Deze diepgewortelde genetische tendensen werkten prima in de sobere wereld van onze voorouders, maar zijn een ramp in onze huidige wereld van koelkasten, foodprocessors en alomtegenwoordige fastfoodketens. Kortom, een wereld waarin voedsel altijd beschikbaar is.
Slechts 50% van de Nederlandse bevolking is nu in staat om een normaal gewicht te handhaven; de andere helft heeft overgewicht of obesitas. Overgewicht is voor de meeste ziekten een risicofactor en voor veel mensen ook een zorg voor wat betreft het uiterlijk.
De farmaceutische industrie weet dat een veilige en effectieve dieetpil een van de grootste potentiële melkkoeien zou zijn. In de afgelopen 80 jaar hebben farmaceutische bedrijven uitgebreid onderzoek gedaan en hebben veel producten ontwikkeld om de enorme markt van overgewicht en obesitas te kunnen veroveren. Niets heeft goed gewerkt; allemaal hebben ze aanzienlijke risico’s gehad.
De hoeveelheid overgewicht en obesitas bij volwassenen en kinderen neemt over de hele wereld heel snel toe. Veel te snel! Dit vloeit voort uit een langdurige energie onbalans - mensen nemen meer calorieën tot zich dan ze verbranden. Overgewicht verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker en dood in verband met deze ziekten.
Wanhopige consumenten wenden zich gretig tot populaire dieetprogramma's en dieetpillen om gewicht te verliezen. Maar de behandeling van overgewicht is moeilijk, de resultaten zijn slecht en de risico's zijn groot.
De overheid heeft een zeer lage standaard voor de goedkeuring van medicijnen voor gewichtsbeheersing - alles wat ze hoeven aan te tonen is gewichtsverlies, dat statistisch significant verschillend is van een placebo, maar daadwerkelijk gewicht verliezen door medicijnen is altijd minimaal geweest en het effect verdwijnt vrijwel direct na het stoppen van het gebruik van het medicijn. Het is twijfelachtig of alle kleine statistisch significante verschillen in gewicht klinisch relevant zijn bij het bevorderen van een echt voordeel voor de gezondheid.
Dieetpillen hebben een geschiedenis!
De geschiedenis heeft ook aangetoond dat dieetpillen ernstige en soms zelfs fatale bijwerkingen kunnen veroorzaken die zich pas manifesteren na goedkeuring door de overheid en die hen dwingen om de betreffende pil weer van de markt te halen.
In de jaren 1930 werd in de Verenigde Staten en Europa dinitrofenol als een veilig en effectief geneesmiddel voor gewichtsverlies geïntroduceerd. Het werkingsmechanisme leek ingenieus - cellen werden minder efficiënt in het opslaan van energie gemaakt en in plaats daarvan brandde de energie op als warmte. Als snel gebruikten honderdduizenden mensen dit nieuwe wondermiddel.
Maar na slechts vier jaar moest dinitrophenol van de markt worden gehaald omdat artsen merkten dat veel patiënten als gevolg van staar hun gezichtsvermogen, geheel of gedeeltelijk, verloren. Anderen leden aan een nierziekte of stierven als gevolg van een dodelijk verhoogde lichaamstemperatuur. Belangrijk om op te merken is dat, ondanks deze nadelen en de risico’s, sommige roekeloze bodybuilders nog steeds de stof gebruiken.
De belangrijkste boodschap van deze ramp, die volgde door invoering van deze eerste goedgekeurde dieetpil, moet duidelijk zijn geweest - slordig knoeien met het energiesysteem van ons lichaam kan gevaarlijk zijn.
Deze les is echter nooit geleerd. Hetzelfde scenario van ongegronde hoop, teleurstelling en schade herhaald zich steeds weer.
- In de jaren 1960 was aminorex de veelbelovende nieuwe dieetpil, maar het leidde tot pulmonale hypertensie.
- In de jaren 1970 was dexfenfluramine de grote hoop, maar het veroorzaakte aandoeningen aan de hartkleppen.
- De markt-autorisatie van rimonabant werd, voornamelijk als gevolg van psychiatrische bijwerkingen, in 2008 ingetrokken.
- De markt-autorisatie van sibutramine werd, als gevolg van ernstige en soms fatale cardiovasculaire bijwerkingen, in 2010 opgeschort.
- Fentermine en fenfluramine werden gebruikt voor de behandeling van obesitas, maar leidde tot pulmonale hypertensie en aandoeningen aan de hartkleppen.
- De balans tussen de werkzaamheid en de bijwerkingen van orlistat, nu het enige geregistreerde en beschikbare medicijn in de EU op gewicht te verliezen, is ook niet positief. Dit middel heeft slechts een marginale werkzaamheid, leidt vaak tot gastro-intestinale bijwerkingen en veroorzaakt soms ernstige leverbeschadiging. Onlangs werd bekend dat de meldingen van bijwerkingen bij publicaties over orlistat systematisch werden afgezwakt.
- De combinatie van topiramaat en fentermine is in de Verenigde Staten goedgekeurd, maar niet in Europa als gevolg van ernstige twijfels over de veiligheid op lange termijn.
- Onlangs werden twee producten goedgekeurd voor de behandeling van overgewicht: naltrexon/bupropion (een opioïde antagonist en een antidepressivum) en liraglutide (die reeds was goedgekeurd voor diabetes). Deze medicijnen produceren slechts een klein gewichtsverlies van 4-5 kilo, wat niet de moeite waard is in verhouding met het risico op bijwerkingen op de lange termijn.
Bestaat er een ‘magisch’ afslankpilletje?
Er zijn ook tal van kruidenpreparaten aangeprezen als ‘veilig’ en ‘effectief’ bij gewichtsbeheersing. Grote voorzichtigheid is geboden omdat ze niet intensief zijn bestudeerd alvorens ze op de markt werden gebracht of hierna zorgvuldig zijn gecontroleerd. En zowel de veiligheid als de werkzaamheid zijn allebei twijfelachtig. In het verleden gaven veel preparaten die de stof ephedra bevatten, regelmatig cardiovasculaire problemen (hypertensie, aritmie, myocardiaal infarct) en ook kunnen ze schade veroorzaken aan het centrale zenuwstelsel. In Europa en de Verenigde Staten is het nu verboden om preparaten die ephedra bevatten op de markt te brengen.
Het zou een groot voordeel voor de gezondheid van de mensheid zijn, als een effectief en veilig medicijn voor gewichtsverlies beschikbaar zou komen - maar op dit moment is gewichtscontrole door middel van medicijnen nog steeds een illusie. Het is duidelijk dat dieetpillen tot nu toe weinig voordeel hebben gebracht en veel slechte bijwerkingen hebben, soms met fatale gevolgen.
De blijvende effecten van niet-medicamenteuze interventies, zoals het adviseren over voeding en fysieke training hebben ook bewezen klein te zijn, maar het is tenminste wel veilig en blijft de eerste optie voor de behandeling. Hierbij wil even opmerken dat het ‘kleine’ effect zich meer manifesteert als ‘langzaam’. En dat is goed. Hoe langzamer je gewicht kwijtraakt, hoe duurzamer het effect is.
De oplossing van het obesitas probleem vind je dus niet in de spreekkamer van de arts of in de apotheek - maar moet gericht zijn op preventie en veranderingen in de levensstijl. Wil je toch medische begeleiding, kies dan voor een diëtist, eventueel in combinatie met een psychiater of psycholoog. Dit laatste is natuurlijk afhankelijk van je eigen persoonlijkheid en het vermogen om zelf je levensstijl te veranderen. Vaak is (een klein beetje) ondersteuning heel prettig om het vol te kunnen houden.
Er is niets mysterieus aan het bereiken van een gezond gewicht en er bestaat geen snelle oplossing. Een langdurige toewijding voor goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn cruciaal voor een succesvol gewichtsbeheersingsprogramma. Dieetpillen zijn onderdeel van een korte termijn oplossing die niet werkt en kunnen, soms levensbedreigende, problemen veroorzaken.
En wees sceptisch over toekomstige dieetpillen die er op de markt worden gebracht met extravagante claims. Als een pil voor overgewicht dé oplossing zou zijn, dan zouden we er al lang een hebben.
Er bestaat niets gemakkelijks, er is geen eenvoudig antwoord, die magische pil bestaat niet!
Veel veelbelovende wetenschappelijke ontdekkingen hebben onthuld dat de hersen- en darmmechanismen de eetlust en het gewichtsverlies regelen. Maar de behandelingen die daarvan zijn afgeleid zullen nooit werken omdat ieder van deze twee slechts één simpel doel heeft in een zeer ingewikkeld systeem.
Het handhaven van het gewicht, in het zicht van de hongersnood, was essentieel voor het voortbestaan van onze voorouders en hierdoor hebben we veel ingebouwde, overlappende, redundante systemen ontwikkeld om ervoor te zorgen dat we efficiënter gebruikmaken van energie en (waar mogelijk) vetreserves ontwikkelen.
Probeer met een dieetpil de werking van een systeem te veranderen en andere systemen beginnen te werken om de vorige balans te herstellen. Je lichaam gaat dus tegen de bedoelde werking van de dieetpil in.
En het is ook een opmerkelijk delicaat evenwicht. Als je gedurende één jaar één extra chocoladereep per dag zou eten – wat voor de meesten heel eenvoudig is om te doen - dan kom je dertig pond aan. In een wereld die altijd en overal verleidelijke voedselkeuzes, in vaak belachelijke hoeveelheden, biedt, is het aankomen van gewicht voor de meesten van ons vaak onvermijdelijk.
Hoe werken afslankpillen?
Het verliezen van overtollig gewicht – op een duurzame manier, dus zonder het bekende jojo-effect - komt in het algemeen neer op twee dingen: minder eten en meer bewegen. Maar die dingen zijn moeilijk, onaangenaam en saai. Er zijn altijd nieuwe dieten, bepaalde voedingsmiddelen of nieuw ontdekte plantenextracten die beweren magisch te zijn en een moeiteloos pad naar gewichtsverlies. Vaker wel dan niet is de snelle oplossing een "wonder" dieetpil, maar werken ze echt? En waarvan zijn ze gemaakt? Laten we eens een kijkje nemen in de wereld van de gewichtsverliessupplementen.
Grofweg bestaan er twee soorten dieetpillen: Vetverbranders en vetblokkers. De eerste zorgt er voor dat je extra vet verbrand, terwijl de tweede zal voorkomen dat extra vet wordt opgeslagen.
Hoe werken vetverbranders?
Eén categorie van dieetpillen zijn vetverbranders. Maar in het echt zijn het stimulerende middelen die het centrale zenuwstelsel prikkelen om de eetlust te verminderen en vet te verbranden. De actieve ingrediënten in vetverbranders zijn veel verschillende soorten stimulerende middelen, van de welbekende cafeïne (in zeer hoge doses) tot natuurlijke extracten zoals guarana en wilgenbast, tot gesynthetiseerde chemicaliën zoals hydroxycitroenzuur (het belangrijkste ingrediënt in Hydroxycut) en chroompicolinaat, samen met heel veel kruiden en soms zelfs aspirine. Deze verscheidenheid aan stimulerende middelen wordt niet alleen gebruikt om het het lichaam te stimuleren in het verliezen van gewicht, maar ze verhogen ook de vetverbranding. Op zich een goede zaak, maar de hele dag door vet verbranden zal uiteindelijk roofbouw plegen op je lichaam.
Stimulerende dieetpillen, in combinatie met lichaamsbeweging, werken in principe wel, maar het is waarschijnlijk de lichamelijke inspanning die voor het grootste effect zorgt. Deze pillen worden echter voor een korte tijd aanbevolen om te worden gebruikt want het constant prikkelen van je lichaam door de stimulerende middelen is heel slecht voor je lijf, net als de torenhoge polsslag, hogere bloeddruk en beroertes of hartaanvallen die veroorzaakt worden door de stimulerende middelen. En dan heb ik het nog niet eens over de torenhoge prijs van de ‘magische’ pilletjes.
Hoe werken vetblokkers?
Een chemische stof, orlistat genaamd, is het magische ingrediënt in vetblokkers en het voorkomt eigenlijk dat het lichaam vet uit de voeding opneemt. Het is nu verkrijgbaar onder namen zoals Xenical of Alli, maar werd in het midden van de jaren ‘90 onder de naam Olestra op de markt gebracht: een vetvervanger die gebruikt werd bij de productie van vetvrije chips.
Maar er waren een aantal vervelende bijwerkingen bij mensen die te veel chips met Olestra hadden gegeten en het waren dezelfde bijwerkingen die degenen hadden, die de dieetpillen met orlistat hadden gebruikt. Als er vet in het voedsel of in de maag zit en het lichaam wil het niet absorberen in de cellen, dan moet dat vet ergens naar toe en dat betekent over het algemeen een hele vette ontlasting.
Andere symptomen: overmatige winderigheid, gas, diarree, vette ontlasting en een verminderd vermogen van het lichaam om vitamine A en vitamine D op te nemen. Gewichtsverlies is meer dan alleen het eten (of het absorberen) van minder vet - het vet verbrandt al in het lichaam. Studies tonen aan dat orlistat een bescheiden effect heeft bij gewichtsverlies, maar alleen in combinatie met een caloriearm dieet. Maar dan zou je je leven lang vetblokkers moeten slikken, in combinatie met een caloriearm dieet.
Twee belangrijke weetjes over afslankpillen
Er bestaan heel veel ‘indianenverhalen’ over dieetpillen. Met name de verhalen over goedkeuring door de overheid, en over het ‘magische’ ingrediënt zijn geliefde discussiepunten. Om dit voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen, ga ik hier even dieper op in:
Afslankpillen zijn niet gereguleerd
Er is een reden waarom dieetpillen via goedkoop uitziende commercials laat op de avond via de TV, in een donkere hoek van een apotheek, of via spam e-mail worden verkocht. Het komt omdat veel van hen volledig duister zijn en helemaal niet werken. En als ze werken, werken ze té goed omdat ze vol met (vaak veel te) krachtige ingrediënten zitten. Hoe kan dit legaal zijn? Dat komt omdat de meeste dieetpillen wettelijk worden geclassificeerd als ‘voedingssupplementen’ en niet als medicijnen. Dat betekent dat fabrikanten niet de veiligheid of de effectiviteit aan de regulerende instantie hoeven te bewijzen. Iedere slimmerik kan dus een dieetpil op de markt brengen, of het gevaarlijk is of niet, is niet belangrijk.
Nog verontrustender is dat dieetpillen die online worden verkocht ingrediënten kunnen bevatten die daadwerkelijk zijn verboden door de regulerende instanties. Een supplement genaamd Slimming Beauty noemde de volledig natuurlijke ‘bitter orange’ als het belangrijkste ingrediënt. Zeker, het is waar dat bitter orange wordt al eeuwen over de hele wereld zowel als eetlustremmer en als energie-booster gebruikt. Maar deze pillen bevatten ook zeer grote hoeveelheden sibutramine, een sterk stimulerend middel die alléén op doktersvoorschrift mag worden voorgeschreven voor ondersteuning bij gewichtsverlies. Onder de naam Meridia werd sibutramine in 2010 door de Amerikaanse FDA van de markt gehaald, want na een studie bleek dat het risico op een beroerte 16% hoger werd. Maar de FDA heeft geen jurisdictie over voedingssupplementen, waardoor hetzelfde pilletje opnieuw op de markt werd gebracht onder de naam ‘Slimming Beauty’.
Het magische ingrediënt kan heel normaal zijn
Sommige dieetpillen vermelden chitosan als werkzaam ingrediënt. Naar verluidt bindt het voedsel zich aan de moleculen van de dieetpil, waardoor wordt voorkomen dat het lichaam de voedingsstoffen op kan nemen. De spijsvetering wordt hiermee voorkomen, waardoor het voedsel in zijn geheel het lichaam weer verlaat, via de natuurlijke weg, waardoor er geen calorieën en vet achterblijven. Je hoeft geen Einstein te heten om te bedenken dat dit een hele slechte zaak is voor je gezondheid.
Maar wat is chitosan? Het zijn de gemalen schelpen van krab, garnalen en andere schaaldieren. (Chitosan kan dus niet gebruikt worden door veganisten of door degenen wiens geloof de consumptie van schelpdieren verbiedt.) Hoewel sommige onderzoeken hebben aangetoond dat lijners die chitosan namen, een beetje meer gewicht verloren dan lijners die dat niet deden, zeggen andere onderzoekers dat chitosan eigenlijk min of meer uit vezels bestaat. Althans dat het zich gedraagt als vezel, dat zich bindt aan vet en cholesterol en de absorptie in het lichaam verhindert.
Het belangrijkste verschil tussen chitosan en vezels is: chitosan is duur en is alleen verkrijgbaar in pilvorm. Vezels zijn goedkoop en overvloedig aanwezig. En net als orlistat, blokkeert chitosan het vermogen van het lichaam om vitamines te absorberen. Vezels doen dat niet.
Vijf redenen waarom het gebruik van afslankpillen een slecht idee is
Je hebt helemaal geen dieetpillen nodig om gewicht te verliezen en ik raad je aan om ze ook niet in te nemen. Hier zijn vijf belangrijke redenen waarom...
Reden 1: Afslankpillen hebben weinig of geen effect
Er zijn geen onafhankelijke onderzoeken waaruit blijkt dat dieetpillen zorgen voor significante resultaten. Er zijn slechts claims van de dieetpilfabrikanten die vaak alleen testen, met behulp van extreem hoge doseringen, op dieren hebben gedaan.
In feite hebben onafhankelijke onderzoeken aangetoond dat het effect van dieetpillen over een periode van 24 uur van 0 tot ongeveer 75 kilocalorieën gaat. Er is geen hard bewijs dat dieetpillen doen wat ze zeggen dat ze zullen doen.
Dus je zou een dieetpil kunnen nemen en in het beste geval kan het je metabolisme een beetje verhogen of het kan je eetlust een beetje onderdrukken, maar het uiteindelijke resultaat is heel erg minimaal...
En het ‘magische’ pilletje kan ook helemaal niets doen, wat volgens mij het meest waarschijnlijke scenario is.
Of je kunt iets makkelijks doen zoals een wandeling van 15 minuten maken, het huishouden gedurende 20 minuten doen of je auto wassen en je krijgt hetzelfde, of een beter, effect dan de beste dieetpillen op de markt je zouden bieden. Bovendien kun je dit gratis doen en dit is zonder gezondheidsrisico's.
Het gebruik van dieetpillen is zo'n verspilling van tijd, moeite en geld. En waarvoor? De hoop op een wonder, op magische resultaten.
De effecten van dieetpillen op je gewicht zijn te verwaarlozen in vergelijking met wat je kunt bereiken met goede lichaamsbeweging en een gezond en gevarieerd dieet.
Reden 2: Je hebt alleen maar goede lichaamsbeweging en goede voeding nodig
Zoals ik al heb uitgelegd, werken veel dieetpillen niet of produceren ze slechts onbeduidende resultaten.
Je kunt gemakkelijk hetzelfde, of nog veel betere, resultaten behalen door slechts kleine wijzigingen in je oefeningen of dieet aan te brengen. Je zou bijvoorbeeld één of meerdere van deze dingen kunnen doen...
- gedurende 15 minuten wandelen;
- gedurende 20 minuten strijken of stofzuigen;
- je auto wassen;
- de trap nemen op het werk;
- 5 minuten toevoegen aan je trainingsschema;
- een koekje minder eten;
- een frisdrankje minder per dag drinken.
Deze opties zijn veel veiliger en goedkoper dan het nemen van dieetpillen. Plus het feit dat het echt werkt, in plaats van nemen van dieetpillen die weinig of geen effect hebben.
Reden 3: Je krijgt niet de vitaminen die je nodig hebt
De meeste mensen die dieetpillen nemen, doen dit ten koste van hun dieet. Ze willen dat hun dieet hetzelfde blijft en als ze een pil nemen hopen ze dat alles wel goed komt.
Met andere woorden, ze willen hetzelfde waardeloze dieet houden en hopen dat de dieetpil de rest zal doen.
Het probleem hier is dat dieetpillen je niet dezelfde vitaminen en mineralen geven, die je krijgt uit een gezonde voeding. Nog sterker, sommige dieetpillen verhinderen zelfs de opname van essentiële voedingsstoffen.
Dus als je een dieetpil neemt en niet je dieet aanpast, is de kans groot dat de dieetpil niet helpt om gewicht te verliezen, plus dat je je lichaam niet de vitaminen en mineralen geeft die het nodig heeft om gezond te blijven.
Als je je oefeningen doet is het nog belangrijker om een gezond dieet te volgen. Dieetpillen geven onvoldoende brandstof voor je lichaam. Ze maken je niet fitter en gezonder en ze geven je geen lichaam dat er beter uitziet.
Reden 4: Je verbetert je levensstijl niet
Met het innemen van dieetpillen leer je helemaal niets. Het moedigt je alleen aan om geen tijd en moeite te besteden aan een gezonde levenstijl en jezelf voor de gek te houden dat je de gewenste resultaten zult krijgen.
Dieetpillen leren je niets over goede lichaamsbeweging en gezonde voeding, terwijl dit de échte sleutels zijn tot het duurzaam verliezen van gewicht. Zij zijn ook de sleutel tot het ervaren van andere dingen, zoals een betere gezondheid en fitheid en het krijgen van een mooi lichaam.
Dieetpillen verwijderen je eigenlijk van het doen van de dingen die je moet doen om succesvol te zijn, en dat is je levensstijl veranderen.
Als je niet bereid bent om je levensstijl te veranderen dan moet je niet denken dat je OOIT gewicht zult verliezen of dat je die andere geweldige voordelen krijgt die je wilt.
Reden 5: Je verspilt veel geld
Het nemen van dieetpillen, met weinig resultaat, is hetzelfde als geld weggooien. Ze geven je een vals gevoel van hoop, terwijl ze ook je banksaldo laten slinken.
Je hoeft dit niet te laten gebeuren...
Je kunt alle resultaten krijgen die je wilt als je bereid bent om meer aan lichaamsbeweging te doen en gezond te eten. Bovendien is dit vele malen goedkoper.
Je hebt dus helemaal geen afslankpillen nodig!
Ik hoop dat je nu inziet waarom je geen dieetpillen nodig hebt om gewicht te verliezen en waarom je ze niet moet gebruiken.
Een geweldig lichaam komt niet van een ‘magische’ pil of uit een ‘wonderflesje’. En dat geldt ook voor een geweldige gezondheid en fitheid. Je krijgt dat door tijd en moeite te investeren in goede lichaamsbeweging en het ontwikkelen van een gezond dieet. Een volledige verandering van levensstijl!
Het is zo simpel, maar veel mensen zijn nog steeds op zoek naar een snelle oplossing met dieetpillen, die op de lange termijn uiteindelijk een nachtmerrie blijken te zijn. Laat jou dit niet gebeuren!
We weten allemaal dat dieetpillen helemaal niet werken, maar we kopen ze toch nog steeds
De meeste mensen beseffen dat als de claim van een supplement te mooi lijkt om waar te zijn, dat waarschijnlijk ook is. "Verlies 10 pond in 2 dagen!" of "Zie er in minder dan een week uit als Doutzen Kroes!" zijn beweringen die ons de wenkbrouwen doen fronsen en ons het hoofd doen schudden. Maar om wat voor reden dan ook, bedrijven blijven dieetpillen en andere supplementen maken, én verkopen. Hoe dat komt?
Dat komt omdat ze hier nog steeds geld mee kunnen verdienen. Hoewel we weten dat ze niet werken, besteden velen van ons er toch nog veel geld aan, in de ijdele hoop dat de dieetpillen ons zullen helpen om sneller en gemakkelijker onze doelen te bereiken. Waarom?
Tijdens een onderzoek werd bij 100.000 Amerikaanse huishoudens de houding en het gedrag ten opzichte van gezondheid onderzocht.
Volgens het rapport:
- Bijna 60% van de deelnemers was van mening dat reclame voor voedingssupplementen onbetrouwbaar is.
- 63% van de ondervraagden had in de laatste zes maanden advertenties voor voedingssupplementen gezien of gehoord.
- Mensen met een hoger inkomen en hoger onderwijs waren meer geneigd om blootstelling aan de advertenties te melden.
- Ondanks dit hoge niveau van blootstelling, zei ongeveer 12% van de deelnemers dat ze werden beïnvloed om het in de advertenties aangeboden product te kopen.
Dus hoe kunnen we, zonder dieetpillen, op een verstandige manier afvallen?
Op een persoonlijk niveau is het enige antwoord: Inzicht in de absolute noodzaak van veranderingen in levensstijl, in combinatie met de discipline om ze ook echt uit te voeren.
Op nationaal niveau moeten we overgewicht, als nummer één risico voor de volksgezondheid, tot beleidsprioriteit maken. Voer een suikertaks in, start met het subsidiëren van gezonde producten, zorg voor afschrikwekkende afbeeldingen op verpakkingen van ongezond voedsel, op dezelfde manier als voor sigaretten.
Maak lichaamsbeweging en goede voedingsgewoonten een essentieel onderdeel van de lunches op school, en geef goede voorlichting hierover. En wat dacht je van belastingaftrek op fitnessapparaten en lidmaatschappen voor de sportschool?. Besteed meer belastinggeld aan gewichtscontroleprogramma's en (uiteindelijk) minder aan medische behandelingen.
Er bestaat geen wonderpilletje voor elk probleem. Als individu en als samenleving moeten we het feit onder ogen zien dat gewichtscontrole, in een tijd van overvloed, een voortdurende strijd zal zijn.
Tot slot…
We vergeten gewoon dat het gewicht er niet op wonderbaarlijke wijze in één dag is bijgekomen en, ongeacht wat de fabrikanten van deze dieetpillen zeggen, het zal er ook niet zo snel weer afgaan. We beseffen niet, dat om blijvend gewichtsverlies te ervaren, de oplossing niet in een dieetpil zit. Het gaat over een complete verandering van levensstijl: gezond en gevarieerd eten, lichaamsbeweging en veel water drinken.
Laten we eerlijk zijn; wie wil er nou geen snelle oplossing? Vooral wanneer de marketeers van deze dieetpillen het laten klinken als een geschenk uit de hemel en dat je in een recordtijd kunt afvallen. Hoewel het te mooi klinkt om waar te zijn, kun je wedden dat dat ook zo is.
Het is gewoon een feit: niets vervangt goed eten, lichaamsbeweging en het hebben van een gezonde relatie met voedsel.
Bronnen
en.wikipedia.org/wiki/Sibutramine
en.wikipedia.org/wiki/Chitosan
oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2012/mar/study-most-weight-loss-supplements-are-not-effective
www.cosmopolitan.co.uk/reports/a22778/why-are-we-still-taking-diet-pills/
www.livestrong.com/article/246778-negative-effects-of-diet-pills/
www.telegraph.co.uk/news/health/5215726/Is-there-any-such-thing-as-a-wonder-drug-for-weight-loss.html
sumonova.com/ten-reasons-why-you-should-not-buy-diet-pills/
www.mirror.co.uk/lifestyle/health/diet-pills-danger-surge-women-2060938