Schimmelinfectie

Laatste Update: 24 oktober 2022

Top 5 Anti Schimmel Tips

Er zijn veel verschillende soorten ‘’anti schimmel’’ middelen op de markt als supplement of als voeding. Deze zijn erg effectief omdat ze de werking van de candida albicans op cel niveau tegen gaan. Hetzelfde gebeurt met medicatie, maar dan vaak sneller en met de nodige bijwerkingen.

In dit artikel ga ik het hebben over de meest bekende anti schimmel behandelingen op de markt! Een aantal hiervan heb ik gehaald uit mijn eigen methode.

Anti Schimmel methodes tegen candida overgroei

Regelmatig krijg ik e-mails van mensen met een schimmelinfectie waarbij ze verwachten dat ze last hebben van candida overgroei. Vaak is er dan sprake van een cluster van symptomen en deze kunnen verschillen per persoon. Zo ervaart de één huiduitslag en regelmatige hoofdpijn, terwijl iemand anders constant maagkrampen heeft.
Al deze symptomen kunnen heel goed duiden op een candida overgroei en gelukkig kunnen antischimmel behandelingen hierbij helpen.

Antischimmel producten zijn bijna net zo belangrijk als probiotica in je arsenaal tegen candida. Het mooie van deze middelen is dat ze de werking van probiotica zelfs kunnen versterken.

Werking en voordelen:

 1. Anti schimmel behandelingen vallen de candida schimmel aan;
 2. Ze vertragen candida overgroei;
 3. Probiotica her bevolkt de darmflora met goede bacteriën;
 4. Evenwicht kan weer ontstaan.

Evenwicht herstellen

Zodra er in je lichaam een schimmelinfectie doorbreekt, dan is het evenwicht in je lichaam verstoord. Afhankelijk van de vordering van de schimmelinfectie in je lichaam, kunnen de klachten variëren.  Het doel is om zo snel mogelijk dit evenwicht te herstellen. Vooral in je darmflora en het probleemgebied.

anti schimmel & probiotica

Top 5 anti schimmel tips

Er zijn verschillend soorten antischimmel middelen op de markt. Hieronder een lijst met een aantal natuurlijke anti schimmel middelen.

 • Grapefruit zaad extract. Het grapefruitzaad extract wordt voor verschillende klachten gebruikt. Het is een effectief middel om candida te doden (1). Het is bitter van smaak en moet met water ingenomen worden.
 • Olijfolie extract. De kracht van de olijfolie extract is dat het ook de candida bacterie kan doden en niet alleen kan remmen. Het valt als het ware de candida op cel niveau aan! Daarbij heeft olijfolie extract ook nog een aantal anti virale en antischimmel bestandsdelen.
 • Knoflook. Ik heb al een artikel gewijd aan één van mijn favoriete natuurlijke middelen tegen schimmel en tal van andere aandoeningen. Knoflook wordt al eeuwen lang gebruikt en moet worden  gezien als een zeer effectief antischimmel medicijn. Je kunt letterlijk teentjes knoflook nemen (doe ik) of het als supplement kopen. Verse knoflook werkt vaak beter dan knoflookpoeder (2). knoflook
 • Wortelen. Veel mensen weten niet dat wortelen of wortelsap ook anti schimmel bestandsdelen bevat.
  Natuurlijk zitten er wel veel suikers in verwerkt en in een typisch anti candida dieet wordt fruit met veel suikers afgeraden. Maar bij wortelen kan er een uitzondering gemaakt worden vanwege het sterke effect om candida te doden.
 • Thee Tree Olie. Een topisch anti schimmel middel. Dit houdt in dat je het NOOIT intern mag gebruiken (innemen). De olie werkt goed tegen verschillende huidklachten en deze kun je goed gebruiken wanneer je last hebt van schimmel op de huid. Het heeft anti ontstekende bestandsdelen en gaat schimmel tegen (3). Deze smeer je dus op je huid, je neemt dit nooit in.

Waar te krijgen

Je kunt de bovenstaande anti schimmel producten bij een goede natuurwinkel krijgen.
Zelf haal ik altijd mijn supplementen bij de Tuinen. Natuurlijk is online bestellen ook een optie, wel goed opletten dat je besteld bij een betrouwbare bron.

Conclusie

Het nemen van deze natuurlijke anti schimmel middelen kan zeker helpen om snel van je schimmelinfectie verlost te zijn. Het beste is om deze natuurlijke middelen te nemen in combinatie met een anti candida dieet. Vanzelfsprekend altijd eerst overleggen met een professional voordat je supplementen neemt.

Ik zeg dit omdat veel mensen ook medicijnen nemen tegen bijvoorbeeld een schimmelinfectie of andere klachten. Het gevaar is dat de werking beïnvloed kan worden door bovenstaande middelen en eventuele supplementen. Tenslotte is het belangrijk om je altijd aan de aanbevolen doseringen te houden om rare bijwerkingen te voorkomen.

Bronnen:

 1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212555821000545
 2. https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2672.2002.01707.x
 3. https://academic.oup.com/jac/article/53/6/1081/900843

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Nu ben ik al 62 jaar, toen ik in de twintig was zei mij huisarts al je bent helemaal beschimmeld. Witte plekken op de armen, schede-schimmel, nagelschimmel, noem maar op. De medicatie toen was echter door bijwerkingen niet goed. Nu heb ik gescheurde mondhoeken, weeral schimmel; Raak ik er ooit nog van af ?
  Dank U voor alle goeie raad.
  Tonny (vr.)

  1. Dag Tonny,

   Een schimmelinfectie kan zeker erg hardnekkig zijn. De eerste stap is om uw immuunsysteem flink te versterken door een zogenaamd anti candida dieet te volgen. Hierbij is het belangrijk om de inname suikers en ''snelle'' koolhydraten zoveel mogelijk te beperken. Een goede tip is om speltbrood te eten in plaats van normaal brood. Tevens is knoflook sterk tegen een schimmelinfectie en heb goede verhalen gelezen over Appel Cider Azijn / Oregano Olie. De candida heeft de overhand gekregen en moet aangepakt worden. Wel oppassen dat u geen last krijgt van een candida overgroei, laat dit controleren door uw huisarts!

   Verder heb ik u het gratis eBook even toegestuurd met aanvullende tips (het e-mail adres bij uw comment).

   Tevens heb ik op mijn blog: https://www.optimalegezondheid.com/candida/ ook nog veel aanvullende tips voor u.

   Heel veel succes en hou me op de hoogte!

   Jack

   1. Goedendag,
    Als ik huidschimmel heb op mijn borstkas smeer ik het in met een papje van tarwegras. Als ik dat twee avonden doe is de schimmel nagenoeg niet meer zichtbaar de derde dag en de jeuk is weg. Langer heb ik het nog niet gedaan.

    Ik hoop dat dit iemand ook kan helpen.

    pietje bel, 42 jr.

    1. @Pietje Bell:

     Hoe lang laat je het tarwegras erop zitten?
     Dek je het af en laat je het de hele dag zitten of laat je het een aantal minuten intrekken en was je het daarna weg?

     Groet,

 2. Hoi,

  Ik ben 23, werk in een sportclub waarbij ik veel groepslessen geef. Ik wil hiervoor een gezond lichaam hebben dus ben begonnen met mijn lichaam te ontgiftigen. Heb hier heel veel over gelezen in boeken en internet. De afgelope 2 maanden eet ik bijna alleen nog biologish, geen zuivel, alleen speltbrood of zuurdesembrood eten, eet zo min mogelijk suikers, drink iedere dag tarwegras, veel advocados en altijd knoflook door mijn avondeten (wat mijn vriend heel leuk vind, maar niet heus haha) wel eet ik 1 x in de week patatjes. Ik heb 2 jaar een lichte vorm van psoriasis op mijn hoofdhuid, en hoopte hiermee ook dat dit minder zou worden. Voor mijn gevoel had ik binnen een maand veel minder jeuk op mijn hoofdhuid en voelde me veel fitter. Nu heb ik de laatste dagen ineens heel erg hoofdpijn, en een vaginale schimmelinfectie gekregen, dit laatste heb ik nog nooit gehad. Is heel vervelend en doet pijn. Nu is mijn vraag, hoe komt het dat dit mij nu overkomt, juist nu ik heel gezond ben gaan eten. Kan die schimmel opduiken omdat mijn lichaam bezig is te ontgiftigen? Of moet ik het laten checken bij de dokter?

  Groetjes Esther

  1. Dag Esther,

   Het is tegenstrijdig dat een schimmelinfectie kan optreden wanneer je erg gezond leeft. Dit kan zeker voorkomen, een vaginale schimmelinfectie kan zelfs komen door iets simpels als een openbaar toilet of andere bacteriën die de flora uit balans halen. Verstandig is om naar een gynaecoloog te gaan zodat de schimmelinfectie niet erger wordt. Met de juiste behandeling zou het binnen een paar dagen weer voorbij moeten zijn. Wanneer je last hebt van chronische schimmelinfecties (vaak voorkomt) is het belangrijk om naar de leefstijl te kijken.

   Maar in jouw situatie zal dat niet nodig moeten zijn! Aangezien je al heel gezond leeft!

   Daarbij is het een feit dat een gezonde leefstijl zeker bijdraagt dat je het niet vaak krijgt - en het herstel veel sneller zal gaan, want je immuunsysteem heeft een belangrijke rol in het bestrijden van een schimmelinfectie. Het lijkt mij niet dat de schimmelinfectie is opgetreden door te ontgiften, tenzij je immuunsysteem er verzwakt is door geraakt.

   Succes!

   Jack

 3. Goedemorgen Jack,
  Hartelijk dank voor het toesturen van je boekje "Schimmel Weg Stappenplan".
  Heel interessante dingen staan er in en de onschuldige middelen wat je toe
  moet passen, vind ik ook heel goed. Ik zal er ook gebruik van maken, want ik
  heb ook vaak te kampen met irritatie van mijn huid.
  Nogmaals bedank ik je en zal opvolgen wat in jouw boekje staat.
  Vriendelijke groeten van mij.
  Marian

 4. Beste Jack,

  Bedankt voor je informatie. Wat voedingstips betreft, daarvan ben ik op de hoogte, want ik kamp al heel lang met schimmelinfecties. Via darmonderzoek heb ik op mij toegespitste voedingssupplementen voorgeschreven gekregen. De tips die jij hierboven geeft, zijn in het algemeen voor iedereen met dit soort klachten goed.
  Ik heb nog een tip; het boek "vechten met gerechten"tegen candida en ME van Titi Koolsbergen en Janneke vreugdenhil staat vol heerlijke recepten en is van Schuyt en Co uitgevers. Mevrouw Koolsbergen is een orthomoleculaire arts in Den Bosch die mensen met deze klachten behandelt.
  Ik wens je een heel goed vitaal weekend toe. Ik zit gelukkig ook weer op de goede weg qua energie.

  Veel succes met je werk!

  Hartelijke groet,

  Annemieke Soethout

  1. Beste Annemieke,

   Bedankt voor tips over de recepten. Goed te horen dat je meer energie krijgt en dat het de goede kant op gaat.
   Ik hoop dat jij ook een heerlijk weekend hebt gehad.

   Met vriendelijke groet,

 5. Hoi Jack. Door de talloze antibiotica en bergen stress door mn IBD , zat ik vol schimmel, jeuk van kop tot teen, doodmoe duizelig, vaginale en anale witte plekken, pijn aan darmen, baarmoeder , m'n oren zelfs ook. En vooral kotsmisselijk. Je weet dat ik veel op internet gooi, zodat mensen zich herkennen , ik leer ook weer héél veel van andere verhalen, Fluconazol gekregen, WAT 'n paardemiddel. Ik hou dus niet van zoet. Zoet vind ik goor, alles waar suiker inzit , daar wordt ik misselijk van.Ik ben een 100% hartige, hoe dat komt weet ik niet, altijd zo geweest. Nou kreeg ik van de dieetiste nutridrink voorgeschreven, om aan te sterken, weer wat energie te krijgen na die 29 operaties. Na 2 weken kon ik de nutridrink niet meer zien ! God, wat is dat zoet ! Ik heb t sterke vermoeden dat deze astronautenvoeding me de nekslag heeft gegeven. Ik sta er al mn levenlang versteld van wat mensen aan zoet naar binnen duwen. Echt. Ik hou van zout, zuur, bitter, gewoon hartig dus. Nu de fluconazolkuur van een week afmaken,plus extra knoflook appelazijn, molcosan, maar dat schrijf jij ook allemaal. Nou las ik dat je zuiveringszout bij t wasmiddel kunt doen , om zo eventuele schimmel uit de was te krijgen......hoop dat ik nu geen smetvrees ga ontwikkelen ! Nee, gewoon weer gaan leven naar m'n aard, mijn instinct. Het komt uiteindelijk wel goed .

 6. Ik vind nergens een middel voor schimmel in de mond het gaat hier steeds maar over vaginale infecties, hoe behandel ik schimmel in de mond aub grtjs Veronica

 7. Hallo, boven las ik dat wortels anti schimmel bestanddelen bevat. Maar ik kan hier op internet helemaal niks over terug vinden. Waar heb je jouw informatie daarover vandaan...? Ik zou daar graag meer over willen lezen, alvast bedankt...(^^,)

 8. Beste,
  Dank voor de uitleg en tips voor natuurlijke aanpak.
  Vraag: in welke mate mogen die middeltjes gecombineerd worden? Bv mag extract pompelmoes pitten met extract olijfolie?

  Dank voor uw advies

 9. Hey,

  ik heb zeker 1.5 jaar candida nu met akelige nek klachten, botten die snel kraken vast zitten, spierpijn, druk op borstkas en pijn, pijn bij mijn oren en vooral hoofdpijn en ook pijn bij de holtes incl kiezen. wat zijn de meest effectieve manieren om er van af te komen ? hrt blijft ook aanhouden ondanks dat ik probiotica vitamine c pepermintolie neem en kholydraten cut

 10. Beste, sinds enige tijd heb ik last van schimmel in mijn gezicht. Kunnen jullie me raad geven om er vanaf te komen?

 11. Wat een goede blog! Altijd mooi om te zien dat mensen elkaar gewoon willen helpen zonder overal geld voor te willen hebben. Ga zo door!

 12. Ik lees dat wortelen kunnen bijdragen tot het verminderen van darmschimmel. Nu is mijn vraag of ik daarvoor ook potjes babyvoeding wortel kan gebruiken zonder toevoegingen. Appel wortelsap is dat ook goed?

  1. Hoi Helen, wortelen zijn inderdaad erg effectief bij het verminderen van darmschimmel. Je kunt ook potjes babyvoeding met wortel gebruiken. Aan te raden is om verse wortelen te gebruiken zodat je de volle effecten van de werkzame stoffen in verse wortelen kunt ervaren. Verse wortelsap is ook een goede optie, mocht je kant en klare wortelsap willen gebruiken let er dan op dat er geen suikers aan toegevoegd zijn, dit kan de schimmel doen verergeren. Heel veel succes!

 13. Hi Robert Jan,
  Ik heb de Tuinen (Holland & Barrett) gevraagd om olijfolie extract. Ze hebben alleen extract van olijfblad. Kan ik dat ook gebruiken?
  Hartelijke groet,
  Marieke

  1. Hoi Marieke,

   Bedankt voor je vraag! Met olijfolie extract wordt eigenlijk hetzelfde bedoeld als het extract van olijfblad. Je kan deze gerust ook gebruiken. Lees wel altijd voor gebruik de bijsluiter van de verpakking om zeker te weten dat deze geschikt is.

   Met vriendelijke groet,
   Rozemarijn

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share