Hormonen

Laatste Update: 14 september 2018

Hoe werkt sterilisatie bij een vrouw?

Overweeg jij een sterilisatie?

Als je je huisarts vertelt dat je seksueel actief bent maar geen kinderen wilt, krijgt je meestal als mogelijke vormen van anticonceptie de pil, een spiraaltje of een implantaat voorgeschreven.

Maar vrouwen, die op zoek zijn naar een meer permanente oplossing, kiezen in plaats daarvan vaak voor sterilisatie van de vrouw.

Toch is de sterilisatie van vrouwen (of zelfs het idee dat een vrouw misschien geen kinderen wil), ondanks het feit dat we wel openlijk over mannelijke sterilisatie praten, nog steeds taboe.

Om de stilte te doorbreken en je te helpen op de hoogte te raken van iets dat misschien een optie voor je is, krijg je in dit artikel alles te weten over de ingreep, waar je het kunt laten doen en wat de voor- en nadelen op de lange termijn zijn.

Wat is vrouwelijke sterilisatie?

Vrouwelijke sterilisatie is een permanente ingreep om zwangerschap te voorkomen. Het werkt door de eileiders te blokkeren. Wanneer vrouwen ervoor kiezen om geen kinderen te willen krijgen, kan sterilisatie een goede optie zijn. Het is een iets complexere en duurdere ingreep dan mannelijke sterilisatie (vasectomie).

Ongeveer 27% van de Europese vrouwen in de vruchtbare leeftijd gebruikt sterilisatie als vorm van anticonceptie.

Vrouwelijke sterilisatie komt het meest voor in ontwikkelingslanden. Vrouwen in de leeftijd van 40 - 44 jaar gebruiken sterilisatie als een vorm van anticonceptie en 51% ziet het als primaire methode voor anticonceptie.

Er zijn twee hoofdtypen sterilisatie bij vrouwen

 • De chirurgische procedure:het afbinden van de eileiders, waarbij de eileiders worden doorgesneden of verzegeld. Het wordt soms ook wel aangeduid als het afbinden van je eileider. De ingreep wordt meestal met behulp van een minimaal invasieve operatie genaamd laparoscopie uitgevoerd. Het kan ook vlak na een vaginale bevalling of een keizersnede worden gedaan.
 • Bij niet-chirurgische ingrepenworden hulpmiddelen gebruikt, die in de eileiders worden geplaatst om ze af te dichten. De hulpmiddelen worden via de vagina en de baarmoeder ingebracht en de plaatsing vereist geen incisie.

Hoe werkt sterilisatie van vrouwen?

Sterilisatie blokkeert of sluit de eileiders af. Dit voorkomt dat het eitje de baarmoeder bereikt en voorkomt ook dat het sperma het eitje bereikt. Zonder bevruchting van het eitje kan er geen zwangerschap ontstaan.

Het afbinden van de eileiders is met onmiddellijke ingang na de procedure effectief. Niet-chirurgische sterilisatie is omdat er littekenweefsel vormt pas na drie maanden effectief. De resultaten voor beide procedures zijn meestal permanent en er is maar een kleine kans dat het niet werkt.

Hoe wordt sterilisatie van de vrouw uitgevoerd?

Een arts moet de sterilisatie uitvoeren. Afhankelijk van de procedure kan het in een spreekkamer of in een ziekenhuis worden uitgevoerd.

Het afbinden van de eileiders

Voor het afbinden van de eileiders is er anesthesie nodig. Je arts zal je buik met gas opblazen en een kleine incisie maken om zo de geslachtsorganen met de laparoscoop te bereiken. Dan zullen ze je eileiders verzegelen. De dokter kan het volgende doen:

 • het doorsnijden en omvouwen van de buizen
 • het verwijderen van secties van de buizen
 • het blokkeren van de buizen met banden of clips

Sommige sterilisatiebehandelingen vereisen slechts één instrument en incisie, terwijl anderen er twee nodig hebben. Bespreek vooraf met je arts hoe bij jou de ingreep zal verlopen.

Niet-chirurgische sterilisatie

De hulpmiddelen die bij deze ingreep worden gebruikt zijn twee kleine metalen spiraaltjes. Ze worden door de vagina en de baarmoederhals in elke eileider ingebracht. Uiteindelijk vormt er dan littekenweefsel rond de spiraaltjes wat de buisjes blokkeert.

Er zijn geen incisies nodig, dus de hersteltijden kunnen sneller zijn dan bij een operatie. De behandeling kan met behulp van lokale anesthesie en sedatie in de praktijk van de arts worden uitgevoerd. Het kan als je meer pijnstilling prettiger vindt ook onder algemene anesthesie in een ziekenhuis of poliklinisch worden gedaan.

Niet-chirurgische sterilisatie is niet meteen effectief. Het kost tijd voor het littekenweefsel de eileiders zal blokkeren. Je moet ook na enige tijd terugkeren naar je arts om te zien of de ingreep effectief was. Een speciaal soort röntgenstraal, een hysterosalpingografie genoemd, in combinatie met kleurstof kan er door de arts worden gebruikt om te laten zien of je eileiders nog open zijn.

Herstel na vrouwelijke sterilisatie

Na de ingreep word je om er zeker van te zijn dat je herstelt en dat er geen complicaties zijn een uur lang elk kwartier gecontroleerd. De meeste mensen worden diezelfde dag weer ontslagen en normaal is dit binnen twee uur.

Het herstel duurt meestal tussen de twee en vijf dagen. Je arts zal je waarschijnlijk een week na de ingreep een vervolgafspraak geven.

Hoe effectief is sterilisatie van vrouwen?

Vrouwelijke sterilisatie is bijna 100% effectief in het voorkomen van zwangerschap. Volgens een onderzoek zouden ongeveer 2-10 van de 1.000 vrouwen zwanger kunnen worden na het afbinden van de eileiders. Een ander onderzoek ontdekte dat 24 - 30 vrouwen van de 1.000 na het afbinden van de eileiders nog zwanger werden.

Niet-chirurgische sterilisatie is ook zeer effectief, hoewel sommige onderzoeken wel hebben aangetoond dat het, vooral in het eerste jaar iets minder effectief is dan chirurgische sterilisatie. Het lichaam heeft ongeveer drie maanden nodig om het littekenweefsel aan te maken wat de iets lagere effectiviteit kan verklaren. In de tussentijd is er ook om een zwangerschap te voorkomen een andere anticonceptiemethode noodzakelijk.

Wat zijn de voordelen van sterilisatie bij vrouwen?

Vrouwelijke sterilisatie is een goede optie voor vrouwen, die effectieve en permanente anticonceptie willen. Het is veilig voor bijna alle vrouwen en heeft een extreem laag percentage mislukkingen. Sterilisatie is effectief zonder te leiden tot dezelfde bijwerkingen als bij andere ingrepen, zoals anticonceptiepillen, een implantaat of zelfs het spiraaltje (IUD). De procedure heeft bijvoorbeeld geen invloed op je hormonen, de menstruatie of je libido.

Sommige bewijzen suggereren ook dat sterilisatie van de vrouw het risico op eierstokkanker enigszins kan verminderen.

Wat zijn de nadelen van sterilisatie bij vrouwen?

Omdat het permanent is, is sterilisatie van vrouwen geen goede optie voor vrouwen die in de toekomst misschien toch nog zwanger willen worden. Sommige afbindingen van de eileiders kunnen omkeerbaar zijn, maar daarna kan zwanger raken heel moeizaam gaan. Vrouwen moeten er dan eigenlijk niet meer op rekenen. En niet-chirurgische sterilisatie is nooit omkeerbaar.

Als er in de toekomst een kans is dat je nog een kind wilt, is sterilisatie waarschijnlijk niet geschikt voor jou. Overleg met je arts of er nog andere opties voor je zijn. Een spiraaltje kan een betere keuze zijn. Het kan tot 10 jaar op zijn plaats blijven en de verwijdering van het spiraaltje herstelt je vruchtbaarheid.

In tegenstelling tot andere methoden voor anticonceptie, helpt vrouwelijke sterilisatie vrouwen die problemen met de menstruatiecyclus hebben niet. Vrouwelijke sterilisatie biedt ook geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA's).

Sommige vrouwen kunnen nog extra redenen hebben om in gedachten te houden wanneer ze vrouwelijke sterilisatie overwegen. Vrouwen die bijvoorbeeld een hoog risico lopen op hevige reacties op anesthesie, zijn mogelijk niet in staat om een chirurgische ingreep te ondergaan. Voor vrouwen die niet-chirurgische sterilisatie willen ondergaan, zijn er ook nog andere beperkingen. Op dit moment is niet-chirurgische sterilisatie geen optie voor vrouwen die:

 • slechts één eileider hebben
 • één of beide eileiders verstopt hebben
 • allergisch zijn voor contraststoffen, die worden gebruikt tijdens de röntgenfoto's

Wat zijn de risico's van sterilisatie bij vrouwen?

Er zijn aan elke medische ingreep bepaalde risico's verbonden. Infectie en bloeden zijn zeldzame bijwerkingen van het afbinden van de eileiders. Vraag je arts naar de risico's voor jouw ingreep.

Voor sterilisatie met inzetstukken bestaat er een kleine kans dat de implantaten losraken of de baarmoeder beschadigen. In klinische onderzoeken rapporteerden de meeste vrouwen weinig of geen pijn.

In zeldzame gevallen kunnen de buizen na de sterilisatie spontaan genezen. Volgens onderzoekers is er, als dit gebeurt, een kans van een op drie dat een eventuele zwangerschap, die na sterilisatie optreedt, ectopisch is. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap treedt op wanneer de foetus zich in de eileider in plaats van in de baarmoeder nestelt. Het is een potentieel en zeer ernstig medisch probleem. Als het niet op tijd is vastgelegd, kan het levensbedreigend zijn.

Vrouwelijke sterilisatie versus vasectomie (mannelijke sterilisatie)

Vasectomie zijn permanente sterilisatieprocedures voor mannen. Ze werken door de zaadleider af te binden, door te knippen, door te snijden of af te dichten om zo de afgifte van sperma te voorkomen. De procedure kan al dan niet kleine incisies en lokale anesthesie vereisen.

Een vasectomie duurt gewoonlijk tussen de twee en vier maanden om na de ingreep effectief te worden. Na een jaar is het iets effectiever dan sterilisatie bij vrouwen. Net als sterilisatie bij een vrouw, beschermt een vasectomie niet tegen SOA's.

Stellen, die ervoor kiezen om voor een vasectomie te gaan, kunnen dat doen omdat:

 • Het is meestal beter betaalbaar is.
 • Het als een veiliger en, in sommige gevallen, minder invasieve ingreep wordt beschouwd.
 • Het het risico op buitenbaarmoederlijke zwangerschappen verkleint.
 • Aan de andere kant kunnen paren, die kiezen voor sterilisatie bij vrouwen, dit doen omdat het afbinden van de eileiders onmiddellijk effectief is, terwijl vasectomieën een paar maanden kunnen duren om effectief te zijn.

Mythen en feiten over... vrouwelijke sterilisatie

Er gaan veel broodje aap de ronde over steriliseren. Zowel bij de man als bij de vrouw. De man zou niet meer een orgasme kunnen hebben, en mensen zijn over het algemeen bang dat een sterilisatie ook het einde van het seksueel actieve leven zal betekenen.

Mythe: kanker

Sommige mensen geloven ten onrechte dat vrouwelijke sterilisatie ertoe zal leiden dat er zich kanker in de voortplantingsorganen (baarmoeder, baarmoederhals of eierstokken) kan ontwikkelen.

Feit:

Vrouwelijke sterilisatie verhoogt absoluut niet het risico op het ontstaan van kanker in de voortplantingsorganen, die hierboven worden gedefinieerd. In feite hebben verschillende onderzoeken zelfs melding gemaakt van een verminderd risico op eierstokkanker na de afsluiting van de eileiders. Er is zeer weinig onderzoek gedaan naar de relatie tussen borstkanker en sterilisatie bij vrouwen, maar tot nu toe is er geen bewijs voor een dergelijk verband.

 • Baarmoederkanker: kanker die zich vormt in de baarmoederweefsels (baarmoeder). Twee soorten baarmoederkanker zijn endometriumkanker (kanker die begint in cellen langs de baarmoeder) en uterinesarcoom (een zeldzame vorm van kanker die begint in spierweefsel of andere weefsels in de baarmoeder).
 • Baarmoederhalskanker: kanker die zich vormt in de cervixweefsels (het onderste deel van de baarmoeder). Het is meestal een langzaam groeiende kanker die mogelijk geen symptomen heeft, maar wel kan worden gevonden bij regelmatige screening.
 • Eierstokkanker: kanker die zich in de weefsels van de eierstok vormt. De meeste ovariumkankers zijn eierstokepitheelcarcinomen (kanker die begint in cellen die langs de eierstok lopen) of kwaadaardige kiemceltumoren (kanker die in de eicellen begint).

Mythe: algemene procedure

Sommige mensen geloven ten onrechte dat sterilisatie van vrouwen de verwijdering van enkele of alle voortplantingsorganen van een vrouw met zich meebrengt, inclusief de vagina.

Feit:

Tijdens de sterilisatie blijven de eierstokken, de baarmoeder en de baarmoederhals gewoon op hun plaats. Alleen de eileiders (de eileiders die eicellen van de eierstokken naar de baarmoeder transporteren) worden geblokkeerd of doorgesneden. De twee meest voorkomende chirurgische ingrepen zijn laparoscopie en minilaparotomie:

Minilaparotomie omvat het maken van een kleine incisie in de buik (met afmetingen van 2-5 centimeter) en de eileiders worden dan naar de incisie gebracht om te worden vastgebonden en doorgesneden of anders gesloten met een klem of ring. De arts brengt een speciaal instrument in de vagina in om door de baarmoederhals en in de baarmoeder elk van de twee eileiders omhoog te brengen zodat ze dichter bij de incisie komen.

Laparoscopie omvat het inbrengen in de buik van een lange dunne buis met een lens erin (een laparoscoop) via een kleine incisie (van ongeveer 1 centimeter). Met deze laparoscoop kan de arts elke buis zien en met een clip of een ring afsluiten of deze door elektrische stroom blokkeren.

Mythe: gezondheidsrisico's en bijwerkingen

Sommige mensen denken ten onrechte dat sterilisatie van vrouwen leidt tot gezondheidsrisico's of bijwerkingen zoals hysterectomie, een slechte gezondheid, pijn of hormonale onevenwichtigheden.

Feit:

Er zijn geen gedocumenteerde medische bijwerkingen van sterilisatie bij vrouwen. De weinige complicaties, zoals infectie of een ontsteking van de wond, die tijdens of na de sterilisatie kunnen optreden kunnen, indien er geschikte technieken worden gebruikt en de ingreep goed wordt uitgevoerd in een geschikte omgeving over het algemeen tot een minimum worden beperkt. Lokale anesthesie is het beste voor sterilisatie bij vrouwen omdat het risico op complicaties lager is dan bij algehele anesthesie. De risico's zijn het laagst wanneer lokale anesthesie zonder sedativa wordt gebruikt. Als er wel sedativa worden gebruikt, moeten zorgverleners de vitale functies van de vrouw, zoals de hartslag en de bloeddruk gedurende de gehele ingreep nauwlettend volgen.

 • Hysterectomie: sommigen geloven ten onrechte dat er na de sterilisatie hysterectomie nodig is. Recent onderzoek toont echter aan dat sterilisatie de behoefte aan een hysterectomie niet lijkt te vergroten. Sterilisatie heeft geen biologische relatie met hysterectomie. Hysterectomieën worden vaak gedaan om menstruatiestoornissen te behandelen en vrouwen die worden gesteriliseerd, hebben meer kans om hysterectomieën te overwegen om dergelijke stoornissen te behandelen, omdat ze niet bang zijn om hun vruchtbaarheid te verliezen.
 • Pijn: sterilisatie van de vrouw veroorzaakt geen blijvende pijn in de rug, de baarmoeder of de buik. Er is vaak wel wat lichte pijn tijdens de ingreep zelf. Vrouwen worden lokaal verdoofd om de pijn tijdens de ingreep te verzachten en, behalve in speciale gevallen, blijven vrouwen gewoon wakker. Een vrouw kan voelen dat de arts haar baarmoeder en buizen beweegt. Dit kan een beetje ongemakkelijk zijn. Als een getrainde anesthesist en de geschikte apparatuur beschikbaar zijn, kan er voor vrouwen die erg bang zijn voor pijn voor algehele anesthesie worden gekozen. Een vrouw kan zich enkele dagen of zelfs enkele weken na de operatie zwak voelen en wat pijn ervaren maar ze zal snel haar kracht terugkrijgen. Ze kan ibuprofen (200-400mg), paracetamol (325-1000mg) of andere pijnstillers gebruiken, maar geen aspirine. Sterkere pijnstillers zijn zelden nodig.
 • Hormoononbalans: devrouwelijke hormonen worden niet beïnvloed door sterilisatie van vrouwen en er zal geen verlies van vrouwelijkheid zijn of enige verandering in haar seksueel functioneren.

Mythe: werkingsmechanisme

Sommige mensen denken ten onrechte dat sterilisatie van vrouwen, hetzij door het stoppen van de eisprong of door het doden van het eitje van een vrouw de zwangerschap voorkomt.

Feit:

Vrouwelijke sterilisatie stopt de eisprong niet en schaadt het eitje van een vrouw op geen enkele manier. Er zal elke maand nog steeds een eitje worden vrijgegeven, maar het zal oplossen en door het lichaam worden geabsorbeerd.

Vrouwelijke sterilisatie voorkomt zwangerschap door de eileiders (de slangen die eicellen van de eierstokken naar de baarmoeder transporteren) door te snijden of te blokkeren, zodat het sperma niet omhoog kan komen om het eitje te bevruchten. Er zijn verschillende manieren om de eileiders te blokkeren: door ze af te binden (ligatie), een klein stukje van de buis te verwijderen (excisie), te verzegelen (cauterisatie) of clips of ringen aan te brengen.

Mythe: menstruatie

Sommige mensen geloven ten onrechte dat sterilisatie van vrouwen onregelmatige of zwaardere menstruatiebloedingen zal veroorzaken of dat de maandelijkse bloedingen stoppen (amenorroe).

Feit:

Het meeste onderzoek dat er naar dit onderwerp is gedaan wijst geen grote veranderingen in de bloedingspatronen na de sterilisatie van vrouwen aan. Als een vrouw vóór de sterilisatie een hormonale methode of spiraaltje gebruikte, zal haar bloedingspatroon terugkeren naar de manier waarop het was voordat ze de ingreep onderging. Vrouwen die overschakelen van gecombineerde orale anticonceptiva (COC's) naar sterilisatie bij vrouwen, kunnen bijvoorbeeld zwaardere bloedingen constateren omdat hun maandelijkse bloeding naar de gebruikelijke patronen terugkeert. Er moet wel worden opgemerkt dat de maandelijkse bloeding van een vrouw gewoonlijk minder regelmatig wordt naarmate ze de menopauze nadert.

Mythe: seksueel genot

Sommige mensen denken ten onrechte dat sterilisatie van vrouwen ertoe leidt dat vrouwen hun zin in seks verliezen of hun seksuele vermogens verliezen.

Feit:

Na de sterilisatie zal een vrouw er hetzelfde uitzien als voorheen. Er is geen verlies van seksuele drang of interesse na sterilisatie van vrouwen. Ze kan op dezelfde manier seks hebben als voorheen. Ze vindt misschien wel dat de seks leuker is omdat ze zich geen zorgen hoeft te maken over zwanger worden.

Hoe werkt sterilisatie bij een vrouw?

Mythe: gewichtsveranderingen

Sommige mensen geloven ten onrechte dat sterilisatie van vrouwen dat vrouwen erdoor kunnen afvallen of om aankomen of dat sterilisatie van vrouwen het lichaam van een vrouw misvormt.

Feit:

Sterilisatie veroorzaakt geen veranderingen in het gewicht, de eetlust of het uiterlijk. Oudere vrouwen kiezen echter vaker voor sterilisatie als anticonceptie dan jongere vrouwen en de meeste vrouwen worden naarmate ze ouder worden wat zwaarder.

Mythe: wie kan de methode gebruiken?

Sommige vrouwen vermijden sterilisatie omdat ze ten onrechte denken dat alleen vrouwen van een bepaalde leeftijd of met een bepaald aantal kinderen sterilisatie kunnen ondergaan.

Feit:

Alle vrouwen kunnen met de juiste voorlichting en toestemming an een arts veilig sterilisatie ondergaan. De sterilisatie kan niet vanwege haar leeftijd, het aantal van haar zwangerschappen of levende kinderen, of haar burgerlijke staat aan haar orden geweigerd. Zorgverleners mogen geen strikte regels opleggen over de leeftijd, het aantal kinderen, de leeftijd van het laatste kind of de burgerlijke staat. Als de situatie van een specifieke vrouw een zorgverlener doet vermoeden dat ze later spijt zou kunnen krijgen zou de arts de vrouw moeten helpen haar beslissing zorgvuldig te overwegen. Uiteindelijk moet elke vrouw echter zelf beslissen of zij nog meer kinderen wil en al dan niet een sterilisatie wil ondergaan.

Tot slot…

Maak een afspraak met je arts om sterilisatie te bespreken en te bepalen of dit de beste anticonceptie-optie voor jou is. Als je kiest voor een niet-chirurgische sterilisatie, moet je tot drie maanden na de procedure een andere anticonceptiemethode gebruiken. Je hebt nog steeds je menstruatie en je zult geen daling van het libido ervaren.

Voor een sterilisatie zijn er geen veranderingen in de levensstijl nodig. Het is belangrijk om te onthouden dat sterilisatie van vrouwen zwangerschap voorkomt, maar dat het niet beschermt tegen SOA's. Als je dat wel wilt gebruik dan condooms.


Bronnen

www.allodocteurs.fr/sexo/contraception/contraception-definitive/sterilisation-feminine-pour-les-femmes-sures-de-leur-choix_166.html

www.medisite.fr/contraception-contraception-7-choses-a-savoir-sur-la-sterilisation-feminine.2195300.373055.html

www.gynandco.fr/ligature-des-trompes-une-contraception-definitive/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share