Blaasjes en Aften

Laatste Update: 4 april 2017

Aften: Oorzaken, Symptomen, Behandelingen en meer!

aftenDe meeste mensen kennen het wel, ineens voel je een blaasje op je tong of ergens anders in de mond. Hoe het ontstaan is weet je niet, je weet alleen dat het pijnlijk is, dat het vervelend is, en dat je er zo snel mogelijk weer van af wilt zijn.

Vaak voelt dit blaasje groot aan, maar als je in de spiegel kijkt blijkt het een erg klein plekje. Misschien dat je er een paar keer tegenaan drukt de tong, maar nog steeds niet weet wat het precies is. De kans is dan groot dat je last hebt van een aft.

Aften zijn kleine ondiepe zweren die in de mond verschijnen en vaak zowel eten en praten nogal ongemakkelijk kunnen maken. Er zijn twee verschillende soorten aften:

 • Simpele aften – Deze kunnen drie of vier keer per jaar optreden en kunnen tot wel een week duren. De meeste mensen die er last van hebben zijn rond de 10 en 20 jaar oud. Maar dat betekent natuurlijk niet dat jongere en oudere mensen er geen last van zouden kunnen krijgen.
 • Complexe aften – Deze variatie komt minder vaak voor en zien we vaak terug bij mensen die er al eerder een keer last van hebben gehad.

Wat veroorzaakt deze aften?

De precieze oorzaak van de meeste aften is helaas onbekend. Van zowel stress of weefselbeschadiging wordt gedacht dat het de oorzaak zou kunnen zijn van simpele aften. Bepaalde voedingsmiddelen - zoals citrusvruchten of zure vruchten en groenten (denk hierbij bijvoorbeeld aan citroenen, sinaasappels, ananas, appels, vijgen, tomaten en aardbeien) kunnen een pijnlijke aft veroorzaken of het probleem met een bestaande aft juist erger maken.

Soms kan een scherp tandoppervlak of tandheelkundig apparaat (denk bijvoorbeeld aan een beugel of een slecht passend kunstgebit) ook leiden tot aften in de mond.

Sommige gevallen van complexe aften worden veroorzaakt door een onderliggend probleem met de gezondheid. Bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem, voedingsproblemen, zoals een gebrek aan vitamine B-12, zink, foliumzuur of ijzer, en maagdarmkanaal aandoeningen, zoals coeliakie en de ziekte van Crohn (enteritis regionalis).

Zijn koortsblaasjes en aften hetzelfde probleem?

Nee – deze zijn niet hetzelfde probleem. Hoewel een koortslip en aften vaak met elkaar worden verward zijn ze niet hetzelfde. Koortsblaasjes, ook wel een koortslip of herpes simplex type 1 genoemd, zijn groepen van pijnlijke, met vocht gevulde blaasjes. In tegenstelling tot aften wordt een koortslip veroorzaakt door een virus en is dus ook zeer besmettelijk.

Daarnaast verschijnen koortsblaasjes meestal ook buiten de mond - meestal onder de neus, rond de lippen, of onder de kin, terwijl aften enkel ​​in de mond ontstaan.

Wat zijn de symptomen van aften?

vrouw met een pijnlijke mondAangezien koortsblaasjes ook in de mond kunnen optreden is het misschien wel prettig om te weten of je last hebt van aften of van koortsblaasjes. De kans is groot dat je last hebt van aften wanneer:

 • Je een pijnlijke zweer or meerdere zweren in de mond ziet. Normaal gesproken komen deze voor op de tong, het zachte gehemelte (het achterste gedeelte van het dak van de mond), of bij onze wangen.
 • Je een tintelend of branderig gevoel hebt voorafgaand aan het daadwerkelijk optreden van de zichtbare zweren.
 • Zweren in de mond aanwezig zijn die rond van vorm en wit of grijs van kleur zijn. Vaak hebben deze aften een rode rand.

Hoewel het gelukkig niet vaak voorkomt kunnen er ook vervelendere symptomen optreden op het moment dat aften ernstiger zijn. De persoon kan dan last krijgen van:

 • Koorts
 • Problemen met fysieke loomheid
 • Opgezwollen lymfeklieren

Hoe worden aften behandeld?

De pijn van een pijnlijke aft wordt meestal binnen een paar dagen minder en de zweren genezen meestal zonder behandeling na ongeveer een week of twee. Als zweren groot of pijnlijk zijn of niet weg gaan dan kan er een antimicrobiële mondspoeling, een corticosteroïde zalf, of een ander recept worden voorgeschreven om de pijn en irritatie te verminderen.

Kunnen we aften voorkomen?

Hoewel er geen specifieke remedie is om ervoor te zorgen dat aften nooit meer terugkomen is het wel mogelijk om ervoor te zorgen dat ze minder vaak voorkomen. Bijvoorbeeld op de volgende manieren:

 • Probeer voedingsmiddelen die de mond irriteren waar mogelijk te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan citrusvruchten, andere zure vruchten en stevig gekruid ​​voedsel
 • Vermijdt de irritatie die op kan treden bij het kauwen van kauwgum
 • Poets met een zachte tandenborstel na elke maaltijd en dagelijks flossen, dit zorgt ervoor dat eventuele voedingsmiddelen die kunnen leiden tot een aft beperkt zullen worden.

Voedingsmiddelen om aften te behandelen

Aften, gekenmerkt door kleine, pijnlijke plekjes in de mond of tandvlees kunnen worden veroorzaakt door verwondingen aan de huid, vitaminegebrek, stress, een onbalans in onze lichaamschemie, voedselallergie of zure voedingsmiddelen zoals ananas, tomaten en sinaasappelen. Omdat de mond van nature al vol zit met bacteriën is het een moeilijk gebied om te behandelen.

Echter, bepaalde voedingsmiddelen kunnen op een gemakkelijke en betaalbare manier deze bacteriën aanpakken en het ongemak dat je hebt met aften minimaliseren.

Zuiveringszout

Zuiveringszout verlaagt de zuurgraad in de mond. Het helpt niet alleen bij de genezing van bestaande aften, maar het kan zelfs nieuwe problemen voorkomen. Sterker nog, zuiveringszout helpt bij veel verschillende soorten parodontale problemen en bij regelmatig gebruik  kan het de bacteriën in de mond sterk verminderen. Er wordt gedacht dat zuiveringszout het vermogen van bacteriën om zich in de speekselklieren te nestelen sterk vermindert.

Meng twee theelepels zuiveringszout met ongeveer een halve liter warm water. Laat het ongeveer een minuut in de mond spoelen en spuug het dan uit. Natuurlijk niet doorslikken.

Yoghurt

Yoghurt bevat actieve Lactobacillus acidophilus culturen die ook kunnen helpen om aften sterk te verminderen. Yoghurt zorgt voor meer goede bacteriën in de mond om zo de slechte bacteriën tegen te gaan. Eet elke dag minstens vier eetlepels yoghurt om aften te verminderen en ongeveer 250 gram yoghurt per dah om ze te helpen voorkomen.

Zwarte thee

Een ander product dat het proberen waard bij het verminderen van problemen met aften is zwarte thee. Zwarte thee bevat tannine, een adstringerend middel dat de pijn bij aften kan helpen verminderen. Het aanbrengen van een nat, zwart theezakje direct op de plek zelf gedurende 60 seconden kan positieve resultaten geven. Als je de smaak aangenaam vind drink dan twee tot drie koppen zwarte thee per dag.

Boerenkool en wortelen

Groene bladgroenten bevatten vitamine B-complex. Deze vitaminen verminderen stress in het lichaam, hiervan wordt vaak gedacht dat het een van de oorzaken is voor de ontwikkeling van aften. Aften kunnen ook problematisch worden met een ijzerdeficiëntie, dus is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten waar genoeg ijzer inzit. Daarnaast is het aan te raden om wortelen een keer te proberen. Deze groeten bevatten bètacaroteen, een krachtig geneesmiddel voor zweertjes in de mond.

Bereid een sapje in een sapcentrifuge machine met de combinatie van vijf of zes buitenste boerenkoolbladeren, een kleine hoeveelheid peterselie en spinazie en vier of vijf wortelen. Drink hiervan twee glazen per dag.

IJs

IJs versnelt het genezingsproces van deze aften misschien niet, maar het kan die vervelende pijn bij aften wel duidelijk verminderen. Hierdoor heb je er minder last van totdat het gebied compleet genezen is. Plaats een klein ijsblokje op het pijnlijke gebied om het te verdoven. Laat het ijs smelten en laat het zo lang op de plek als je dat hebben kunt of totdat het volledig smelt. Herhaal zo nodig de hele dag door om pijnlijke aften iets draaglijker te maken.

Aluin

Het deppen van een kleine hoeveelheid aluin op een kleine, nieuwe aft kan ervoor zorgen dat de aft niet veel groter wordt. Aluin is zonder recept verkrijgbaar bij drogisterijen en supermarkten. Hoewel aluin een aft niet kan genezen kan het wel voorkomen dat het steeds groter wordt.

Wanneer moet je hulp zoeken

Gelukkig hebben de meeste mensen er weinig last van, aften zijn na een paar dagen weer weg en gewoon tijdelijk vervelend. Echter, het is een goed idee om de huisarts of tandarts te bellen over problemen met aften bij het volgende:

 • Als je merkt dat je ongewoon grote zweren hebt
 • Zweren die zich verder verspreiden
 • Zweren die drie weken of zelfs langer aanwezig blijven
 • Ondraaglijke pijn ondanks het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en gewone pijnstillende medicatie
 • Als je merkt dat het moeilijk is om genoeg te kunnen drinken vanwege problemen met aften
 • Een hoge koorts die gelijktijdig is met de eerste keer dat je de aften opmerkt

Gelukkig zijn aften vooral vervelend. Als je merkt dat je er last van hebt ga dan na of je iets gegeten hebt van eventueel voor irritatie heeft gezorgd. Misschien moet je dan proberen deze voedingsmiddelen in de toekomst proberen te vermijden.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo,
  ik krijg blaasjes gevuld met bloed, daar is het mee begonnen. Op een gegeven moment staan ze op spaning en dan gaan ze vanzelf kapot.
  Maar nu heb ik dus al maanden aften en die blaasjes om en om, soms heb ik ze beiden in mijn mond. De dokter weet niks te doen?

  1. Hoi Rachida,

   Vreemd dat je arts hier geen kennis over heeft. Ik raad je aan om dan een second opinion aan te vragen, dus gewoon brutaal een afspraak met een andere arts maken. Kijken wat deze er van vindt.

   Hou je me op de hoogte?
   Jack

 2. Hallo, ik heb een vraag ik had een grote blaar aan de binnenkant van mijn wang, op een gegeven moment werd het zo groot dat ik hm had doorgeprikt, toen een paar dagen later zat het er weer en op dezelfde plek, mijn vraag is hoe komt het dat het tot 2keer aan toe weer terug komt? Wat ken je er aan doen? Ik gebruik nu echinaforche druppels.

  Gr. Angela

  1. Hallo Angela,

   Normaal zorgt een beschadiging aan het weefsel voor een blaar. Wellicht dat het niet goed kon genezen waardoor er weer een blaar is ontstaan. Ik krijg zelf per direct mijn mond vol met aften door citrusvruchten te eten. Tevens kunnen bepaalde tandpasta's voor aften zorgen. Weet je zo waardoor de eerste blaar is ontstaan?

   Groet,

   Jack

 3. Hallo Els,

  In jouw geval beginnen je tanden los te zitten door de aften, dus ben je eigenlijk al te laat om actie te ondernemen. Ik raad je aan om een afspraak te maken met een hele goede tandarts of kaakchirurg om te overleggen wat je kunt doen en wat de mogelijkheden nog zijn.

  Groet,
  Jack

 4. ik heb sinds twee weken een pijnlijke blaar op de zijkant van mijn tong,Ik drink veel jus o range en redelijk wat stres Hebt u een tip
  afz R v Maurik

  1. Hallo,

   Op zich een prima keuze om veel jus d'orange te drinken vanwege de vitamine C. Mits het natuurlijk goede kwaliteit is. Maar jus'orange is ook heel zuur, en een hoge zuurgraad in de mond werkt niet positief aan een herstel van de blaar. Als je toch jus d'orange wilt drinken, doe jet dan met een rietje. Op deze manier wordt de blaar ook niet meer geïrriteerd dan nodig is.
   En de stress is natuurlijk nooit goed. Stress zorgt voor een verzwakking van het immuunsysteem, dus zal ook je blaar meer moeite hebben om te genezen.

   Fijne dag,
   Jack

 5. Hallo ,

  heb echt om de 2 weken last van aften hele mond tot mij tot en binnenkant van mij lippen en wangen zit er vol mee !!!!

  heb van alles geprobeerd vroeg slapen,minder stressen , gember gebruikt veel fruit eten maar niks helpt de pijn en het blijft maar terug komen !

 6. Vroeger had ik regelmatig aften, het lijkt inderdaad leeftijdgebonden, ineens hield het gewoon op al 20 jaar geleden! Er is dus hoop, maar er is ook een middel tegen aften, gewoon te koop bij de drogist: Pyralvex Berna.
  Een donkerbruine vloeistof die,
  ondanks dat het wat prikt als je hem met het kwastje aanbrengt, de aften met een paar dagen laat verdwijnen, heeft mij serieus geholpen, dus zeker proberen!

 7. Hallo Jack,

  Heb een vraagje
  Ik loop nu 14 dagen rond met aften in mijn mond en dan lijkt het wat rustig en dan s'avonds lijkt het weer dat de aften enorm dik zijn en pijnlijk en komt alleen maar aften bij ben wat kunt uw mijn adviseren? Ben naar de huisarts geweest en heeft mijn aanstipspul voorgeschreven maar aften is nog aanwezig ben er gewoon ziek van geworden echt niet fijn ik heb zelf ook ijzer tekort en slik ijzer tabletten dus weet niet of het te maken heeft met dat? Na hoeveel weken moet het zeker verdwijnen vind 14 dagen best lang

  1. Beste Sandra,

   Normaal gesproken verdwijnen aften vanzelf weer na een week of twee, bij gezonde mensen. Maar omdat je ook een ijzertekort hebt duurt het bij jou misschien wat langer, door het ijzertekort is je weerstand zwakker en doet het lichaam er langer over om te herstellen. Ik zou het nog een weekje aanzien, als er dan nog steeds geen verbetering is, of als je klachten ondertussen verergeren, kun je het beste weer contact opnemen met je huisarts.

   Sterkte,
   Jack

 8. Beste lezers,

  Ik heb van mijn 13 tot mijn 37 heel erg veel last gehad van aften. Geen blaren, want doorprikken kon niet: het waren meer zweren. Zo erg dat ik in de "hoogtijdagen" alleen met een eierlepeltje wat vla naar binnen kon gieten. Bij specialisten gezeten, maar niemand kon er wat mee. Uiteindelijk heb ik een paardenmiddel gekregen: Negatol (eerder bekend onder Lotagen: uit de markt gehaald en in het buitenland verder gegaan onder de eerste naam). Als je het goedje op een granieten badkamervloer liet vallen was de gladde laag verdwenen.... Juist, wat doet dat voor je glazuur.
  Op mijn 37ste ben ik met een flesje water op pad gegaan. Ik zag dat iemand doen en vond dat wel een slim idee. Dat zorgde ervoor dat ik dus veel meer water ging drinken per dag. EN!!! De aften verdwenen als sneeuw voor de zon! Ik merk direct wanneer ik te weinig drink: direct weer een aft. Wat ik me dus afvraag: de mensen die hier veel last hebben van aften: hoeveel water drink je per dag? Het proberen waard?
  Succes.

  Groeten Sylvia

  1. Hallo Sylvia,

   Jou verhaal komt denk ik het dichtste bij wat ik ook ervaar nu heb ik een bloedziekte genaamd congenitale sferosythose. Volgens de doktoren heeft dat niks met mijn aften te maken maar het vreemde Is wel dat zowel mijn oma als vader na het verwijderden van de milt ook geen last meer hebben van aften.

   Nu werkt mijn milt optimaal en heb ik weinig last van mij ziekte.

   Maar nu ik jou verhaal lees kon dat nog wel eens helpen.
   Ik sport drie keer per week intensief in de sportschool en nu ik terug denk kon het weleens overeen komen dat het idd ook met vocht te maken kan hebben omdat ik normaal gesproken 3 liter vocht per dag drink maar in de herfst/winter vaak minder en komen de aften ook weer eerder.

   Ik ga hier eens opletten.
   Bedankt

  1. Hallo

   Ik heb zelf aften, en ook een beugel (activator) en ik denk dat het met elkaar te maken heeft. De aft zit onder mn tong, en de beugel zit daar ook op, daarom doet het wel echt veel zeer. Ik heb er nu ook opgezette lymfen klieren van gekregen.
   Dus ik vroeg me af, wat moet ik doen?

   Gr Aliane

 9. Ik heb al jarenlang van tijd tot tijd vreselijke last van aften op mijn tong die weken aanhouden en eten en praten zeer moeilijk maken.
  Ik weet nu sinds enkele jaren dat ik een auto immuun ziekte heb die dit veroorzaakt (ziekte van sjögren) in combinatie met een opname probleem van vitaminen.
  Ondanks het feit dat ik er nu zoveel mogelijk rekening mee kan houden, steekt het probleem van tijd tot tijd toch de kop op.
  Ik gebruik dan altijd dentinox, een middeltje dat gebruikt wordt bij kinderen die pijn hebben bij doorkomenader tandjes. In het middel zit een pijnstiller (lidocaine) en dat verlicht de pijn (tijdelijk) naar behoren.
  Genezen doet het dus niet, maar even zonder pijn is ook erg aangenaam!
  Heb je een arts die schappelijk is, dan kan hij/zijn je ook een lidocaine geleden of vloeistof voorschrijven. Mijn vorige arts was daar altijd erg behulpzaam mee.

  1. Dankjewel voor het delen van deze ervaring, Gea.

   Zijn er andere lezers die hier ook ervaringen mee hebben? Positief of negatief....

 10. Ik heb al mijn hele leven last van aften. Soms na een bezoek aan de mondhygiëniste of uit het niets. Nu heb k er denk al 4 of vijf weken last van. Als ik denk dat de aft weg gaat komt er op een andere plek weer een nieuwe aan. BAH BAH ik word er een beetje moedeloos van. Die Pyralvex Berna helpt alleen bij het weghalen van de brandende pijn. Maar dat is ook maar voor eventjes. Ik ben een beetje radeloos. Ga van de week al bloedprikken om al mijn vitamines enz te late checken. Dus eigenlijk hoop ik dat daar iets uit komt. Is er anders nog iets wat ik kan doen?

  Groetjes Claudia

 11. Ik heb ook jaren last van aften rechts onder de tong, nu gebruik ik sinds een week vitamine B12 en B11 (foliumzuur) de aften zijn bijna weg en doen geen pijn meer,. Het proberen waard..

 12. 3 weken geleden zijn mijn tanden getrokken en nu heb ik links onder waar je onder tanden zitten een rond wit bultje, gekomen door slecht zittend en bewegend ondergebit. Het is erg pijnlijk klopt erg en ik kan slecht eten. Heb het bultje nu al twee weken en de pijn wordt steeds erger ! Wat kan ik hier aan doen en is penecelinne een oplossing ?

  1. Het beste advies wat ik je kan geven: Terug naar je tandarts, want je ondergebit irriteert je kaak, waardoor het buitje ontstaat.

 13. Vroeger stipte de huisarts het aan. Heb in het verleden ook wel pyralfex gekocht. Dit hielp goed. Prikte wel erg, maar je moet wat he om te pijn te verzachten

 14. Ik heb een afte onder mijn tong en was vanochtend bij mijn tandarts.
  Hij adviseerde mij om er Zendium op te smeren.

 15. Hallo, ik heb al meer dan een jaar aften in de mond. Zowel op tong als mondholte tandvlees en wangen. Van mezelf ben ik zeer mager en woog 45 kilo. Ondanks de aften weeg ik nu 37 kilo doordat ik gewoon niets binnen krijg. Telkens als ze weg gaan komen ze gewoon terug en dan dubbel zo veel. Ik ben ten einde raad. Heb zendium tandpasta gekocht, heb gum geprobeerd,paradontax, zoutwater, zwarte thee, bessensap.. Bijna alles. Zijn er dan echt geen andere mogelijkheden om deze weg te krijgen? Ik ben het zo beu 🙁 groetjes

 16. Hallo, ik heb al vele jaren last van aften in mond en tegen wang. Van alles geprobeerd maar niets hielp. Was al enkele jaren gestopt met roken totdat iemand mij aangaf om weer met roken te beginnen. Ik was hier natuurlijk geen voorstander van maar elke dag pijnlijke aften wordt men ook niet vrolijk van, dus ik ben weer eenkleurige beetje beginnen te roken en warempel de aften verdwenen als sneeuw voor de zon. Heel af en toe kreeg ik nog eens een aften op de tong maar voor de rest bijna niets meer. Na verloop van tijd ben ik toch weer gaan denken om met het roken te gaan stoppen en heb dit in januari 2017 dan ook gedaan. Maar binnen de kortste tijd kreeg ik weer aften en tot op heden ben ik er dus niet vanaf. Je zou haast weer de neiging krijgen om met roken te beginnen maar dat is iets wat ik eigenlijk ook niet wil. Zou er echt niets ietszijn om deze aandoening weg te kunnen krijgen ?
  Als er iemand iets weet graag bericht, hoewel het bij de ene persoon wel aanslaat en bij de ander niet.

 17. Hoi allemaal!
  Ik heb al een aantal jaar last van aften. In tegenstelling tot velen heb ik het niet op mijn tong of in mijn wang maar aan de binnenzijde van mijn onderlip. Elke keer op exact dezelfde plek. Ben er in deze jaren achter gekomen dat als ik veel water blijf drinken ik minder last heb van de pijn en de aft ook sneller verdwijnt! Ik krijg er last van op het moment dat ik te weinig slaap en/of te veel stress heb of heb gehad.
  Omdat ik het jaren ten onrechte heb aangezien voor een simpele koortslip ben ik er nooit mee naar de huisarts gegaan. Nu ik al deze berichten over te korten van voedingsstoffen heb gelezen lijkt het me wel interessant om waardes te laten testen, volgende keer dat ik er een heb.

  1. Is inderdaad een goede beslissing, Soraya.
   Laat je me weten wat de waardes zijn?

 18. Hi, ik heb sinds een paar dagen last van mn tong aan de linkerkant. Achterdoor zit een wit bultje en achter op mn tong rode kleine bultjes.. mn keel is ook rood. Als ik praat of eet komt mn tong langs mn tanden en dan is het wel pijnlijk.. aan dezelfde kant is mn amandel iets verdikt... wat kan het zijn. Heb verder geen symptomen..

 19. Als kind wordt ik geteisterd door zweren/ ontstekingen in mijn mond. Ernstige ontstekingen aan het tandvlees heeft onherstelbare schade. Tandpasta's zijn een ramp. Voor bijna 30 jaar medicatie gebruikt vanuit de psychiatrie. Ik ben daar mee gestopt, omdat mijn lichaam anti/ gifstoffen maakte, met als gevolg hele vervelende aandoeningen. Deze zomer heb ik te maken gekregen met zeer sterke allergieen in de mond. Voor nu loop ik al ruim 6 weken rond met een zeer pijnlijke mond, lippen, tandvlees, tong, gehemelte. Ik wordt gek van de heftige reacties en de pijn. Sinds kort ook serieuse maagproblemen. Ik heb ook PDS. Het is complex en het wordt allemaal teveel. Een huiarts die slecht. Met mijn maag liep ik al 3 weken. Dit weekend is de ambulance geweest. Mijn 5 dagen kuur van SUCRALFAAT TEVA GRAN 1 mg, is nu klaar. Pijn is verminderd maar zeker nog niet weg. Mijn mond, keel, tandvlees is een pijnlijke ramp.

  1. Hoi Wilma,

   Wat heftig allemaal en wat vervelend voor je! Misschien dat je even naar de bijwerkingen van de Sucralfaat teva Gran kan kijken of er mogelijke bijwerkingen bestaan m.b.t de mond? Wat misschien een alternatief zou kunnen zijn is om je gebid te poetsen en je mond te reinigen met bakpoeder, dit is een hele neutrale manier van reinigen. Wat ook heel effectief is bij ontstekingen zijn kruidnagel en kososolie. Meer informatie hierover vind je in dit artikel. Ik hoop dat je situatie snel zal verbeteren!

   Groeten, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share