Hoeveel behandelingen voor acne zijn er de laatste jaren wel niet "geboren"? Er zijn er enorm veel en helaas zit er geen enkele tussen die voor 100% kan garanderen dat je acne probleem na de behandeling verdwenen is. Op de acne blog plaatst is geregeld uitleg over nieuwe behandelmethoden tegen de huidaandoeningen.
Een anti-acne peeling is nog relatief jong en toch wordt het de "hemel in geprezen". In dit artikel ga ik de "in's & out's" van een acne peeling bespreken. Allereerst zal ik je uitleggen wat nu precies een zogenaamd peeling is, wat het zal doen met je huid/acne en wat je ervan kan verwachten.
Wat is een (anti-acne) peeling?
Het doel van een peeling is om oude lagen huidcellen te verwijderen van de hoofdhuid zodat deze plaatsmaken voor gezonde nieuwe huidcellen (1). Overal op het lichaam kan deze behandeling plaatsnemen echter het gezicht is toch wel het vaakst het "slachtoffer". Door een peeling zal de huid een meer glanzende en egale structuur krijgen. Het verwijderen van de oude lagen huidcellen wordt gedaan met etsende middelen.
Er zijn verschillende soorten "peelings" die worden ingedeeld op de huid waar de peeling zal plaats vinden. De hoofdhuid zal een andere peeling krijgen dan bijvoorbeeld je rug. De huid op je gezicht is dus en gevoelig. De etsende middelen mogen niet "te diep" je huid binnendringen. Een peeling op het gezicht wordt ook wel een oppervlakkige peeling genoemd.
Het peeling zal niet dieper gaan dan een halve micrometer. Dit omdat je hoofdhuid natuurlijk erg dun is.
Er zijn meerdere soorten peelings waar gebruik van kan worden gemaakt, en welke peeling bij jou gebruikt wordt hangt af van de ernst van je acne en je huidtype (2).
Hieronder de meeste gebruikte bestanddelen van de peelings:
- Alfa hydroxyzuren (o.a. glycolzuur)
- Salicylzuur en
- Jessner’s oplossing
Voor- nadelen van een acne peeling
Elke behandeling brengt zowel voor als nadelen met zich mee. Het grootste voordeel is dat de mogelijkheid op vermindering van bijvoorbeeld acne klachten. Ik lees reacties van mensen die er erg over te spreken zijn, echter zoals met alle behandelingen gaat ook hier de algemene regel op dat niet iedereen evenveel succes zal hebben!
Onderzoek laat ook zien dat het voor merendeel van de mensen een goede behandeling is, wel kan je wat last hebben van bijwerkingen als irritatie en dergelijke. Er zijn echter wel uitzonderingen waarbij de behandeling niet goed valt (3).
In de meeste gevallen zal je gezichtshuid een aantal dagen (2 dagen) wat rood zijn en licht opgezwollen. Wanneer dit vanzelf na 2,3 dagen zal vertrekken is dit geen probleem. Wanneer er irritaties beginnen op te treden is het van belang dat een arts wordt geraadpleegd.
Bij een peeling van het gezicht komen er vrij weinig complicaties voor. Toch moet men altijd bewust zijn van de volgende mogelijke complicaties:
- Infectie na de behandeling
- Litteken vorming door infecties
- Het ontstaan van mee-eters en geerstekorrel
Nogmaals: Deze complicaties komen nauwelijks voor!
Conclusie
Tot nu kan ik alleen maar zeggen dat ik voor het grootste gedeelte alleen maar te spreken ben over een dergelijk behandeling. Naast het feit dat het je acne mogelijk zal verminderen is het ook nog eens "gezond" voor je hoofdhuid. Daarnaast "groeit" deze sector ook, wat zal betekenen dat de manier van behandelen in de toekomst alleen nog maar verbeterd zal worden.
Zelf heb ik er geen enkele ervaring mee. Voor diegene die dit wel hebben, graag een reactie:)
Als besluit wil ik je vertellen dat sommige zorgverzekeringsmaatschappijen een gedeelte of zelfs de gehele behandeling kunnen vergoeden. Hierover kun je het beste meer informatie opvragen bij je eigen verkeringsmaatschappij!
Bronnen:
Ik heb best erge acne en gebruik Salicylzuur als peeling en het is een echte aanrader. Je moet het wel door de schoonheidsspecialiste laten doen omdat je er wel voorzichtig mee moet zijn. Je bovenste huidlaagje word als het ware ''weggebrand'' en dan komen je onderhuidse pukkel ook naar boven. Zo kun je dus de beginnende pukkels meteen weghalen zodat je nieuwe ontstekingen voorkomt. Je huid is de eerste 2 dagen minder aangenaam, zoals een branderig gevoel, gevoelig en rood. Dan krijg je paar dagen erna dat een paar onderhuidse pukkels dus echt gaan rijpen. Als het goed is zie je elke dag wel verbetering dat je huid egaler word en kleine bultjes en littekentjes verminderen. Je moet de behandeling wel herhalen omdat pas na een paar keer echt een goede verbetering ziet. Vooral bijhouden en genieten van je mooie huidje.
Bedankt voor de tips Lisanne! Het klopt dat er vaak sprake is van onderhuidse pukkels, dat is ook de reden waarom bij een detox de klachten eerst erger worden, iets wat ik zelf heb ervaren. Ik merk zelf wel dat leefstijl factoren erg bijdragen bij de ontwikkeling van acne en het verminderen ervan.
Beste Robert Jan, zie dat het artikel al best oud is, maar heb toch nog een vraag. Ik ben 26 jaar en sinds paar maanden last van acne rondom mijn kin. Nu doe ik drie weken achter elkaar 1x pw een peeling. Nu mijn tweede gehad en zie geen verbetering, komen juist puistjes bij en het is rood en pijnlijk. Ik heb as dinsdag mijn laatste peeling. Heb hier en daar gelezen dat nu de onderhuidse puistjes omhoog komen dmv deze symptomen. Klopt dit en heb ik gewoon geen geduld? Of werkt het gewoon niet?
Dit is echt even een vraag voor je behandelend arts, Esther. De ene peeling is de andere niet, vandaar dat ik daar niks over kan zeggen.
Inmiddels al 2 jaar geleden dit tekstje, maar goed.
Ik heb niet zo een erge acne maar toch blijven ze komen af en toe. Voordat de ene pukkel weg is heb ik al 1 2 nieuwe erbij. Ik ben inmiddels 21 jaar nu dus puberteit heb ik al gehad. ik vroeg de huidtherapeut waarom en hoe; ze zei dat ik geen acne had maar allergiepuistjes. Ik heb een huid van zo een beetje alles. De therapeut zegt dat ik een gevoelige huid heb( ik merk e helemaal niks van, ik kan best alle creme´s gebruiken zonder ene overgevoeligheid). Ook zegt de zelfde mevrouw dat ik een droge huid heb. Daarom kan ze ook zeggen dat ik geen acne heb, acne komt vooral bij vette huid voor. En hoewel dit allemaal heb een toch een ander soort huid op de T-zone. Dus gemengd huid? ik weet het niet.
Ik heb inmiddels al 6 behandelingen salicylzuur gehad en daar achteraf weer een vitamine A serum.
Wat ik kan zeggen: ik zit denk ik in de kleine percentage gedeelte waarbij deze peeling niet helpt. Ik heb er helemaal niks aan gehad. Mijn behandelingen werden tot nu toe allemaal vergoed, ik heb nog recht op 1 behandeling maar ik ga lekker niet. heb er toch niks aan.
Misschien een tip voor de mensen die willen beginnen aan een peeling en die het vergoedt willen krijgen:
Neem de VGZ zorgzerekering. Ik heb zo een beetje alle zorgverzekering doorzocht en VGz vergoed meerdere behandelingen. Zo een bedrag van 330 euro gok ik, terwijl dit bij de zilveren kruis bijv 100/200 was.
Succes nog, ik geef de hoop in ieder geval op.
Ik w8 af tot januari ( dan kan ik nadat ik 360 euro heb gegeven uit mijn eigen zak de rest wel vergoedt krijgen voor de rest van het jaar)en daarna wordt het harde wapens.
ik ga beginnen aan roaccutane.
Thanks voor de tip van de zorgverzekering! Ik wil namelijk in het nieuwe jaar ook een peeling laten doen, dus misschien ga ik nog switchen van zorgverzekering, kan nu nog mooi! Ik had gelezen over de neostrata Skin Peel en er staat al een afspraak in januari bij Dokter Frodo gepland dus ben benieuwd wat het resultaat gaat zijn!:)