Zwangerschap en Voeding

Laatste Update: 2 augustus 2018

Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen?

Als je probeert om zwanger te raken, kunnen alle kleine zwangerschapssymptomen je hart al sneller doen laten kloppen. Als je wacht om te zien of er deze maand twee roze streepjes op de test verschijnen, kan dat een kwelling zijn en kan het ook moeilijk zijn om niet over elke steek, kramp en extra bezoekje aan het toilet na te denken.

Maar wat zijn nu eigenlijk de eerste tekenen van een zwangerschapssymptomen waar je écht op zou moeten letten?

We zullen in dit artikel de meest voorkomende symptomen van een vroege zwangerschap bespreken en je ook vertellen hoe je eventueel daaropvolgend ongemak wat kunt verlichten.

Maar eerst: Wanneer beginnen de eerste zwangerschapssymptomen?

Er is geen vaste regel voor wanneer de symptomen van een vroege zwangerschap intreden. Sommige vrouwen kunnen de eerste vroege tekenen van een zwangerschap al een week of twee na de conceptie opmerken, terwijl je andere symptomen pas vier of vijf weken later begint te merken. Sommige vrouwen ervaren het ook opvallend laat of zelfs pas verder in de zwangerschap. De meeste vrouwen (59%) ervaren bij hun vijfde of zesde week kwaaltjes, terwijl 71% pas aan het einde van week zes en 89% vanaf week acht symptomen ervaart.

Of je nu vroeg of laat in de zwangerschap de zwangerschapssymptomen begint te voelen, je hoeft je er geen zorgen over te maken. Alle vrouwen zijn verschillend en alle vrouwen ervaren dan ook niet dezelfde symptomen van een vroege zwangerschap. Ook kan de tweede zwangerschap anders zijn dan de eerste zwangerschap. En natuurlijk moet je ook weten dat niet alleen omdat je iets ervaart dat als een teken van een zwangerschap kan worden beschouwd, het ook een garantie is dat er écht een baby in je buik groeit.

Pijnlijke borsten

Zijn je borsten gevoelig? Zijn ze gevoelig en een beetje opgezwollen? Als dat zo is, is het mogelijk dat je deze cyclus bevrucht bent geraakt. Pijnlijke borsten en tepels zijn vaak één van de eerste vroege tekenen van een zwangerschap, die vrouwen ervaren. Helaas ervaren veel vrouwen ook deze pijn als een normaal onderdeel van hun maandelijkse menstruatiecyclus, dus het kan moeilijk zijn om het verschil tussen de typische borsten voor je menstruatie versus een teken van een vroege zwangerschap te herkennen. Maar er is één belangrijk verschil: Tijdens de zwangerschap verdwijnt de zachtheid niet zoals gewoonlijk op het moment dat je menstruatie doorzet. In plaats daarvan neigen de pijnlijke, tintelende gewaarwordingen naarmate de tijd verstrijkt erger te worden en het wordt vaak pas aan het einde van het eerste trimester wat minder.

Waarom gebeurt dit?

Tijdens de vroege zwangerschap nemen de hormoonspiegels van het oestrogeen en progesteron toe, waardoor de bloedtoevoer naar je borsten ook toeneemt. Deze hormonen zijn ook de reden waarom sommige vrouwen rond het tijdstip van de eisprong en als onderdeel van PMS ook pijnlijke borsten ervaren - maar in dat geval beginnen de hormonen, als je dichterbij het begin van je menstruatie komt, te dalen en zal de pijn eerder afnemen. Als je zwanger bent, stijgen je hormoonspiegels in plaats van dat ze dalen en worden je borsten steeds gevoeliger.

Wat zou je moeten doen?

Koop een ondersteunende BH om het ongemak dat dit zwangerschapssymptoom met zich meebrengt te verlichten. Overleg eventueel met een professional die je kan helpen met het maken van een aanpassing en zorg ervoor dat je een beetje extra ruimte overlaat zodat het niet te strak zit. Geloof me maar, ze zullen blijven groeien. En wees als dingen echt heel ongemakkelijk worden niet bang om warme of koude kompressen te gebruiken - gebruik gewoon wat goed voor je is.

Je tepels worden donkerder

Je tepelhof - ook wel bekend als het gebied rondom je tepels - kan al één of twee weken na de bevruchting donkerder en groter worden en dit is een van de meest voorkomende symptomen van een vroege zwangerschap. En dat is nog niet alles want als je goed kijkt zul je zien dat de aderen in je borsten ook meer gaan opvallen. Je ziet misschien ook kleine bultjes rond de randen van je tepelhof verschijnen. Dit zijn kleine bultjes met vocht en vet die je borsten en tepels zullen verzorgen als je baby straks klaar is om aan de borst te drinken. Voor als je het nog niet wist, je borsten zullen tijdens de zwangerschap veel veranderingen ondergaan!

Waarom gebeurt dit?

Zoals zoveel vroege tekenen van een zwangerschap zijn donker wordende tepelhoven en aderen beide het resultaat van stijgende zwangerschapshormonen zoals humaan choriongonadotrofine of hCG. En deze dramatische toename van hCG is verantwoordelijk voor veel van de eerste zwangerschapssymptomen en het lijkt ook je borsten te beïnvloeden.

Wat zou je moeten doen?

Zoals met zoveel andere zwangerschapsklachten is het iets wat er een beetje bijhoort. De donkere kleur moet geen reden tot bezorgdheid zijn - het is een onschadelijk deel van hele ervaring van het zanger zijn. Je tepels zijn nu waarschijnlijk ook veel gevoeliger, vooral als je het koud hebt of als iets langs je tepels wrijft zul je het zien. Het toepassen van warme kompressen en het dragen van een lichtgewicht, zachte katoenen BH kan helpen.

Krampen

Net als bij pijnlijke borsten is krampen een van de eerste tekenen van een zwangerschap. De krampen moeten echter niet ernstig zijn, dus neem als je wel pijn ervaart of als je slechts aan één kant hevige pijn voelt of als je gelijktijdig bloeden en krampen ervaart (buiten je menstruatieperiode, natuurlijk) wel altijd contact op met je arts.

Waarom gebeurt dit?

Het kan, vooral als het gaat om krampen, soms moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen vroege zwangerschapssymptomen en tekenen dat je menstruatie onderweg is. Maar ook al voelen de krampen bijna identiek, krampen tijdens de zwangerschap en kramp vlak voor je menstruatie worden door verschillende dingen veroorzaakt. De kramp die optreedt tijdens de vroege zwangerschap komt door de verhoogde bloedtoevoer naar de baarmoeder. De krampen voor je menstruatie zijn het gevolg van toegenomen prostaglandinen, die de baarmoeder helpen om zich voor te bereiden om de voering af te werpen.

Wat zou je moeten doen?

Als je krampen hebt, raak dan niet in paniek. Veel vrouwen vrezen onmiddellijk voor een miskraam, maar milde kramp in het bekken of in de midden boven het schaambeen is in het begin van de zwangerschap normaal.

Licht bloedverlies

Zie je ongeveer een week voor je menstruatie opeens een licht rode vlek in je onderbroek? Als je je afvraagt "Kan bloeden een teken van een zwangerschap zijn?"is het antwoord in feite‘ja’.

Het kunnen implantatiebloedingen zijn wat vaak een van de eerste tekenen van een zwangerschap is. Het gebeurt zes tot twaalf dagen na de bevruchting, wanneer een bevruchte eicel zich diep in het slijmvlies van je baarmoeder nestelt en wat een beetje lichte irritatie kan veroorzaken.

Waarom gebeurt dit?

Het betekent dat je een baby krijgt! Een paar dagen na de bevruchting zwemt het bevruchte eitje door de eileiders en nestelt het zich in je baarmoeder. Daar zal het eitje zich aan de wand van je baarmoeder hechten. Omdat je baarmoederslijmvlies rijk is aan bloed, kan er vaak een kleine vlek ontstaan en je hoeft je hierover geen zorgen te maken.

Wat zou je moeten doen?

Houd gewoon je vingers gekruist - dit zou een goed teken kunnen zijn! Zorg ervoor dat je een zwangerschapstest doet als je menstruatie al had moeten komen om zo te bepalen of die lichte bloeding echt een vroeg teken van een zwangerschap is.

Hogere lichaamstemperatuur

Als je je basale lichaamstemperatuur al in kaart hebt gebracht, ben je wellicht bekend met een van de subtiele tekenen van een zwangerschap die veel vrouwen niet eens zullen opmerken: een hogere temperatuur dan normaal. Wanneer je dit in kaart brengt, piekt je basale temperatuur wanneer je ovuleert en neemt het vervolgens tijdens het laatste deel van je cyclus totdat je menstruatie begint geleidelijk af. Maar als je tijdens de cyclus zwanger raakt, zal je basale temperatuur niet kelderen; in plaats daarvan blijft het dan hoog.

Waarom gebeurt dit?

Zoals zoveel zwangerschapsklachten zijn die hinderlijke zwangerschapshormonen ook hier de schuldige. Als je niet zwanger raakt, nemen de niveaus van progesteron en oestrogeen in het lichaam af, wat er dan voor zorgt dat je menstruatie begint.

Wat zou je moeten doen?

Als je het in kaart hebt gebracht, kun je het nu zien en geniet dan maar van de verhoogde temperaturen. Als je het niet hebt bijgehouden en probeert zwanger te worden, overweeg dan om een basale temperatuurgrafiek te gaan maken om zo meer vertrouwd te raken met je cyclus. De beste tijd om je grafiek te starten is de dag waarop je menstruatie begint.

Vermoeidheid

Dit kan een van de moeilijkere vroege zwangerschapssymptomen zijn om mee om te gaan. Het gaat niet alleen om een verlies aan energie waar we het hier over hebben - het gaat meer om een totale uitputting waarbij je gewoon je ogen niet kunt openhouden en waar je waarschijnlijk het hele eerste trimester mee om mee zult moeten omgaan.

Waarom gebeurt dit?

Je lichaam werkt overuren om ervoor te zorgen dat de baby de komende negen maanden alles krijgt wat hij nodig heeft om te groeien en geloof me je zult het voelen! Je lichaam produceert meer bloed om voedingsstoffen naar je groeiende baby te brengen en je bloedsuikerspiegel en bloeddruk zijn lager. Deze factoren, in combinatie met hoge niveaus van zwangerschapshormonen zoals oestrogeen en progesteron, kunnen je allemaal een super slaperig gevoel geven.

Wat zou je moeten doen?

Wees niet bang om op snooze te drukken of neem gewoon wat vaker een rustmomentje. Hoe beter je je voelt, des te beter de baby zich ook zal voelen. Er zijn ook bepaalde energiestimulerende voedingsmiddelen die je tijdens de zwangerschap kunt eten en die je in het eerste trimester kunnen helpen om om te gaan met de vermoeidheid.

Vaker naar de wc

Moet je meer plassen dan normaal? Het is misschien niet een van de eerste vroege tekenen van een zwangerschap die je opmerkt, maar vaker moeten plassen behoort zeker tot de standaard zwangerschapssymptomen en het kan ongeveer twee tot drie weken na de bevruchting worden opgemerkt.

Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen?

Waarom gebeurt dit?

Zodra een eitje in je baarmoeder is genesteld neemt het hCG-hormoon in je lichaam toe en begint het gedurende de peride daarna dramatisch te stijgen. Een van de bijwerkingen? Het kan ervoor zorgen dat je elke vijf minuten moet plassen. De verhoogde hCG-waarden in je urine worden gebruikt om een zwangerschap te detecteren en dat is hoe je ook een positief resultaat op je zwangerschapstest zult krijgen.

Wat zou je moeten doen?

Als je de hele nacht naar het toilet moet, doe dan een zwangerschapstest en bel je dokter. Het is mogelijk dat je een baby in je buik hebt!

Geen menstruatie

Als je graag moeder wilt worden, zal je hart waarschijnlijk elke keer als je rond de tijd dat je menstruatie moet beginnen het toilet bezoekt en je geen bloed kunt vinden flink tekeer gaan. Het is dus natuurlijk om je behoorlijk opgewonden te voelen als je over tijd bent ook al is het maar een dag! Het is tenslotte een van de klassieke symptomen van een vroege zwangerschap. Hoewel de nauwkeurigheid van een zwangerschapstest toeneemt naarmate je langer over tijd bent kunnen veel zwangerschapstesten tegenwoordig al tot vijf dagen voordat je menstruatie begint hCG-niveaus detecteren.

Waarom gebeurt dit?

Hier is een kleine opfriscursus: je krijgt elke maand je menstruatie als je eitje niet wordt bevrucht. Het eitje spat uit elkaar, waardoor de hormoonspiegels dalen en je lichaam de bekleding van je baarmoeder afwerpt. Als je je menstruatie overslaat, is het waarschijnlijk een teken dat er een baby is die druk bezig is om zich in je baarmoederwand te nestelen.

Wat zou je moeten doen?

Als je cyclus regelmatig is, is het uitblijven van je menstruatie een van de eerste vroege tekenen van een zwangerschap, dus probeer een zwangerschapstest te doen (of je arts te bellen) om het te bevestigen. Als je menstruatie onregelmatig is, is het mogelijk dat je een maand hebt overgeslagen of dat je zwanger zou kunnen zijn. Een zwangerschapstest zal het je helpen vertellen.

Ochtendmisselijkheid

Die vervelende misselijkheid en het braken zijn zwangerschapsklachten, die sommige vrouwen al heel vroeg treffen, maar voor de meeste patiënten begint het plezier rond week zes. Ochtendmisselijkheid is eigenlijk een beetje een verkeerde benaming - terwijl je je waarschijnlijk wel misselijker voelt met een lege maag (zoals in de ochtend voordat je hebt ontbeten), kan die misselijkheid op elk moment van de dag weer opduiken.

Waarom gebeurt dit?

De dramatische toename van hCG na het innestelen van het eitje resulteert in vroege zwangerschapsklachten zoals misselijkheid en braken. Waarom kan bij sommige zwangere vrouwen de gedachte aan voedsel al genoeg zijn om te gaan braken, terwijl anderen een zesgangendiner kunnen wegstauwen? Dit heeft te maken met de hersenchemie: Het deel in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het gevoel van misselijkheid is gevoeliger. Vrouwen die tijdens de zwangerschap last hebben van extreme misselijkheid zijn de mensen die ook gemakkelijker wagenziekte krijgen, gemakkelijker braken met buikgriep etc.

Wat zou je moeten doen?

In de meeste gevallen is de misselijkheid niet te overweldigend, dus luister naar je lichaam en probeer kalm te blijven.

(Vr)eetbuien

Zin in augurken met ijs? Het is geen mythe! Als je in verwachting bent, is vooral in het eerste trimester de kans groot dat je sterke (en mogelijk bizarre!) hunkering naar voedsel zult ervaren. Enkele veel voorkomende verlangens die je kunt opschrijven als zwangerschapsklachten? Zoet, pittig, zout en zuur.

Waarom gebeurt dit?

Experts weten niet precies waarom, maar sommigen denken dat hunkeren gewoon een reactie is van je lichaam om je te vertellen wat het nodig heeft. Dus als je trek hebt in augurken, kan dat betekenen dat je lichaam iets zurigs en hartigs nodig heeft. Je kunt voor het verpesten van je smaak en geur de razende hormonen de schuld geven (alweer!).

Wat zou je moeten doen?

Jezelf af en toe verwennen is prima (en volledig onvermijdelijk), maar let op dat deze traktaties niet de plaats innemen van belangrijke voedingsstoffen. Er zijn eenvoudige (en gezonde!) snacks die je kunt maken die je lichaam de voedingsstoffen geven die het nodig heeft, zonder dat je die hele bak ijs leeg eet .

Afkeer van voedsel

Een van de ongewoonste verschijnselen van een zwangerschap, afkeer hebben van een bepaald voedsel tijdens de vroege zwangerschap kan heel normaal zijn. Veel aversies zijn vlees, uien en eieren, hoewel een zwangere vrouw ook afkeer kan hebben tegen vrijwel elk voedsel.

Waarom gebeurt dit?

Voedselaversie vanwege de extreme niveaus van misselijkheid kunnen vaker optreden tijdens de vroege zwangerschap en dat kan ervoor zorgen dat je hersenen een sterke afkeer ontwikkelen voor het voedsel dat de misselijkheid teweegbracht. Niemand houdt ervan om zich slecht te voelen en onze hersenen proberen ons hiertegen te beschermen. Er wordt ook algemeen aangenomen dat voedselaversie tijdens de zwangerschap een evolutionair waarschuwingsalarm is; je lichaam weet instinctief wanneer een bepaald voedsel, zoals rauwe kip, potentieel gevaarlijk is.

Wat zou je moeten doen?

De beste manier om hiermee om te gaan, is door simpelweg te voorkomen dat voedingsmiddelen je afkeer triggeren. Als het kip is, probeer dan eieren of een andere bronnen te eten. Als het melk is, haal dan je calcium uit yoghurt of zelfs uit supplementen.

Een opgeblazen gevoel

Hoge niveaus progesteron en oestrogeen is een van de meest voorkomende symptomen van een vroege zwangerschap en vrouwen kunnen hiervan een opgeblazen gevoel krijgen. Buikpijn of misselijkheid, een opgeblazen gevoel, oprispingen en winderigheid gaan allemaal gepaard met een zwangerschap en het kan soms wel negen maanden aanhouden.

Waarom gebeurt dit?

Progesteron (één van die zwangerschapshormonen) zorgt in het hele lichaam, dus ook in je maag-darmkanaal, voor gladde spierweefsels. Dit zorgt ervoor dat je darmen langzamer werken waardoor je lichaam meer tijd heeft om voedingsstoffen uit je voedsel te halen en deze naar de baby te brengen en daardoor kun jij een opgeblazen gevoel krijgen.

Wat zou je moeten doen?

Ben je geen fan van zwangerschapsklachten zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel? Eet dan regelmatig kleine maaltijden en blijf uit de buurt van gasveroorzakende voedingsmiddelen zoals gefrituurd voedsel, snoep, kool en bonen. Langzaam eten en drinken zal voorkomen dat je overtollige lucht binnenkrijgt (je zult deze techniek later ook gebruiken bij het voeden van de baby) en het dragen van losse kleding zal je een fijn gevoel geven. Yogalessen kunnen ook helpen om je lichter te voelen.

Constipatie

Is constipatie een vroeg teken van een zwangerschap? Dat kan het zijn. Het gaat vaak samen met een opgeblazen gevoel en komt ook om dezelfde redenen voor. Als je vaak naar het toilet moet om te plassen, maar moeite hebt met de grote boodschap kan een zwangerschap de reden zijn.

Waarom gebeurt dit?

Omdat de verhoogde niveaus van progesteron de gladde spierweefsels ontspannen, begint het voedsel langzamer door de darmen te gaan, wat de stoelgang kan verslechteren.

Wat zou je moeten doen?

Eet zoveel vezelrijk voedsel als je misselijke buikje toelaat en vergeet niet m ook veel water te drinken. Als je echt heel veel last ervaart kun je zelfs overwegen om een beetje witte druiven- of perensap toe te voegen aan je dieet. Overleg ook met je arts over het overschakelen naar een andere prenatale vitamine, want er zijn vele soorten beschikbaar die constipatie kunnen verlichten.

Tot slot…

Als jullie proberen om een baby te krijgen, is dat een heel spannende periode. Natuurlijk gaat je hart sneller kloppen bij ieder mogelijk symptoom. Maar probeer ook rustig te blijven. De stress die dit alles veroorzaakt, kan er ook voor zorgen dat het lastiger wordt om zwanger te worden.


Bronnen

www.tuko.co.ke/263996-very-early-signs-pregnancy-first-2-weeks-after-conception.html#263996

www.babycentre.co.uk/a25007925/pregnancy-signs-at-two-weeks

www.kidspot.com.au/birth/pregnancy/signs-and-symptoms/first-symptoms-of-pregnancy-what-happens-right-away/news-story/2683c7eed8bb3fe71f95599078bddea5

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hoi hoi,

    Geweldig alles omschreven. Ik probeer helaas geen kindje te krijgen omdat ik zelfs al 1 dochter heb. 6 maart 2019 wordt ze 4 jaar.
    De zwangerschap van haar was verrassend maar zo gewenst en ik had het pas na 8 weken door. Nooit wat gemerkt hoor.

    Nu heb ik omgang gehad met mijn lover tevens ook de persoon van wie ik in 2006 in verwachting was, maar we dat kind helaas niet hebben gehouden. Ik weet is raar maar ik heb gewoon nooit door wanneer een man klaarkomt tenzij die het te kennen geeft.

    Nu komt het dat was na lang onderzoek en terugdenken in mijn vruchtbare periode. Tjah ik wil geen kids meer dus hou dingen als ovulatie en eisprong laatstaan 1e menstruatie dag niet bij. Ik weet dat ik rond 2 dec tot kinderdag nog ongi was. We hebben op 15 dec zo van elkaar genoten dat t niet bij 1 vrijpartij bleef. Nu heb ik vanaf 17 dec een verschrikkelijke hoofdpijn tot heden. Veder kreeg op 18 dec zo een misselijkgevoel erbij en op 20 en 21 dec plotseling licht bruine afscheiding. Ik heb lichte buikkrampjes en droom net als bij me dochter waarvan ik niets wist niet van 1 maar 2 babies. Jongens niet identiek maar ook in alle leeftijdsfases. Dat ff terzijde komt nu duizeligheid en dat constant plassen bijkijken. Inneens de super gevoelige borsten en zie wat puntjes rond mijn tepelhof bijkomen. Ik ben zo kapot moe als ik me even te snel heb ingespannen. Vanaf gisteren een ellendige pijn in mijn onderrug.Als je mij vraagt heel spannend maar volgende week moet ik ongi worden dus kan dan pas rond 30 dec testen.

    Het is allemaal wel nieuw aangezien ik bij mijn dochter nooit wat heb opgemerkt in t begin. Nooit innestellingssymptomen ofzo gehad. En dat maakt me ongerust want op bijna alle site lees je dat de bloeding in dezelfde periode optreedt als je menstruatie terwijl dat juist op zekere die van jullie en nog 2 andere niet t geval is.

    Dit wordt zwaar omdat wij beide er nog niet ready voor zijn en een abortus absoluut niet meer willen.

    Hoe staat dat met tweelingen voel je echt alles dubbel zo erg? Ik ga eerlijk zijn ik eet constant, plas constant en mijn bloedarmoede daarover heb ik geen woorden. Ondanks alle extra vitamine tabletten ijzer inbegrepen heb ik t koud en mijn handen zijn zo bleek.

    Gr,

    Uzulli

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share