Herpes supplementen

Laatste Update: 1 februari 2014

Arginine en herpesuitbraken, feit of fabel?

noten Zaden en noten kunnen fantastische bronnen van plantaardige eiwitten en waardevolle voedingsstoffen zijn, vooral voor mensen die voornamelijk rauw voedsel en vegetarische diëten eten.

Echter, hoewel bepaalde onderdelen van zaden en noten onze weerstand verbeteren zorgen weer andere bestandsdelen ervoor dat ons lichaam minder weerstand heeft tegen virale infecties.

Behalve dan dat ze een waardevolle en een vegetarische eiwitbron leveren zijn zowel zaden en noten ook goed in het leveren van nuttige essentiële vetzuren. Deze omega-3 en omega-6-vetzuren spelen een cruciale rol in het functioneren van de hersenen. Daarnaast stimuleren deze vetzuren de groei van de normale huid, het haar en de botten.

Zij regelen ook de stofwisseling, behouden de reproductieve functie, en kunnen helpen bij het voorkomen van depressie.

Wat is arginine?

Virale infecties worden gevoed door noten en zaden. Wanneer iemand een virus heeft dan is het belangrijk om bepaalde zaden en noten te vermijden. Zaden en noten bevatten een hoge hoeveelheid van het aminozuur arginine. Onderzoek heeft aangetoond dat arginine aanvallen van herpes-achtige virussen daadwerkelijk stimuleert. Een dieet met teveel arginine bevordert de groei van minimale, chronische (vaak onopgemerkte) virale infecties, evenals aanvallen van waterpokken, gordelroos, klierkoorts, of zelfs problemen met een gewone koortslip (herpes).

arginine

Definitie

Volgens professor Dwight E. Matthews van de Universiteit van Vermont is arginine is een essentieel aminozuur. De term ‘essentieel’ verwijst naar het feit dat het lichaam zelf geen arginine kan produceren, we moeten het dus binnenkrijgen via onze dagelijkse voeding. Een aminozuur is één van de bouwstenen van eiwit. Het menselijk lichaam bevat 21 aminozuren, waaronder bijvoorbeeld arginine.

Deze fungeren voornamelijk als structurele en transporteiwitten in de spieren, huid en bloed.

Functie

Arginine is een onderdeel van de structurele en transporteiwitten, maar het heeft een unieke bijdrage voor onze bloeddruk door de bevordering van de ontspanning van gladde spieren binnenin de bloedvaten. Arginine is ook een integraal onderdeel van eiwitten die door het herpes simplex virus worden aangemaakt. [pullquote]Hoge hoeveelheden van arginine lijken het virus een signaal te geven om te beginnen met het verveelvoudigen[/pullquote] en tegelijkertijd de grondstoffen te leveren zodat deze virussen zich daadwerkelijk kunnen verveelvoudigen.

Waarom juist noten

Alle noten zijn rijk aan arginine, maar cashewnoten, pinda's en amandelen behoren tot de rijkste soorten noten als we het over de hoeveelheid arginine hebben. Pinda’s bevatten gemiddeld 1080 mg arginine per kwart kopje, cashewnoten bevatten 490 mg per 10 noten en amandelen bevatten 683 mg arginine per 18 noten.

Naast noten zijn er ook andere voedingsmiddelen die veel arginine bevatten, denk bijvoorbeeld aan chocolade, gelatine, zonnebloempitten en voedingsmiddelen waarbij noten worden gebruikt als ingrediënt (bijvoorbeeld muesli of andere ontbijtgranen).

De verhouding van arginine naar lysine, is even belangrijk, zo niet belangrijker dan de absolute hoeveelheid van arginine in het dieet. Lysine zou tegen het herpes simplex virus werken. Het eten van meer lysinerijk voedsel zoals tonijn, heilbot, zalm, kaas, melk en yoghurt kunnen ervoor zorgen dat mensen die niet willen stoppen het met eten van noten alsnog de kans op eventuele herpes problemen kunnen verminderen.

yoghurt is rijk aan lysineVeel specialisten onderschrijven lysine in supplement vorm voor mensen die last hebben van lastige of terugkerende koortslipuitbraken. Mensen die verhoogde cholesterol of triglyceriden hebben, hart-, lever-of nierziekte en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven zouden geen lysine supplementen moeten nemen, tenzij het is voorgeschreven door hun arts.

De rol van arginine bij herpes infecties

De rol van arginine en lysine in herpesbesmettingen is een veel voorkomende vraag in de natuurgeneeskundige praktijk. Patiënten horen veel over diëten met weinig arginine maar zijn vaak onzeker over de bron van deze informatie. Hieronder hebben we enkele details over de rol van arginine en lysine in herpesinfecties.

Arginine is een aminozuur dat een voorloper is van de synthese van stikstofmonoxide. Hiervan is gebleken dat het de genezingstijd van blessures vermindert (vooral van botblessures), de reparatietijd van beschadigd weefsel versnelt en kan helpen om de bloeddruk te verlagen.

Arginine stimuleert de productie van stikstofoxide, dit heeft krachtige effecten op de bloedsomloop en het immuunsysteem.

Arginine en HSV

Traditioneel denken we aan het herpes simplex virus 1 (HSV-1) bij orale infecties en HSV-2 bij genitale infecties. Echter, dankzij de wetenschap weten we nu dat beide afstammelingen van het virus effect kunnen hebben op ons orale of genitale regio. Van belang is recent onderzoek waarin de rol van HSV-1 in Alzheimer en cognitieve degeneratie is onderzocht.

HSV is een virus dat zich in het lichaam volhardt door zich latent in het zenuwstelsel te plaatsen en zich buiten het bereik van ons immuunsysteem te verbergen. Reactivering van dit virus kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. Een dieet rijk aan arginine (ten opzichte van lysine) kan een bijdragende factor zijn.

Arginine is vereist voor de replicatie van het herpes simplex virus terwijl lysine (een ander aminozuur) deze replicatie remt door de strijd aan te gaan met arginine. Deze bevindingen hebben geleid tot het gebruik van lysine als een behandeling voor de gewone aandoening die bekend staat als herpes labialis die worden veroorzaakt door HSV.

Zeven willekeurig verdeelde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studies hebben de effectiviteit van lysine in het voorkomen van uitbraken van herpes labialis en het verminderen van de ernst van deze uitbraken die zich voordoen onderzocht. Zes van deze studies kwamen erachter dat lysine effectief is in het voorkomen of verminderen van uitbraken. Slechts twee van de studies kwamen erachter dat lysine de ernst van uitbraken verminderde. Het schijnt dat lysine (in voldoende concentraties ten opzichte van arginine) de reactivering van HSV-1 onderdrukt.

Het is effectief gebleken bij het verminderen van de frequentie van herpes labialis aanvallen en misschien ook de ernst van aanvallen, mits het wordt gegeven in doseringen van minstens 1500 mg per dag in verdeelde doses. Wel moet worden opgemerkt dat veel van deze studies gedateerd zijn en recent onderzoek niet gericht was op het onderzoeken van deze verbinding.

Het gemiddelde dieet voor een Nederlandse volwassene levert 6 tot 10 gram lysine per dag. Als iemand lysine niet in voldoende hoeveelheden in de voeding binnenkrijgt ten opzichte van arginine, dan kan het dus zo zijn dat de voorwaarden gunstig zijn voor de reactivering HSV-1. Daarom is het belangrijk om een dieet dat rijk is aan lysine te eten.

Het mediterrane dieet is een dergelijk dieet. Het benadrukt het eten van granen, maar benadrukt ook het eten van fruit, groenten, kaas, yoghurt, en vis, allemaal voedingsmiddelen met een hoog lysine en laag arginine gehalte. Dit wordt over het algemeen toegeschreven aan omega-3 vetzuren in vis. Het is echter ook waar dat de meeste vis een hoge verhouding lysine tegenover arginine hebben. Zuivelproducten hebben ook een hoge verhouding. In tegenstelling tot vis en zuivelproducten heeft tofu bijvoorbeeld een hoge verhouding van arginine tegenover lysine.

De sleutel is dan ook om te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan lysine, relatief arm aan arginine en bepaalde voedingsmiddelen die veel arginine bevatten te vermijden.

Antivirale lysine

Omdat bepaalde virussen helemaal niet of niet goed reageren op antibiotica of de meeste andere traditionele behandelingen is een gezonde voeding de beste manier om de genezing te bevorderen. Bescherm het lichaam tegen gevoeligheid voor virussen door de inname van arginine te verlagen en de inname van een ander basisch aminozuur (lysine) te verhogen. Lysine verhoogt de immuniteit van het lichaam en kan iemand op die manier beschermen tegen toekomstige uitbraken van deze virussen.

Lysine heeft krachtige antivirale eigenschappen en voorkomt dat bepaalde bacteriën en virussen zich verspreiden in het lichaam! Lysine is gemakkelijk te vinden in lichaamsvriendelijke en ecologievriendelijke granen zoals amarant en quinoa en het is ook overvloedig aanwezig in vis.

noten kleinVermijd deze arginine bronnen

 • Noten en zaden: pinda's, amandelen, pecannoten, cashewnoten, etc.
 • Chocolade
 • Cafeïne
 • Haver
 • Sojabonen (tenzij ze worden gefermenteerd, zoals miso)

Voeg deze lysine juist toe

 • Vis
 • Gezonde zaden en granen zoals amarant, boekweit en quinoa
 • Kefir van koeienmelk (voordat dat je kefir drinkt moet je er wel voor zorgen dat je innerlijke ecosysteem gezond is en bevolkt wordt met goede bacteriën zodat je caseïne kunt verteren.)

Of je daadwerkelijk meer last krijgt van herpes uitbraken door arginine rijke voedingsmiddelen kan erg per persoon verschillen. Echter, indien je regelmatig te kampen hebt met herpes uitbraken is het verstandig om eens meer lysine rijke voedingsmiddelen te eten en je arginine inname te beperken. Voor meer tips om herpes uitbraken tot het verleden te krijgen, neem dan een kijkje op de herpes blog. 

Vragen of opmerkingen kun je hieronder achter te laten!

Meer informatie

http://www.thorne.com/altmedrev/.fulltext/11/2/93.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat ben ik blij met al je artikelen over herpes! Ik ben een enthousiaste, veelvuldige herpes bezitter en zoek naar oplossingen dit bezit te beperken. Ik eet alles, maar eet wel wat mijn lijf aangeeft: bijna helemaal goed! Ik had steeds zo'n gevoel dat alcohol bij mij een boosdoener is, dus die is nu geschrapt en verruild door mijn favoriete drankje: tomatensap (en wat een lysine zit daar in!). Ik ben heel benieuwd!

 2. Beste Jack,

  Wat ben ik blij dat ik jou artikel over herpes tegengekomen ben een half jaar geleden!
  Ik was een fervent noten en champignons liefhebber en ik had echt bijna elke week een koortslip. Soms zelfs op mijn wang.
  En een keer in mijn oog.
  Ik ben via google bij jou artikel terecht gekomen en ben toen meteen gestopt met t eten van bovenstaande voedingsmiddelen en mijn herpesuitbraken verdwenen als sneeuw voor de zon!
  Na een paar maanden at ik een vegetarische pizza en daar zaten champignons op.
  Ik dacht ik eet er een paar dat zal geen kwaad kunnen, wel dus . Vlg dag koortsblaar.
  Ik ben je heel dankbaar want dankzij jou heldere artikel ben ik van mijn herpes verlost! Bedankt Jack!

  Met vriendelijke groet, Brigitte

 3. Beste Jack,

  Drie jaar lang had ik geen koortslip uitbraak meer. Recentelijk ben ik overgegaan op een notenrijk ontbijt dieeet. Mijn stoelgang is het zeer ten goede gekomen maar.. Heb wel ook een koortslip te pakken. Vervelend.

  Liefst zou ik doorgaan met dit ontbijt want mijn darmen verdragen het goed. Hoeveel lysine zou ik bij moeten slikken ter compensatie, Kun je daar iets over zeggen?

  Veel dank voor je reactie en groet,
  Martijn

 4. Beste Jack,

  Na het zien van de Netflix documentaire "WHAT THE HEALTH" zijn we direct veganist geworden. Mijn vrouw had op dat moment (door omstandigheden) een lage weerstand en ze kreeg binnen een week gordelroos. Waarschijnlijk doordat ze weinig LYSINE-houdende producten meer at, zoals zuivel en juist meer ARGININE-houdende producten zoals soja, bonen en noten. Nu lees ik dat je LYSINE ook in tabletvorm of poeder als toevoeging kunt slikken. Deze heb je in diverse gradaties. Zou je dit aanbevelen en zo ja in welke gradatie? (Is L-LYSINE hetzelfde als LYSINE?)

  Overigens is het best lastig om als veganist de balans tussen ARGININE en LYSINE te vinden.

  Groet Paul.

  1. Benader dit van beide kanten, Paul: Aan de ene kant minder Arginine, en aan de andere kant een aanvulling van Lysine.

 5. en áls je dan een koortslip hebt meteen gaan smeren (liefst 10x pd) met st jansolie (zelf te maken door de bloemetjes in biologische olijfolie te zetten en de pot in de zon op de vensterbank, vanaf moment één te gebruiken, beter als de olie rood is en nooit met je vinger in de olie, dus eerst op een schoteltje oid)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

4 Shares
Tweet
Pin4
Share