Alternatieve Geneeskunde

Laatste Update: 22 november 2016

Appelazijn special deel 1: Een introductie

In deze driedelige special gaan we eens kijken naar een minder bekend natuurlijk product met heel bijzondere werkingen voor de meest uiteenlopende gezondheidsproblemen en kwaaltjes: Appelazijn.

Problematiek rondom tekort aan kalium en enzymen

Het is een probleem van deze tijd: Door alle drukte, werkdruk en stress wordt er niet altijd even gezond gegeten, en vooral niet regelmatig. Het is bekend dat dit funest kan zijn voor je algemene gezondheid. Eén van de gevolgen is een gebrek aan Enzymen en Kalium. Deze stoffen zijn van vitaal belang voor het goed functioneren van je lichaam.

Kalium is een mineraal en is onmisbaar voor het lichaam in het algemeen, en speciaal voor de correcte werking van cellen, weefsels en organen . Zi is Kalium erg belangrijk voor de samentrekking van de spiervezels en een goede geleiding van zenuwprikkels. En in combinatie met zout, zorgt Kalium voor een betere regulatie van de bloeddruk. Daarnaast werkt kalium positief voor de vochthuishouding en verwijdert het gifstoffen uit het lichaam.

Als je een tekort aan kalium hebt, kunnen de volgende symptomen zich openbaren:


Enzymen is een verzamelnaam voor alle soorten eiwitten in je lichaam die in verschillende soorten bestaan. Ieder enzym is verantwoordelijk voor het in werking zetten van een proces in het lichaam, waarbij het enzym zelf niet getransformeerd wordt. Ieder enzym kan dit kunstje dus meerdere keren herhalen. Zonder deze enzymen, als katalysator van lichaamsprocessen, kan je lichaam niet functioneren.

Bij een tekort aan een bepaald enzym kan een bepaald proces in je lichaam niet meer plaatsvinden. Je zult dit merken aan klachten zoals opboeren, zure lucht uit de maag, langdurig hikken en voeding opgeven. Dit zie je heel veel bij pasgeboren baby’s. Bij volwassenen kan dit ernstiger vormen aannemen zoals reflux van de maag, zuurbranden, maagzweer, smaak- en geurverlies en gastritus.

Eet fruit

Door het eten van fruit kun je een eventueel tekort aan Kalium en Enzymen aanvullen. Beide stoffen komen voor in de meeste soorten fruit waaronder bananen en appels. Met name deze laatste is erg interessant door de vele andere voordelen die dit gezonde hapje met zich meebrengt. Met name in de vorm van Appelazijn worden hier heel veel voordelen aan toegeschreven, onder andere tegen diabetes, overgewicht, hoge bloeddruk en herpes.

Wat is appelazijn?

Ten eerste moet duidelijk zijn dat appelazijn niet hetzelfde is als gewone wijnazijn. Appelazijn wordt daadwerkelijk gemaakt van appels die gefermenteerd worden. Wanneer appelsap gaat gisten worden de zoetstoffen van de appels getransformeerd naar alcohol en noemen we het wijn of, in dit geval, eigenlijk appel-cider zonder bubbels. Als er tijdens dit proces lucht bij de wijn komt, gaat het transformatieproces heel langzaam verder en wordt de alcohol verder omgezet in zuur. Het product is een zure wijn die we in dit geval appelazijn noemen. Een veelgebruikte verzamelnaam is Vinaigre. Dit is afgeleid van de Franse woorden ‘Vin Aigre’, wat letterlijk ‘Zure Wijn’ betekend.

Zelf appelazijn maken

Appelazijn is gewoon verkrijgbaar in de winkel, maar zelf maken is een prima optie. Op deze manier weet je precies wat er (niet) in zit. Bovendien verwerk je zo de schillen en klokhuizen van appels, die je anders weg zou gooien.

Benodigdheden:

 • Een bak of pan waar de appelazijn in gemaakt kan worden
 • Een bord
 • Een neteldoek of een vaatdoek
 • Water
 • Schone fles om de appelazijn in te bewaren
 • En natuurlijk de schillen en klokhuizen van appels


Pak de bak of pan en vul deze met alle afval van appels, dus de schillen en de klokhuizen. Vul deze bak met lauw water zodat het waterniveau ongeveer 1 centimeter boven de appelresten uitkomt. Waarschijnlijk gaan de appelresten drijven, en om dit te voorkomen kun je een bord in de bak leggen om alles onder water te houden. Leg nu over de bak het neteldoek of de (schone) vaatdoek en bind dit vast met een touw of een elastiek zodat dit goed blijft zitten en afgesloten is.

Deze bak zet je gedurende 2 weken op een niet al te koele plaats. Door het proces zullen er fruitvliegjes aangetrokken worden door de geur. Zet de bak daarom niet in de keuken maar op een plekje waar je geen last van de onvermijdelijke fruitvliegjes hebt.

Na de periode van 2 weken is de appelazijn klaar. Bij het verwijderen van het doek en het bord zie je waarschijnlijk een laagje moer. Dit is een teken dat het proces goed gegaan is.

Zeef de appelazijn met behulp van de neteldoek of de vaatdoek en bewaar de heldere appelazijn in de schoongemaakte, en liefst uitgekookte, fles.

Om het proces te versnellen kun je een paar gram gist toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk.

Inwendig gebruik van appelazijn

Je kunt appelazijn zowel inwendig als uitwendig gebruiken.

Appelazijn en Cholesterol: Bij inwendig gebruik helpt appelazijn op een natuurlijke manier om je cholesterol te verlagen. Een te hoog cholesterolgehalte is een gevaar voor hart- en vaatziekten. Dagelijks een glas water met 2 a 3 theelepels appelazijn is al heel effectief om je cholesterol op een gezond niveau te houden.

Appelazijn en Ontstekingen: Appelazijn is ook zeer geliefd om haar antiseptische werking, met andere woorden: het remt en voorkomt ontstekingen in het algemeen. Vooral mensen met jicht, reuma of gewrichtspijn kunnen hier veel baat bij hebben. Ook kleinere ontstekingen, zoals keelpijn, kunnen baat hebben bij het innemen van appelazijn.

Appelazijn en Bloed: Het is een langzaam proces, maar appelazijn zorgt voor een zuivering van je bloed en brengt je bloeddruk in balans. Het duurt een aantal weken voor je hier resultaat van zult zien, maar het resultaat mag er dan zijn: Door gezonder bloed ga je er beter en gezonder uitzien. Sommigen ervaren dit als een jonger lichaam.

Appelazijn en Afvallen: Appelazijn is inmiddels een bekend middel om je te helpen om af te vallen. Dit natuurlijke product is bij het verliezen van overtollig gewicht op heel veel vlakken actief:

 • Versnelling van de stofwisseling
 • Stimulering van de vetafbraak
 • Verhoging van je energie
 • Vermindering van je hongergevoel
 • Verbetering van de spijsvertering
 • Werkt reinigend en ontslakkend


Neem bij het afvallen niet meer dan 3 glazen water met 1 à 2 theelepels appelazijn per dag. Doordat appelazijn erg zuur is, kan je bij overmatig gebruik last krijgen van je maag.

Uitwendig gebruik van appelazijn

Naast het inwendig gebruik, kun je appelazijn ook uitwendig gebruiken.

Appelazijn en de Huid: Appelazijn neutraliseert de zuur-waarde van je huid en kan mogelijk werken tegen verschillende huidkwaaltjes werken. Het werkt onder andere tegen eczeem, droge huid, een vette huid en puistjes. De beste manier om appelazijn aan te brengen is met een wattenschijfje op je huid te deppen. Ook kun je het prima mengen met je bestaande lotion. Gebruik het niet vaker dan 1 à 2 keer per dag.

Appelazijn en Schimmels: Appelazijn heeft een sterke antiseptische werking, waardoor je kunt het bijvoorbeeld prima gebruiken tegen voetschimmel. Hierbij kun je een voetenbadje nemen met een paar eetlepels appelazijn.

Appelazijn en je Haar: Appelazijn werkt zeer positief als je het in je haar gebruikt. Het heeft een diepreinigende werking en helpt ook roos en haaruitval te verminderen. Meng wat appelazijn met water en laat dit even een paar minuten in je haar zitten om in te werken. Daarna heel goed uitspoelen!

Appelazijn als oplossing voor verschillende  gezondheidsklachten

Appelazijn is ook prima inzetbaar bij allerlei gezondheidsklachten. Als je benieuwd bent naar de lijst met de meest effectieve en voorkomende klachten, lees dan snel even het volgende deel van deze special.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Appelazijn special deel 2: Appelazijn als oplossing voor veel gezondheidsklachten

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo Jack
  Opzoek naar informatie over appelazijn, kwam ik op jouw site terecht. Erg informatief en interessant om te lezen. Als behandelaar vd Bowentherapie ben ik op de hoogte van de medicinale werking van appelazijn. Wij gebruiken in de Bowentechniek verschillende remedies, en appelazijn is er daar 1 van. Hierbij wil ik je een aanvulling geven voor uitwendig gebruik : Appelazijn werkt (ook) samentrekkend, het trekt vocht uit blessures en vermindert daardoor de zwelling. Het wordt voornamelijk geadviseerd bij verdraaiingen en verzwikkingen, maar kan als pakking in principe bij elke traumatische aandoening van zacht weefsel gebruikt worden. Ook bij blauwe plekken, ontstekingen,pijn,lokale roodheid of hitte. Je noemde al de haarspoeling,huiduitslag en afvallen, maar ook bij artritis en insectenbeten kan het verlichting geven.
  Toepassing:
  Stuk flanel of katoen( bv T-shirt) gedrenkt in appelazijn, bij gevoelige huid en kinderen eventueel verdunnen 3:1. Doek op blauwe plek, zwelling of ontsteking leggen en met plastic folie omwikkelen. Mag 1 tot 2 uur blijven zitten, daarna een pauze van een uur en dan eventueel herhalen. Bij ernstige blauwe plekken of trauma natuurlijk wel medisch advies inwinnen.
  Bij eventuele wondjes kan je een dun laagje vaseline op het wondje smeren.
  Dit is mijn aanvulling.
  Met vriendelijke groet
  Petra

   1. Hallo,

    Sinds gister ben ik begonnen met de capsules van appelslank xtra. Alleen nu heb ik vanavond buikpijn gekregen! Ik moest echt even plat gaan liggen. Kan dit komen door die pillen? Zo ja, wat moet ik doen.

    Ik heb trouwens geen overwicht ofzo.. maar wil er toch een paar kilootjes vanaf.

    1. Hoi Pietje,

     In sommige gevallen kan het gebeuren dat je in het begin wat buikpijn hebt, of soms zelfs een beetje diarree. Dit is niet erg, en gaat vaak na een paar dagen weer over. Neem in ieder geval niet te veel appelazijn in één keer. Het meest ideale is als je de hoeveelheden in een week opbouwt van nul tot de volledige dosis.

     Geef je me een berichtje hoe het gaat met je buikpijn?

     Jack

 2. ik heb diabetes mag ik ook appel azijn gebruiken met wat honing ik heb het vroeger een tijd gedaan dat had me een vriendin gezegd in verband met mijn vinger nagels maar ben moeten stoppen daar ik toen vanalles kreeg ben toen naar de huisarts gegaan en die zij dat ik veel te hoge suiker had

 3. Wauw wat een informatie, hartelijk dank hiervoor. Nu wil ik best eens zelf proberen het te maken, maar hoeveel appelafval heb ik nodig als ik ongeveer een liter zou willen maken? Ik wil het graag gaan gebruiken voor mijn jicht en mijn mans kalknagels (paar keer per dag nagels inwrijven ermee?)

 4. Ik neem nu een week appelazijn in en voel me er prima bij. Alleen vraag ik me af of ik twee el of theelepels in een glas met water en eventueel honing moet doen. Dat is nogal een verschil. Tot nu toe heb ik twee el aangehouden. Ik weet natuurlijk wel mijn maag heel houden.

  Vriendelijke groet,
  Sabien Rodenbach

 5. Beste

  Ik ben appelazijn 3 x per dag voor de maaltyd beginnen drinken omdat ik extreem last van winderigheid had.
  Nu is mijn probleem zo goed als verdwenen. Maar ik zou graag willen begrijpen hoe het komt dat dit helpt. ik kan nergens een uitleg vinden die verklaart dat appelazijn winderigheid kan oplossen. Kan u mij uitleggen hoe dit proces gebeurt.
  dank je wel. ik ben in ieder geval super hard geholpen. Nu wil ik het enkel nog even begrijpen hoe dit komt 🙂

 6. Na alle positieve reacties wil ik ook graag appelazijn gaan gebruiken.
  Dit omdat ik vaak last heb van mijn maag, een opgeblazen gevoel en misselijkheid.
  Momenteel gebruik ik een maagzuurremmer maar daar wil ik mee stoppen.

  Echter heb ik ook last van mijn maag na appels eten en kun je ook last van je maag krijgen na het nuttigen van teveel appelazijn.
  Is in mijn geval appelazijn dan een goed product te proberen?

 7. Beste
  Is appelazijn ook goed voor mensen met darmontsteking zoals colitis ulcerosa.

  Indien ok hoeveel moet je innemen en wat wat?

  Vriendelijk bedankt om terug te schrijven.

  Grt
  Taouil Mostapha

  1. Hoi Taouil,

   Jazeker. Je kan 2 theelepels oplossen in een glas water (250 ml) en dat vlak voor het eten innemen. Neem niet meer dan 1 glas per dag. Gebruik nooit appelazijn in combinatie met medicijnen. Mocht je medicijnen gebruiken dan is het verstandig om met je arts te kijken naar een mogelijke oplossing.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

103 Shares
Tweet
Pin103
Share