Gifstoffen en E-nummers

Laatste Update: 16 december 2014

Hoe zinvol is het wassen van groente en fruit?

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hoe zinvol is het wassen van groente en fruit?

fruit wassenEen vraag die ik regelmatig in mijn mailbox krijg, is die over het wassen van fruit en groente. Veel mensen schijnen te twijfelen of het wel nuttig is, omdat het vaak ook al door de fabrikant gewassen wordt. Daar kan ik heel erg kort in zijn: Misschien heeft de fabrikant het wel gewassen, maar je weet niet hoe intensief dit gewassen is, dus moet je het zelf sowieso herhalen.

Het wassen op zich is wel degelijk nuttig, ook al heb je biologische groente of fruit. Deze bevat dan wel geen pesticiden, maar kunnen wel degelijk parasieten of bacteriën bevatten. Wel heel natuurlijk, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook goed is voor je lichaam.

Laat ik de 4 risico’s even voor je op een rijtje zetten:

Onkruidverdelgingsmiddelen

Als je biologisch eet, heb je hier natuurlijk geen last van. Maar voor het grootste deel van de rest worden nog steeds pesticiden gebruikt. Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat er in Nederland wel een omslag gaande is. Tijdens metingen(1) is in de afgelopen jaren gebleken dat de gevaarlijke pesticiden op groenten en fruit van Nederlandse bodem steeds zeldzamer worden. Maar dat neemt niet weg dat er wel degelijk bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.

Deze middelen worden door de industrie aangemerkt als ‘veilig’. Zal wel, maar het blijven lichaamsvreemde stoffen en je weet nooit wat de uiteindelijke effecten zullen zijn. Ander probleem is het feit dat heel veel groente en fruit uit het buitenland komt. En dan vaak ook nog uit landen waar de regels voor het gebruik van pesticiden wat minder strikt opgevolgd worden dan wij gewend zijn.

Nog sterker, in sommige landen zijn hier helemaal geen regels voor. Met name de goedkope groenten komen uit dit soort landen.

Om even het verschil aan te geven tussen het eten van groenten en fruit mét, en zonder pesticiden: Er is een onderzoek(2) gedaan bij kinderen. Een groep kinderen die ‘normale’ groenten en fruit aten zijn geselecteerd. Bij hen werd de hoeveelheid pesticide en reststoffen van pesticide in de urine gemeten. Daarna werden ze op een ‘dieet’ gezet van biologische groente en fruit.

Na drie dagen was de hoeveelheid pesticide in de urine al met 90% gedaald. Een ander onderzoek, uitgevoerd door een groep Australische wetenschappers, heeft deze resultaten bevestigd.

De pesticiden die gebruikt worden op onze groente en fruit is veilig voor het lichaam, tenminste dat wil de overheid en de industrie ons laten geloven. Binnen bepaalde normen zal dat inderdaad wel zo zijn, en er zullen niet direct doden vallen. Maar er is toch meer aan de hand. Een recent literatuuronderzoek, uitgevoerd door een Frans Medisch onderzoeksbureau, heeft uitgewezen dat er wel degelijk een verband bestaat tussen de pesticiden die we dagelijks op ons groente en fruit vinden, en bepaalde vormen van kanker, problemen met de hormonen, en bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson(3).

Om pesticiden te vermijden wordt de groente en fruit gewassen. Volgens veel mensen een afdoende oplossing. Maar de pesticiden zitten maar voor een klein deel op of in de schil. Het grootste deel is al in de vrucht getrokken, dus is dit niet meer afwasbaar. Om dit te vermijden kun je er voor kiezen om alléén biologische groente en fruit te eten. Pas dan ben je zeker dat je geen lichaamsvreemde, chemische stoffen op je bord hebt liggen.

Besmetting op micro-bacterieel niveau

groente en fruit altijd wassenDe eerder genoemde pesticiden vormen niet het enige gevaar voor onze gezondheid. In een poging van de landbouwers om de voedingsstoffen in de grond zo goed mogelijk aan te vullen, werd in het verleden heel veel kunstmest gebruikt. Het is inmiddels bekend dat ook dit niet goed is, zowel voor de grond als voor de gezondheid.

Boeren vervangen dit dus steeds meer door natuurlijke meststoffen in de vorm van dierlijke uitwerpselen. Eerste reactie: puur natuur, dus niks aan de hand. Maar dat is niet helemaal waar.

In een normaal proces worden uitwerpselen van dieren en afgestorven planten door kleine organismen omgezet in nieuwe voedingsstoffen voor de bodem. De bodem wordt hier rijker door, waardoor de gewassen beter groeien. Heel normaal en zonder enig gevaar. Het wordt problematisch als er met de dierlijke uitwerpselen andere organismen meekomen zoals salmonella, listeria, of E-coli.

Dit wordt dan opgenomen in de grond en zal zich nestelen op het gewas. In een beperkte hoeveelheid weet je lichaam hier zelf wel raad mee, tenminste als je een gezond immuunsysteem hebt. Maar in grotere hoeveelheden kan dit problemen opleveren en een voedselvergiftiging veroorzaken. In de meeste gevallen niet heel ernstig, maar toch lastig.

Je kunt last krijgen van hoofdpijn, koorts, diarree, braken, misselijkheid en buikkrampen. In hele ernstige gevallen kun je last krijgen van je nieren (E.Coli) of krijg je verlammingsverschijnselen of ademhalingsproblemen.

Ik moet eerlijk zeggen dat dit risico erg klein is, maar theoretisch is het heel goed mogelijk. Probleem hierbij is dat het eten van biologische groente en fruit wel het risico van pesticiden vermijdt, maar niet het risico van een micro-bacteriële besmetting. In dit geval is het wassen van je groente en fruit dus erg zinvol. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je verderop in dit artikel. Eerst nog even een derde risico voor je gezondheid.

Parasieten

Ook parasieten kunnen op de gewassen zitten. Parasieten die je niet zit, maar die wel degelijk aanwezig kunnen zijn. Deze komen dan uit de uitwerpselen van onder andere knaagdieren en katten. De kans is erg klein, maar ze worden wel regelmatig gevonden op onze groente en fruit. Als je een gezond immuunsysteem hebt, dan maakt je lichaam hier zelf korte metten mee.

Geen groot probleem dus. Maar voor mensen met een zwakke(re) weerstand, zoals zwangere vrouwen, oudere mensen en zieke mensen, kunnen er problemen ontstaan. Zeker als er (nog) geen antistoffen in het lichaam zitten. Bij zwangere vrouwen is er nog een risico, omdat sommige parasieten het zenuwstelsel van de ongeboren vrucht kan beschadigen.

Een bekende parasiet die je tegen kunt komen is de lintworm. Vaak wordt hier wat lacherig over gedaan, maar de kans is in theorie wel degelijk aanwezig. De eitjes van de lintworm worden afgezet door wilde dieren die hun behoeftes doen tussen de gewassen. Een lintworm kan onder andere problemen opleveren met je lever.

Ook hier is het eten van biologische producten beslist geen oplossing. Goed wassen is dus het advies. Daarnaast moet je je gezonde verstand gebruiken bij het opensnijden van de groente en het fruit. Als je iets niet vertrouwd: weggooien.

Nitraat

In heel veel bladgroenten komt de stof nitraat voor. Een natuurlijke stof wat in het lichaam omgezet wordt tot nitriet, wat in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor je lichaam. De wetenschap is het er over eens dat je niet meer dan 2 x per week een nitraatrijke groente mag eten (voedingscentrum).

Nog een detail: Eet nooit nitraatrijke groente in combinatie met vis.

De eiwitten uit de vis reageren, op een schadelijke manier, met het nitraat uit de groente. De groente met de meeste nitraat is ongetwijfeld Rucola, maar nitraat vind je ook in venkel, koolrabi, Chinese kool, spitskool, spinazie, sla, snijbiet, rode biet, waterkers, raapstelen, bleekselderij en andijvie.

De groente kan ook zelf de schadelijke nitriet vormen uit het reeds aanwezige nitraat. Dit kun je vermijden door de groente te bewaren bij een lage temperatuur. De beste remedie is om het zo snel mogelijk op te eten.

Wassen heeft wel degelijk nut bij dit soort groenten, ook al was het alleen maar om een deel van het nitraat te verwijderen.

Het wassen van groente en fruit

Of je nou biologisch eet of niet, het wassen van groente en fruit heeft dus wel degelijk nut. Maar om bijvoorbeeld een appel even snel onder de kraan te houden en dan direct op te eten, heeft weinig nut. Hoe doe je dit dan? Er zijn twee manieren:

Stromend water

Je kunt de groente en het fruit wassen onder stromend water. Door de druk van het water, in combinatie met wrijven of bijvoorbeeld een borsteltje, zullen aarde, insecten, parasieten en andere ongerechtigheden weggespoeld worden. Dit is een hele goede methode voor het wassen van bijvoorbeeld prei. Als je de stengels in de lengte doorsnijd, en daarna wast onder stromend water, dan kun je alles heel goed wegspoelen.

Meerdere baden

Je kunt je groente en fruit ook wassen in meerdere, achtereenvolgende baden. Hierbij moet je minimaal drie baden gebruiken, en wanneer nodig vier. In het eerste bad wrijf je heel voorzichtig en laat je het even staan, zodat de vuiligheid kan bezinken. Daarna naar een tweede bad met schoon en koud water. Hier herhaal je alles nog een keer. Daarna een derde bad, en eventueel een vierde. Let er wel op dat je steeds schoon en koud water gebruikt.

Tot slot…

Biologische groenten en fruit eten is om meerdere redenen heel erg verstandig. Daar zijn we het wel over eens. Maar ook biologische producten moet je goed wassen. Niet om te pesticiden, maar wel om parasieten en bacteriën te verwijderen. Daarnaast natuurlijk eventueel aanwezige zand- en aarderesten. Maar deze laatste zijn niet gevaarlijk, hooguit onsmakelijk tijdens het eten…

Nuttig artikel? Deel het hieronder even via social media, alvast bedankt!

[/vc_column_text][vc_toggle title="Onderzoeken:" open="false"]1. http://www.compendiumvoordeleefomgeving.nl/indicatoren/nl0264-Bestrijdingsmiddelen-in-de-bodem.html?i=11-14
2. http://www.panna.org/legacy/panups/panup_20030131.dv.html
3. http://www.medicalnewstoday.com/articles/272097.php[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. ik doe mee aan de aambeien verwijderplan, nu wil ik appelciderazijn ongefilterd kopen.
    vraag : waar is dit te koop? Ook ben ik op zoek geweest voor de cristallen waarmee je aambeien kunt verwijderen.
    vraag: waar is dit te koop?
    Gr Lammert Schepers

    1. Beste Lammert,

      Er zijn verschillende online webwinkels waar je dit kunt kopen, google dan op: ongefilterde appelcider azijn. Maar vrijwel elke gezondheidswinkel of biologische winkel bij jou in de buurt zal het in het assortiment hebben.

      Groet,
      Jack

  2. Betekent dit dat als ik blauwe bessen en aardbijen voor ontbijt eet ik die volgens genoemde methode in 3 of 4 baden moet wassen? (schoon wrijven zoals bij een appel is niet mogelijk). Dan moet ik dus veel eerder opstaan en het kost liters water. Is gewoon afspoelen onder de kraan ook goed?

    1. De beste manier is om de blauwe bessen en de aardbeien in de biologische variant te komen, Jesse.
      Eén keer afspoelen is dan voldoende..

  3. Hallo, ik woon in belgie, maar ik weet niet in hoever je ook zicht hebt in het gebruik van pesticiden op ons fruit of groenten.
    Ik las onlangs dat je fruit en groenten ook kunt ontdoen van al die soorten rommel door ze te weken in natriumbicarbonaat.

    Kan dit kloppen? Groeten en fruit worden dan voor een half uurtje in dit sopje geweekt.
    Gr frans

    1. Ik heb daar zelf geen ervaring mee.

      Iemand van de lezers die hier een woordje over kan zeggen?

    2. Ik heb daar ook over gehoord en ga nu op onderzoek uit.
      Natriumbicarbonaat . Dit spulletje is trouwens voor heel veel goed.
      Google maar eens. Succes

  4. Hoi,

    Dank voor de info. Ik was verder nog benieuwd, hoe zit dit als je in het buitenland (Thailand in dit geval) zit? Het wordt afgeraden om kraanwater te gebruiken, maar het water uit een fles stroomt weer niet (zie hierboven).

    Wat is in dit geval de beste optie?

    Dank!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

14 Shares
Tweet
Pin
Share14