Sport

Laatste Update: 7 april 2017

Waarom is rekken en strekken zo belangrijk?

Rekken en strekken : waarom stretch-oefeningen zo belangrijk zijn

Dat sporten en lichaamsbeweging één van de pijlers zijn van een goede gezondheid is ondertussen algemeen bekend. Maar mensen die zonder professionele begeleiding aan sport doen vergeten vaak dat stretchen, het rekken en strekken van je spieren, voor én na een work-out essentieel zijn als je je spieren niet wil overbelasten. En wat heel veel mensen ook niet weten is dat stretch-oefeningen ook op zichzelf een goede vorm van lichaamsbeweging zijn. Waarom rekken en strekken zo goed is? Dat lees je hier!

Soms lees of hoor je wel eens tegenstrijdige meningen over stretchen. Zo zijn er topsporters die zweren dat het stretchen voor een belangrijke wedstrijd hun resultaten negatief zou beïnvloeden. En inderdaad, stretchen doe je niet om tijdens het eigenlijke sporten beter te presteren, er zijn studies die lijken aan te tonen dat de resultaten van bijvoorbeeld hardlopers er niet op verbeteren als ze eerst gestretcht hebben. Overtuigend bewijs in de ene of de andere richting is er niet maar er is dus wel de nodige twijfel.

Versterkt het je gezondheid?

Maar, en dat mogen we niet vergeten, de meesten onder ons sporten niet om competities te winnen maar om hun gezondheid te verbeteren. En daarbij kunnen stretch-oefeningen wel degelijk helpen, dat is wel overtuigend aangetoond in wetenschappelijke studies. Door de juiste(!) stretch-oefeningen te doen voor en na het eigenlijke sporten beschermen we onze spieren tegen overbelasting en helpen we ze om sneller te recupereren na een inspanning. Wat de juiste oefeningen zijn, daar is echter ook veel onduidelijkheid over.

Heel wat mensen herinneren zich nog de oefeningen die ze op school geleerd hebben en passen die toe als ze zelf zonder begeleiding gaan sporten. Het kan echter raadzaam zijn toch eens een professionele trainer of op z'n minst een boek of website te raadplegen met advies van experten. Een aantal stretch-oefeningen waarvan vroeger gedacht werd dat ze heilzaam waren worden tegenwoordig immers afgeraden en ondertussen zijn er ook nieuwe stretch-technieken 'uitgevonden'.

Bij stretchen proberen we eigenlijk onze spieren te verlengen zodat ze flexibeler worden en we onze gewrichten beter kunnen bewegen. Het stretchen voor sporten helpt zoals gezegd het risico op blessures terug te dringen, na het sporten helpt het dan weer om sneller te herstellen. Zo voorkomen we onder andere stijve spieren. Maar ook stretchen op zich, zonder dat je er daarom noodzakelijk tegelijk bij moet sporten, kan erg nuttig zijn. Kijk maar naar yoga (of pilates), daar vormt stretchen eigenlijk het hoofdonderdeel van de oefeningen.

Hieronder zetten we een aantal van de belangrijkste gezondheidseffecten van stretchen op een rijtje.

1. Het zorgt voor een groter bereik in de beweeglijkheid van de gewrichten
Gewrichten die beweeglijker zijn zorgen dat we betere sportprestaties kunnen leveren en ruimere bewegingen kunnen maken zonder onszelf te verwonden. Bovendien helpt dit ons om onze balans beter te bewaren tijdens het sporten, wat ook weer de kans op blessures verkleint.

2. Het verbetert de flecibileit van onze spieren
Als we ouder worden of als we weinig fysiek actief zijn hebben onze spieren de neiging korter te worden en strakker te gaan staan. Stretchen helpt onze spieren weer uit te rekken waardoor we ze flexibeler kunnen gebruiken en zo sportieve inspanningen leveren of fysiek werk te doen zonder risico op spierpijnen en -scheurtjes.

3. Het verbetert de bloedcirculatie
Een aantal wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat stretchen zorgt voor een betere bloedcirculatie. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat we via onze bloedstroom onze spieren beter kunnen voorzien van de nodige voedingsstoffen. Zo kunnen deze sneller herstellen na een inspanning en zullen ze minder snel stijf worden.

4. Het helpt stress te verminderen.
In onze stresserende maatschappij geen onbelangrijk pluspunt: stretchen blijkt stress te verminderen. Zoals je zelf zeker al gemerkt hebt hebben je spieren de neiging te verkrampen als je gestresseerd bent. Maar je kan omgekeerd stress ook verminderen door je spieren te leren ontspannen en stretchen zorgt ervoor dat je spieren (na de oefeningen) zich beter kunnen ontspannen. Dit is één van de redenen waarom yoga zo'n positieve invloed op stress heeft.

5. Het helpt ons een betere houding aan te houden
Doordat onze spieren minder strak gaan staan na regelmatig stretchen gaat ook onze hele lichaamshouding er meer ontspannen uitzien. We nemen een minder verkrampte houding aan en de buitenwereld zal meteen ook merken dat we ons beter in ons vel voelen.

b>6. Het helpt ons beter te slapen en fris op te staan
Verschillende studies toonden aan dat het 's ochtends uitvoeren van een aantal lichte stretch- en fitnessoefeningen ervoor zorgt dat we ons de hele dag energieker voelen én dat we 's nachts gemakkelijker in een diepe slaap raken.

Je ziet het, stretch-oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van een goede lichaamsbeweging. Denk jij eraan te stretchen voor of na het sporten? Welke oefeningen voer je zoal uit? Laat het ons weten in jouw reactie!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. L.S.,
    Ik loop een paar keer per week hard maar 'vergeet' vaak om van tevoren te rekken. "Het paard wil meteen de wei in". Als ik bijna thuis ben stop ik altijd wel om te rekken en te strekken maar neem daar niet zo veel tijd voor. Daarna dribbel ik het laatste stukje rustig naar huis. Mijn vrouw is een stuk verstandiger wat dat betreft. Die rekt enkele malen per dag en voor en na het sporten. Zij vertelde me dat het feit dat ik, als ik een paar dagen niet gelopen heb, kramp in mijn kuiten krijg te maken heeft met het feit dat ik voor het sporten niet rek. Ik betwijfel dat maar laat me graag van het tegendeel overtuigen.
    Vr, groet, Gerrit.

    1. Hallo Gerrit,

      Ik kan me voorstellen dat je direct wilt lopen, maar om dit te doen zonder warming-up, is beslist onverstandig! Je vrouw heeft helemaal gelijk!
      Een warming-up en een cooling-down is erg belangrijk om vervelende blessures, waaronder krampen, te voorkomen.

      Succes!
      Jack

  2. Rekken voor het sporten is niet aan te raden je kunt beter met de foamroller voor het trainen je lichaam opwarmen door middel van het soepel maken van je spieren. Na het sporten is het geen probleem.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

6 Shares
Tweet
Pin1
Share5