• problemen met testosteron

Alles over hormonen deel 4: Wat zijn problemen met testosteron?

2016-11-24T10:23:30+01:00januari 4th, 2013|Hormonen|5 Reacties

Laatste update: door

Alles over hormonen deel 4: Wat zijn problemen met testosteron

Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Alles over hormonen deel 3: Wat is oestrogeen?

Het menselijk lichaam functioneert binnen een relatief kleine hoeveelheelheid schommelingen, alles wordt constant binnen een bepaald niveau op peil gehouden. Wanneer chemicaliën zoals hormonen buiten de normale niveaus treden dan kan dit gevolgen hebben en het lichaam aantasten op cellulair, orgaan, of systemische (lichaams) niveau. Een tekort aan testosteron kan ook voor problemen zorgen. Bloedtesten worden gebruikt om testosteron te meten.

Deze testen om testosteron te meten worden meestal uitgevoerd in de ochtend. Testosteron bemonstering is relatief moeilijk omdat de waarden gewoonlijk nogal schommelen in de loop van de dag. De normale waarde voor totaal testosteron bij mannen is 270-1070 ng / dl. Maar dit hangt in zekere mate af van het laboratorium dat wordt gebruikt.

Laag testosterongehalte en gezondheid

Onderzoekers zijn bezig uit te zoeken of laag testosterongehalte gerelateerd is bij de algemene gezondheid van mannen. Ze zijn erin geslaagd een duidelijk verband te leggen tussen een laag testosterongehalte en andere gezondheidsproblemen. Diabetes, het metabool syndroom, obesitas en een hoge bloeddruk zijn allemaal in verband gebracht met testosterondeficiëntie.

Toch is van een laag testosterongehalte niet bekend dat het deze gezondheidsproblemen veroorzaakt en extra testosteron zorgt er niet voor dat de problemen worden opgelost. Toch is de associatie tussen laag testosterongehalte en andere medische aandoeningen interessant.

Betekent testosterondeficiëntie een slechte gezondheid?

In de afgelopen jaren hebben onderzoekers opgemerkt dat er een algemeen verband is tussen een laag testosterongehalte en andere medische aandoeningen. Een onderzoek toonde aan dat bij 2100 mannen ouder dan 45, de kans dat ze last hadden van een laag testosterongehalte het hoogste waren bij de volgende voorwaarden:

  • 2,4 keer hoger voor zwaarlijvige mannen
  • 2,1 keer hoger voor mannen met diabetes
  • 1,8 maal hoger voor mannen met hoge bloeddruk

Experts suggereren niet dat een laag testosterongehalte deze problemen veroorzaakt. In feite zou het wel eens andersom kunnen zijn. Dat wil zeggen dat mensen met medische problemen of die een slechte algemene gezondheid hebben wel eens