Acne en voeding

Laatste Update: 11 november 2016

Acne en chocolade: feit of fabel

Wedden dat je moeder je in je tienerjaren vertelde dat je de consumptie van chocolade moest verminderen of volledig elimineren. ‘En waarom?’ vroeg je dan. Omdat je  zo ernstige acne gaat ontwikkelen en vervolgens  acne littekens hebt voor de rest van je leven.

Wel ze had ongelijk,  laten we eens gaan kijken wat de oorzaak van acne is en waarom chocolade niet bijdraagt aan de ontwikkeling van acne.

50 miljoen hebben acne

Bijna 50 miljoen mensen in Europa lijden aan acne. Het overgrote merendeel van degenen die lijden aan deze gênant aandoening zijn tieners die door de puberteit gaan. De directe oorzaak van acne is niet bekend, maar het wordt verondersteld te worden veroorzaakt door een hormonale disbalans in het menselijk lichaam. Dit is precies wat jongeren ondergaan als ze in de puberteit komen, een belangrijke hormonale disbalans.

Ook jonge vrouwen die een bepaalde zware pil nemen, creëren een hormonale onbalans en hebben de neiging om een acne break-out te ontwikkelen. Sommige andere lichte pillen zouden dan juist weer een positief effect hebben op de huid, het haar en de nagels.

Acne en hormonale onbalans

Wanneer je dus met deze hormonale onbalans te maken krijgt, zal het lichaam via de huid talg (olie) beginnen af te scheiden in grotere hoeveelheden dan normaal. Dit teveel aan olie zal dode huidcellen aan het oppervlak van de huid laten klonteren. Wanneer deze samenklontering optreedt, kan het de poriën blokkeren waardoor een ideale omgeving voor bacteriën ontstaat. Als de bacteriën groeien, reageert het immuunsysteem op de groeiende bacteriën, waardoor ontstekingen ontstaan, en dit uit zich in acne.

Dus als chocolade aan de oorzaak zou liggen zou deze je hormonen in je lichaam verstoren of je lichaam meer talg dan normaal laten uitscheiden. Maar tot nu toe heeft onderzoek aangetoond dat het eten van chocolade je hormonen niet verstoord en er niet toe zal leiden dat je meer talg aanmaakt.

Er is dus geen verband tussen acne en chocolade.

Er zijn een paar negatieve aspecten aan de consumptie van chocolade en dan vooral aan melkchocolade of gevulde repen. Ze kunnen  je dik als je er teveel van verbruikt en veroorzaken suikerpieken in je bloed. Maar als je pure chocolade nuttigt in kleine doses is het zelfs voordelig voor je gezondheid.

Chocolade is heilzaam voor de hersenen. Het is ook gunstig voor je lichaam, omdat het hypertensie verlicht door het uitbreiden of het verwijden van de bloedvaten en het bevat ook magnesium, dat helpt bij het omzetten van uw voedsel naar energie.

Conclusie: Acne en chocolade

Conclusie: Acne wordt verondersteld te worden veroorzaakt door een hormonale disbalans in het lichaam waardoor het lichaam meer talg dan normaal gaat afscheiden. Chocolade veroorzaakt geen hormonale onbalans  en zorgt er dus ook niet voor dat het lichaam meer talg dan normaal produceert. Op basis van deze gegevens hebben chocolade en acne dus niets met elkaar gemeen, maar pure chocolade, met mate, kan nuttig zijn voor het lichaam.

En om verder te weerleggen dat chocolade acne veroorzaakt, zijn er een aantal nieuwe huidverzorgingsproducten op de markt die daadwerkelijk zijn gemaakt van chocolade of chocolade als ingrediënt hebben. Er zijn een aantal bedrijven die chocolade verwerken in hun huid crèmes als verzachter. Volgens deze bedrijven helpen de antioxidanten in de chocolade bij het voorkomen van rimpels.

Collageen, elastine en eiwitten

Theoretisch gezien zou de cacao eigenlijk schade in de huid door vrije radicalen voorkomen door collageen, elastine en andere eiwitten. Natuurlijk moet de medische wetenschap dit bewijzen of weerleggen.

Bewijs of geen bewijs, ten minste 90 cosmetica producten op basis van chocolade doken vorig jaar op en de vraag naar cosmetica op basis van chocolade groeit dagelijks. Consumenten beweren dat de chocolade in de huidverzorgingsproducten die ze gebruiken wel degelijk helende eigenschappen hebben.

Lees meer: Acne Blog

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share