent onderzoek, uitgevoerd door Amerikaanse wetenschappers, is duidelijk gebleken dat zuivelproducten de rosacea alleen maar erger maken. Niet alleen de melk, maar ook de kwark, het ijsje, de yoghurt en de kaas kun je beter laten staan.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik hier tegenstrijdige reacties op heb gekregen. Bij sommige mensen maakt het eten en drinken van zuivel niets uit, bij anderen is er wel degelijk een verschil te merken. Dit is dus een kwestie van uitproberen.

Laat de zuivel eens een hele week staan, en bekijk wat bij jouw het resultaat is.

Vermijd stress

Het is een bekend feit dat stress heel veel invloed heeft op je lichaam. Stress heeft onder andere invloed op het functioneren van je lichaamsfuncties, waarvan sommige in ‘stand-by’ stand gaan waardoor ze niet meer optimaal kunnen werken. En slecht werkende lichaamsprocessen gaan zich op een bepaald moment wreken in ziektes en aandoeningen.

Het zal dus geen verrassing zijn dat ook stress een grote invloed heeft op rosacea.

Probeer dus op alle beschikbare manieren de stress te vermijden. Leer jezelf om te gaan met stress en bedenk altijd dat je geen stress hoeft te hebben over zaken waar je toch niks aan kunt veranderen. En heb je toch een keer flinke stress? Zorg dan dat je daarna voldoende tijd neemt om weer te ontspannen.

Een lichaam die constant onder druk van stress staat, zal beduidend slechter presteren.

Mythe over chocolade eten

Er wordt altijd gezegd dat chocolade eten acne en rosacea uit zal lokken. Dit is nooit wetenschappelijk bewezen, maar toch hebben mensen baat bij de chocolade-onthouding. Bij de een werkt het niet, bij de ander weer wel.

Tip: Probeer eens een paar weken van de chocolade af te blijven, en kijk wat het resultaat is. Geen verschil? Dan kun je weer lekker een chocoladereep gaan eten. Wel een verschil? Tsja, dan is er geen andere keus dan de chocolade-consumptie fors te verminderen.

Dermatoloog

Mensen met rosacea die naar de huisarts gaan, blijven daar in de meeste gevallen hangen. Volgens de huisarts is rosacea vaak niet een reden om iemand door te sturen naar een specialist. Je blijft dan doormodderen met potjes dure crème en middeltjes die waarschijnlijk toch niet zullen werken.

Blijf bij je huisarts dus hameren op een doorverwijzing, want waarschijnlijk kan een specialist, een dermatoloog in dit geval, de situatie veel beter inschatten.

Deze kan eventueel een behandeling starten die in veel gevallen wél zal werken. Geen kwaad woord over de huisarts, want deze doet beslist goed werk, maar een dermatoloog is nu eenmaal beter op de hoogte van dit soort aandoeningen en zal je daarom ook serieuzer nemen.

Nog een aantal kleinere tips

 • Zorg dat je huid gehydrateerd blijft. Drink dus veel water en bescherm je huid tegen uitdroging door een vette crme op je huid te smeren. Een droge huid is sneller geïrriteerd, en Rosacea zal dus eerder de kans krijgen om zich te manifesteren. Ook zal een droge huid sneller jeuken, waardoor je gaat krabben.
 • Bescherm je huid heel goed tegen de zon. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en zorg dat je in de schaduw blijft tijdens de uren dat de zon het sterkst is. Dus tussen 12 en 4 uur niet in de volle zon gaan zitten!
 • Als je huidverzorgingsproducten koopt, kijk dan even op de ingrediëntenlijst. Mijn stelregel: hoe minder ingrediënten hoe beter, en als je een ingrediënt niet uit kunt spreken, dan niet kopen.
 • Bij het testen van een nieuw huidverzorgingsproduct is het verstandig om dit even op een onopvallend stukje huid te proberen. Mocht er een vreemde reactie volgen, dan is de schade beperkt.
 • Was jezelf zonder zeep, met koud of lauw water. Warm water droogt je huid uit! Het wassen doe je het liefst met je handen. In ieder geval geen washandje, want dit zal de huid irriteren. In ieder geval nooit te hard wrijven.

Tot slot…

Rosacea is een huidaandoening waar je je hele leven mee te maken zult hebben. Maar met bovenstaande tips heb je de mogelijkheid om het zoveel mogelijk in de hand te houden. Gewoon een aantal tips proberen gedurende een aantal weken, en daarna het resultaat beoordelen. Proberen kan in ieder geval helemaal geen kwaad.

.

Bronnen:

http://www.quasix.eu/pdf/4-1/Update_Rosacea_9.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Nog een kanttekening:
  Twee jaar geleden Rosacae gediagnostiseerd. Enigszins onder controle gekregen met verschillende zalfjes. Zwelling, roodheid, ruwheid van de neus echter bleef.
  Nu, twee jaar later darmtumor gediagnostiseerd en operatief verwijderd. Kort na de operatie bleek Rosacae volledig verdwenen en had mijn neus weer een normale vorm!

  2.
  Champagne is absoluut af te raden omdat de champagne wijngaarden zich bevinden op de voormalige (chemische) stortplaatsen van Parijs.
  De batterijen en ander chemisch afval liggen gewoon aan de oppervlakte tussen de wijnranken!!!
  Neem daarom als gezond alternatief biologische Prosecco; minstens net zo lekker!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share