Klik hieronder om deel 3 te lezen:
Alles over hormonen deel 3: Wat is oestrogeen?
Het menselijk lichaam functioneert binnen een relatief kleine hoeveelheelheid schommelingen, alles wordt constant binnen een bepaald niveau op peil gehouden. Wanneer chemicaliën zoals hormonen buiten de normale niveaus treden dan kan dit gevolgen hebben en het lichaam aantasten op cellulair, orgaan, of systemische (lichaams) niveau. Een tekort aan testosteron kan ook voor problemen zorgen. Bloedtesten worden gebruikt om testosteron te meten.
Deze testen om testosteron te meten worden meestal uitgevoerd in de ochtend. Testosteron bemonstering is relatief moeilijk omdat de waarden gewoonlijk nogal schommelen in de loop van de dag. De normale waarde voor totaal testosteron bij mannen is 270-1070 ng / dl. Maar dit hangt in zekere mate af van het laboratorium dat wordt gebruikt.
Laag testosterongehalte en gezondheid
Onderzoekers zijn bezig uit te zoeken of laag testosterongehalte gerelateerd is bij de algemene gezondheid van mannen. Ze zijn erin geslaagd een duidelijk verband te leggen tussen een laag testosterongehalte en andere gezondheidsproblemen. Diabetes, het metabool syndroom, obesitas en een hoge bloeddruk zijn allemaal in verband gebracht met testosterondeficiëntie.
Toch is van een laag testosterongehalte niet bekend dat het deze gezondheidsproblemen veroorzaakt en extra testosteron zorgt er niet voor dat de problemen worden opgelost. Toch is de associatie tussen laag testosterongehalte en andere medische aandoeningen interessant.
Betekent testosterondeficiëntie een slechte gezondheid?
In de afgelopen jaren hebben onderzoekers opgemerkt dat er een algemeen verband is tussen een laag testosterongehalte en andere medische aandoeningen. Een onderzoek toonde aan dat bij 2100 mannen ouder dan 45, de kans dat ze last hadden van een laag testosterongehalte het hoogste waren bij de volgende voorwaarden:
- 2,4 keer hoger voor zwaarlijvige mannen
- 2,1 keer hoger voor mannen met diabetes
- 1,8 maal hoger voor mannen met hoge bloeddruk
Experts suggereren niet dat een laag testosterongehalte deze problemen veroorzaakt. In feite zou het wel eens andersom kunnen zijn. Dat wil zeggen dat mensen met medische problemen of die een slechte algemene gezondheid hebben wel eens een laag testosterongehalte zouden kunnen ontwikkelen. Onderzoek naar de relatie tussen een laag testosterongehalte en een aantal andere aandoeningen is aan de gang.
Diabetes en een laag testosterongehalte
Een link tussen diabetes en een laag testosterongehalte is al vaak duidelijk gemaakt. Mannen met diabetes hebben meer kans om last te hebben van een laag testosterongehalte. Mannen met een laag testosterongehalte hebben meer kans om later in hun leven diabetes te ontwikkelen. Testosteron helpt de lichaamsweefsels meer bloed suiker op te nemen in reactie op insuline. Mannen met een laag testosterongehalte hebben vaak last van insulineresistentie: ze moeten meer insuline produceren om de bloedsuikerspiegel op pijl te houden.
Maar liefst de helft van de mannen met diabetes hebben een laag testosterongehalte wanneer ze willekeurig getest worden. Wetenschappers zijn er niet zeker van of diabetes zorgt voor een laag testosterongehalte of het juist andersom is. Meer onderzoek is nodig om hiervan zeker te zijn, maar studies op korte termijn tonen aan dat testosteronvervanging bloedsuikerspiegel problemen en obesitas bij mannen met een laag testosterongehalte zouden kunnen verbeteren.
Obesitas en een laag testosterongehalte
Obesitas en een laag testosterongehalte zijn nauw met elkaar verbonden. Zwaarlijvige mannen hebben meer kans om een laag testosterongehalte te hebben. Mannen met een zeer een laag testosterongehalte hebben ook meer kans op overgewicht. Vetcellen metaboliseren testosteron naar oestrogeen, dat zorgt voor het verlagen van testosteron niveaus. Ook vermindert overgewicht bij mannen de hoeveelheid van geslachtshormoon bindend globuline (SHBG), een eiwit dat testosteron in het bloed vervoert.
Minder SHBG betekent minder testosteron. Het verliezen van gewicht door sporten en trainen kan testosteron niveaus verhogen. Testosteron supplementen bij mannen met een laag testosterongehalte kan ook obesitas iets verminderen.
Metabool syndroom en een laag testosterongehalte
Metabool syndroom is de naam voor een aandoening waaronder een abnormaal cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, obesitas rond het middel, en een hoge bloedsuikerspiegel valt. Metabool syndroom verhoogt het risico op hartaanvallen en beroertes.
Studies tonen aan dat mannen die een laag testosterongehalte hebben meer kans maken om een metabool syndroom te ontwikkelen. In korte-termijn studies bleek dat testosteron vervangen zowel de bloedsuikerspiegel als obesitas verbeterd bij mannen met een laag testosterongehalte. De voordelen en risico’s op lange termijn zijn nog niet bekend.
Testosteron heeft gemengde effecten op onze slagaders. Veel deskundigen geloven dat testosteron bijdraagt aan het hogere aantal hart- en vaatziekten en hoge bloeddruk waar mensen op jongere leeftijd last van hebben. Als we deze redenering geloven dan is een hoog testosteron niveau slecht voor het hart.
Maar een tekort aan testosteron is gerelateerd aan insulineresistentie, obesitas, en diabetes. Elk van deze problemen vergroot het risico op cardiovasculaire problemen. Mannen met diabetes en een laag testosterongehalte hebben ook vaker last van atherosclerose of aderverkalking.
Een bepaalde hoeveelheid testosteron kan nodig zijn voor gezonde bloedvaten omdat dit wordt omgezet in oestrogenen. Van oestrogenen weten we dat het slagaders tegen beschadiging beschermt. Vooralsnog is bij geen enkele studie aangetoond dat testosteron vervanging het hart beschermt of dat het mogelijk hartaanvallen voorkomt.
Testosteron en andere problemen
Een laag testosterongehalte gaat vaak samen met andere medische aandoeningen:
- Depressie: In een studie van bijna 4.000 mannen ouder dan 70, hadden de mannen met de laagste testosteronspiegel meer dan twee keer zoveel kans om depressief te zijn. Deze connectie bleef zelfs wanneer er rekening werd gehouden met leeftijd, algemene gezondheid, obesitas, en andere variabelen.
- Erectiele dysfunctie (ED): Problemen met erecties zijn een van de meest voorkomende symptomen van een laag testosteron gehalte. De meeste ED wordt veroorzaakt door atherosclerose. Mannen met risicofactoren voor atherosclerose - diabetes, metabool syndroom, of obesitas - hebben vaak ook een laag testosterongehalte.
- Hoge bloeddruk: De effecten van testosteron op de bloeddruk zijn talrijk en complex. Mannen met een te hoge bloeddruk kunnen bijna twee keer zoveel kans op een laag testosterongehalte hebben als mannen met een normale bloeddruk. Anderzijds kan teveel testosteron de bloeddruk ook verhogen. Testosteron werkt op verschillende manieren op de bloedvaten, dit zou verantwoordelijk kunnen zijn voor de verschillende effecten.
Wat zijn de symptomen van een laag testosterongehalte?
Erg zijn verschillende symptomen van een laag testosterongehalte bij mannen. Dit kan al bij de foetus problematisch worden een gaat het hele leven door. De symptomen van een verminderd testosterongehalte is dan ook afhankelijk van wanneer de lage niveaus optreden.
Als er onvoldoende testosteron in de foetus aanwezig is dan kan genitale ontwikkeling negatief worden beïnvloed. Dit kan een slechte ontwikkeling van de penis en scrotum tot gevolg hebben, de foetus kan vrouwelijke genitaliën ontwikkelen of onduidelijke genitaliën ontwikkelen die noch mannelijk noch vrouwelijk zijn. Dank hierbij eraan dat de definitie van ‘mannelijk’ gebaseerd is op het type chromosomen aanwezig en niet noodzakelijkerwijs op het uiterlijk.
Wanneer laag testosteron optreedt voor of tijdens de puberteit dan kan dit een gebrek aan seksuele ontwikkeling als gevolg hebben. Verschijnselen kunnen een gebrek aan spiermassa, een falen van de stem om te verdiepen, een slechte groei van lichaamshaar, vergrote borsten (het ontwikkelen van gynaecomastie), en het falen van de penis en de testikels om te vergroten zijn.
Bij volwassenen kan een laag testosterongehalte leiden tot een verminderde seksuele functie en verlangen, onvruchtbaarheid, en erectiestoornissen. Haaruitval, verminderde spiermassa, en osteoporose of verminderde botdichtheid kan ook problematisch worden.
Klik hieronder om deel 5 te lezen:
Ik ben een man van 63 jaar. De laatste twee gebruik ik testosteron gel op doktersrecept van de Uroloog omdat ik zelf geen testosteron aanmaak. Nu moet ik stoppen met testosteron. en nemen mijn klachten weer toe. Ik heb altijd begrepen dat je niet zomaar kunt stoppen. Klopt dit?
Henk ter Beek
Beste Henk,
Ik zou inderdaad ook denken dat het afgebouwd zou worden. Weet je de reden waarom je ermee moet stoppen?
Als ik u was zou ik toch even terug langs de huisarts gaan en uitleggen dat de klachten weer terug keren.
Misschien heeft de huisarts er een goede reden voor om zomaar te stoppen.
Groetjes,
Beste, al jaren geleden schreef mijn gynaecoloog me livial voor.
Bij navraag bij tal van hulpverleners was er geen enkele die me wees op de nadelen van het product.
Toch neem ik het niet of onregelmatig in.
Kan jij me advies geven over de mogelijke voor en nadelen ervan ?
Ik zou het ten zeerste waarderen om eindelijk van de steeds weerkerende vrag terug te komen ,neem ik het wel of doe ik dit niet ,
Ik ben 59 jaar en sinds mijn 27 heb ik een hysterectomie ondergaan wegens scheur in mijn baarmoeder tijdens een sectio .
Hartelijke groet
Beste
Bij mij is een testosteron gehalte vast gesteld van 4.5 en dan nog word er geen behandeling gestart, ik ben aal zolang ziek en kan niet meer op mijn benen staan van de pijn en hou vocht vast heb zoveel ernstige klachten en bij toeval is mijn testesteron. Te laag..... Help!!!! Ik ben ten einde raad
Hallo Ed,
Zeker in combinatie met allerlei andere aandoeningen, kan ik me voorstellen dat je hier wanhopig van wordt. Vreemd dat de behandelend arts het te lage testosteron-gehalte niet aanpakt. Heb je gevraagd of hier een speciale reden voor is? Indien je geen duidelijkheid hierover krijgt, zou ik je aanraden om een second opinion te vragen bij een andere arts.
Hou je me op de hoogte?
Jack