Acne en voeding

Laatste Update: 14 november 2016

Acne & Dieet Connectie

Het idee dat een gezond dieet voor een gezonde acne vrije huid kan zorgen is zeker niets nieuws onder de zon.

In de begin stadium van de farmaceutische industrie waren artsen en professionals het erover eens dat een goede spijsvertering en een dieet rijk aan belangrijke voedingsstoffen bijdraagt aan een gezonde huid.

Of een dieet daadwerkelijk voor een gezonde huid kan zorgen ga ik in dit artikel bespreken.

De officiële standpunt van dermatologen zijn dat een dieet GEEN invloed heeft op acne of een gezonde huid. Dit heeft er mee te maken dat er een aantal onderzoeken zijn uitgevoerd waarin naar voren is gekomen dat voeding geen invloed heeft. De laatste 30 jaar hebben veel mensen de indruk gekregen dat wat je eet helemaal geen invloed heeft op een huidaandoening.

Ik kan mij dit goed herinneren toen ik tiener was en naar de huisarts ging voor mijn acne probleem. Ik kreeg eerst een zalf mee naar huis, later een tonic voor mijn voorhuid en uiteindelijk een sterke antibiotica kuur.

[pullquote]Mijn huisarts vroeg mij nooit iets over mijn dieet[/pullquote]

Daar werd helemaal nooit over gesproken..

Zelfs niet door een dermatoloog met 30+ jaar ervaring waar ik later terecht kwam zonder resultaat.

Dit is natuurlijk zeer opmerkelijk aangezien het standpunt van de dermatologen 70 jaar geleden was dat voeding WEL invloed heeft op de huid.

Hoe kan het dat de meeste dermatologen, artsen en huisartsen voeding direct in de alternatieve hoek duwen?

Ik denk dat het er mee te maken heeft met de wetenschappelijke vooruitgangen. Doordat er inmiddels zoveel medicijnen, zalven en lotions op de markt zijn. Wordt er automatisch niet meer verder gekeken dan medicijnen. Daarbij hebben de meeste artsen geen opleiding gevolgd in voedingsleer.

Wat in mijn optiek absoluut essentieel is aangezien veel van onze moderne aandoeningen voorkomen kunnen worden door een gezond dieet.

Nieuwe invalshoek

Dit is allemaal weer aan het veranderen. Steeds meer moderne dermatologen en artsen beginnen weer de nadruk te leggen op voeding en leefstijl. Nieuwe publicaties laten zien dat dieet en leefstijl een grote rol heeft bij de behandeling van o.a. acne.

Acne is zeker niet een aandoening dat ‘’vanzelf’’ wel weer overgaat. Het denkbeeld dat acne stopt na de pubertijd is absolute onzin. Er zijn veel meer volwassenen die last krijgen van acne op een latere leeftijd, zonder ooit last te hebben gehad in de pubertijd.

Het lijkt erop dat acne een epidemie aan het worden is. Want huidaandoeningen zijn nog nooit zo vaak voorgekomen als tegenwoordig. Er zijn maar weinig mensen die geen last hebben van huidproblemen.

Het effect wordt zeker versterkt door de Westerse en Nederlandse leefstijl. Een recent onderzoek gedaan in Engeland (Britisch Dermatology Journal) is naar voren gekomen dat mensen steeds op latere leeftijd last krijgen van acne. Het is niet meer een aandoening dat alleen jongeren kan treffen.

Daarbij spelen genen ook niet een absolute rol. [pullquote]Er zijn genoeg voorbeelden van mensen met acne waarbij beide ouders geen last hebben gehad van de vervelende huidaandoening.[/pullquote]

De enige verklaring kan zijn dat acne geprikkeld wordt door omgevingsfactoren en waar vrijwel iedereen last van heeft.  Acne net zo als Westerse aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, prikkelbare darm, hart- en vaatziekten en meer lijken allemaal te komen door een structureel ongezonde leefstijl.

Deze leefstijl is meer dan alleen voeding. Ook langdurig stress, geen schone lucht, weinig zon en overmatig alcohol, medicijnen en sigaretten spelen allemaal een rol.

acne leefstijl

Oplossing

De oplossing is dan ook om verder te kijken dan alleen medicijnen. Helaas hebben nog steeds veel huisartsen en dermatologen het geloof dat er geen correlatie is tussen acne en voeding. Ik ben van mening dat de correlatie zeer zeker aanwezig is.

Ik kan dit onderbouwen uit de ervaring van mijzelf. Maar ook de ervaring van mijn cursisten die ongelooflijke resultaten hebben weten te halen door biologische te eten en bewerkte voedingsmiddelen te beperken.

Gezegd moet worden dat niet iedereen even vatbaar is voor voeding & acne, uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Vaak duurt het dan langer voordat resultaten zichtbaar zijn.

De beste oplossing voor een mooie gladde huid is dan ook niet een ontgiftingskuur, of een streng dieet. De beste en in mijn optiek enige oplossing is een gezonde leefstijl waarbij alle onderdelen behandeld worden.

Heb je zelf ervaring met voeding & acne? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dat acne en voeding een relatie hebben is geheel waar .
  Ikzelf heb jaren verschillende behandelingen gehad bij een
  dermatoloog,niets dat me geholpen heeft.(fruitzuurpeelings,antibiotica kuren,zalfkes)Sinds ik echt op mijn
  voeding begon te letten heb ik nu echt een egale huid!!
  Kon het zelf bijna niet geloven ! Ik raad het iedereen aan.
  Met de tijd vind je gezonde voeding ook gewoon veel
  lekkerder 🙂

  1. Beste holle Sofie,

   zou je wat meer info kunnen geven over welke voeding je dan juist wel en juist niet meer gebruikt?

   Ik eet niet tot nauwelijks meer suiker en zuivel en vet.
   Vlees laat ik al jaren staan maar dit is ook uit principe.

   Hoor graag je tips.

   Groet Charlie

 2. Hallo,

  Ik ben 13 en heb zelf erg last van acne. Ik heb al van alles geprobeerd maar nog niks helpt. Ik ga vanaf vandaag beginnen met appelazijn als tonic gebruiken, en heb me voorgenomen om een keer een hele maand ALLEEN MAAR gezonde dingen te eten, om te kijken of dat effect heeft.

  Groet, Isis

  1. Hoi Isis,

   Erg vervelend om te horen dat je zo'n last hebt van Acne.
   Appelazijn kan een hele goede remedie zijn, want het neutraliseert namelijk, op een natuurlijke manier, de zuurgraad van je huid. Als dit in balans is, zal de huid beter functioneren en minder talg produceren.
   En het gezonde eten is een heel goed voornemen. Het is niet 100% bewezen dat eten een directe invloed heeft op acne, maar voor je algemene gezondheid, en dus ook indirect voor je acne, kan het beslist geen kwaad.

   Laat je me later weten hoe het gaat met je acne, en of de appelazijn goed heeft gewerkt?

   mvg,

   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share