• afvallen en het eczeem dieet

Afvallen tijdens eczeem dieet

2017-07-31T11:57:24+00:00maart 27th, 2012|Eczeem Dieet|0 Reacties

Afvallen tijdens een eczeem dieet

Eczeem is een allergische huidaandoening die de laatste jaren steeds meer mensen teistert. De oorzaken en symptomen van deze "allergie" zijn verschillend, maar er zijn wel een aantal overeenkomsten.

De oorzaak van eczeem is vaak een allergische reactie op een stof, dit kan zowel een reactie zijn op iets wat je huid aanraakt als een reactie op voeding.

De symptomen hangen af van de vorm van eczeem die je hebt, maar over het algemeen krijg je een droge huid met barsten of zelfs droge plakken erop die ontzettend kan jeuken.

Een van deze oorzaken is dus voeding. Bepaalde soorten voeding kunnen de eczeem klachten en de bijbehorende gevolgen doen prikkelen. Eczeem zou je dus kunnen zien als een soort van voedselallergie. Een bepaald dieet kan er voor zorgen dat de klachten minder worden, maar er zit helaas (voor sommige mensen) een nadeel aan vast.

Een bepaald soort eczeem dieet, kan er voor zorgen dat je snel een aantal kilo's afvalt. Sommige mensen zien dit als "extra bonus", maar er zijn ook mensen die al mager zijn en eigenlijk niet mogen of willen afvallen. Hieronder een aantal tips om niet nog meer kilo's kwijt te raken!

Het afvallen kan komen doordat je bijvoorbeeld stopt met het eten van rood vlees, bewerkte voeding en toegevoegde suikers. Soms is een voedingsmiddel dat je prikkelt ook net dat voedingsmiddel dat je op gewicht houdt.

GewichtenHet klopt dat een ontgiftingskuur ongewild voor gewichtsverlies kan zorgen. Zelf heb ik ook enige familieleden die hier ook mee te kampen hebben. De beste manier om aan te komen of om gewichtsverlies te stoppen is door spiermassa op te bouwen. Dit is wellicht de énige manier in combinatie met gezonde voeding om je gewicht op peil te houden. Met name 2 tot 3 keer per week wat trainen met gewichten doet wonderen.

Oefeningen met en zonder gewichten

Krachttraining kun je ook doen als je geen gewichten hebt. In dat geval probeer je je spieren te versterken met het gewicht van je lichaam, dit kan bijvoorbeeld door de volgende oefeningen:

Plank

Bij de plank ga je in een soort opdrukhouding staan, maar dan op de ellenbogen. Je houd je lichaam zo recht als een plank en probeert deze houding 1 minuut vast te houden. Als je dit niet in 1 keer lukt kun je ook 4 keer 15 seconden de plank doen. Hoe langer je de plank vasthoudt, hoe beter dit is voor het opbouwen van spiermassa.

Bergbeklimmer

Bij de bergbeklimmer ga je ook eerst in de opdrukhouding staan met je armen gestrekt. Vervolgens beweeg je om en om je knieën naar je borstkas terwijl je de rest van je lichaam zo stabiel mogelijk probeert te houden. Met deze oefening train je je buikspieren extra.

Squats

Bij squats train je je beenspieren door telkens een beweging te maken alsof je op een stoel gaat zitten. Je probeer zo laag mogelijk te hurken en gaat dan weer staan. Door deze oefening veel te herhalen, zoals 100 keer per dag, train je je bil en beenspieren.

Lunges

Bij lunges zet je een grote stap en laat je je achterste knie zo dicht mogelijk bij de vloer komen terwijl je je voorste knie boven je enkel houd. Door telkens grote stappen te zetten en je lichaam "te dippen" train je je buikspieren, bilspieren en beenspieren. Door deze oefening te herhalen kun je veel doen om je spiermassa te vergroten zonder dat je hier gewichtjes voor nodig hebt.

Oefeningen met gewichten

Door gewichten te gebruiken kun je je spieren extra trainen. Door een deadlift te doen, dan pak je de gewichten van de grond op met een gestrekte rug en trek je ze omhoog tot aan je schouders train je je rugspieren en ook je beenspieren. Dit helpt ontzettend om je spiermassa te vergroten.

Daarnaast kun je de squats en lunges ook doen met gewichten in je armen.

Wat betreft voeding:

Om gewichtsverlies te voorkomen of zelfs aan te komen is het belangrijk dat je MEER calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. Wanneer je een snelle stofwisseling hebt kun je sneller last hebben van het verbranden van meer calorieën dan je binnen krijgt. Maar het doel is natuurlijk om voeding te kiezen met veel voedingsstoffen en calorieën in plaats van snacks voor de calorieën. Daarbij zorgen die snacks vaak ook nog voor meer eczeem.

Daarbij is het EXTREEM belangrijk om na de ontgiftingskuur GEEN ontbijt, lunch of avondeten over te slaan. Het is zelfs beter om gedurende de dag (ongeveer om de 2 uur) gezond te snacken. Je pakt dan bijvoorbeeld een stuk fruit of een volkorencracker met pindakaas. Let dan vooral op dat je de ''goede'' koolhydraten binnenkrijgt en goede vetten.

Noten en pindakaas zijn bijvoorbeeld goede snacks die vol met voedingsstoffen zitten en ze zijn vaak ook rijk aan calorieën.

Mijn eigen favoriete noten zijn amandelen, zorg dat je de biologische versie hebt zonder zout. De hele dag hier voldoende van nemen is belangrijk om je gewicht op peil te houden. Ook moeten je maaltijden de juiste verhouding hebben. Voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten. Dus wat gebraden kipfilet, met wat broccoli en eventueel zoete aardappelen en je hebt een perfecte combinatie. Zorg er in ieder geval voor dat de helft van je bord gevuld is met groenten en dan een kart koolhydraten en een kwart eiwitten.

Wat te onthouden?

Het is niets voor niets dat ik dit artikeltje op de website zet. "Geregeld" krijg ik de vraag voorgelegd dat mensen erg tevreden zijn om het eczeem dieet (eigenlijk is het een ontgiftingskuur) maar dat er een kleine keerzijde aan zit. Het afvallen is niet voor iedereen een prettige bijkomstigheid.

Het hongergevoel opwekken is zeer zeker niet het doel van een dergelijk eczeem dieet. Het primaire doel is om je lichaam te reinigen van gifstoffen die eczeem klachten kunnen prikkelen. Het verliezen van wat extra kilo's hoeft in dit geval niet een bijwerking te zijn, aangezien we deze kilo's op een gezonde manier weer kunnen aanvullen! Eet voldoende, maar ontloop alle snelle koolhydraten en de rest van de eczeem prikkels!

Wil je meer tips tegen eczeem? Download dan het gratis e-book vol tips tegen eczeem. 95% van de mensen die het heeft gelezen is super tevreden met de tips die erin staan.

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan (RJ) is de initiatiefnemer en het (nieuwe) gezicht van OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht: