• Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen?

Wat zijn de eerste zwangerschapssymptomen?

2018-08-02T17:27:34+01:00augustus 10th, 2018|Zwangerschap en Voeding|1 Reactie

Als je probeert om zwanger te raken, kunnen alle kleine zwangerschapssymptomen je hart al sneller doen laten kloppen. Als je wacht om te zien of er deze maand twee roze streepjes op de test verschijnen, kan dat een kwelling zijn en kan het ook moeilijk zijn om niet over elke steek, kramp en extra bezoekje aan het toilet na te denken.

Maar wat zijn nu eigenlijk de eerste tekenen van een zwangerschapssymptomen waar je écht op zou moeten letten?

We zullen in dit artikel de meest voorkomende symptomen van een vroege zwangerschap bespreken en je ook vertellen hoe je eventueel daaropvolgend ongemak wat kunt verlichten.

Maar eerst: Wanneer beginnen de eerste zwangerschapssymptomen?

Er is geen vaste regel voor wanneer de symptomen van een vroege zwangerschap intreden. Sommige vrouwen kunnen de eerste vroege tekenen van een zwangerschap al een week of twee na de conceptie opmerken, terwijl je andere symptomen pas vier of vijf weken later begint te merken. Sommige vrouwen ervaren het ook opvallend laat of zelfs pas verder in de zwangerschap. De meeste vrouwen (59%) ervaren bij hun vijfde of zesde week kwaaltjes, terwijl 71% pas aan het einde van week zes en 89% vanaf week acht symptomen ervaart.

Of je nu vroeg of laat in de zwangerschap de zwangerschapssymptomen begint te voelen, je hoeft je er geen zorgen over te maken. Alle vrouwen zijn verschillend en alle vrouwen ervaren dan ook niet dezelfde symptomen van een vroege zwangerschap. Ook kan de tweede zwangerschap anders zijn dan de eerste zwangerschap. En natuurlijk moet je ook weten dat niet alleen omdat je iets ervaart dat als een teken van een zwangerschap kan worden beschouwd, het ook een garantie is dat er écht een baby in je buik groeit.

Pijnlijke borsten

Zijn je borsten gevoelig? Zijn ze gevoelig en een beetje opgezwollen? Als dat zo is, is het mogelijk dat je deze cyclus bevrucht bent geraakt. Pijnlijke borsten en tepels zijn vaak één van de eerste vroege tekenen van een zwangerschap, die vrouwen ervaren. Helaas ervaren veel vrouwen ook deze pijn als een normaal onderdeel van hun maandelijkse menstruatiecyclus, dus het kan moeilijk zijn om het verschil tussen de typische borsten voor je menstruatie versus een teken van een vroege zwangerschap te herkennen. Maar er is één belangrijk verschil: Tijdens de zwangerschap verdwijnt de zachtheid niet zoals gewoonlijk op het moment dat je menstruatie doorzet. In plaats daarvan neigen de pijnlijke, tintelende gewaarwordingen naarmate de tijd verstrijkt erger te worden en het wordt vaak pas aan het einde van het eerste trimester wat minder.

Waarom gebeurt dit?

Tijdens de vroege zwangerschap nemen de hormoonspiegels van het oestrogeen en progesteron toe, waardoor de bloedtoevoer naar je borsten ook toeneemt. Deze hormonen zijn ook de reden waarom sommige vrouwen rond het tijdstip van de eisprong en als onderdeel van PMS ook pijnlijke borsten ervaren - maar in dat geval beginnen de hormonen, als je dichterbij het begin van je menstruatie komt, te dalen en zal de pijn eerder afnemen. Als je zwanger bent, stijgen je hormoonspiegels in plaats van dat ze dalen en worden je borsten steeds gevoeliger.

Wat zou je moeten doen?

Koop een ondersteunende BH om het ongemak dat dit zwangerschapssymptoom met zich meebrengt te verlichten. Overleg eventueel met een professional die je kan helpen met het maken van een aanpassing en zorg ervoor dat je een beetje extra ruimte overlaat zodat het niet te strak zit. Geloof me maar, ze zullen blijven groeien. En wees als dingen echt heel ongemakkelijk worden niet bang om warme of koude kompressen te gebruiken - gebruik gewoon wat goed voor je is.

Je tepels worden donkerder

Je tepelhof - ook wel bekend als het gebied rondom je tepels - kan al één of twee weken na de bevruchting donkerder en groter worden en dit is een van de meest voorkomende symptomen van een vroege zwangerschap. En dat is nog niet alles want als je goed kijkt zul je zien dat de aderen in je borsten ook meer gaan opvallen. Je ziet misschien ook kleine bultjes rond de randen van je tepelhof verschijnen. Dit zijn kleine bultjes met vocht en vet die je borsten en tepels zullen verzorgen als je baby stra