• Wat kan, en doet, het Lymfevatenstelsel

Wat kan, en doet, het Lymfevatenstelsel?

2014-02-28T07:43:34+01:00februari 28th, 2014|Immuunsysteem Versterken|8 Reacties

Laatste update: door

Wat kan, en doet, het Lymfevatenstelsel?

lymfeHeel veel mensen kennen de naam wel, en ook verschillende namen die hier verband mee houden zoals lymfeklierkanker en Lymfoedeem. Maar er zijn maar weinig mensen die precies weten wat het lymfevatenstelsel is, wat het doet en waar je dit zeer geavanceerde systeem in het lichaam kunt vinden.

Vandaar dit artikel, waarin ik je alles uit ga leggen over dit hoogst belangrijke systeem voor de afvoer van je afvalstoffen en je verweer tegen infecties.

Om even héél erg kort door de bocht te gaan: Het lymfevatenstelsel is het riool van je lichaam!

De functies van het Lymfevatenstelsel

Voordat we gaan bekijken wat het lymfevatenstelsel precies is, waar we het kunnen vinden en hoe het werkt, eerst even de twee belangrijkste functies van dit geavanceerde systeem. Als je de functies van het systeem kent, is het begrijpen van de systeem over hoe het werkt en waar het ligt, direct veel duidelijker en gemakkelijker te begrijpen.

Het afvoeren van overtollig vloeistof uit de weefsels en afvalstoffen uit de cellen

Door de druk in het bloedvatenstelsel wordt vocht naar buiten geperst. In dat vocht zitten onder andere witte bloedcellen, voedingsstoffen en zuurstof. Dit vocht, wat zich dus tussen de cellen van de organen bevindt, wordt weefselvloeistof, of Lymfe, genoemd.

Als de cellen omgeven zijn met deze lymfe, kunnen ze heel gemakkelijk zuurstof en andere voedingsstoffen opnemen. Aan de andere kant produceren deze zelfde cellen ook kooldioxide en verschillende afvalstoffen. Dit wordt opgenomen door het weefselvocht en afgevoerd, deels door het lymfevatenstelsel zelf, en deels door het bloedvatenstelsel.

Strijd tegen infecties

De lymfeklieren, een onderdeel van het complete lymfevatenstelsel, bevatten