• Hoe werkt sterilisatie bij een vrouw?

Hoe werkt sterilisatie bij een vrouw?

2018-09-14T10:19:33+01:00september 26th, 2018|Hormonen|0 Reacties

Overweeg jij een sterilisatie?

Als je je huisarts vertelt dat je seksueel actief bent maar geen kinderen wilt, krijgt je meestal als mogelijke vormen van anticonceptie de pil, een spiraaltje of een implantaat voorgeschreven.

Maar vrouwen, die op zoek zijn naar een meer permanente oplossing, kiezen in plaats daarvan vaak voor sterilisatie van de vrouw.

Toch is de sterilisatie van vrouwen (of zelfs het idee dat een vrouw misschien geen kinderen wil), ondanks het feit dat we wel openlijk over mannelijke sterilisatie praten, nog steeds taboe.

Om de stilte te doorbreken en je te helpen op de hoogte te raken van iets dat misschien een optie voor je is, krijg je in dit artikel alles te weten over de ingreep, waar je het kunt laten doen en wat de voor- en nadelen op de lange termijn zijn.

Wat is vrouwelijke sterilisatie?

Vrouwelijke sterilisatie is een permanente ingreep om zwangerschap te voorkomen. Het werkt door de eileiders te blokkeren. Wanneer vrouwen ervoor kiezen om geen kinderen te willen krijgen, kan sterilisatie een goede optie zijn. Het is een iets complexere en duurdere ingreep dan mannelijke sterilisatie (vasectomie).

Ongeveer 27% van de Europese vrouwen in de vruchtbare leeftijd gebruikt sterilisatie als vorm van anticonceptie.

Vrouwelijke sterilisatie komt het meest voor in ontwikkelingslanden. Vrouwen in de leeftijd van 40 - 44 jaar gebruiken sterilisatie als een vorm van anticonceptie en 51% ziet het als primaire methode voor anticonceptie.

Er zijn twee hoofdtypen sterilisatie bij vrouwen

  • De chirurgische procedure:het afbinden van de eileiders, waarbij de eileiders worden doorgesneden of verzegeld. Het wordt soms ook wel aangeduid als het afbinden van je eileider. De ingreep wordt meestal met behulp van een minimaal invasieve operatie genaamd laparoscopie uitgevoerd. Het kan ook vlak na een vaginale bevalling of een keizersnede worden gedaan.
  • Bij niet-chirurgische ingrepenworden hulpmiddelen gebruikt, die in de eileiders worden geplaatst om ze af te dichten. De hulpmiddelen worden via de vagina en de baarmoeder ingebracht en de plaatsing vereist geen incisie.

Hoe werkt sterilisatie van vrouwen?

Sterilisatie blokkeert of sluit de eileiders af. Dit voorkomt dat het eitje de baarmoeder bereikt en voorkomt ook dat het sperma het eitje bereikt. Zonder bevruchting van het eitje kan er geen zwangerschap ontstaan.

Het afbinden van de eileiders is met onmiddellijke ingang na de procedure effectief. Niet-chirurgische sterilisatie is omdat er littekenweefsel vormt pas na drie maanden effectief. De resultaten voor beide procedures zijn meestal permanent en er is maar een kleine kans dat het niet werkt.

Hoe wordt sterilisatie van de vrouw uitgevoerd?

Een arts moet de sterilisatie uitvoeren. Afhankelijk van de procedure kan het in een spreekkamer of in een ziekenhuis worden uitgevoerd.

Het afbinden van de eileiders

Voor het afbinden van de eileiders is er anesthesie nodig. Je arts zal je buik met gas opblazen en een kleine incisie maken om zo de geslachtsorganen met de laparoscoop te bereiken. Dan zullen ze je eileiders verzegelen. De dokter kan het volgende doen:

  • het doorsnij