Rosacea en voeding

Laatste Update: 30 maart 2016

Rosacea en Histamine

Rosacea en istamine

Er is op deze blog al heel wat geschreven over Rosacea, een erg vervelende aandoening wat beslist niet bedreigend is voor je gezondheid, maar wel heel erg vervelend is. In extreme gevallen kan het een fikse stempel drukken op je eigen zelfvertrouwen en op je sociale leven.

Je leest regelmatig dat een histamine-vrij dieet dé oplossing voor Rosacea zou zijn. Maar wat is histamine en hoe komt dat in je lichaam? Maar eerst even wat over de aandoening Rosacea zelf.

Wat is Rosacea?

Rosacea is een huidziekte die bij ongeveer 10% van de Nederlanders voorkomt. Het meeste bij volwassenen waarbij de eerste symptomen verschijnen tussen het 30ste en het 60ste levensjaar. In de meeste gevallen betreft het mensen met een lichte huidskleur, dus vooral in het noordwesten van Europa komt deze huidziekte heel veel voor. Overigens betreft het vaker vrouwen dan mannen die last hebben van Rosacea. Maar als het een man is, dan zijn de klachten vaak wel erger.

Rosacea is een chronische ziekte die zich meestal openbaart in 3 fases:

De eerste fase: Blozen

Blozen hoort bij het dagelijkse leven en is heel normaal. Maar als het blozen urenlang aanhoudt, is er een probleem. Met name op de wangen, maar meestal ook op de rest van het gezicht, worden dan hele kleine bloedvaatjes zichtbaar. Normaal verdwijnt dit weer heel snel, maar in dit geval blijven deze bloedvaatjes urenlang zichtbaar. In deze fase kan koude wind en water pijnlijk aanvoelen.

De tweede fase: Rode bultjes

Naast de eerder genoemde, langdurige roodheid, komen er in deze fase ook kleine puistjes en rode bultjes bij. Met name op de wangen, maar dit kan ook in de rest van het gezicht voorkomen.

De derde fase: Ruwe en dikke huid

De huid wordt nu dikker en veel ruwer. Er ontstaan pukkels die groter zijn dan de vorige fase. Het dikker worden van de huid kan zo erg worden, dat het gezicht er van begint te vervormen.

Ondanks het feit dat Rosacea een chronische huidaandoening is, blijft het overgrote deel van de patiënten hangen in de eerste of de tweede fase. Tenminste, als er actie wordt ondernomen in de vorm van medicatie en/of aanpassing van het voedingspatroon. Na de juiste behandeling zullen de symptomen fors afnemen of zelfs verdwijnen. Maat als je daarna de medicatie, in de vorm van bijvoorbeeld een zalf of een crème, weer stopt, zal de rosacea onherroepelijk weer terug komen.

Wat is Histamine?

Histamine is een zogenaamde biogene amine. Deze stoffen komen van nature voor in zowel dierlijke als in plantaardige producten, maar wordt ook door het eigen lichaam aangemaakt. Alle Biogene Amines zijn stoffen die door de cellen van het lichaam, of eigenlijk door levende organismen, aangemaakt worden. Deze stoffen hebben een grote invloed op verschillende functies van het lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ademhaling, de bloedsomloop, de spijsvertering en het hartritme.

Histamine is waarschijnlijk wel de meest bekende Biogene Amine die we kennen. Op het moment dat er té veel Histamine in ons lichaam zit, heeft dit een directe invloed op een aantal belangrijke lichaamsfuncties. De bloedvaten zetten bijvoorbeeld uit en het weefsel wordt dikker. Het lichaam begint op te zetten, tenminste de huid, de slijmvliezen en ook de gewrichten.

Dit kan resulteren in één of meerdere van de volgende klachten:

 • Benauwdheid, verkoudheid en slijmvorming
 • Huidklachten, met name galbulten en eczeem
 • Duizelingen
 • Hoofdpijn
 • Buikklachten, een verstoorde of slechte stoelgang.
 • Overgewicht
 • Hartoverslagen, hartkloppingen of hartproblemen in het algemeen.


Het is beslist niet zo dat er direct problemen ontstaan op het moment dat er histamine in je systeem zit. Histamine is altijd aanwezig in je lichaam en het niveau kan stijgen tot een bepaalde waarde, een drempelwaarde, voordat er klachten ontstaan. Deze waarde is voor iedereen weer anders. Dit is onder andere afhankelijk van de bouw van je lichaam en je algemene gezondheid. Deze persoonlijke grenswaarde, de tolerantiewaarde, kan overigens in stressvolle periodes fors dalen. Alweer een reden om stress zo veel mogelijk te vermijden.

Als je persoonlijke grenswaarde heel laag ligt, dan spreken we van een histamine-intolerantie. Met andere woorden: Een relatief kleine hoeveelheid histamine kan direct al voor problemen zorgen. De enzymen in de darmen zijn in zo’n geval niet in staat om snel genoeg de aangevoerde histamine weer af te breken, waardoor het teveel aan histamine in de bloedbaan terecht komt.

Een teveel aan histamine in je lichaam kan twee oorzaken hebben:

Histamine-intolerantie of overgevoeligheid
Door de eerder genoemde histamine-intolerantie is de grenswaarde supersnel bereikt waardoor het overtollige histamine in de bloedbaan terecht komt.

Histamine-vrijmakers
Een andere oorzaak kan zijn dat er op een bepaald moment heel erg veel histamine vrijgemaakt wordt onder invloed van andere voeding. Deze voeding noemen we dan histaminevrijmakers. Voorbeelden van directe histamine-vrijmakers zijn tomaten, schaaldieren, papaja, melk, vis, eieren, chocolade, ananas, aardbeien, bananen en alcohol.

Deze producten hoeven dus van zichzelf helemaal geen histamine te bevatten, maar zijn wel triggers voor het lichaam om extra histamine vrij te maken. Het eten van bijvoorbeeld bananen zorgt dus voor een stijging van het histamine-niveau in je lichaam, waardoor het teveel aan histamine weer in je bloedbaan terecht komt.

Het verband tussen Rosacea en Histamine

Als je het voorgaande aandachtig doorgelezen hebt, heb je de connectie tussen Rosacea en Histamine misschien al gevonden. Laat ik het voor alle duidelijkheid nog even aanhalen: Op het moment dat er té veel histamine in je systeem zit, komt het overtollige uiteindelijk in de bloedbaan terecht. Het gevolg hiervan is dat bloedvaatjes uit gaan zetten waardoor deze zichtbaar worden aan het huidoppervlak. Daarnaast worden de kleine haarvaatjes, die ook uitzetten, als het ware ‘verlamd’. Daardoor zal het blozen niet zomaar weer verdwijnen en kan dit urenlang aanhouden.

Het zou heel erg kort door de bocht zijn om nu te stellen dat een histamine-vrij dieet dé magische oplossing is voor alle problemen. Er zijn nog meer factoren die bepalen of de rosacea weer de kop op gaat steken. Daarentegen is het een feit dat veel mensen geholpen zijn met een histamine-vrij dieet. Je eigen lichaam maakt ook histamine aan, maar door de inname van histamine te beperken blijf je vaak ruim onder je persoonlijke grenswaarde, waardoor problemen vaak verdwijnen of beduidend minder worden.

Het ontstaan van histamine-intolerantie

Dat een teveel aan histamine in je lichaam niet goed is voor je gezondheid, is nu wel duidelijk. Maar dan komt ook de volgende vraag naar boven drijven: Hoe ontstaat een Histamine-intolerantie? Kan ik iets doen, of laten, om dit te voorkomen?

Hoewel er relatief weinig over bekend is, wordt door de medische wereld wel aangenomen dat de volgende punten de oorzaken kunnen zijn voor een Histamine-intolerantie of een Histamine-overgevoeligheid:

 • Zoals al eerder aangegeven, door je voeding. Dit verhoogd niet alleen de histamine in je lichaam, maar een continue hoog niveau door je voeding zorgt uiteindelijk voor een histamine-intolerantie.
 • Als je last hebt van bijvoorbeeld astma of hooikoorts, als allergische reactie, komt er heel veel opgeslagen Histamine vrij uit de cellen. Niet alleen verhoogd dit je niveau tot boven de grenswaarde, maar een intolerantie kan hier het gevolg van zijn.
 • Als gevolg van bijvoorbeeld ontstekingen of zweren in de darmen of in de maag, kunnen hier bloedingen voorkomen. Door deze bloedingen wordt de afbraak van histamine in je lichaam ernstig verstoord.
 • Door het (overmatig) gebruik van alcohol kan het voorkomen dat de eigen aanmaak van bepaalde enzymen stopt of beduidend minder wordt. Hierdoor wordt de Histamine niet meer afgebroken in de darmen, maar komt het direct in de bloedbaan terecht, met alle gevolgen van dien.
 • Ook bepaalde medicijnen kunnen ditzelfde effect hebben. Een aantal bepaalde medicijnen staan hier reeds bekend om: Verapamil, Propafenon, Metoclopramid, Metamizol, Isoniazid, Droperidol, Clavulansäure, Chloroquine, Amitriptyline, Aminofylline, Ambroxol en Acetylcysteïne.
 • Je kunt ook belast zijn met een afwijking die aangeboren is. Hierdoor worden er in je eigen lichaam geen, of niet afdoende, enzymen aangemaakt om de Histamine af te kunnen breken. De histamine komt dan vrijwel direct in de bloedbaan terecht

Het is over het algemeen ontzettend lastig vast te stellen of er inderdaad sprake is van een histamine-tolerantie of niet. Dit heeft te maken met het feit dat de klachten vaak erg vaag zijn, of in ieder geval lastig te omschrijven. De huisarts heeft vaak geen tijd, of zin, om vage klachten te onderzoeken met als gevolg dat je weer met een nog vager zalfje of pilletje naar huis wordt gestuurd.

Aanbeveling

Als je zelf een vermoeden hebt van een histamine-intolerantie in combinatie met Rosacea of een andere huidaandoening, kun je een voedseldagboek bijhouden. Vermeld daarin precies wat je eet, hoeveel en wanneer. Ook schrijf je op als je weer klachten hebt. En dan bedoel ik alle klachten en niet alleen de Rosacea of een andere huidaandoening. Op deze manier kun je precies nalezen hoe je lichaam reageert op bepaalde stoffen of bepaald eten.

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi Jack,
  Ik weet sinds kort dat ik rosacea heb en baal daar natuurlijk ontzettend van. Ik ben jouw website op het spoor gekomen en daar ben ik erg blij mee! Ik lees veel handige tips, oa over voedsel dat rosacea triggert. Nu is het zo dat mijn rosacea is begonnen juist nadat ik ben begonnen met heel gezond eten. Dwz: veel vers fruit (waaronder veel bananen), groente (spinazie, tomaten), verse vis (zalm) en pure chocola (92%). Ik heb altijd wel een gevoelige huid gehad maar de laatste jaren was mijn huid juist prima. Ik heb dus sterk het vermoeden dat mijn rosaea wordt getriggerd door voedsel met histamine. Aan de andere kant zou het mij ook niet verbazen als het wordt getriggerd door gluten. Heb namelijk ook regelmatig last van een opgeblazen gevoel, buikpijn, etc. Dat laatste kan misschien ook worden veroorzaakt door stress trouwens.
  Anyway, als ik de lijst lees van producten waar histamine en gluten in zitten moet ik bijna huilen. Er blijft dan echt bijna niets over om te eten! Heb jij tips om hiermee om te gaan? Moet ik eerst een tijdje proberen minder producten waar histamine in zit te eten (maar mijn hemel, dat zijn echt bijna alle gezonde producten die ik juist zo lekker vind) of juist producten zonder gluten? Zou je me aanbevelen om hiervoor naar een diëtist te gaan of kan ik het ook op eigen houtje proberen? Mijn rosacea is gelukkig niet zo heftig als sommigen het hebben, maar zou er super graag vanaf willen. Alvast bedankt voor je reactie!
  Groetjes, Eva

  1. Hallo Eva,

   Het kan in het begin een lastig karwei zijn. Nu zelf alles uitzoeken is natuurlijk nooit aan te raden. Echter, je moet wel een diëtist die ervaring heeft met voeding en rosacea. Ik zal je een aantal tips geven om je op weg te helpen:

   1. Oppassen met teveel geraffineerde suiker en transvetten etc.
   2. Nu hoef je niet helemaal gluten te vermijden, alleen grote hoeveelheden. Denk aan teveel brood etc. Biologische yoghurt (levende culturen), ongezoete amandelmelk, havermout en bosbessen is een prima ontbijt.
   3. Voor je lunch een gezonde salade
   4. Tussendoortje: gezonde noten zoals amandelen
   5. Avondeten meer groente en bijv. zalf of magere vlees en niet teveel koolhydraten zoals pasta en aardappelen.
   6. Donkere chocolade, probeer dat niet elke dag te eten, toch veel suiker.
   7. Oppassen met teveel fruit vanwege suiker, houd het in balans. Meer groente is de way.
   8. Paleo is aan te raden.
   9. Belangrijkste: Probeer zz creme (Zhongzhou Zinc oxide and Sublimed sulfur ointment) van demodexolutions in combinatie met een goede vochtinbrenger.
   10. Zodra je rosacea eenmaal onder controle hebt is het ook heel goed mogelijk onder controle te houden. Dit betekent dat je af en toe zeker wel kunt genieten van je favoriete voedingsmiddelen. Je hoeft dus niet als een monnik te leven:)

   Succes!

   1. Wat is dan een goede vochtinbrenger? en waar zou ik de ZZ creme in Nederland kunnen kopen? Ik verneem het graag van u.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share