Appelazijn special deel 1: Een introductie

In deze driedelige special gaan we eens kijken naar een minder bekend natuurlijk product met heel bijzondere werkingen voor de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen en kwaaltjes: Appelazijn.

Problematiek rondom tekort aan kalium en enzymen

Het is een probleem van deze tijd: Door alle drukte, werkdruk en stress wordt er niet altijd even gezond gegeten, en vooral niet regelmatig. Het is bekend dat dit funest kan zijn voor je algemene gezondheid. Eén van de gevolgen is een gebrek aan Enzymen en Kalium. Deze stoffen zijn van vitaal belang voor het goed functioneren van je lichaam.

Kalium is een mineraal en is onmisbaar voor het lichaam in het algemeen, en speciaal voor de correcte werking van cellen, weefsels en organen . Zi is Kalium erg belangrijk voor de samentrekking van de spiervezels en een goede geleiding van zenuwprikkels. En in combinatie met zout, zorgt Kalium voor een betere regulatie van de bloeddruk. Daarnaast werkt kalium positief voor de vochthuishouding en verwijdert het gifstoffen uit het lichaam.

Als je een tekort aan kalium hebt, kunnen de volgende symptomen zich openbaren:


Enzymen is een verzamelnaam voor alle soorten eiwitten in je lichaam die in verschillende soorten bestaan. Ieder enzym is verantwoordelijk voor het in werking zetten van een proces in het lichaam, waarbij het enzym zelf niet getransformeerd wordt. Ieder enzym kan dit kunstje dus meerdere keren herhalen. Zonder deze enzymen, als katalysator van lichaamsprocessen, kan je lichaam niet functioneren.

Bij een tekort aan een bepaald enzym kan een bepaald proces in je lichaam niet meer plaatsvinden. Je zult dit merken aan klachten zoals opboeren, zure lucht uit de maag, langdurig hikken en voeding opgeven. Dit zie je heel veel bij pasgeboren baby’s. Bij volwassenen kan dit ernstiger vormen aannemen zoals reflux van de maag, zuurbranden, maagzweer, smaak- en geurverlies en gastritus.

Eet fruit

Door het eten van fruit kun je een eventueel tekort aan Kalium en Enzymen aanvullen. Beide stoffen komen voor in de meeste soorten fruit waaronder bananen en appels. Met name deze laatste is erg interessant door de vele andere voordelen die dit gezonde hapje met zich meebrengt. Met name in de vorm van Appelazijn worden hier heel veel voordelen aan toegeschreven, onder andere tegen diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk en herpes.

Wat is appelazijn?

Ten eerste moet duidelijk zijn dat appelazijn niet hetzelfde is als gewone wijnazijn. Appelazijn wordt daadwerkelijk gemaakt van appels die gefermenteerd worden. Wanneer appelsap gaat gisten worden de zoetstoffen van de appels getransformeerd naar alcohol en noemen we het wijn of, in dit geval, eigenlijk appel-cider zonder bubbels. Als er tijdens dit proces lucht bij de wijn komt, gaat het transformatieproces heel langzaam verder en wordt de alcohol verder omgezet in zuur. Het product is een zure wijn die we in dit geval appelazijn noemen. Een veelgebruikte verzamelnaam is Vinaigre. Dit is afgeleid van de Franse woorden ‘Vin Aigre’, wat letterlijk ‘Zure Wijn’ betekend.

Zelf appelazijn maken

Appelazijn is gewoon verkrijgbaar in de winkel, maar zelf maken is een prima optie. Op deze manier weet je precies wat er (niet) in zit. Bovendien verwerk je zo de schillen en klokhuizen van appels, die je anders weg zou gooien.

Benodigdheden:

 • Een bak of pan waar de appelazijn in gemaakt kan worden
 • Een bord
 • Een neteldoek of een vaatdoek
 • Water
 • Schone fles om de appelazijn in te bewaren
 • En natuurlijk de schillen en klokhuizen van appels


Pak de bak of pan en vul deze met alle afval van appels, dus de schillen en de klokhuizen. Vul deze bak met lauw water zodat het waterniveau ongeveer 1 centimeter boven de appelresten uitkomt. Waarschijnlijk gaan de appelresten drijven, en om dit te voorkomen kun je een bord in de bak leggen om alles onder water te houden. Leg nu over de bak het neteldoek of de (schone) vaatdoek en bind dit vast met een touw of een elastiek zodat dit goed blijft zitten en afgesloten is.

Deze bak zet je gedurende 2 weken op een niet al te koele plaats. Door het proces zullen er fruitvliegjes aangetrokken worden door de geur. Zet de bak daarom niet in de keuken maar op een plekje waar je geen last van de onvermijdelijke fruitvliegjes hebt.

Na de periode van 2 weken is de appelazijn klaar. Bij het verwijderen van het doek en het bord zie je waarschijnlijk een laagje moer. Dit is een teken dat het proces goed gegaan is.

Zeef de appelazijn met behulp van de neteldoek of de vaatdoek en bewaar de heldere appelazijn in de schoongemaakte, en liefst uitgekookte, fles.

Om het proces te versnellen kun je een paar gram gist toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk.

Inwendig gebruik van appelazijn

Je kunt appelazijn zowel inwendig als uitwendig gebruiken.

Appelazijn en Cholesterol: Bij inwendig gebruik helpt appelazijn op een natuurlijke manier om je cholesterol te verlagen. Een te hoog cholesterolgehalte is een gevaar voor hart- en vaatziekten. Dagelijks een glas water met 2 a 3 theelepels appelazijn is al heel effectief om je cholesterol op een gezond niveau te houden.

Appelazijn en Ontstekingen: Appelazijn is ook zeer geliefd om haar antiseptische werking, met andere woorden: het remt en voorkomt ontstekingen in het algemeen. Vooral mensen met jicht, reuma of gewrichtspijn kunnen hier veel baat bij hebben. Ook kleinere ontstekingen, zoals keelpijn, kunnen baat hebben bij het innemen van appelazijn.

Appelazijn en Bloed: Het is een langzaam proces, maar appelazijn zorgt voor een zuivering van je bloed en brengt je bloeddruk in balans. Het duurt een aantal weken voor je hier resultaat van zult zien, maar het resultaat mag er dan zijn: Door gezonder bloed ga je er beter en gezonder uitzien. Sommigen ervaren dit als een jonger lichaam.

Appelazijn en Afvallen: Appelazijn is inmiddels een bekend middel om je te helpen om af te vallen. Dit natuurlijke product is bij het verliezen van overtollig gewicht op heel veel vlakken actief:

 • Versnelling van de stofwisseling
 • Stimulering van de vetafbraak
 • Verhoging van je energie
 • Vermindering van je hongergevoel
 • Verbetering van de spijsvertering
 • Werkt reinigend en ontslakkend


Neem bij het afvallen niet meer dan 3 glazen water met 1 à 2 theelepels appelazijn per dag. Doordat appelazijn erg zuur is, kan je bij overmatig gebruik last krijgen van je maag.

Uitwendig gebruik van appelazijn

Naast het inwendig gebruik, kun je appelazijn ook uitwendig gebruiken.

Appelazijn en de Huid: Appelazijn neutraliseert de zuur-waarde van je huid en kan mogelijk werken tegen verschillende huidkwaaltjes werken. Het werkt onder andere tegen eczeem, droge huid, een vette huid en puistjes. De beste manier om appelazijn aan te brengen is met een wattenschijfje op je huid te deppen. Ook kun je het prima mengen met je bestaande lotion. Gebruik het niet vaker dan 1 à 2 keer per dag.

Appelazijn en Schimmels: Appelazijn heeft een sterke antiseptische werking, waardoor je kunt het bijvoorbeeld prima gebruiken tegen voetschimmel. Hierbij kun je een voetenbadje nemen met een paar eetlepels appelazijn.

Appelazijn en je Haar: Appelazijn werkt zeer positief als je het in je haar gebruikt. Het heeft een diepreinigende werking en helpt ook roos en haaruitval te verminderen. Meng wat appelazijn met water en laat dit even een paar minuten in je haar zitten om in te werken. Daarna heel goed uitspoelen!

Appelazijn als oplossing voor verschillende  gezondheidsklachten

Appelazijn is ook prima inzetbaar bij allerlei gezondheidsklachten. Als je benieuwd bent naar de lijst met de meest effectieve en voorkomende klachten, lees dan snel even het volgende deel van deze special.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Appelazijn special deel 2: Appelazijn als oplossing voor veel gezondheidsklachten