Aambeien Behandeling

Laatste Update: 18 januari 2017

Aambeien en colonoscopie

Wist je dat aambeien bij ongeveer één op de twee mensen op een gegeven moment zullen voorkomen? Dat het een veelvoorkomende aandoening is staat dus wel vast. Gelukkig zijn aambeien over het algemeen niet zo heel ernstig. Het is wel een goede reden om eens een bezoek aan de dokter te brengen.

Maar omdat veel mensen zich schamen om dat onderwerp bij de dokter ter sprake te brengen proberen ze soms zelf de symptomen te behandelen.

Dat is echter een vergissing die soms ernstige, zelfs dodelijke, gevolgen kan hebben.

De gebruikelijke symptomen van aambeien zijn bloedingen tijdens de stoelgang, zwellingen rond de anus, pijn en jeuk. Deze symptomen komen vaker voor bij externe aambeien of bij aambeien die zich net buiten de anus bevinden. Bij interne aambeien kan het zijn dat de enige symptomen die je opmerkt bloedingen zijn.

Er zijn immers geen pijnreceptoren in de anusholte. Bij dit type van aambeien heb je dus normaal gezien geen last van pijn of ander ongemak.

Waarom je echt naar een dokter moet met aambeien

Het probleem met het vermijden van een doktersbezoek en zelfdiagnose is bij aambeien, net zoals bij andere aandoeningen, dat mensen zich niet altijd realiseren dat de symptomen soms ook een indicator kunnen zijn voor ernstigere aandoeningen.

Ik wil je hier niet nodeloos ongerust maken maar je zou je er wel bewust van moeten zijn dat pijn, zwellingen en anale bloedingen ook kunnen wijzen op darmkanker, poliepen, infecties of fistels. Zeker bij anale bloedingen is het absoluut aan te raden een arts te raadplegen.

Dit wordt vooral aangeraden als je ouder dan 40 jaar bent. Op zich is het altijd verstandig om het even te laten controleren bij een arts.

Hoewel aambeien de meest waarschijnlijke oorzaak zijn van je symptomen mag je je er niet door gemakzucht of schaamte van laten weerhouden een bezoek aan je dokter te brengen.

Darmkanker kan behandeld worden en biedt goede overlevingskansen indien het opgemerkt en behandeld wordt in een vroeg stadium. Meestal zal een arts je een colonoscopie aanraden om je aambeien te kunnen diagnosticeren. Deze diagnostische tool is gebruikelijk voor alle aandoeningen in de darmen en dus ook voor aambeien en darmkanker. Met een klein flexibel kijkinstrument kan de dokter een goed zicht krijgen op de gezondheid van je darmen.

Het onderzoek zelf is veel minder erg dan de meeste mensen denken.

De meeste mensen die dit onderzoek moesten ondergaan klagen eigenlijk meer over de voorbereidingen die ze moeten treffen voor zo'n onderzoek dan over de test zelf. Ter voorbereiding moet je immers zware laxerende middelen slikken en vervolgens een dag dicht bij het toilet doorbrengen.

Nog een reden om niet aan zelfdiagnose te doen is het vermijden van complicaties. Hoewel darmkanker uiteraard veel ernstiger is kunnen ook 'gewone' aambeien snel erger worden indien ze niet goed behandeld worden.

In sommige gevallen kan het zelfs zijn dat er uiteindelijk een chirurgische ingreep nodig is als de aambeien niet in een vroeg stadium behandeld worden. Naast een chirurgische ingreep zijn er ook veel poliklinische ingrepen die je kunt ondergaan tegen aambeien. De meeste van die behandelingen zijn vooral geschikt voor externe aambeien en interne aambeien die naar buiten zijn gekomen. Het doel van die behandelingen is om de bloedtoevoer naar de aambei te stoppen waardoor hij afsterft. Dan krijg je daar geen pijnprikkels meer van en verdwijnt de aambei.

De meeste mensen zullen dan wel geen operatie nodig hebben als ze last hebben van aambeien maar zelfs 'eenvoudige' gevallen van aambeien vereisen vaak een verandering van levensstijl (dieet) of enige medische behandeling. Zo kunnen bijvoorbeeld onbehandelde interne aambeien zo ontstoken raken dat ze zich uitbreiden tot buiten het anale kanaal.

Ze worden dan tijdens een toiletbezoek naar buiten geduwd. Dit is erg pijnlijk.

Soms kunnen ze manueel terug ingebracht worden maar soms kunnen de anale spieren zo samentrekken dat de aambeien vastraken buiten het anale kanaal. Deze twee vormen van aambeien noemt men 'verzakte aambeien' of 'beknelde aambeien'. Elk van deze twee vormen is pijnlijker en ernstiger dan interne aambeien.

Besef je nu waarom het zo belangrijk is aambeien door je arts te laten diagnosticeren en behandelen? Je darmen zijn een erg belangrijk orgaan en symptomen dat er iets mee mis is mag je nooit negeren. Aambeien zijn op zich geen heel erge aandoening maar ze kunnen wijzen op ernstigere ziektes of ze kunnen, indien slecht of niet behandeld, leiden tot veel pijnlijkere vormen.

In het geval van gewone aambeien zal je arts je een dieet op maat voorschrijven om ervan af te raken en je daarnaast eventueel gepaste medicatie voorschrijven.

 Het dieet

Ook als je nog niet naar je arts bent geweest kun je alvast je dieet aanpassen. De kans is groot dat je ontlasting hard is en daardoor veel druk uitoefent op je darmen voordat het je lichaam verlaat. Constipatie is vaak ook een klacht die samengaat met het ontwikkelen van aambeien.
Om je ontlasting zachter te maken is het van belang om meer vezels te eten. De eerste stap die je kunt zetten is om wit brood en witte pasta te laten staan. Ga in plaats daarvan voor volkoren producten. Daar zitten vezels in, terwijl die afwezig zijn in wit brood en witte pasta.
Daarnaast is het eten van meer fruit en groente een goede manier om extra vezels te eten. In een appel en een peer zitten al veel vezels. Door dagelijks minimaal 2 stukken fruit en minimaal 2 porties groenten te eten kun je al veel doen om je ontlasting dunner te maken.
De levensstijlverandering hangt vaak af van de duur waarop je staat of zit. Langdurig staan en langdurig zitten zijn beide namelijk een oorzaak voor aambeien. Door regelmatig van lichaamshouding te veranderen kun je de druk op de aambei verminderen en ervoor zorgen dat aambeien zich minder snel ontwikkelen.
Ook kan een dagelijkse wandeling helpen om de stoelgang bewegend te houden zodat je geen last krijgt van constipatie. Dit is de belangrijkste oorzaak voor het naar buiten duwen van een interne aambei.

Aambeien zonder zalven oplossen? Weg met Aambeien!!
.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share